mg1 1

Magnezyum Nelerde Var?

Vücudun ihtiyaç duyduğu minerallerden bir tanesi magnezyumdur. Magnezyum pek çok besinin içerisinde bulunur ve doğal yollardan alınabilir. Magnezyum açısından zengin olan gıda seçeneklerini tüketerek günlük ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. 

Birçok meyve, sebze, içecek ve kuruyemiş çeşitlerinin içerisinde yer alan bir mineraldir. Öncelikle meyve çeşitlerinde yoğun görülür. Bu minerale bakımından zengin besinler arasında muz, elma ve avokado yer alır. Magnezyum nelerde var sorusuna cevap olarak bu meyvelerin öne çıktığını söyleyebiliriz. 

Özellikle elmaya çoğu mevsim ulaşabilmek mümkündür. Farklı türleri bulunan elmayı günlük olarak tüketebilirsiniz. Bununla birlikte sağlıklı beslenmek için sabahları ya da ara öğünlerde avokado tüketebilirsiniz. Avokadoyu farklı tariflerde değerlendirebilir ve damak tadınıza uygun lezzetler hazırlayabilirsiniz.

Dilerseniz avokadoyu bir kap içerisinde ezebilir ve üzerine limon, zeytinyağı, karabiber ve tuz ekleyerek ekmeğin üzerine sürebilirsiniz. Bu şekilde oldukça lezzetli bir hâl alır. Bununla birlikte mevsiminde muz tüketebilirsiniz. Günlük olarak muz tüketimi, bu mineralin yanı sıra birçok vitamin ve mineral içermesi bakımından da önem taşır. 

Magnezyum içeren gıdalar arasında patates, bezelye ve yeşil yapraklı sebzeler de yer alır. Genellikle pek çok birey patates tüketmeyi sevdiği için doğal yollardan bu mineral alınabilir. Bu noktada sağlıklı bir tüketim sağlamak için kızartmaktan kaçınmak gerekir. Dilerseniz haşlayarak veya yemeğini yaparak tüketebilirsiniz. Airfryer ile de çoğu tarifi daha sağlıklı bir şekilde yapabilirsiniz.

Kuruyemişler arasında badem, yer fıstığı ve kabak çekirdeği gibi besinler yer alır. Kuruyemiş tüketmeyi seviyorsanız bu şekilde de günlük magnezyum ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Bununla birlikte süt, kakaolu içecekler, soya sütü ve ayran da bu mineralin bulunduğu içecekler arasındadır. Bu şekilde magnezyum içeren besinler tüketerek günlük ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

mg2

Magnezyum Nedir?

Vücut ağırlığının küçük bir bölümünü karşılayan magnezyum oldukça önemli bir yere sahiptir. Enerji metabolizmasının çalışması için büyük bir önem taşır. Aynı zamanda kas ve sinir sistemi için de önemlidir. Vücut kan basıncının düzenlemesine katkı sağlamak gibi görevleri bulunur. Tüm bunlar magnezyum nedir sorusunun cevabı niteliğindedir. 

Bununla birlikte diş ve kemik sağlığı açısından da etkin rol oynar. Hücre yenilenmesi noktasında da etkileri bulunduğunu söylemek mümkündür. Vücudunuzda ne kadar bulunması gerektiği ve eksik olup olmadığı noktasında bir doktora danışabilirsiniz. Böylece daha sağlıklı bir yol izleyebilirsiniz. 

Magnezyum Faydaları Nelerdir?

Magnezyum faydaları oldukça fazladır. Eksikliği hâlinde de bazı belirtiler görülebilir. Özellikle hücrelerin yenilenmesi ve büyümesi noktasında oldukça önemli bir yere sahiptir. Bununla birlikte protein sentezini sağladığını söylemek mümkündür. Bilinen bir diğer faydası da metabolizma düzenleyici olmasıdır. 

