defneyapragi1

Defne Yaprağı Faydaları

Defne yaprağı, doğanın şifalı dokunuşu olarak bilinen bir bitki. En lezzetli tariflerin aroma vericisi olan defne yaprağı faydaları ile de öne çıkıyor. Bağışıklığı güçlendiren, kemik ağrılarını azaltan defne yaprağının faydaları saymakla bitmiyor. Bu yazımızda sizler için defne yaprağına dair tüm detayları inceledik. Siz de yazımızı okumaya devam ederek defne yaprağının sırlarını keşfedebilirsiniz!

defneyapragi2

Defne Yaprağının Faydaları Nelerdir?

Defne yaprağı kullanmanın vücuda pek çok faydası bulunuyor. Defne yaprağı ne işe yarar, nelere iyi gelir soruları da merak edilen konular arasında yer alıyor. İşte, defne yaprağının faydaları:
Defne yaprağı çayının faydaları arasında ilk olarak akla antibakteriyel etki geliyor. Gribe, ateşe, iltihaplanmaya karşı doğal bir bağışıklık güçlendirici olarak kullanılan bu ürün, kışın hastalıklardan korunmak için de ideal bir seçenek olarak öne çıkıyor.
Defne yaprağı, balgam söktürücü ve burun tıkanıklığını açtırıcı etkisi sayesinde de dikkat çekiyor. Bu etkiyi yaratmak için defne yaprağını kaynatıp bir kaba almak ve bu buharı solumak yeterli oluyor.
Sinir sistemini yavaşlatan defne yaprağı, stresten ve anksiyeteden uzaklaşma için de ideal bir bitki. Bu bitki sayesinde depresif etkilerden kurtulmak mümkün oluyor. 
Kan şekerinin hızlı yükselmesini engelleyen defne yaprağı, hiperglisemi riskini ortadan kaldırarak şekeri yüksek seyreden kişilere de avantaj sağlıyor. 
Artrit gibi eklem ve kemik iltihaplanma sorunlarının da önüne geçen defne yaprağı suyunun faydaları, romatizması ya da kas spazmı olan kişilerin gevşemesini sağlıyor.
Vücudu gevşetmek ve nemlendirmek için saç ve ciltte de defne yaprağı yağı faydalarına başvurulabiliyor. En sevilen bitkisel yağlar arasında yer alan defne yaprağı yağı, ciltteki siyah noktaları azaltmakta da etki sağlayabiliyor.
Tüm bu faydaları içerisinde barındıran defne yaprağı sırları saymakla bitmiyor. Yağ, çay, tütsü gibi farklı formlarda kullanılabilen bu ürün sayesinde daha sağlıklı ve pozitif bir yaşamın kapıları aralanabiliyor. 

Defne Yaprağı Nasıl Kullanılır?

Defne yaprağı nasıl kullanılır, sorgusu da merak edilen konular arasında yer alıyor Defne yaprağının, özellikle Akdeniz ülkelerinin en sevilen tariflerinde bir aroma verici olarak kullanıldığı görülebiliyor. Bu kullanımın yanı sıra çay olarak yahut tütsü olarak da defne yaprakları tercih edilebiliyor. Yaprakların yağını çıkararak kullanan ve şifa bulduğuna inanan kişilere de rastlanıyor. 
Defne yaprağının ideal kullanımı yemeklerin içerisinde birkaç yaprak olacak şekilde katılmasıyla oluyor. Taze defnenin ana kullanım alanı yemeklere aroma vermek olsa da kurutulmuş defne yapraklarının kötü kokuları giderme amaçlarıyla da kullanılabildiği görülüyor. Balık, et gibi ağır ve kokulu yemeklerde kuru defne yaprağı kullanarak mutfağa sinen kokular azaltılabiliyor. Kullanım sırasında fazla gelen defne yaprakları, saklama kapları içerisinde güneş görmeyecek serin bir yerde uzun süre muhafaza edilebiliyor. Taze defne yapraklarının ise muhakkak buzdolabı içerisinde tutulması gerekiyor. 

defneyapragi3

Defne Yaprağı Çayı Nasıl Yapılır?

Defne yaprağı çayı nasıl yapılır sorusu da merak edilen bir diğer konu. Bu bitkinin özel çayını yapmak için kurutulmuş yaprakları demlikte kaynar su içerisine atmak ve üstünü 10 dakika kapalı tutup demlenmeye bırakmak yeterli oluyor. 
Defne yaprağı çayını yapmak için yaprakları bir french press içerisinde de kolayca demlemek mümkün oluyor. Demlenen çay daha sonra muglar-kupalar içerisine alınarak bal ve limon ile birlikte servis edilebiliyor. 

