kedituyu1

Kedi Tüyü Nasıl Temizlenir?

Evcil hayvanlar, sahipleri tarafından çok sevilse de onlarla yaşarken dikkat edilmesi gereken belli başlı detaylar bulunuyor. Kedi sahipleri için en zorlayıcı görev kedi tüyü temizleme işlemidir. Peki, kedi tüyü nasıl temizlenir?

Kedi tüylerini etkili bir şekilde temizleyebilmek için izlenebilecek bazı yöntemler bulunuyor. Bunlardan en etkili olanı ise yukarıdan aşağıya temizlik metodu. Ev temizliği sırasında yüksek alanlardan başlayıp en son zeminin silinmesiyle gerçekleştirilen bu metot sayesinde hijyenik bir ortam sağlanabiliyor. 

Islak bezle toz alma, doğru deterjanla zemin temizleme ve süpürme işlemleriyle temizliği tamamlamak mümkün oluyor. Zemin temizliği sırasında özellikle evcil hayvan kirlerine karşı etkili doğal deterjan tercih etmek büyük avantaj sağlıyor.

Kedi tüyü temizliği yaparken alerjisi olan, toza karşı hassas kişilerin maske takması yahut temizlik alanından uzak durması gerekiyor. Herhangi bir sağlık problemi oluşmaması adına bu adım da büyük önem arz ediyor. Temizlik bittikten sonra kediyi tarayarak odaya almak da birikmiş tüylerin dökülmesinin önüne geçmek adına önemli bir adım olarak görülüyor.

kedituyu2

Kedi Tüyleri Neden ve Nasıl Dökülür?

Kedi tüylerinin, dönemsel olarak ya da strese bağlı olarak dökülebildiği biliniyor. Kediden kediye tüy dökülme nedenleri değişiklik gösterse de özellikle mevsim geçişlerinde dökülen tüy oranında büyük artış görülüyor.
Kedi tüyü neden dökülür sorusu sık araştırılan konular arasında yer alıyor. Kedi tüyü dökülmesinin başlıca sebepleri arasında;
Stres,
Kaygı bozukluğu,
Depresyon,
Mevsim geçişi,
Kronik ve riskli hastalıklar,
Kedi yaşı, cins ve kilo gibi fizyolojik gerekçeler bulunuyor. 
Kedilerin tüylerini dökmelerine neden olarak ölü tüylerden kurtulma çabası gösteriliyor. Cildi tahriş edip rahatsızlıklara neden olabilecek ölü tüyler ve deriler, taranarak temizlenmediği takdirde, kedinin tüyleri dökülme eğilimi gösteriyor. Kedi tüyünün sürekli ve kontrolsüz dökülmesinin önüne geçmek için düzenli olarak tüyleri taramak gerekiyor. 

Mobilya Üzerindeki Tüyler için Etkili Temizlik İpuçları

Mobilyaların üzerine yapışan kedi tüylerinden kurtulmak son derece zorlayıcı olabiliyor. Bu tüyler hem solunum yollarıyla ilgili rahatsızlıklara neden olabiliyor hem de alerjen etki yaratabiliyor. Bu nedenle mobilyaların düzenli ve doğru bir şekilde temizlenmesi önem arz ediyor. Tüylerin temizlenmesi için izlenebilecek bazı adımlar bulunuyor. 

Kedi tüylerinden kurtulmak isteyen kişilerin ilk olarak etrafı süpürme eğiliminde oldukları görülebiliyor ancak bu yanlış bir adım. Kedi tüylerinden kurtulmak için temizliğe ilk olarak toz almakla başlanması gerekiyor. Tüyler oldukça hafif ve uçucu olduğu için ortamdaki diğer kirleri de beraberinde sürüklüyor. Bu nedenle toz alma işlemi sırasında ıslak bir bezle toplanan tüylerin beraberinde diğer kirleri toparlamak da kolaylaşıyor. Bu işlem için ıslatılmış yumuşak bir bez kullanmak yeterli oluyor.

Mobilyalardan tüy toplama işlemi yapıldığı sırada en zorlayıcı kısım koltuklar üzerinde biriken tüyler oluyor. Koltuktan kedi tüyü temizlemek için süpürme, toz alma gibi işlemlerin yetersiz kaldığı noktalarda alternatif yöntemlerden faydalanmak yararlı olabiliyor. Kedi tüyü toplayıcı yapışkanlı rulolar ya da elbise fırçaları bu noktada büyük kolaylık sağlıyor.

kedituyu4

Halı ve Sert Zeminlerde Tüy Toplama Yöntemleri

Yerlere dökülmüş olan tüylerden kurtulmak da önemli bir adım olarak öne çıkıyor. Bu nedenle temizlikte izlenecek ikinci adım yerleri süpürme ve silme işlemi oluyor. Kedi tüyü temizleme yöntemleri arasında bulunan yüksekten alçağa doğru yapılan işlemi doğru bir şekilde sürdürebilmek için mobilya temizliği sonrasında halı ve parkelerin süpürgeyle iyi bir şekilde süpürülmesi gerekiyor.

