orkide1

Orkide Bakımı Püf Noktaları

Orkide, dekorasyonların vazgeçilmezi olan bitkiler arasında yer alıyor. Hem dekoratif olarak kullanılan hem de şık bir hediye olarak tercih edilebilen orkidenin bakımında püf noktaları da önem arz ediyor. Bu yazımızda sizler için orkide bakımı nasıl yapılır sorusuna yanıt aradık. Evde orkide bakımına dair tüm detaylar için okumaya devam edin!

orkide2

Orkide Çeşitleri

Orkide çiçeğinin tropik iklimlerde olmak üzere 28 bin farklı türü bulunuyor. Bu orkide çeşitlerinden en dikkat çekenler şu şekilde sıralanabiliyor;

  • Arı orkide,
  • Hayalet orkide,
  • Hercai menekşe orkide,
  • Hawaii orkide,
  • Güneş orkide,
  • Kimono orkide,
  • Kılıç orkide,
  • Mavi orkide,
  • Saba kraliçe orkide,
  • Siyah orkide,
  • Fuşya orkide,
  • Mor ve beyaz desenli orkide,
  • Turuncu orkide.

Daha farklı pek çok orkide türü bulunsa da en sevilen ve sık tercih edilen orkide çeşitleri bunlar oluyor. Bu orkide çeşitlerini anlamlarına göre sevdiklerinize hediye ederek onları mutlu etme ve özel günlerinizi daha anlamlı hale getirme imkanınız bulunuyor. Özellikle kadınlar için ideal bir hediye seçeneği olan orkideler, renklerine ve anlamlarına göre tercih edilebiliyor. Kadınlara alınabilecek diğer hediyeler hakkında fikir sahibi olmak istiyorsanız “Kadınların En Çok Sevdiği Hediyeler Karaca’da!” bloğumuza da göz atabilirsiniz.

orkide3

Orkide Anlamları

Orkide anlamları, çeşidine ve rengine göre farklılık gösteriyor. İşte, orkidelerin anlamları:

Beyaz Orkide

Beyaz orkidelerin bu kadar sık tercih edilmesinin belirli bir nedeni bulunuyor. Beyaz renk, saflığı, özsevgiyi, masumiyeti temsil eden bir renk olarak öne çıkıyor. Beyaz orkideler de sevdiklerinize en temiz ve saf duygularınızı ilan etmeniz için ideal bir seçenek oluşturuyor. Ayrıca beyaz orkideler yeni iş kutlamaları, geçmiş olsun dilekleri, doğum günü kutlamaları gibi özel günlerde de hediye olarak verilebilecek harika bir alternatif olarak öne çıkıyor. Dekoratif şık vazolar içerisinde estetik ve temiz bir görünüm için de bu orkideler tercih edilebiliyor. 

Mavi Orkide

Barış, asalet ve güç anlamlarını taşıyan mavi orkide, enerji yükselten görünümüyle de dikkat çekiyor. “Özür çiçeği” olarak da bilinen bu orkide çeşidi, özellikle kalbini kırdığınız birinden özür dilerken tercih edebileceğiniz en şık seçeneği oluşturuyor. Huzur veren mavi renk, barışı ve küslüğün sonlanmasını çağrıştırdığı için özür dilerken ideal bir tercih oluyor.

Mor Orkide

Kraliyeti temsil eden ve asaletin simgesi olan mor renkli orkideler de hem zengin hem de şık bir görünüm için sık tercih ediliyor. Sadakat duygusunu da temsil eden mor orkide, aynı zamanda karşı tarafa “benim için çok değerlisin” mesajını iletmek için de hediye edilebiliyor. Eve şık ve asil bir görünüm katmak için de mor orkideden faydanmak mümkün oluyor. 

Fuşya Orkide

Sevdiklerinize en içten duygularınızı ve sevimliliğinizi göstermek istiyorsanız fuşya orkide tam size göre! Eşsiz rengi ve kokusuyla dikkat çeken bu orkide türü, hayatınızın aşkı olan kişiye en saf duygularınızı gösterebilmeniz için de şık bir seçenek. Siz de sevgilinize, eşinize aşkınızı göstermek için fuşya orkideleri tercih edebilirsiniz.

