sarikantaron1 1

Sarı Kantaron Çayının Mucizevi Faydaları

Doğada insan sağlığına iyi gelen pek çok mucizevi bitki bulunuyor. Sarı kantaron da bu bitkilerden biri olarak öne çıkıyor. Depresyon başta olmak üzere pek çok psikolojik ve fizyolojik rahatsızlığa iyi gelen sarı kantaron çayı da sık sık tüketilen içecekler arasında yer alıyor. 

Sarı kantaron çayı hakkında merak edilen pek çok nokta bulunuyor. Sarı kantaron çayı ne işe yarar, hangi rahatsızlıklara iyi gelir sorularının yanıtı sıklıkla araştırılıyor. Gevşeme, cildi parlatma gibi başlıca pek çok olumlu etkinin yanı sıra antidepresan etkisiyle dikkat çeken sarı kantaronun sağlık ve hormonal denge için de önemi oldukça fazla.

sarikantaron2

Sarı Kantaron Çayının Faydaları

Sarı kantaron çayı neye iyi gelir sorusuna verilebilecek pek çok yanıt bulunuyor. Bu bitkinin insan sağlığı için oldukça faydalı olduğu araştırmalarla da sabit. Sarı kantaron çayının faydaları şu şekilde sıralanabiliyor;

  • Depresyonla Mücadele

İçeriğindeki vitamin ve minerallerle vücuttaki mutluluk hormonlarını çalıştırmaya yardımcı olan sarı kantaron çayı antidepresan özelliğine sahip. Özellikle depresyonla ve anksiyeteyle mücadele sırasında doğal bir antidepresan takviyesi için tüketilebiliyor.

  • Hormonal Denge

Vücuttaki hormonların dengesizliği pek çok rahatsızlığın habercisi olabiliyor. Hormon dengesini sağlayamayan kişilerin sarı kantaron çayı içerek vücut sağlığını korumaları mümkün oluyor. 

  • Mide Stabilizasyonu

Gastrit ve ülser gibi mide rahatsızlıklarında tüketilen gıdaların önemi büyük. Midenin asit seviyesini korumak ve bu rahatsızlıklarda iyileşmeye gitmek için de kantaron yağı tercih edilebiliyor.

  • Ağrısız Regl Dönemi

Sarı kantaron, rahatlatıcı etkisi sayesinde rahim kaslarını gevşeterek daha az ağrılı bir regl süreci geçirmeye yardımcı oluyor.

  • Parlak Bir Cilt

Cildinizi parlatmak ve daha sağlıklı bir görünüme kavuşmak için de sarı kantaronun mucizelerinden faydalanabilirsiniz.

sarikantaron4

Sarı Kantaron Çayı Nasıl Yapılır?

Sarı kantaron çayı faydaları saymakla bitmez. Bu mucizevi etkilere sahip çayın yapılışı da sık sorulanlar arasında yer alıyor. Sarı kantaron çayı nasıl demlenir, demleme sırasında neler yapılmalı gibi pek çok detayın araştırıldığı görülüyor. Peki, sarı kantaron çayı nasıl yapılır?
Bu çayı hazırlamak için öncelikle bir aktar ya da marketten kurutulmuş sarı kantaron almak gerekiyor. Daha sonra su ısıtıcısı kettle içerisinde çay suyunu kaynatmalısınız. Kaynatılan suyu demlik içerisine döküp biraz sarı kantaron eklemelisiniz. Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra çayı demlenmeye bırakarak 10 dakika kadar beklemelisiniz. Sonrasında süzerek bir çay bardağı içerisine alıp tüketebilirsiniz. Hazırlanışı son derece kolay olan sarı kantaron çayı içerisine bal, limon gibi tamamlayıcı ve besleyici besin maddeleri de ekleyebilirsiniz.

Sarı Kantaron Çayı Ne Zaman ve Nasıl İçilmeli?

