fengshui1

Feng Shui’ye Göre Ev Dekorasyonu

Yaşam alanlarının enerjisini yükseltmek ve ferah bir atmosfer oluşturma için tercih edilen farklı yaklaşımlar bulunuyor. Eski bir Çin uygulaması olan Feng Shui felsefesine göre doğada bulunan yaşam enerjisini, iç mekanlara taşımak mümkün. Feng Shui’ye göre ev dekorasyonunda negatif enerji içeren objelerin ve unsurların yer almaması gerekiyor. Olumlu ve olumsuz enerjinin su ya da rüzgar yoluyla aktarıldığına inanılıyor. Bu sebeple ev dekorasyonunda enerji akış yollarına önem veriliyor. Düzensiz yaşamın negatif enerjiye sebep olduğuna inanılan Feng Shui yaklaşımında minimalist bir yaşam stili öneriliyor.  

fengshui2

Feng Shui Nedir?

Feng Shui felsefesi, insanları doğanın güçleriyle uyum içinde yaşamaya teşvik ediyor. Çin felsefelerinde evrendeki enerjinin kaynağı Yin ve Yang inancına dayandırılıyor. Yin ve Yang, evrende zıtlık içerisinde bulunan varlıkların evrensel bir denge içerisinde birlikte yaşamalarını temel alıyor. Ortamda bulunan pasif, soğuk, karanlık ve dişil enerjiler; Yin olarak biliniyor. Yang ise aktif, aydınlık, sıcak ve eril enerjiyi temsil ediyor. Bu iki kavram iç içe bulunduğu takdirde evrensel dengenin sağlanacağına inanılıyor. Feng Shui ev dekorasyonu uygulamalarında da iç mekanın enerjisini korumak için Yin ve Yang arasında denge sağlamak hedefleniyor. Su ve rüzgar olarak da bilinen bu yaklaşım, insanlara uyum içerisinde yaşamaları için bir yol gösteriyor. Ortamda olumlu enerjiyi artırmak için uygulanması önerilen farklı yöntemler sunuluyor. Bu felsefede yaşam alanlarının bireylerin kişisel gelişimi, insan ilişkileri ve ruhsal sağlığı üzerinde etkiye sahip olduğuna inanılıyor. Feng Shui, ortamda enerji dengesini sağlamak için beş temel doğa elementinden yararlanıyor. Ateş, toprak, metal, ahşap ve su doğada sıklıkla karşılaşılan maddeler arasında yer alıyor. Bu elementlerin iç mekanlara taşınması, ortamdaki pozitif enerjinin artmasına katkı sağlıyor. Enerji dengesinin sağlanması açısından farklı elementlerin uyum içerisinde kullanılması önemli. Biblo gibi doğal malzemelerden imal edilen dekor ürünleri de estetik açıdan olumlu bir etkiye sahip. Feng Shui prensiplerinden yararlanarak evinizi konforlu bir yaşam alanına dönüştürebilirsiniz.

Feng Shui Felsefesi

Feng Shui yaklaşımında mekanın enerji akış yönlerini gösteren harita, Ba Gua olarak isimlendiriliyor. Ba Gua, ortamdaki pozitif enerjiyi artırma konusunda önemli bir rehber. Haritada yer alan bölgeler farklı yaşam alanlarını temsil ediyor. Bu haritadan faydalanarak Feng Shui ev planı uygulamalarını hayata geçirebilir ve yaşam alanlarınızda uygulayabilirsiniz. 

İç mekanlarda Yin ve Yang dengesinin sağlanması için Feng Shui kullanılabiliyor. Ortamın enerjisini dengelemek için farklı elementlerin uyum içinde bir arada bulunması gerekiyor. Doğada sıklıkla rastlanan elementler, enerji dengesizliklerini azaltmak konusunda önemli bir yere sahip. Geleneksel Ba Gua haritası, sekiz köşeli ve her dilim ayrı bir durumu temsil ediyor. Köşelerde bulunan yaşam alanları, farklı renkler ve elementler ile ilişkilendiriliyor. İç mekanlarda aktif ve pasif enerji dengesini kurmak için Ba Gua haritasındaki detaylardan yararlanılıyor. 

Yaşam alanları; kariyer, şöhret, aile ilişkileri, sağlık, bilgelik, zenginlik, aşk ve seyahat olmak üzere farklı bölümlere ayrılıyor. Her alanın ihtiyaçlarına özgü farklı bir renk, yön ve element atanıyor. Enerji akışı konusunda rehberliğe ihtiyaç duyan bireyler, Feng Shui nedir sorusuna yanıt arıyor. Ba Gua haritası, doğru bir şekilde yorumlandığı takdirde Feng Shui prensiplerine uyan iç mekanlar tasarlamak mümkün hale geliyor. Doğru dekoratif obje seçimi ile evlerin enerjisini optimize edilebiliyor. İç mekanlarda pozitif enerjiyi artırmak için objelerin anlamı, rengi ve konumu dikkatli şekilde incelenmeli. Çin kültüründe bazı sembollerin enerji akışı konusunda daha başarılı olduğuna inanılıyor. Kişisel tercihlerinize ve Feng Shui prensiplerine uygun obje tasarımlarını Karaca’da bulabilirsiniz. 

fengshui3

Feng Shui Ev Planı

Hayatın akışını etkileyen önemli faktörlerden biri, yaşam alanları oluyor. Pek çok felsefede ortam dizaynının günlük hayatın seyrini etkilediğine inanılıyor. Feng Shui, evlerde ya da ofislerde pozitif enerjiyi artırmayı hedefleyen geleneksel bir Çin öğretisi. İç mekan planlarında bu yaklaşıma yer vermek enerji kanallarının açılmasına da yardımcı oluyor. 