Orkide Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Orkide, güzel kokulu, asil bir bitki olarak öne çıkıyor. Bu bitki, oldukça narin ve alıngan oluşuyla da dikkat çekiyor. Sürekli bakım gerektiren bitkiler arasında yer alan orkide, doğru bakılmadığında solma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Bu nedenle orkide bakımı püf noktaları bilmek gerekiyor. Orkide bakımında dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabiliyor:

  • Orkide nasıl sulanır, ne kadar sıklıkla sulanması gerekir, soruları sıklıkla merak ediliyor. Orkideler suyu seven bitkiler olarak biliniyor. Haftada iki-üç kez sulama gerektiren bu bitkiyi sularken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise aşırı su kullanmamak. Çürüme ve solma gibi etkilerle karşı karşıya kalmamak için orkideyi sık sık fakat ideal miktarda suyla sulamak gerekiyor. 
  • Işığı ve aydınlığı seven orkideleri gölgeye koymak yapılabilecek en büyük yanlış. Bu bitkileri, pencere pervazına koyarak bol ışık almalarını sağlamak, büyümelerini hızlandırmak için önemli bir adım.
  • Nemli ortamları seven ve tropik iklimlerin çiçeği olarak da bilinen orkideyi bol nemli bir ortamda tutmak hızlı büyümesine yardımcı oluyor. Bu nedenle orkide toprağını da düzenli olarak kontrol edip bitkinin neme doyduğundan emin olmak gerekiyor. 
  • Belirli aralıklarla özel gübreler ve bitki canlandıran karışımlarla da orkideye ek besin takviyesinde bulunmak önem taşıyor. Bu sayede bitkinin küsüp solmasının önüne geçilebiliyor. 
  • Orkideler çiçeklendiklerinde 3-4 ay boyunca genellikle görünümlerini koruyor. Çiçekler döküldükten sonra ise bitki saplarının bir süre daha canlı kaldığı görülüyor. Bu süreçte taze orkide karışımıyla saksı değiştirmek yeniden çiçeklenmesi adına fayda sağlayabiliyor. 
  • Orkide bakımında en önemli adımlardan biri de ölü ve kurumuş sapları budamak oluyor. Yeşil renkli saplar çiçeksiz olsa da canlılığını koruyor fakat kahverengiye dönen sapların çürümeye başladığı görülebiliyor. Çürümenin tüm çiçeğe ve canlı saplara da yayılmasını önlemek adına budama işlemini düzenli aralıklarla tekrarlamak gerekiyor. 

Siz de tüm bu adımları uygulayarak orkidenizi sağlıklı bir şekilde yetiştirebilirsiniz. Karaca’dan beğeninize uygun aksesuarları satın alarak orkidenize özel bir köşe oluşturmanız da mümkün.

orkide4

Kolay Evde Orkide Bakımı Yöntemleri

Evde orkide bakımı sırasında dikkat edilmesi gereken pek çok nokta bulunuyor. Kullanılan orkide saksısı, toprağı ve gübresi kadar bitkinin yerleştirildiği yer gibi detaylar da önem taşıyor. Orkideye en iyi şekilde bakmak için öncelikle bitkiyi doğru bir saksı içerisine yerleştirmek, toprağını doğru miktarda koymak gerekiyor. 

Orkideyi saksıya koyduktan sonra gübreler ve bitki besinleriyle besleyerek yetiştirmek mümkün oluyor. Çiçek için en doğru saksı seçenekleri Karaca dekoratif aksesuarlar kategorisi içerisinden keşfedilebilir. Bu noktada özellikle bitkinin ışık almasına ancak aşırı güneşe maruz kalacak bir yerde durmamasına dikkat etmek ve küflenmeyi önleyici altı delikli bir saksı kullanmak gerekiyor. 