Sarı kantaron çayının doğru miktar ve zamanda içilmesi gerekiyor. Aşırı tüketimden doğacak olumsuzlukların önüne geçmek son derece önemli.  Hamilelerin, kalp hastalarının, alerjen etkiye sahip kişilerin bu çayı tüketmesi risk oluşturabiliyor. Bu nedenle sarı kantaron doktor kontrolünde tüketilmesi gereken bitki çayları arasında yer alıyor.
Sarı kantaron çayını normal koşullar altında sabah, öğlen ve akşam üstü tüketmek ideal bir seçenek oluyor. İdrar miktarını artırıcı ve boşaltım sistemini rahatlatıcı bir etkisi olduğu için sarı kantaronun uyumadan en az 2 saat öncesine kadar tüketilmesi gerekiyor. Uyku saatinden hemen önce tüketilmesi önerilmiyor. Sarı kantaron; zencefil, tarçın gibi besinlerle birlikte tüketilebiliyor. Demlenen çayı sade haliyle tüketmek de mümkün. Sıcak, ılık yahut soğuk şekilde içilebiliyor. 
Sarı kantaron çayı günde kaç defa içilir, sorusu da sıklıkla merak ediliyor. Uzmanlar, sarı kantaron çayının günde, çay seti içerisinde yer alan ortalama büyüklükteki bir fincanla 2-3 kez olacak şekilde sınırlandırılmasını öneriyor. Elbette ki çay yoğunluğuna ve kişinin bünyesine göre bu miktar değişkenlik gösteriyor.

sarikantaron3

Sarı Kantaron Çayının Yan Etkileri ve Zararları

Nadiren de olsa sarı kantaronun bazı yan etkileri meydana gelebiliyor. Özel durumlar yahut aşırı tüketim bu problemlerin kaynağını oluşturuyor. Sarı kantaron çayı zararları şu şekilde sıralanabiliyor:

  • Hamile kalmak isteyen ya da bebek emziren anne ve anne adayları için sarı kantaron tüketimi büyük risk taşıyor. Hamilelikte düşük ya da erken doğum riskini artırması, anne sütü ile beslenen bebeklerde alerjik reaksiyonlar ortaya çıkarması gibi riskler bulunduruyor. Anne ve anne adaylarının doktor onayı almadan sarı kantaron çayını tüketmemesi gerekiyor. Onayın alınması halindeyse belirtilen zaman ve miktara uyum sağlanması gerekiyor.
  • İlaçlarla etkileşimi yüksek olan bir bitki olduğu için kronik rahatsızlığa sahip ve devamlı ilaç tüketen kişilerde de sarı kantaron tüketimi sakıncalı görülüyor. Özellikle antidepresan ve tansiyon ilaçları kullanan kişilerin bu bitkiden uzak durması gerekiyor. 
  • Aşırı rahatlama ve gevşeme etkisi bulundurması nedeniyle demans hastalarının sarı kantaron tüketmesi önerilmiyor.
  • Yakın süreçte ameliyata girecek olan kişilerin minimum 2 hafta öncesinden sarı kantaron tüketimini durdurması gerekiyor. 
  • ADHD rahatsızlığına yani hiperaktivite ve dikkat bozukluğuna sahip kişiler için de bu çayın olumsuz etkiler oluşturabileceği söyleniyor. Özellikle odak problemlerine neden olabileceği için ADHD hastalarının sarı kantaronu tüketmesi sakıncalı olarak görülüyor. 

Bu gibi risk teşkil edecek durumlarda çay tüketiminin tamamen durdurulması ya da bir süre ara verilmesi öneriliyor. Kontrollü ve doğru tüketimde ise herhangi bir olumsuz durum ile karşılaşılmıyor. Siz de Karaca’dan çay seti gibi ürünleri tercih ederek lezzetli çaylar hazırlayabilir, faydalarından yararlanabilirsiniz.

sarikantaron6