Halı üzerindeki tüylerden kurtulmak için kullanılabilecek bir diğer yöntem de fırçalama işlemi oluyor. Süpürge ile çıkmayan ve halının derinlerine işlemiş olan tüy yumaklarından kurtulmak için iğneli bir tarak ya da fırçayla halıyı fırçalamak etkili olabiliyor. Bu noktada kedi tarakları da kullanılabiliyor. Kedi tarağı almak için Karaca Home kedi malzemeleri kategorisini ziyaret etmek yeterli oluyor.

kedituyu5

Kıyafetlerden Tüy Almanın Püf Noktaları

Kıyafetlere yapışan tüyler de hem estetik görünümü engelliyor hem de insan sağlığı için olumsuz etki yaratıyor. Bu noktada kıyafetlerin doğru şekilde temizlenmesi ve tüylerden arındırılması gerekiyor. Kıyafetten kedi tüyü temizlemek için yapışkanlı rulolar kullanılabiliyor. 

Elbiseden kedi tüyü temizleme işlemi için kıyafet fırçaları ve yapışkanları en etkili temizliği sağlayan seçenekler olarak öne çıkıyor. Çırpma, silkeleme gibi işlemler, tüylerin uçuşup etrafa dağılmasına neden olduğu için yardımcı eşyalardan faydalanmak büyük kolaylık sağlıyor. Yardımcı ürünlere sahip olunmaması halinde koli bandı veya para bandı kullanarak da tüylerden kurtulmak mümkün oluyor.

kedituyu6

Kedi Tüyü ve Alerjenleri Filtrelemenin Yolları

Kedi tüyleri ve kepekleri insanlar üzerinde alerjen etkiler yaratabiliyor. Bağışıklık sistemi tarafından bir tehdit unsuru olarak algılanan tüyler ve kepeklerden korunmak için düzenli ve derinlemesine temizlik yapmak önem taşıyor.

Kedilerde bulunan fel d 1 proteinin alerjilerin ana kaynağı olduğu araştırmalarla destekleniyor. Kedilerin kendilerini temizlerken salgıladıkları bu protein, tüylerine bulaşarak etrafa yayılıyor. Yapısı gereği son derece dayanıklı olan bu proteini yok etmek ise oldukça zorlayıcı. 

Kedi alerjilerini azaltmak için özel olarak üretilen mamalardan faydalanmak ve kediyi düzenli aralıklarla yıkamak etkili adımlar arasında yer alıyor. Kedi tüyüne alerjisi olan kişinin doktor kontrolünde ilaç kullanması ve alerjene mümkün oldukça az temas etmesi de filtreleme açısından önem taşıyor.

Tüylerden arınma ve daha sağlıklı bir solunum için kedi tüyü için hava temizleyici destekleyicilerinden de faydalanıldığı görülebiliyor. Klima ve vantilatör gibi araçların kullanımı ise tüylerin uçuşması ihtimali nedeniyle desteklenmiyor. 

kedituyu7 1

Kedi Tüyüne Karşı En İyi Ev Tekstilleri ve Döşemeler

Kedi tüyünden korunmak için doğru mobilya tercihi yapmak da en az diğer etkenler kadar önemli. Doğru parke ve tekstil ürünleri sayesinde tüylerden arınmış bir atmosfer yaratılabiliyor. Bu bağlamda kedi tüylerine karşı en iyi ev tekstil ürünlerine Karaca’dan ulaşmanız mümkün.

Yalnızca kişisel mobilya tercihinde değil kediler için bir mobilya tercih ederken de Karaca’nın tüy tutmayan mobilyalarından faydalanmak mümkün oluyor. Karaca Home Felix hasır kedi evi gibi seçenekler arasından bir tercihte bulunarak kediler için kirden ve tüyden arındırılmış bir alan oluşturulabiliyor. Üstelik kolay temizlenebilir olması da bu ürünün sağladığı avantajlar arasında yer alıyor.

Halı ve koltuklardaki tüy oranını azaltmak için Marley bej yuvarlak minder seçeneklerinden faydalanmak büyük avantaj sağlıyor. Halıdan kedi tüyü temizleme işlemini kolay hale getirmek için kediye özel alan yaratan bu ürün sayesinde eşyaların daha az yıpranması imkanı da doğuyor. Karaca bünyesinde satışa sunulan tüm ürünleri inceleyip kediniz için en uygun seçenekleri keşfederek evinizi alerjenlerden ve tüylerden arınmış bir bölge haline getirmeniz mümkün.

kedituyu8