starlice1

Evde Starliçe Büyütmenin Püf Noktaları

Starliçe, pek çok kişinin evini ve iş yerini süsleyen bitkilerden bir tanesi. Sıcaklığı ve nemi oldukça fazla seven bu bitki, bakım şartlara dikkat edilmesi halinde uzun süre sağlıklı bir şekilde yaşayabiliyor. Peki, bulunduğu ortama renk katan ve oldukça fazla kişi tarafından sevilen starliçe çiçeği bakımı nasıl yapılıyor? Starliçe çiçeği hakkında bilmeniz gereken her şeye bu içerikten ulaşabilirsiniz!

Tropikal havayı seven, sıcaktan ve nemden oldukça fazla hoşlanan starliçe, ev ortamına uyum sağlaması sebebiyle oldukça fazla kişi tarafından tercih ediliyor. Zahmetsiz bakımı, sık sık su istememesi ve uzun ömürlü olmasıyla da öne çıkıyor. Doğrudan güneş ışığı alan ya da günün belirli bir kısmında aydınlık olan bir alana yerleştirilmesi halinde oldukça hızlı bir şekilde büyüyor. Botanik üzerine eğitim alan uzmanlar, starliçe çiçek bakımında yer değiştirmenin büyük bir öneme sahip olduğunu vurguluyor. Bu da demek oluyor ki çiçeğinizin sağlıkla büyümesi ve bakımının doğru bir şekilde gerçekleştirilmesi için sık sık yerini değiştirmeniz gerekiyor. Kış aylarında don olayının yaşanabileceği şehirlerden birinde ikamet ediyorsanız bu çiçeği dışarda bırakmamaya dikkat etmeniz önemli detaylar arasında yer alıyor.

starlice2

Starliçe Bakımı Nasıl Yapılır?

Starliçe bakımında güneş ışığının yanı sıra su da oldukça önemli bir yere sahip. Nemli ortamı sevmesi, pek çok kişinin aklına sık sık sulanması gerektiğini getirse de bu geniş yapraklı bitki çok fazla sulanmaktan hoşlanmıyor. Toprağının sık sık kontrol edilmesi ve kuruması halinde sulama zamanının geldiğinin anlaşılması gerekiyor. Gereğinden fazla su vermek çiçeğin zaman içinde çürümesine neden olabiliyor. Sulama zamanının geldiğinden ve çiçeğin toprağının kuruduğundan emin olmak için elinizle kontrol gerçekleştirmeniz mümkün. Elinizi toprağa değdirdiğinizde kuru bir yapıya sahipse sulama yapabilir, toprağın yeniden nem kazanmasını sağlayabilirsiniz. İdeal hava şartları göz önünde bulundurulduğunda sulama sıklığı yaz aylarında haftada bir kez iken kış aylarında ise ortalama olarak on günde bir kez olacak şekilde ayarlanabiliyor. Çiçek bakımı bununla da sınırlı kalmıyor. Sulama sıklığının yanı sıra kullanılan suyun sıcaklığı, kireçli olup olmamasına kadar pek çok detay da çiçek bakımında dikkat edilmesi gerekenler arasında bulunuyor.
Çiçeğinizin zarar görmemesi için starliçe suyunun önceden dinlendirilmesi, ılık ve kireçsiz olması gerekiyor. Bu faktörlere dikkat etmeniz, çiçeğinize en doğru bakımı yapmanız için büyük önem taşıyor. Uzmanlar, şartların imkan vermesi dahilinde içme ya da arıtma suyu kullanımını öneriyor. Oda sıcaklığına getirilen, kireçsiz ve temiz su bitkinin sağlıklı bir şekilde büyümesine yardım ediyor. Tüm bunların yanı sıra yapraklarının tamamen canlı ve parlak görünmesi için nemli bir bez yardımıyla temizleme işlemi de gerçekleştirebilirsiniz. Yaprakların düzenli olarak silinmesinin fotosentez yapma özelliği üzerinde etkisi olduğu söyleniyor. Bu işlemi yaz aylarında püskürtme tabancası kullanarak yapabilirsiniz. Yaprakların üzerinde göreceğiniz küçük su taneleri çiçeğinizin fotosentezine katkı sağlıyor. Özellikle starliçe çiçeği yaprakları neden kurur sorusunun yanıtını arıyor ve bu durumun önüne geçmek istiyorsanız bu yöntemi uygulayabilirsiniz. Peki, starliçe nasıl çoğaltılır?

starlice4

Starliçe Nasıl Çoğalır?

