baskul tarti15

Tartı ve Baskül Nedir?

Günlük hayatta sıkça kullanılan tartı ve baskül, iki farklı ölçüm cihazıdır. Ancak zaman zaman bu cihazların birbirleriyle karıştırıldığına denk gelmeniz mümkündür. Baskül ve tartı arasındaki fark çoğu zaman görmezden gelinse de aslında bu iki ürün, ayrı görevler için uygundur. Bu yazıyı inceleyerek “Tartı ve baskül ne demek?” sorusunun yanıtına ulaşabilir, bu konudaki kafa karışıklığınızı giderebilirsiniz.

Baskül, bir nesnenin yer çekiminden kaynaklı olarak aşağıya doğru uyguladığı kuvveti ölçen cihazdır. Öyleyse “Tartı nedir?” diye soruyor olabilirsiniz. Temel olarak cisimlerin kütlesini ölçmeye yarar. Halk arasında terazi adıyla da bilinirler. Birçok farklı alanda çeşitli amaçlarla kullanılabilen bu aletler hakkında bazı yanılgılar mevcuttur.

baskul tarti2

Baskül ve Tartı Arasındaki Fark Nedir?

Baskül ve terazi her ne kadar benzer amaçlar için kullanılıyor gibi gözükseler de işin aslı bundan farklıdır. İki cihaz arasında büyük bir ayrım oluşturacak bazı önemli farklılıklar bulunur. Dolayısıyla çoğu zaman farklı amaçlar için kullanılırlar ve ölçtükleri şey aslında tam olarak aynı değildir.

Baskülün ölçtüğü değişkene, yani yer çekimi nedeniyle aşağı uygulanan kuvvete ağırlık adı verilir. Dolayısıyla “Baskül kütle mi ölçer ağırlık mı?” sorusunun yanıtı ağırlık şeklindedir. Bir kişinin ya da nesnenin ağırlığı, maruz kaldığı yer çekimi kuvvetine göre değişiklik gösterir. Örneğin, dünyadaki ağırlığınızla ay yüzeyindeki ağırlığınız birbirinden farklıdır.

Elektrikli ev aletleri arasında sıklıkla tercih edilen tartı ise nesnelerin ya da kişilerin kütlesini ölçer. Kütle, her koşulda ve konumda daima sabittir. Bu cihaz çoğunlukla vücut kilosunu ölçerken ya da alışveriş yaparken kullanılır. Ek olarak çeşitlerine göre bazı teraziler daha hassas ölçümler yaparken bazıları ise daha ortalama sonuçlar verebilir.

Baskül ve terazi arasındaki temel fark, ikisinin ayrı değişkenleri ölçüyor olmasıdır. Dolayısıyla kullanıldıkları alanlar da birbirlerinden farklıdır. Aşağıda her iki cihazın da kullanıldıkları alanlar hakkında daha fazla bilgi bulabilirsiniz.

Tartı ve Baskül Ne İşe Yarar?

Hem baskül hem de tartı, günlük hayatta herkesin ihtiyaç duyduğu cihazlardandır. Tartıyı kütle, baskülü ise ağırlık ölçmek için kullanabilirsiniz. Bu sayede farklı kullanım alanlarında ürünlerden yararlanabilirsiniz. 

Baskül Ne İşe Yarar? 

Baskül ile ne ölçülür?” sorusunun yanıtı, ağırlıktır. Farklı baskül türleriyle çeşitli nesnelerin ağırlığını ölçmek mümkündür. Bu nedenle cihazın detaylarından bahsetmeden önce türlerini öğrenmek gerekir. Bunun sebebi piyasada farklı amaçlar için kullanılan çok sayıda çeşidi bulunmasıdır. Bunlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:

Ağır Hizmet Baskülü
Çengelli Baskül
Fiyat Hesaplayan Baskül
Medikal Baskül
Transpalet Baskül
Vinç Baskülü

Cihazın türlerinden de anlaşılabileceği üzere, sağlık, inşaat ve ticaret gibi birçok farklı sektörde kullanılabilirler. Özellikle de sağlık sektöründe hassas ölçümler yapılması gerektiğinde sıklıkla tercih edilirler.

baskul tarti10

Tartı Ne İşe Yarar?

