roiboos1

Rooibos Nedir? Rooibos Çayı Faydaları

roiboos4

Rooibos nedir sorusu pek çok kişi tarafından sorulur. Güney Afrika menşeli bir bitki olan rooibos genellikle çay olarak tüketilir. Kırmızı rengi ve lezzeti ile öne çıkar. Vanilyamsı bir aroması bulunur. 

İçimi oldukça keyif vericidir. Uzun yıllardır tüketilen ve popülerliğini sürdüren bir bitki türüdür. Bu bakımdan ismini duymuş olmanız mümkündür. Sade türleri bulunduğu gibi çeşitli aromalarla birlikte sunulan seçenekleri de vardır. Bu sayede rahatlıkla damak tadınıza uygun bir seçim yapabilirsiniz. Rooibos çayı neye iyi gelir öğrenmek için okumaya devam edin.

Rooibos çayı faydaları olan bir içecek türüdür. Bitkisel kaynaklı olduğu ve kafein içermediği için kafein tüketmeyi tercih etmeyen kişiler tarafından da rahatlıkla tüketilebilir. Aynı zamanda antioksidan özelliğine sahiptir. Vücudunuzdaki toksinleri atma konusunda destekleyici bir özellik sergiler. 

Bununla birlikte cilt onarıcı bir etkisi olduğunu söylemek mümkündür. Yeni hücre oluşumunu desteklediği için cildinizin de yenilenmesi noktasında yardımcı olur. Yaraların onarım sürecinde bu içeceği tüketerek cildinizin daha hızlı biçimde onarılmasına katkı sağlayabilirsiniz. Cilt sağlığının korunması için sindirim sisteminin de düzgün biçimde çalışması önemlidir. Söz konusu bitki sindirim sistemini düzenleyici bir etkiye de sahip olduğu için cilt sağlığı üzerinde etkili bir sonuç doğurur. 

Özellikle mevsim değişiminin olduğu dönemlerde tüketmeyi deneyebilirsiniz. Mevsim değişikliği hasta olmanıza sebep olabilir. Vitamin ve antioksidan yönünden zengin olduğu için bağışıklık güçlendirici bir etkisi bulunur. Bu bakımdan soğuk algınlığının önüne geçmesi mümkündür. 

Bilinen bir diğer faydası kalp sağlığı açısından faydalı olmasıdır. Kalp sağlığınız açısından belirli aralıklarla tüketmeyi deneyebilirsiniz. Herkesin metabolizması ve sağlık ihtiyaçları farklı olabileceğinden sizin için uygun miktarı belirlemek için doktora veya beslenme uzmanına danışabilirsiniz. İçecek hazırlama gereçleri ile bu içeceği kısa sürede tüketime hazır hâle getirebilirsiniz. Şık bir bardakla da servisini yapabilirsiniz.

roiboos2 1

Rooibos Çayı İçindekiler  

Rooibos çayı içindekiler farklılık gösterebilir. Aromasız hâlini tercih etmeniz hâlinde sadece bitkinin tadını alabilirsiniz. İçerisinde sadece bu bitkinin yaprakları bulunduğu için  yumuşak bir lezzete sahiptir. Dilerseniz aromalı seçeneklerini de tercih edebilirsiniz. Lavanta, vanilya ve daha pek çok aromaya sahip olan rooibos bitki çayları bulunur. 

Özellikle lavantalı çeşidinin oldukça fazla tüketildiğini söylemek mümkündür. Kokusu bakımından sıklıkla tercih edilen bir aromadır. Melez Tea Relax Lavantalı Rooibos Çayı seçeneğinin içerisinde rooibos, papatya, lavanta, nergis çiçeği, aroma, hindistan cevizi, elma ve vanilya bulunur. 

roiboos3

Rooibos Çayı Çeşitleri Nelerdir?

