ramazanetkinlikleri1

Ramazan Etkinlikleri: Kültür ve Eğlence Bir Arada

Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte evlerdeki tatlı telaş artıyor. İslamiyetin etkisiyle önemli bir yere ulaşmış olan Ramazan ayını daha eğlenceli hale getirmek ise sizin elinizde. Hicri takvime göre on bir ayın sultanı olarak görülen bu zaman, oruç tutarak maddi ve manevi bazı yüklerden arınmak amaçlanıyor. Bu yönüyle Ramazan ayı dinginliği sağlar. Aynı zamanda bu ay, birlik ve beraberlik dönemi olarak kabul ediliyor. Aile üyelerinin ya da arkadaş çevresinin davet edildiği kalabalık iftar sofraları ile ramazan ruhu yaşatılabiliyor. Ayın anlam ve önemine uygun ramazan etkinlikleri ise ramazan akşamlarına renk katıyor. Çocukların Ramazan ayının anlam ve önemini eğlenerek öğrenmeleri için özel olarak hazırlanan etkinlikleri inceleyebilir, kültür ve eğlencenin bir arada gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlayabilirsiniz. Ay boyunca devam ettirilebilecek bu etkinlikler sayesinde aileniz ve çevrenizle kaliteli vakit geçirebilirsiniz.

Ramazan Etkinlikleri Nelerdir?

Ramazan ayını aileniz ve çevreniz için daha eğlenceli hale getirmek için Ramazan etkinlikleri nelerdir sorusunun cevabını merak ediyor olabilirsiniz. Öncelikle bu ayın anlam ve önemine uygun etkinlikler belirleyerek işe başlayabilirsiniz. Paylaşmayı amaçlayan etkinliklere dahil olmak size avantaj sağlayabiliyor. Geniş ailelerle kurulacak sofralar, ihtiyaç sahiplerinin ağırlandığı sofralar ya da komşularla düzenlenmiş iftar sofraları bu etkinlikler arasında yer alıyor. Çekirdek ailenizle yapmış olduğunuz iftarları daha renkli hale getiren bu aktiviteler, çocuklarınıza paylaşma erdemini öğretebilmeniz için doğru bir tercih. Özellikle çocukların bu kültüre alışması için de çeşitli etkinlikler mevcut. Temelde bu kültürü sevdirmeyi amaçlayan etkinlikler, belirli hedeflerin ödüllendirilmesinden oluşuyor. Diş kirası, iftariyelikler veya ilk oruç hediyeleri bu etkinlikler arasında sıralanabiliyor. Takvimli hediye kutuları hazırlanarak bu geleneksel adetleri eğlenceli hale getirebilirsiniz. 

ramazanetkinlikleri3

Geleneksel Ramazan Etkinlikleri Nelerdir?

Kültür ve eğlencenin bir araya gelmesi için öncelikle geleneksel Ramazan etkinliklerinden bazıları; 
Oruçların açıldığı ve toplumsal farkların unutulduğu sofralarda yer almak, her zaman iyi bir seçim oluyor. Paylaşmanın ön plana çıkarılması ve toplumsal anlayışın geliştirilmesi amaçlanan bu sofralar, Ramazan ruhunu yaşatmak için ideal. Bu sofralara yakışacak dekoratif tepsiler için Karaca ürünlerini inceleyebilirsiniz. 
Davet sahiplerinin misafirlerine gösterdiği ufak bir ikram olan diş kirası, davet edilenlerin oruçları karşılığında cüzi miktarda para hediye edilmesine deniyor. Yardıma muhtaç olanlara ve çocuklara yapılan bu adet, Türk kültürünün incelikleri arasında yer alıyor.
Teravih namazı sonrasında eğlenmeye ihtiyaç duyan halkın ortak noktası, Ramazan eğlenceleri oluyor. Hacivat Karagöz oyunu, meddah ve ortaoyunu gibi eğlenceler mevcut. Bu oyunlar, Ramazan ayının vazgeçilmez eğlenceleri arasında bulunuyor. 
Geçmiş dönemlerde iki minare arasına zeytinyağı ile yakılmış kandilleri asılırmış. Günümüzde de bu gelenek devam ettiriliyor. LED ışıklarla hazırlanan mahyalar, minarelerin arasına asılarak Ramazan’a sıcak bir duygu katılıyor. Ramazana özel olan bu etkinliği evinizde yaşatmak isteyebilirsiniz. Bu noktada salonunuzu dekoratif fenerlerle süsleyerek aynı duyguyu yakalama fırsatı bulabilirsiniz. Ramazan ruhunu hissedebileceğiniz otantik fener seçeneklerine Karaca’dan ulaşabilirsiniz.
Yapabileceğiniz Ramazan Bayram etkinlikleri arasında hediyeleşme seçeneği de mevcut. Bu hediyelerden biri, bayramlık olarak isimlendirilen ve çocukların bayram sabahı heyecanla giyinebilmeleri için alınan kıyafetler oluyor. Bayramda verilen ufak hediyelikler de çocukların kalbini ısındırmak için kullanılan yöntemler arasında. Bayram sabahı neşesini yaşayabileceğiniz hediye seçenekleri için Karaca’nın dekoratif objelerinden sevimli anahtarlıkları inceleyebilirsiniz.

