pamuk kumas

Pamuk Kumaş Özellikleri Nedir?

pamuk kumas 1

Giysi, havlu ve nevresim takımı gibi tekstil ürünlerinin desen, renk ve tasarım özellikleri kadar hangi malzemeden üretildikleri de oldukça önemli. Özellikle mevsim şartlarına ve cilde uyumluluk söz konusu olduğunda yapılan tercihler büyük önem kazanıyor. Birçok farklı kumaş türü arasından pamuk kumaş, doğal ve sağlıklı bir malzeme olarak öne çıkıyor. Peki, pamuk kumaş nedir ve özellikleri nelerdir, gelin beraber inceleyelim.

Pamuk Kumaş Nedir?

pamuk kumas 2 1024x576 1

Pamuk kumaş, pamuk bitkisinden elde edilen ipliklerle dokunan doğal bir kumaş çeşididir. Bitkisel ve doğal olduğu için doğada biyolojik olarak tamamen parçalanabilir olan organik pamuk kumaş, çevre dostu ve insan sağlığına uyumlu olarak her türlü tekstil ürününde sıklıkla kullanılır.

Pamuk kumaşlar, yumuşak ve hafif dokusuyla her mevsime uygun kullanım özelliğine sahip. Dokuma şekline ya da ham maddesine eklenen malzemelere göre farklılık gösteren pamuk kumaş çeşitleri arasında en yaygın kullanılan 3 pamuk kumaş türünden bahsedeceğiz. Bunlar; Pamuk saten kumaş, pamuk gabardin kumaş ve merserize kumaş.

%100 Pamuklu Nevresim Takımlarını Keşfetmek İçin Tıklayın!

  • Pamuk Saten Kumaş

Pamuk saten kumaş adında saten olmasına rağmen aslında %100 pamuktan imal edilen ve nevresim takımları için en çok tercih edilen kumaş türüdür. İnce ipliklerden sık bir dokuma gerçekleştirilerek yapılan bu kumaş, satenin yumuşaklığına ve parlaklığına sahip olduğu için pamuk saten adını almış. Terletmeyen yapısı, ütü istemeyen kumaş özelliğiyle birleşince pamuk satenlerin nevresim takımlarında oldukça kullanışlı olduğunu söyleyebiliriz.

  • Pamuk Gabardin Kumaş

Pamuk gabardin kumaş, pamuk ve yün karışımının sık dokunmasıyla imal edilmiş bir kumaş türü. Dayanıklılığı ve sağlamlığıyla öne çıkan pamuk gabardin kumaş, sıcak tutma özelliğinden dolayı genellikle kış aylarında kullanılıyor.

  • Merserize Kumaş

Merserize kumaş, pamuklu kumaşların özel bir işlemle işlenerek parlak, pürüzsüz ve dayanıklı hale getirilmesiyle elde edilen bir kumaş türü. Geçirgen yapısından dolayı yaz ve bahar ayları için ideal bir tercih olan merserize kumaşlar, genellikle elbiseler, gömlekler, bluzlar, havlular ve nevresim takımları gibi çeşitli giyim ve ev tekstil ürünleri için kullanılır.

Pamuk Kumaş Özellikleri

Birçok tekstil ürününün imalatında sıklıkla tercih edilen pamuk kumaş özellikleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Pamuk kumaşlar tamamen doğal bir yapıya sahiptir. Bu nedenle ciltte alerjik reaksiyon oluşturma riski çok azdır.
  • Hava geçirgenliği yüksek olan özel yapısı sayesinde terlemeyi önler ve nemi emerek sıcak yaz aylarında konfor sağlar.
  • Isıyı içine hapsederek sıcak tutan dokusu sayesinde sadece yaz aylarında değil, kış aylarında da kullanılabilen 4 mevsim özellikli bir kumaştır.
  • Oldukça dayanıklı, sağlam ve uzun ömürlüdür.

Minako %100 Pamuk Çift Kişilik Nevresim Takımı

Polyester Pamuk Karışımı Kumaş Özellikleri

pamuk kumas 3

Tekstil ürünleri tek bir ham maddeden üretildiği gibi farklı kumaş çeşitlerinin karışımından da imal edilebiliyor. Pamuk polyester kumaş da bu kumaş türlerinden biri. Polyester ve pamuk liflerinin bir arada kullanılarak üretildiği sentetik bir yapıda olan pamuk polyester kumaş hem polyesterin hem de pamuğun sağladığı avantajlarla öne çıkıyor.

Esnek, sağlam ve kolay kırışmayan polyester ile doğal, hafif ve havadar pamuk kumaşın birleşimi her mevsim kullanıma imkan tanıyan rahat ve konforlu ürünleri meydana getiriyor. Burada dikkat edilmesi gereken, kumaşın ne kadarının polyester ne kadarının pamuk olduğu.

 Örneğin %70 pamuk 30 polyester kumaş nasıldır? Derseniz, cevabımız kullanım amacına göre farklılık gösterecektir. Mesela pamuğun emici yapısı ve polyesterin kırışmayan özelliği, bu oranı nemli ortamlar için ideal bir hale getirebilir.

%50 pamuk 50 polyester kumaş nasıldır? Sorunun yanıtı ise yine benzer şekilde kullanım amacına göre değişir. Önemli olan polyester oranının yüksekliğinden dolayı bu karışımın yaz aylarında tercih edilmemesidir. Çünkü polyester kumaşlar, terlemeyi önlemez ve teri emme özelliğine sahip değildir.

Pamuk Keten Kumaş Özellikleri

Pamuk ve keten liflerinin karışımı ile elde edilen pamuk keten kumaş, iki kumaşın da öne çıkan avantajlarıyla harmanlanan özellikte bir kumaştır. Pamuk keten kumaş özelliklerini şöyle sıralayabiliriz;

  • Hava geçirgenliği yüksek ve nefes alabilen bir kumaştır. Bu nedenle terlemeyi önler ve serin tutar.
  • Pamuk keten doğal bir görünüme sahiptir, bu nedenle de oldukça popüler bir kumaştır.
  • Pamuğun yumuşaklığı ve ketenin dayanıklılığı birbiriyle harmanlanır.
  • Kolay temizlenir, makinede yıkanır ve ütülenebilir.
  • Sıvı emme özelliği yüksektir. Bu nedenle terlemeyi önler.

Pamuk Kumaş Esner mi?

En çok sorulan konulardan biri de; “Pamuk kumaş esner mi?” sorusu. Eğer kumaş pamuk polyester karışımıysa polyesterden kaynaklı esneme özelliğine sahip olabilir. Ancak %100 pamuktan imal edilmiş kumaşlar için esneme durumu söz konusu değil.

Pamuk Kumaş Fiyatları

Pamuk kumaş fiyatları birçok faktöre bağlı olarak değişkenlik gösterir. Özellikle pamuk kumaşın kalitesi fiyatı belirleyen en önemli faktördür. Yüksek kaliteye sahip pamuk kumaşlar, daha pürüzsüz, dayanıklı, uzun ömürlü ve yüksek fiyatlı olurken, kalitesi biraz daha düşük olan kumaşlar daha kırılgan, kolay yıpranabilen ve uygun fiyatlı kumaşlardır.