Kolay büyüyen ve serpilen bitki olsa da aşırı sulama, ilgisizlik orkidenin çabucak solmasına neden olabiliyor. Bu nedenle orkide ile devamlı ilgilenmek büyük önem taşıyor. Orkideler, her ortamı şık hale getirebilen bitkiler olarak öne çıkıyor. Evin farklı köşelerinde kullanılabilen bu bitkiler balkonlarda da dekoratif olarak tercih edilebiliyor. Balkon dekorasyonuna dair daha fazla fikir için ilgili bloğumuza da göz atabilirsiniz. 

orkide5

Orkide Yaprakları Neden Sararır?

Orkide bakımı nasıl yapılır sorusu pek çok kişi tarafından merak edilir. Bu noktada merak edilen konulardan bir diğeri de orkide yaprakları neden sararır, sorusu oluyor. Orkide yapraklarının çeşitli nedenlere bağlı olarak sarardığı görülebiliyor. Kuruma, solma, çürüme gibi kritik nedenler haricinde bitki hastalandığında, böceklendiğinde de bu gibi sorunlarla karşı karşıya kalınabiliyor. 
Orkide yapraklarının neden sarardığını anlamak için öncelikle bitkiyi incelemek gerekiyor. Bitki yaprakları genellikle;
Fazla sulama,
Susuzluk,
Güneşe aşırı maruz kalma,
Mevsim geçişleri nedenleriyle sararıyor. 
Bu gibi sorunlarla karşı karşıya kalınması halinde sulama düzeninde değişiklik yapmak, bitkinin sararan yapraklarını budamak, bitkiyi güneş ışınlarına doğrudan maruz kalmayan aydınlık bir yere almak gibi önlemler alarak bitkiyi yeniden canlandırmak mümkün oluyor. 

Kuruyan Orkide Nasıl Canlandırılır ?

Orkide, evlerde dekoratif olarak en sık tercih edilen bitki oluyor. Bu bitki, zaman zaman belirli nedenlere bağlı olarak kuruyup solabiliyor. Çiçeğin sağlığını tehdit eden unsurları ortadan kaldırsanız dahi çiçeği yeniden canlandırmak vakit alabiliyor. Peki, kuruyan orkide bakımı nasıl yapılır?
Orkide, çabuk kuruyan, devamlı ilgi bekleyen bir bitki olarak öne çıkıyor. Bu bitkiyi yetiştirirken ister evde doğal yollarla yapılmış ister hazır alınmış besleyiciler kullanılması gerekiyor. Çiçeği canlandırmak, daha sağlıklı olmasını ve daha fazla çiçek vermesini sağlamak gibi amaçlarla kullanılan çiçek coşturanlar, en sık başvurulan çözüm yolu oluyor. 
Evde pratik şekilde hazırlanabilecek karışımlar da kurumuş orkideler için fayda sağlıyor. Orkide canlandıran karışımı hazırlamak için 1 adet aspirin, 1 tatlı kaşığı tarçın, 1 bardak su ve püskürtme şişesi yeterli oluyor. Hazırlanan karışım 12 saat beklettikten sonra 2 günde bir olacak şekilde bitkinin yaprak ve köklerine verilebiliyor. Bu karışım sayesinde yaklaşık 1 hafta içerisinde çiçeğinizin iyileşmeye başladığını görmeniz mümkün.

orkide6

Orkide Nasıl Çoğaltılır?

Evde orkide çoğaltma için birden fazla yöntem kullanılabiliyor. Bu yöntemlerden ilki çelikle orkide çoğaltma oluyor. Bu yöntemde bitkiden alınacak olan gövde, sap, yaprak ya da kök parçasıyla yeni bir bitki oluşturuluyor. 
Kullanılabilecek bir diğer işlem de ayırma yöntemiyle çoğaltma oluyor. Kökünden yavru veren orkidelerde yavrunun köklenmesini bekleyip sonrasında bitkiden ayırarak yeni bir toprağa ekmek mümkün oluyor. Bu yöntemle yeni bir orkide fidesi elde edilebiliyor. 
Keiki ile orkide çoğaltma da tercih edilen bir diğer yöntem oluyor. Orkide ucundaki bebek yapraklara keiki adı veriliyor. Bu keikileri ekerek de yeni bir orkide büyütülebiliyor. Tüm bu yöntemler içerisinde en sık tercih edilen çelikleme ile çoğaltma oluyor.

orkide7