1goCC88rsel

Çay Nasıl Demlenir?

null

Çay demlemenin herkes tarafından onaylanmış tek bir yöntemi yoktur. Demlemedeki farklılık, çayın tadını da etkiler. Kullanılan malzemeler, süre, çayın saklanma koşulları her biri ayrı ayrı önemlidir. Kuru çayın kalitesinin bozulmaması için saklama koşullarının iyi olması, sıcak ve nemli bir ortamda bulundurulmaması gerekir. Güneş görmeyecek bir ortam olması önemlidir. Hava almayacak bir kapta, rutubetsiz bir yerde saklamak gerekir.

Çay demlerken kullanılan suyun temiz ve kaliteli olması çok önemlidir. Musluk suyu yerine içme suyu veya arıtılmış su daha iyi olacaktır. Aynı şekilde, bekletilmiş ya da kaynayıp soğumuş su, daha az oksijen barındırdığından çayın aromasını bozar.

Türlerine göre çay demleme tavsiyeleri;

Siyah Çay:

1. adım – Çayın aromasını en iyi şekilde yansıtması için ideali porselen demlik kullanmaktır.

2. adım – Genelde su kaynatılırken demliğin de üste konulması ve ısıyla beraber demliğin içindeki çayın aromasını yayması tavsiye edilir.

3. adım – Su kaynadıktan sonra 3-4 dakika bekletin ki su sakinleşsin ve ideal kıvama gelsin. Kaynayan suyla çay demlendiğinde çay haşlanır ve aromasını kaybeder.

4. adım – Kaynarken oksijen kaybına uğrayan suyu yüksek mesafeden hava ile temas etmesini sağlayarak tek bir noktadan dökün ki çayın haşlanmasını önleyin.

5. adım – Şimdi çaydanlığın altına yeniden su ekleyin ki altı için de taze su olsun!

6. adım – Ocağın altını kısıp yaklaşık 15-20 dakika demlenmesini bekleyin.

7. adım – Demlendikten sonra bir 5 dakika da ocağın altını kapatıp beklerseniz çay yaprakları dibine inmiş olur.

Yeşil Çay:

1. adım – Yeşil çayın demlenmesi için dökme demir, porselen, toprak ve cam demlikler tavsiye edilir. Dökme demir demlikler daha çok Japonya’da, toprak demlikler ise Çin’de yeşil çay hazırlamak için kullanılıyor. Her iki demliğin bir özelliği de kullandıkça verdiği tadın artması. Porselen demlikler dökme demir ve toprak kadar olmasa da güzel sonuçlar verir, çayın içerisindeki antioksidanları koruması sebebiyle çelik ve diğer metallerden kesinlikle daha iyidir. Cam demlik ise camın sağlığı kadar içinin görülmesinin verdiği keyifle tercih edilir.

2. adım – Yeşil çayı demlerken en sık yapılan hatalardan birisi kaynar su kullanmaktır. Su kaynadıktan sonra 2-3 dakika bekletmek doğru olacaktır.

3. adım – Ortalama ölçü her fincan için bir tatlı kaşığıdır. Sıcak suyu ekledikten sonra 1-2 dakika beklenmesi yeterlidir.

4. adım – Nane, limon yaprakları ve yasemin, yeşil çaya yakışan otlardır.

Beyaz Çay:

1. adım – Demlenmesi yeşil çaya benzer. Sert olmayan iyi suyla demlenmesi tavsiye edilir. Porselen demlik yine yeşil çaydaki gibi, diğerleri de tercih edilebilir.

2. adım – Ancak mutlak suretle kaynar kaynamaz kullanılmamalı ve suyunuz da saf su olmalıdır. Eğer elde ettiğiniz tat size yeterli gelmiyorsa daha güçlü bir lezzet elde etmek için, birkaç dakika daha uzun süre demleme yapılabilir.

3. adım – Demleme oranı ise servis edilecek fincan başına 2 çay kaşığı beyaz çaydır.

4. adım – Beyaz çay hafif aromalı ve yumuşak içimlidir, sade olarak tüketilebileceği gibi süt, limon ve şekerle de içebilirsiniz.