buhardanlik

Buhurdanlık Nedir? Buhurdanlık Nasıl Kullanılır?

Buhurdanlık Nedir? Buhurdanlık Nasıl Kullanılır?

Aromaterapi ile ilgilenen herkes uçucu yağları kullanmak için pratik bir metot ararken buhurdanlıkla tanışmıştır. Buhurdanlık nedir sorusuna cevap vermek gerekirse genel olarak aksesuarı camdan veya seramikten üretilen dekoratif bir araç şeklinde tanımlamak mümkün. Üst kısımda sıvı, alt kısmında ise tealight mum konulan bölümüyle iki farklı parçadan oluşur.

Aromaterapi, bitkilerin özlerini damıtarak elde edilen yağlarla çeşitli hastalıkları iyileştirmeyi amaçlayan alternatif bir şifa yöntemidir. Buhurdanlık sayesinde şifalı yağlar bulunduğunuz ortama hoş koku vererek günün yorgunluğunu ve stresini atmanıza da yardımcı olur. Peki, buhurdanlık nasıl kullanılır?

Üstte bulunan hazneye biraz su ve dilediğiniz yağdan birkaç damla ekleyip, aşağı hazneye de tealight mumu yakıp yerleştirerek aracı kullanmaya başlayabilirsiniz. Haznedeki su ısınmaya başladıktan sonra bulunduğunuz ortam uçucu yağın kokusuyla dolar, siz de ferahlığı hissetmeye başlarsınız.

Buhurdanlık nasıl yakılır diye merak ediyorsanız, klasik mum yakmak kadar pratik bir iştir. Yaktığınız kokusuz mumun ısısı sayesinde aromalı yağlarınız havaya karışır. Böylece dilediğiniz ambiyansı oluşturma imkânı bulursunuz. Karaca Home Neval Buhurdanlık sipariş ederek iç mekânlarınızda özel bir atmosfer yaratabilirsiniz. Diğer seçenekler için de mumluk kategorisini inceleyebilirsiniz.

buhardanlik2

Buhurdanlık Yağı Nasıl Seçilir?

Buhurdanlık yağı seçilirken beklentilerinize uygun bir ürün için bazı noktalara dikkat etmeniz gerekir. Aşağıdaki faktörleri göz önünde bulundurarak aradığınız seçeneği kolayca bulabilirsiniz:

  • Yorgunsanız ve zindelik istiyorsanız limon, portakal, tarçın gibi yağları tercih edebilirsiniz.
  • Dinlenmeye geçtiğiniz bir zaman diliminde iseniz lavanta, gül gibi uykuya geçişi kolaylaştıracak yağlar işinize yarayabilir.
  • Konsantrasyon sağlamanız gereken bir işle meşgulseniz veya ofiste kullanacaksanız biberiye, fesleğen gibi zihin açıcı seçenekleri değerlendirebilirsiniz.

Buhurdanlık yağı nasıl kullanılır sorusuna cevap bulmadan önce neye ihtiyacınız olduğunu ve hangi yağın ne konuda fayda sağladığını bilmeniz önemli olabilir. Tüm bunlara dikkat ederek yaptığınız yağ seçimi sonrasında bir kaç damla ekleyerek rahatça kullanabilirsiniz.

Uyumakta zorlandığınız geceler ya da dinlenmeye ayırdığınız günler için Karaca Home Esansiyel Yağ Melez Lavanta 5 ml tercih edebilir, rahatlatıcı ve stres giderici kokusu sayesinde dinlenmeye geçebilirsiniz.

Buhurdanlık yağı evde üretmeye de uygundur. Evde buhurdanlık yağı nasıl yapılır diye merak edenler için pek çok pratik tarif seçeneği mevcut. Buhurdanlık için hangi yağlar kullanılır sorusuna gelince; narenciye, nane, adaçayı, bergamot, biberiye, lavanta, paçuli, rezene gibi pek çok yağı kullanabilirsiniz. 

Aynı şekilde limon, portakal, kantaron, tarçın ve gül gibi malzemeleri zeytinyağıyla birleştirerek kendi uçucu yağınızı üretebilir ve kullanabilirsiniz. Buhurdanlık için yağ önerileri arayışında iseniz farklı yağları bir araya getirerek özel tarifler de ortaya çıkarabilirsiniz.

buhardanlik4

Buhurdanlık Yağları ve Faydaları

Buhurdanlık yağları ve faydaları 15. yüzyıldan beri pek çok kültürde bilinmekte ve kullanılmaktadır. Zihinsel yorgunluğu gidermeye ve stresi azaltmaya yardımcı olur. Kullanıcılara zindelik ve mutluluk verir, dekoratif görünüşü sayesinde ortamınıza güzel ve şık bir dokunuş katar. Çeşitli mumları ve buhurdanlıkları dekoratif tepsi içerisinde sunabilir ve güzel kokunun yanında şık bir görüntü elde edebilirsiniz.