Feng Shui dekorasyon uygulamalarına göre evlerin girişleri veya kapı önleri temiz ve boş olmalı. Giriş kapısı, enerji akışı için önemli bir konuma sahip. Bu sebeple engel içermeyen ev girişlerinin daha fazla olumlu enerji alacağına inanılıyor. Eski ve kullanılmayan eşyaları biriktirmek, evdeki düzensizliğin artmasına yol açıyor. Kullanılmayanların diğerleri arasından ayrılması ve bozuk eşyaların tamir edilmesi gerekiyor. Eski eşyalara duygusal olarak bağlanmak evdeki enerjiyi olumsuz etkiliyor. Artık ihtiyaç duymadığınız eşyaları bağışlayabilir veya satarak maddi gelir elde edebilirsiniz. 

Doğal tonlara yakın renklerdeki halılar, evlere sakin bir atmosfer katıyor. Feng Shui dekorasyonu, doğal materyallerden elde edilen ürünlerin enerji iletimini daha iyi sağladığını savunuyor. Bu sebeple yün veya pamuk gibi malzemelerle dokunan halıların tercih edilmesi öneriliyor. Evde kullanılan diğer renk paletleriyle uyumlu eşyalar seçmek, enerji dengesini optimize ediyor. Feng Shui objeleri, renk veya malzeme seçimi konusunda ev sahiplerine bir zorunluluk sunmuyor. Bu yaklaşımda temel amaç, ortamdaki ahengi sağlamak. Kişisel tercihlerinize uygun dekor ürünleriyle evinizi dilediğiniz şekilde dizayn edebilirsiniz.

Feng Shui Dekorasyon Örnekleri

Ev veya ofis dekorasyonları; kişisel tercihlere, mekanın büyüklüğüne ve bütçeye göre değişiklik gösteriyor. Ortamın enerjisini artırmak ve ferah bir atmosfer oluşturmak için takip edebileceğiniz bazı yaklaşımlar bulunuyor. Bu yaklaşımlar, iç mekanların dekorasyonu konusunda bireylere pek çok avantaj sağlıyor. Feng Shui oda düzeni içerisinde dikkat çeken detaylar şu şekilde:

  • Dengeleyici Renk Paleti: Sakin ve huzurlu bir yaşam alanı oluşturmak için doğal renk tonlarının kullanılması öneriliyor. Gökyüzünü anımsatan mavi tonları, oturma odasının duvarlar için iyi bir seçenek. 
  • Sade Motifler: Karmaşık desenler göz yorsa da doğal motifler Feng Shui prensiplerine uygun. Kırlentler veya halılarda tercih edebileceğiniz hoş motiflerle evinizin enerjisini artırabilirsiniz.
  • Minimalist Mobilyalar: Ahşap mobilya seçimi, yaşam alanlarındaki sıcaklığı artırıyor. Feng Shui salon dekorasyonu için yumuşak koltuklar ve ortamı daraltmayan mobilyaların tercih edilmesi gerekiyor.
  • Ferah Aydınlatma Sistemleri: Feng Shui felsefesinde ışık ve enerji birbiriyle ilişkilendiriliyor. Doğal ışığın yetersiz geldiği durumlarda evlerde loş bir görünüm oluşuyor. Bu durumun önüne geçmek için canlı renklere sahip aydınlatmaların tercih edilmesi önemli.
fengshui4

Feng Shui Tasarım İçin Obje Önerileri

Objeler, yaşam alanlarına canlılık katan aksesuarlar arasında yer alıyor. Feng Shui disiplininde enerji akışını artıran objelerin kullanılması öneriliyor. İç mekan tasarımlarında kullanılabilecek objeler şu şekilde:

  • Vazolar: Çiçek aranjmanları, evlere doğal bir enerji kazandırıyor. Bu noktada tercih edebileceğiniz canlı bitkiler için kullanabileceğiniz pek çok farklı vazo seçeneği bulunuyor.
  • Çerçeve ve Fotoğraflar: Değerli anıları yansıtan fotoğraflar, bireyleri her zaman mutlu ediyor. Ahşap veya bambu çerçeve seçenekleri, yaşam alanlarının enerji akışına katkı sağlıyor. Doğal malzemelerden elde edilen objeler, Feng Shui prensiplerine uyum sağlıyor. 
  • Doğal Taş Koleksiyonları: Pek çok kültürde doğal taş ve minerallerin iyileştirici özelliğe sahip olduğuna inanılıyor. Farklı renk seçeneğine sahip olan kuvars taş, Feng Shui mutfak dekorasyonu veya banyo dizaynında da kullanılabiliyor.
  • Kişisel Aksesuarlar: Özel anıları anımsatan aksesuarlar, evdeki pozitif enerjiyi artırıyor. Minimalist bir stil oluşturmak için sizin için manevi değeri olan objeleri tercih edebilirsiniz.
fengshui5