Tartı neyi ölçer?” sorusuna kütle yanıtını vermek doğru olacaktır. Diğer adıyla teraziler, hemen hemen her evde ve iş yerinde bulunurlar. En sık kullanıldığı alan ise vücut kilosu ölçümüdür. Ayrıca başka onlarca farklı amaç için de tercih edilirler. Terazilerin de birçok farklı türü bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır:

Dijital Tartı
Hassas Terazi
Mikro Terazi
Taşıt Kantarı
Ağırlıklı Terazi

Dijital tartılar evlerde, eczanelerde ve hastanelerde yaygın olarak kullanılırlar. Hassas teraziler ise kuyumcularda ya da gramajla ürün satan benzer iş yerleri için oldukça işlevseldir. Mikro teraziler de tıpkı hassas olanlar gibi daha spesifik değerler sunarlar. Ayrıca çok daha küçük ağırlıkları bile ölçebilirler. 

Bir mikro terazi; kilogramın milyarda birini ölçebilecek hassasiyete sahiptir. Taşıt kantarı da adından da anlaşılabileceği gibi taşıtları ölçmek için tercih edilir. Son olarak ağırlıklı terazi ise günümüzde en az kullanılan türdür. Her ne kadar eskiden pazar yerlerinde sıklıkla rastlanır olsalar da artık çok daha az tercih edilmektedirler.

baskul tarti9

Tartıların sıkça kullanıldığı alanlardan bazıları ise aşağıdaki gibidir:

  • Yemek tarifleri
  • Paketleme
  • Sevkiyat
  • Üretim
  • Kimyasal deneyler
  • Tekstil

Tüm bu alanlarda terazilerin yaygın olarak kullanıldığına denk gelebilirsiniz. İki cihazın ayrı kullanım alanlarına sahip olması da baskül tartı farkı hakkında bilgi vermektedir. 

Eğer sizler de ihtiyaçlarınızı karşılamak adına bir ürün edinmek istiyorsanız Karaca’nın sunduğu seçeneklerden yararlanabilirsiniz. Örneğin, Homend Webody Beyaz Tartı modelini inceleyebilirsiniz. Daha koyu renklerde bir dekorasyon stiliniz varsa aynı serinin Homend Webody Siyah Tartı modeline de göz atabilirsiniz.

Tartı ve Baskül Neyi Ölçer?

Baskül ne ölçer?” sorusuna yanıt olarak çeşitli kullanım alanları sayılabilir. Genellikle laboratuvarlarda ham madde ölçmek için kullanılan bu cihaz, mutfaklarda hassas ölçüm yapmak için de tercih edilebilir. Bu noktada terazilerin de mutfak ve benzeri alanlarda kullanılabilir olması kafa karışıklığına yol açabilir.

baskul tarti8

Her ne kadar iki cihaz da bazı durumlarda aynı amaçlar için kullanılsalar da ölçtükleri birim farklıdır. Ağırlığın temel birimi Newton (N) iken, kütlenin temel birimi ise kilogram (kg) şeklindedir. Kilo ile nitelendirilen kütle; bir cismin madde miktarını ölçer. Yani halk arasında “Ağırlığı ne kadar?” sorusu sorulduğunda aslında ölçülmek istenen ağırlık değil kütledir.

Baskül ve Dijital Tartı Nasıl Çalışır?

Evinizde ya da iş yerinizde bu cihazlara sahipseniz “Baskül ve yağ ölçen tartı nasıl çalışır?” sorusuna yanıt arıyor olabilirsiniz. Bu makinelerin çalışma şekilleri kısaca aşağıdaki gibidir.

Baskül Nasıl Çalışır?