Starliçe çiçeğini sağlıklı bir şekilde çoğaltmak için iki farklı yöntemden yararlanabilirsiniz. Bu yöntemlerden ilki yaprakların kesilmesi. Sağlıklı ve canlı starliçe çiçeğinin bir adet yaprağını kesmeli ve ardından iki saat kadar beklemelisiniz. Kesilen yüzey kuruduktan sonra nemli bir toprağa yerleştirebilirsiniz. Düzenli olarak sulamanız halinde bitki kök salmaya başlayacaktır. Bir diğer yöntem ise olgun starliçenin kökünden bir adet kesmek ve toprağa dikmek olarak biliniyor. Bu yöntemde de düzenli olarak sulama gerçekleştirmeniz önemli. İki şekilde de starliçeyi sağlıklı bir şekilde çoğaltabilirsiniz.

starlice3

Starliçe Yaprakları Neden Kurur?

Starliçe çiçeği anlamının yanı sıra sıklıkla araştırılan konulardan bir tanesi de bu çiçeğin yapraklarının neden kuruduğu oluyor. Bu olumsuz durum, birden fazla faktör sebebiyle meydana gelebiliyor. Starliçe yaprakları kuruyorsa, aşırı veya yetersiz sulama, düşük nem, doğrudan güneş ışığına maruz kalma, kök boğulması veya zararlı organizmaların varlığı gibi faktörlerin göz önünde bulundurulması gerekiyor. Bitkinin ihtiyaçlarına uygun bakım ve dikkatli gözlem yaparak bu sorunların kaynağını tespit edebilirsiniz. Oldukça büyük bir bitkiye sahipseniz bir-iki dalını vazo içine alarak farklı bir bakım uygulayabilir, gözlemi daha rahat bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Vazolara ayırdığınız bitkileri koridor dekorasyonu fikirlerini inceleyerek evinizin farklı köşelerinde değerlendirebilirsiniz.

Starliçe Bakımının Püf Noktaları

Starliçe çiçeği bakımını gerçekleştirmek isteyenlerin bazı püf noktalara dikkat etmeleri gerekiyor. Bu püf noktalar, çiçeğin uzun süre herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmadan sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlıyor. Sizler de evinizde ya da iş yerinizde bu eşsiz bitkiye bakıyorsanız şu püf noktalara dikkat edebilirsiniz:

  • Starliçe, güneş ışığını seven bitkilerden bir tanesi. Bu nedenle bitkinin güneş ışığı alabileceği alanlarda bulunmasına dikkat etmelisiniz.
  • Tropikal şartlarda yaşamayı seven bu bitki 18-24 derece aralığında sıcaklığa sahip alanlarda oldukça sağlıklı bir şekilde büyür.
  • Yapraklarının üzerinin hafif nemli kalması, bitki bakımında dikkat etmeniz gereken püf noktalardan bir tanesi. Gerek yapraklarının gerekse toprağının nemli olduğuna dikkat etmelisiniz.
  • Starliçe saksısı, bitkinin boyutuna uygun olmalı. Uygun dekoratif objeler kullanarak saksının estetik bir görünüme kavuşmasını sağlayabilirsiniz. Dilerseniz Karaca’da bulunan balkon dekorasyonu fikirlerine göz atarak evinizin ya da iş yerinizin bu bitki ile dikkat çeken bir görünüme sahip olmasını sağlayabilirsiniz.
starlice5