Vücudunuzda yeterli miktarda bulunması hâlinde kalp hastalıklarını önleyici bir etkiye sahiptir. Magnezyum neye iyi gelir diye düşünüyorsanız bu gibi pek çok faydası cevap olarak sayılabilir. Nohut ve mercimek gibi bakliyatlar içerisinde de bulunduğu için uzmanlar belirli aralıklarla bakliyat tüketimi yapılmasını önerir.

Magnezyum Eksikliği Nasıl Anlaşılır?

Bu mineral toprak içerisinde oldukça fazla yer alır. Bu bakımdan bitkilere de geçen bir mineraldir. En çok magnezyum içeren besinler tüketerek bu ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Bu besinleri düzenli tüketmeniz hâlinde vücut sağlığına katkıda bulunabilirsiniz.

Bu mineralin eksikliği, öncelikle kas sisteminde belli olur. Özellikle kalp çarpıntısından kaynaklı olarak bu eksikliği fark edebilirsiniz. Aynı zamanda bağırsak ve midede kramp gibi durumlar görülebilir. 

Bağırsak ve midede kramplar meydana gelmesi hâlinde emilim bozuklukları oluşabilir. Bu şekilde de mineralin eksikliğini fark edilebilir. Magnezyum ne işe yarar sorusunun yanıtı bu olumsuzlukların görüldüğü zamanlarda netleşir. Bunun için daha sağlıklı beslenmeye başlayabilirsiniz. 

Belirtiler arasında yorgunluk da yer alır. Yorgunluğun başka nedenlerinin olması da mümkündür. Bu bakımdan öncelikle profesyonel bir destek almayı deneyebilirsiniz. Doktor kontrolünde bu eksikliğin tedavisi için ilaçlardan veya doğal besinlerden yararlanabilirsiniz.

Kas seğirmeleri de belirtilerden bir tanesidir. Kaslarda seğirme ve titreme gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Böyle bir belirtiyle karşılaşmanız hâlinde hemen tedbir alabilirsiniz. Bu önemli mineralin bulunduğu doğal besinlerden faydalanabilirsiniz

Magnezyum Eksikliğini Engellemek için Neler Yapılabilir?

Magnezyum eksikliği için doğal yollara başvurabilirsiniz. Bu noktada magnezyum hangi besinlerde bulunur sorusu önem taşır. Özellikle unlar bakliyatlar tahıllar arasında yer alan besinleri tüketmeyi deneyebilirsiniz. Günün belli öğünlerinde bu besinler ile lezzetli yemekler yapabilirsiniz.

Bununla birlikte işe veya okula götürmek üzere yanınızda kuru meyve bulundurabilirsiniz. Özellikle ara öğünlerinde tüketmeyi deneyebilirsiniz. Örneğin dut kurusu, kuru kayısı tercihinde bulunabilirsiniz. Rahatlıkla bulabileceğiniz bir besin olduğu için ulaşımınız daha kolay olur. 

Ayrıca sağlıklı atıştırmalıklar ile de mineral ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Sağlıklı atıştırmalık tüketerek kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz. Bu bakımdan hem kendinizi mutlu edebilir hem de sağlıklı beslenme noktasında bir adım atabilirsiniz. 

Dilerseniz ara öğün olarak magnezyum içeren kuruyemişler de tercih edebilirsiniz. Kuru meyve ve kuruyemişi bir arada da tüketebilirsiniz. Tercihinizi sevdiğiniz besinler yönünde kullanmanız hâlinde tüketme noktasında daha istekli olabilirsiniz. Böylece gün içerisinde ihtiyacınız olan magnezyum miktarını karşılayabilirsiniz. İhtiyaç duyabileceğiniz besinleri Karaca’da bulabilir ve kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. 

Magnezyum Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler 

Bu mineralin tüketiminde aşırıya kaçmamak da önemlidir. Vücudunuzda eksik olması sorunlara yol açabileceği gibi fazla olması da sıkıntı yaratabilir. Bu bakımdan doktor kontrolünde tüketilmesi gerektiğini söylemek mümkündür. Doğal besinler tüketmenize rağmen bazı belirtiler gösteriyorsanız bir doktora danışmanız önerilir.

mg7 2