Ailecek Katılabileceğiz Ramazan Etkinlikleri Nelerdir?

Ramazanda yapılacak etkinlikler, oldukça geniş bir yelpazede yer alıyor. Geleneksel etkinliklerden biri olan semazen gösterisi, Hacivat ve Karagöz oyunu, ortaoyunu ve meddah gösterilerin yanı sıra yeni etkinlikler de ortaya çıkıyor. Kültür merkezlerinde ve çeşitli sahnelerde yer alan tiyatro oyunları, Ramazanda ayın anlam ve önemine uygun içeriklerle sergileniyor. Ramazan akşamlarında veya gün içinde ailecek gidebileceğiniz bu oyunlar, manevi olarak iyi zaman geçirmenizi sağlıyor. Özellikle çocuk tiyatrolarına katılarak ailecek eğlenebilir, Ramazan ayını coşkuyla geçirebilirsiniz. Milli ve manevi değerlerin gözetildiği, geleneksel motiflerin işlendiği bu oyunlar, hem aileniz için hem de sizin için Ramazan ayını eğlenerek geçirmenin bir yolu. Bazı oyunlar, geleneksel karakterler olan Hacivat ve Karagöz’ü kullanarak eğlendirirken düşündürmeyi amaçlıyor. Tiyatro oyunlarının dışında çeşitli etkinlik takvimlerinde Hacivat ve Karagöz gölge oyunu olarak da sergileniyor. Alışılmışın dışında olan bu oyun tarzı ile geçmişe yolculuk yapabilirsiniz. 

ramazanetkinlikleri2

Evde Yapabileceğiniz Ramazan Etkinlikleri Nelerdir?

Ailecek, verimli bir ramazan ayı geçirmek istiyor olabilirsiniz. Günümüzde kendi imkanlarınızla evde ramazan etkinlikleri düzenlemeniz mümkün. Ramazan ayını hem eğitici hem de eğlenceli hale getirebilecek olan bu etkinlikler, her yaşa ve her aile yapısına uygulanabiliyor. Çocuklar için ramazan etkinlikleri, son yıllarda artış gösteriyor. Gelişen psikoloji anlayışının kültüre bir yansıması olan bu etkinlikler, çocuk pedagojisine uygun şekilde kültürel öğrenmeyi sağlıyor. Okuma yazma bilen çocuklar için geri sayım ajandası oluşturarak bayramın gelişinin takip ettirilmesini sağlayabilirsiniz. Belirlediğiniz ajanda, aynı zamanda günlük olarak kullanılabiliyor. Bu sayede çocukların duygu ve düşüncelerini ifade etme yetenekleri desteklenmiş oluyor. Çocuklarınıza bu etkinlikleri, özel kılabilecek kalemler alabilirsiniz. Karaca kalemlerini inceleyerek her zevke uygun olabilecek seçeneklerden dilediğinizi seçebilirsiniz. Ay boyunca ve bayramda topladıkları harçlıkları saklayabilmeleri için çocuklarınıza Ramazan kumbarası oluşturabilirsiniz. Sıradan kumbaralar yerine Karaca vazolarından eğlenceli modeller seçebilirsiniz. Bu sayede yaratıcı kumbaralar elde edebilir ve onları biblo amacıyla da kullanabilirsiniz. Çocukların bu ayı eğlenerek geçirmeleri için hediyeli Ramazan takvimi hazırlayabilir, motive olmalarını sağlayabilirsiniz. Hediyeli Ramazan takvimine koyabileceğiniz anahtarlıklar için Karaca ürünlerini inceleyebilirsiniz. Müslümanlar için değerli olan bu ayı eğlenerek geçirmek amacıyla siz de farklı fikirler üretebilirsiniz.