Baskülün çalışma şekli pratikte oldukça basittir. Ağırlığını ölçeceğiniz kişiyi ya da nesneyi cihazın üstüne çıkarırsınız ve sonucu göstermesini beklersiniz. Ancak bu sırada cihaz arka planda çeşitli işlemler yürütür. Bu aşamaları kısaca şu şekilde özetlemek mümkündür:

  • Ölçülen cismin basınç miktarı belirlenir.
  • Elektrik sinyalinin üretimi sağlanır.
  • Üretilen elektrik sinyalleri tartılmakta olan cismin veya kişinin ağırlığını ölçer.
  • Cihaz tarafından elde edilen sonuçlar ekrana yansır.

Birçok alanda kullanılabilen bu aletin çalışma adımları yukarıdaki şekilde gerçekleşir. 

Dijital Tartı Nasıl Çalışır?

Dijital tartıların işleyişi baskülün çalışma tarzı ile oldukça benzerdir. Ancak yine de bazı  farklılıklar bulunur. Genel olarak çalışma şekli şu adımlarla özetlenebilir:

  • Dijital terazi üzerinde bulunan kişi ya da cisim yük haznesi tarafından algılanır.
  • Cismin kuvveti elektrik sinyaline çevrilir.
  • Alınan sinyal ile kuvvet, elektriksel direnç aracılığıyla kütle cinsinden ölçülür.
  • Elde edilen değer ekrana yansır.

Dijital terazilerin çalışma prensipleri yukarıdaki şekildedir. Eğer kullanabileceğiniz güvenilir bir ürüne ihtiyacınız varsa Homend Smart Webody 3903H Tartı ihtiyaçlarınız için ideal bir seçenektir.

Dijital Tartı Ayarı Nasıl Yapılır?

Satın aldığınız çoğu dijital terazi kullanmaya hazır bir hâlde elinize ulaşır. Ancak bu her zaman geçerli olmayabilir. Ürünün bazı ayarlarını kendiniz yapmanız gerekebilir. Ek olarak kimi durumlarda var olan cihazınızın mevcut ayarlarının bozulması da söz konusu olabilir. Bu gibi zamanlarda “Dijital tartı ayarı nasıl yapılır?” sorusunu araştırmanız doğaldır. Eğer böyle bir problem yaşıyorsanız aşağıdaki adımları takip etmeniz sorununuzu çözecektir.

  • Öncelikle cihazınızın düz bir zeminde bulunduğundan emin olun.
  • Çalışır durumda olmasını sağlayın.
  • Bir süre sonra tartınız kendi kendini kalibre edecektir.

Eğer bu adımlardan sonra hâlâ ayarlarınızın hatalı olduğunu düşünüyorsanız başka sorunları araştırabilirsiniz. Örneğin, cihazınız nemli ya da ıslaksa benzer problemlerle karşılaşabilirsiniz. Darbeye maruz kalan teraziler de hatalı ölçümler yapabilir.

Tartı ihtiyacınız varsa Karaca’nın küçük ev aletleri kategorisinden alışverişinizi gerçekleştirebilirsiniz. Böylece hem şık görünümlü hem de pratik kullanımlı bir cihaz elde edebilirsiniz. 

Tartı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Dijital Tartı Hangi Zeminde Doğru Tartar?
Dijital tartılar yalnızca düz ve kuru zeminlerde çalışırlar. Yatay düzeylerde hatalı sonuç verebilirler. Aynı zamanda ıslak yüzeylerde de hatalı ölçüm yapabilirler.

Dijital Tartı Pili Nasıl Takılır?
Elektronik tartının pilini yenilemek için alt kısmında yer alan kapağı çıkarmanız ve uygun pil türünü yerleştirmeniz gerekir.

Yağ Kas Oranı Ölçen Tartı Nasıl Çalışır?
Yağ kas oranı ölçen tartılar, genel olarak dijital teraziler gibi çalışırlar. Elektrik sinyaliyle kuvveti algılayarak ölçüm yaparlar. Ardından sonucu ekranda görebilirsiniz.

baskul tarti6