ceyiz1 ipek yastik 1

İpek Kumaş Özellikleri Nedir?

Tüm dünyada sık kullanılan ipek kumaşlar, en değerli olan kumaş türlerinden biri olarak öne çıkar. Kullanım alanları farklıdır ve çeşitlidir. Bu nedenle de en yaygın şekilde kullanılan kumaşlar arasında yer alır. 

Oldukça değerli olan saf ipek kumaşlardan yapılan kıyafetler, ev tekstili ürünleri, şal ya da eşarp gibi çeşitli aksesuarlar ve kişisel bakım ürünleri normal ürünlerden biraz daha pahalı olsa da sağlıklı ve saf olduklarından dolayı tercih edilir. 

Kumaşın değeri üretim şeklinden gelir. İpek kumaşlar, ipek böceği kozalarından elde edilir. Kozalarda bulunan lifler özenle ayrılır ve bu lifler ipliğe dönüştürülür. İpek böceği kozasından çıkan lifler, dünyadaki en yumuşak ve aynı zamanda en parlak ipliklerin üretilmesini sağlar. Bu nedenle de ipek kumaş türleri özellikle saf ipekse oldukça hassastır ve dikkatli kullanılması gerekir. Hassas olmasının yanı sıra içeriğinde bulunan doğal lifler nedeniyle de dayanıklı bir kumaş türü olan ipek kumaşlar kullanılması tavsiye edilen kumaş türlerinin başında gelir.

İpek Kumaş Nedir?

İpek kumaş, ipek böceği kozasında bulunan doğal liflerden üretilen en sağlıklı kumaş türlerinden biri olarak tanımlanabilir. Normal kumaşlara nazaran çok daha dayanıklı, daha parlak aynı zamanda esnek ve kaygan bir yapıya sahiptir. İpliği oldukça özel olduğundan dikkatli kullanılması gereken ve hassas davranılması gereken kumaş türlerinden birisidir. 

Peki, gerçek ipek kumaş nedir ya da nasıl anlaşılır? Gerçekten saf ipekten üretilen kumaşlar kolay kolay kırışmaz ya da kırışması durumunda da normale göre daha az kırışıklık gösterir. 

Bakımının ve yıkanmasının da dikkatli şekilde yapılması, temizleme sırasında da hassas davranılmasına özen gösterilmesi gereken kumaş türü olarak öne çıkar. Bu özellikleri ipek kumaş nasıl olur sorusunun cevapları olarak söylenebilir.

ceyiz2 carsaf 1 1024x576 1

İpek Kumaş Faydaları

İpek kumaş faydaları oldukça fazladır. İlk olarak, içinde doğal liflerin bulunduğu ipek kumaş, insan sağlığı için iyidir. Sağlıklı olmasının yanı sıra şık görünümleriyle de göz doldururlar. 

İpek kumaşlar, dayanıklı oldukları için doğru bakım ve temizleme yöntemleri uygulanarak uzun yıllar kullanılabilir. Sağlam yapıda olduklarından dolayı ipek kumaş kullanılarak üretilen kıyafetler ya da aksesuarların kullanım ömrü de uzun olur. Ayrıca diğer ürünlere göre oldukça hafif yapısı, kullanıcısına da konfor alanı yaratır. Bu nedenle de ipek ürünler sıklıkla tercih edilen kumaşlar arasında yer alır. 

Mevsimsel olarak da ipek tercih edilebilir. Özellikle yaz aylarında ağırlık yapmadığı için rahatlık sağlar. Ayrıca hangi mevsimde giyerseniz giyin gerçekten saf ipekten üretilen kumaşlar terleme yapmanıza neden olmaz. Bu yönüyle de tercih sebebidir. 

İpek, ev tekstilinde de kendisine kullanım alanı bulur. İpekten üretilen çarşaflar, yastık kılıfları ya da nevresim takımları şık görünümün yanı sıra oldukça rahat ve konforlu bir uyku da sağlar. 

Saf ipekten üretilen, ipek saten kumaş özellikleri taşıyan ev tekstili ürünleri gece terlemenize neden olmaz, bazı nevresimlerden kaynaklanan ciltte tahriş gibi farklı sorunlara da neden olmaz. Bu nedenle hassas cilt yapısına sahip olan kişilerce özellikle tercih edilebilir. İpek kumaş özellikleri bakımından oldukça faydalı ve insanlar tarafından doğal olduğundan dolayı en sevilen kumaş türlerinden biridir.

ceyiz3 1024x576 1

İpek Kadife Kumaş Özellikleri

İpek kadife kumaş özellikleri bakımından saf ipek kumaşlarla benzerlik gösterir. Ancak bu kumaş türünün içine üretimi sırasında farklı iplikler de eklenir. İpek kadife kumaşlar, polyester, pamuk ve ipek ipliklerinin karışımıyla üretilir. Bu nedenle benzer özellikler gösterse de saf ipek kumaşlardan bu noktada ayrılır.