Rooibos çayı nedir sorusuna yanıt bulduktan sonra seçim yapmak için çeşitleri hakkında daha da fikir sahibi olmak isteyebilirsiniz. Farklı aromalarla desteklenen çeşitleri bulunduğunu görebilirsiniz. Damak tadınıza uygun olan seçeneği kolaylıkla bulmanız mümkündür. Genel olarak ürün seçenekleri arasında lavantalı, vanilyalı, portakallı, çikolatalı, çilekli, bademli, böğürtlenli, papatyalı, kara mürverli ve rezeneli çeşitleri bulunur. 

Birbirinden farklı ve etkileyici aromalar olmakla birlikte, zengin ürün çeşitliliği mevcuttur. Tüketim sıklığınıza göre farklı gramajlarda sunulan seçeneklerden dilediğinizi satın alabilirsiniz. Dilerseniz küçük ambalajları tercih ederek sonrasında diğer aromaları deneyebilirsiniz. Böylece taze bir şekilde tüketebilirsiniz.

Rooibos Çayı Nasıl Demlenir?

Rooibos çayı nasıl demlenir gibi sorular aklınıza gelebilir. Oldukça pratik ve hızlı bir şekilde demleme yapabilirsiniz. 1 fincan üzerinden miktarı ayarlayarak tarifleri uygulayabilirsiniz. Böylece tam olması gereken tatta bir içecek hazırlayabilirsiniz. Öncelikle 100 derece sıcaklıktaki suyun içerisine 1 tatlı kaşığı bitki eklemeniz gerekir. Dilerseniz suyu karışımın üzerine de dökebilirsiniz.

Sonraki süreçte 6 ile 8 dakika arasında bir demlenme süresine sahiptir. Ayrıca bir demlik içerisinde demleyebilir ve şık bir fincanda sunum yapabilirsiniz. Genellikle demlikler bir süzgece sahip olduğu için içmeden önce süzmenize gerek kalmaz. Hem sıcak hem de soğuk bir şekilde tüketebilirsiniz. 

Soğuk servis için ekleyeceğiniz çayın miktarını iki katına çıkarmanız önerilir. Demleme işleminden sonra soğumaya bırakabilir ve soğuduktan sonra bir bardağın içerisine dökebilirsiniz. Bu aşamada isterseniz buz eklemesi de yapabilirsiniz. 

Karaca’nın mutfak grubu kategorisinde bulunan demlik ve french press gibi ürünleri inceleyerek demleme aşamasını pratik bir şekilde tamamlamanızı sağlayacak içecek hazırlama ekipmanlarına sahip olabilirsiniz.

roiboos5

Rooibos Çayı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular 

Bu çay hakkında sıklıkla sorulan rooibos çayı nedir ne işe yarar gibi bazı soruları sizler için detaylı bir şekilde açıkladık.

Rooibos Çayını Kimler Kullanamaz?

Rooibos çayını kimler kullanamaz sorusu aklınızı kurcalıyor olabilir. Özellikle hamile kadınlar tarafından kullanılması önerilmez. Bu noktada doktorunuza danışmak önceliğiniz olmalıdır. Doktorunuz içmenize izin verirse gün içerisinde ne kadar içmeniz gerektiği hakkında da sizi bilgilendirir. Bu bakımdan daha sağlıklı bir tüketim süreci yaşayabilirsiniz. 

Rooibos Çayı Ne Zaman İçilmeli?

Bu çayı aç veya tok karna içebilirsiniz. Dilerseniz bir gıda ile birlikte de tüketebilirsiniz. Bununla birlikte taze tüketilmesi gereken bitkilerden bir tanesidir. Taze tüketmeniz hâlinde daha fazla fayda sağlayacağını söylemek mümkündür. Bu şekilde rooibos çayı ne zaman içilmeli sorusuna yanıt verilebilir.

Rooibos Çayı Zayıflatır mı?

Zayıflama sürecindeki pek çok kişi rooibos çayı zayıflatır mı sorusununun cevabını merak eder. Genel itibarıyla zayıflama sürecine yardımcı olacağını söylemek mümkündür. Ancak tek başına zayıflatıcı bir etki gösterdiği söylenemez. Diyetisyeninizden tavsiye alarak sağlıklı beslenme programınızda bu çaya yer verebilirsiniz.

roiboos8