8 1 1

Deliksiz ve Kaliteli Uyku Uyumak İçin Yapmanız Gerekenler!

uyku1

Hani hep deriz ya her şeyin başı sağlık diye, işte o sağlığın başı da vücudumuza iyi bakmak, yeterince dinlenmek ve kaliteli uyumaktan geçiyor. Çünkü düzenli uyumak ve dinlenmenin aslında bildiğinizden çok daha fazla faydası var. Bu yazımızda sizlere uykunun öneminden bahsederken, yatak odanızın da kaliteli bir uyku için nasıl düzenlenmesi gerektiğini aktaracağız. Doğru yastık ve yorgan seçimi, yatak odası dekorasyonunun uykuya etkisi, aydınlatmanın nasıl olması gerektiği ve sıcaklık seviyesine kadar bilmeniz gereken her şey bu yazıda! İşte deliksiz ve kaliteli uyku uyumak için yapmanız gerekenler…

1- Kaliteli Uyku Uyumanın En Önemli Sırrı: Doğallık!

Sağlıklı uyku uyumanın ilk kuralı, ergonomik ve uyku dostu bir yatak sahibi olmaktır. Doğal malzemelerle üretilen yataklar hem sağlık hem de uyku açısından kesinlikle dikkat etmeniz gereken kriterlerden. Pamuklu, yün içerikli ya da lifli malzemeler kullanılarak üretilmiş yatakları sıralamada öne almanızı tavsiye ederiz.

Bunların yanı sıra yatağın yumuşak ya da sert olması da uykuyu doğrudan etkiler. Örneğin çok sert bir yatak tercihi, bel ve sırt ağrılarına yol açabilirken, çok yumuşak bir yatak tercihi de iskelet sisteminizde çeşitli olumsuzluklar yaratabilir. İdeal seçimse orta sertlikte bir yatak!

uyku2

2- Doğru Yastık Seçimi Uyku Kalitenizi Doğrudan Etkiler

Doğru yastık kullanımı uyku kalitenizi arttırabilmeniz için gerekli. Baş ve boyun ağrıları yaşamamak ve deliksiz uyumak için vücut tipinize, uyku pozisyonunuza ve yatağınızın sertliğine uygun yastık seçmenizi öneririz.

Eğer sert bir yatakta uyuyorsanız, başınızın içine gömüleceği yumuşaklıkta yastıklar kullanmak doğru değil. Biraz yüksek ve sert yastıklarla dengeyi korumanızı tavsiye ederiz. Yumuşak yataklar için de yine aynı mantıkla yumuşak yastıklar tercih edin.

Yastık seçimini belirleyecek bir diğer etken uyku pozisyonu. İdeal uyku pozisyonunuza uygun yastık seçerek, vücut sağlığınızı koruyabilir ve deliksiz güzel bir uyku uyuyabilirsiniz.

uyku3
  • Yan Yatarak Uyuyanlar İçin Yastık Seçimi;

Yan yatanlar için doğru olan omuz genişliğine uygun yastık seçmektir. Geniş omuzlara sahipseniz yüksek yastıklar tercih edebilirsiniz.

  • Sırt Üstü Yatanlar İçin Yastık Seçimi;

Sırt üstü yatanlar için yapılmaması gereken şey yüksek yastıklarla uyumaya çalışmaktır. Omurga sağlığınızı olumsuz etkileyeceği için bu tür yastıkları kullanmamanızı tavsiye ederiz. Orta sertlikte ve alçak yastık modelleri sizin için ideal.

  • Yüz Üstü Yatanlar İçin Yastık Seçimi;

Yüz üstü yatanlar için ideal yastıklar, başınızı kaldırmayarak omurga düzlüğünü destekleyecek olan yumuşak yastık modelleridir.

3- Kaliteli Uyku İçin Yorgan Alırken Bunlara Önem Verin!

Yorgan seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli kriter oda sıcaklığınız. Uyuduğunuz odanın sıcaklığı yüksekse yün, kaz tüyü ya da kuş tüyü yorgan modelleri sizin için uygun değil. Aşırı terlemenize ve sıcak basması nedeniyle sık sık uykunuzun bölünmesine sebep olabilir. Elyaf gibi yumuşak ve hafif dokulu yorganlar sıcak evler için idealdir.