Defne Yaprağı Nasıl Kurutulur?

Sıklıkla edilen konulardan biri de defne yaprağı nasıl kurutulur sorusunun yanıtı oluyor. Defne yaprağını kurutmak için öncelikle taze bitkileri toplamak ve saplarından ayırmak gerekiyor. Sonrasında yaprakları bir bez üzerine serip doğrudan güneşe maruz kalmayacak bir ortamda kurumaya bırakmak yeterli oluyor. Kuruma işleminin sağlıklı bir şekilde gerçekleşebilmesi için nemden uzak, havadar bir yer yahut fırın kullanılabiliyor. Kurutulan defne yaprakları, çay veya tütsü olarak kullanılabileceği gibi dekoratif amaçlarla da ortamlara otantik bir hava katmak için tercih edilebiliyor.

defneyapragi4

Defne Yaprağı Yakmak Ne İşe Yarar?

Defne yaprağı yakmak, ortamdaki negatif enerjiden ve stresten uzaklaşmak için tercih edilebilen doğal bir arındırma yöntemi olarak öne çıkıyor. Kurutulmuş defne yaprağı yakarak kişilerin enerji alanlarında yer alan tüm kötü korku, düşünce ve enerjiden arınması mümkün oluyor. Doğal enerji dengeleyiciler arasında yer alan defne yaprağı yakıldığında ortama güzel bir koku yayarak da ayrıca mekanın çok daha temiz ve hoş algılanmasına yardımcı oluyor. Peki, defne yaprağı nasıl yakılır
Defne yaprağını yakmak için önce taze bitkinin yapraklarını koparıp kurutmak gerekiyor. Sonrasında cam bir kase içerisine kurumuş yaprakları atıp çakmakla yakmak yeterli oluyor. Kaseyi alan içerisinde gezdirerek de enerji dağılımı dengelenebiliyor. Yaprakların tümü yanıp küle dönüştükten sonra ise ateşin kendi kendine söndüğü görülebiliyor. İşlem sonrası külü hafifçe ıslatıp çöpe dökerek arındırma çalışması tamamlanıyor.

Kimler Defne Yaprağı Kullanmamalı?

Defne yaprağı kullanımı, bazı kişiler için zararlı olabiliyor. Hamilelik, kronik rahatsızlık gibi durumlara sahip olan kişilerin uzman onayı olmadan defne yaprağı kullanmaması önem arz ediyor. Peki, defne yaprağını tam olarak kimler kullanmamalı?
Hamileler: Defne yaprağı, bebeğin gelişim sürecini etkileyebileceği ve kaslarda aşırı gevşeme gibi sorunlara yol açabileceği için hamileler tarafından tüketilmesi önerilmeyen bitkiler arasında yer alıyor. 
Astım Hastaları: Gıcık yapma, balgam salgısını çoğaltma, öksürük başlatma gibi etkilere sebep olma olasılığı bulunan defne yaprağı, astım hastaları için de risk oluşturabiliyor. 
Diyabetliler: Kan şekerini ani düşürme etkisi olan defne yaprağı çayı gibi besinler, diyabet hastaları için büyük risk oluşturabiliyor.
Alerjik Bünyeye Sahip Olanlar: Alerjik bir bünyeye sahip kişilerin, defne yaprağına karşı vücudun herhangi bir reaksiyon verme ihtimalini düşünerek hareket etmesi gerekiyor. Bu nedenle alerji testi yaptırmadan kullanımdan kaçınmak gerekiyor.
Yakın Tarihte Ameliyat Olacaklar: Ameliyata girmeden önce bitkisel yağ, çay ve aroma vericilerden uzak durulması da olası komplikasyonların ve kanla ilgili pıhtılaşma sorunlarının önüne geçmek için önem taşıyor. Ameliyat tarihinden en az 3 hafta önce defne yaprağı kullanımının durdurulması gerekiyor.
Emziren Anneler: Bebeğin gelişimine zarar verme yahut bebekte alerjik reaksiyon geliştirme gibi ihtimallere bağlı olarak emziren annelerin de defne yaprağından uzak durması öneriliyor.
Bu kişilerin herhangi bir uzman onayı almadan defne yaprağı kullanması sakıncalı görülüyor.

defneyapragi5