Bu ürünler, esansiyel yağların buharlaşarak havaya karışmasını sağlar. Böylece nefesiniz ve cildiniz aracılığıyla terapötik etkiler gösterir. Genel olarak bilinen bazı faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Havadaki zararlı partikülleri ve alerjenleri azaltır.
  • Esansiyel yağların rahatlatıcı etkisi, uyku kalitenizi artırır.
  • Solunum yollarının açılmasına katkı sağlar.
  • Stres ve kaygıyı azaltır.
  • Esansiyel yağlar arasında ağrı kesici özellikleri olanlar vardır. Lavanta, biberiye veya biber yağı gibi seçenekler baş, kas ve eklem ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • İç mekânlarınızın atmosferini taze tutar.

Evinizin havasını değiştirmek için buhurdanlık ile birlikte mumlardan da faydalanabilirsiniz. Enerjinizi yükselten aromaları ile kokulu mumlar kullanabilir ya da sade mumlar yakarak loş ve dinlendirici ortamlar hazırlayabilirsiniz. Şamdan gibi farklı seçenekler için de mum-mumluk kategorisini inceleyerek yaşam alanlarınıza uygun ürünleri hemen sipariş edebilirsiniz.

buhardanlik5

Buhurdanlık Temizleme İpuçları

Ürünler, şık ve kullanışlı dekoratif aksesuarlar sınıfındadır. Hem aromaterapi hem de görsellik için sıklıkla tercih edildiğinden düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Uzun süreli kullanım için aksesuarların temiz tutulması ve bakımına dikkat edilmesi önerilir.

Buhurdanlığı temizlemek için öncelikle suyunu boşaltmalısınız. Ardından yağlı kısmı nemli bir bezle silerek temizleyebilir, mum koyduğunuz yerde mum artıkları varsa nazikçe kazıyarak arındırabilirsiniz. 

Temizliğinde kimyasal deterjan kullanımı, uçucu yağların etkisini azaltır. Bu sebepten doğal deterjanlar veya sabunlar kullanmanızda fayda var. Yağ kalıntısı zamanında temizlenmezse katılaşıp giderilmesi zor bir hâl alabileceğinden düzenli aralıklarla bakım yapmayı ihmal etmemelisiniz.

Cam ve seramik gibi hassas malzemeden üretilen dekoratif ürünler olduğu için gerek temizlik esnasında gerekse kurumaya bıraktığınızda güvenli bir ortam sağlamalı, olası darbeleri engellemelisiniz. Bu sayede uzun yıllar sağlıklı ve sorunsuz bir şekilde ürünü kullanmaya devam edersiniz.

Buhurdanlık Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Buhurdanlık ne işe yarar sorusuna verilecek ilk cevaplardan biri ortamın havasını değiştirmektir. Aksesuardan yayılan kokular sayesinde zihinsel rahatlama, uykuya dalmada kolaylık, negatif enerjinin temizlenmesi, konsantrasyon artışı gibi pek çok fayda gözlemlenir. Ancak tüm bu artıların ortaya çıkması için buhurdanlık kullanımı sırasında bazı noktalara dikkat edilmelidir.

Öncelikle seçtiğiniz yağın uçucu özellikte olduğundan emin olmanız gerekir. Sabit yağlar buhurdanlıkta kullanılmaz ve uçmadığı için yanarak malzemesine zarar verir. Ayrıca hazneye yağı tek başına dökmemeli ve suyla karıştırmalısınız. Su eksildikçe ilâve etmeyi ihmal etmemeniz önerilir.
Daha çok koku elde etmek için fazla yağ dökmekten kaçınmalısınız. Odanın büyüklüğüne göre damla sayısını belirleyebilirsiniz. Kullandığınız yağların ve mumların doğal olmasına özen gösterebilirsiniz. 

Çocuklardan ve evcil hayvanlardan uzak tutmak da sağlıklı bir kullanım için oldukça önemlidir. Bu nedenle uyuyacak ya da uzun süre kontrol altında tutamayacaksanız mumu söndürebilirsiniz. Perde, koltuk gibi tutuşması mümkün alanlardan uzakta ve düz bir zeminde yakmaya özen göstererek olası tehlikelerden kaçınmış olursunuz.

buhardanlik3 1