İpek yorganlar ideal uyku için oldukça etkili olabilir. Terletme yapmayan ve yumuşak olan bu yorgan modeli ile deliksiz ve güzel bir uyku uyuyabilirsiniz.

Karaca Yastık ve Yorgan Modellerini İncelemek İçin Tıklayın!

uyku4

4- Deliksiz Bir Uyku İçin İdeal Sıcaklık Ne Olmalı?

İdeal oda sıcaklığı kişiye göre değişiklik gösterse de uzmanlara göre kesintisiz uyuyabilmenin yolu 18 ile 22 derece arasında değişen bir oda sıcaklığı tercih etmeniz yönünde. İdeal sıcaklık ortamını belirleyebilmeniz için odanızda termometre kullanabilirsiniz.

5- Nevresim Takımı Seçimi İdeal Uyku İçin Önemli!

Nevresim takımında tercih edilen kumaş seçimi uykuyu doğrudan etkileyebileceği için önemli. Bu sebeple isteklerinizi göz önünde bulundurarak seçim yapmanız, keyifli bir uyku uyuyabilmenizle doğru orantılı. Bizim tavsiyemiz nevresimde pamuklu kumaşlara yönelmeniz. Pamuklu nevresim takımları hem kaliteli uyku düzeni oluşturmak hem de sağlıklı ve uzun ömürlü bir kullanım sağlamak için önceliğiniz olabilir.

Mükemmel hava geçirgenliği ile nefes alan nevresim takımlarınız, deliksiz ve konforlu bir uyku uyumanıza imkan tanırken, cildinize de iyi bakacak.

Karaca Pamuklu Nevresim Takımı Modellerini İncelemek İçin Tıklayın!

6- Yatak Odası Dekorasyonunun Uykunuzu Doğrudan Etkilediğini Söylesek?

uyku5

Yatak odası dekorasyonunun uyku kalitenizi doğrudan etkilediğini biliyor musunuz? Evinizin her odasını tarzınıza ve zevkinize göre dekore ederken, yatak odanızı tamamıyla uyku kalitenizi arttıracak şekilde organize etmenizi öneriyoruz. Peki, mükemmel uyku deneyimi için ideal yatak odası dizaynı nasıl olmalı? Gelin, bunları maddeler halinde sıralayarak ilerleyelim:

  • Yatağınız pencere veya kapıya yakın bir konumda bulunmamalı. Böylece uyarıcı etkenlerden biraz daha uzakta rahat bir uyku çekebilirsiniz.
  • Uyuduğumuz alanın karanlık olması ya da ışık gücü ayarlanabilir aydınlatmalarla çok fazla ışığa maruz bırakılmadan aydınlatılması önemli. Bunun önemli olmasının nedenlerinden biri; vücudumuzda yalnızca geceleri salgılanan melatonin hormonu! Bu hormonun salgılanabilmesi için karanlık bir uyku alanımızın olması gerekiyor.
  • Uyanmanız gereken saatten daha erken bir saatte uyanmamak için güneş ışığını engelleyen koyu renkli kalın perdeler tercih edebilirsiniz.
  • Yatak odası için kullanacağınız halının yumuşak ve konforlu bir halı olması, yatak odanızı daha huzurlu bir alana çevireceği için uyku kalitenizi arttıran etkenler arasında bulunuyor.
  • Yatak odanızda elektronik cihaz kullanımından sakının. Televizyon, dijital saat ve hatta telefonunuz bile uyku alanlarınızdan uzak olmalı.
  • Yatak odası duvar rengini huzur veren, rahatlatan ve uykuya kolay geçmenize yardımcı olacak renklerden seçmeye özen gösterin. Örneğin, bebe mavisi, mint yeşili, turuncu ya da sarı rengi tercih edebilirsiniz.
  • Yatak odanızın sade ve düzenli olması kaliteli uyku uyumak için kesinlikle gerekli kriterlerden. Dağınık ya da kalabalık bir düzeni olan uyku alanlarında iyi uyumak ne yazık ki pek mümkün değil.

Karaca Aydınlatma Ürünlerini İncelemek İçin Tıklayın!

Karaca Halı Modellerini İncelemek İçin Tıklayın!