ogretmenler gunu 4

Öğretmenler Günü Ne Zaman ve Tarihçesi Nedir?

Öğretmenler Günü, küresel çapta birçok ülkede eğitimciye olan minnettarlığı ifade etmek ve onların özverili çalışmalarını takdir etmek amacıyla kutlanır. Öğretmenler Günü hangi gün diye merak edilir. Türkiye’de her yıl 24 Kasım’da kutlanır. Bu tarihin denk geldiği gün her yıl değişebilir.

ogretmenler gunu 3

24 Kasım neden Öğretmenler Günü diye düşünebilirsiniz. Öğretmenler Günü tarihi temelleri Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün 24 Kasım 1928 tarihinde Millet Mektepleri’ne Başöğretmen olarak atanmasına kadar dayanır. Esasen kutlamalar ise 1981 yılında, Atatürk’ün doğumunun 100. yılında başlar. 

Öğretmenler Günü tarihçesi Atatürk’ün eğitime, eğitimcilere olan inancının, bu alana verdiği kıymetin bir göstergesidir. Toplumda eğitimcilerin rolünün ne kadar önemli olduğunu hatırlatır. Bu günde onlara olan minettarlığınızı göstermek adına çeşitli hediyeler alabilirsiniz. Kişiye Özel Hediyeler değerlendirebileceğiniz kategoriler arasında yer alır.

Öğretmenler Günü Nedir?

Dünya genelinde farklı tarihlerde kutlanan, eğitimcilerin kıymetini bilme, onları onurlandırma ve yaptıkları özverili çalışmalara teşekkür etme amacı güden bir gün olarak ifade edilebilir. Öğretmenler, bireylerin hayatında derin izler bırakan, onların zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimlerine katkıda bulunan kıymetli insanlardır. 

Mesleki başarılarını kutlamak, onlara moral vermek, duyulan saygıyı ifade etmek için 24 Kasım oldukça özeldir. Öğretmenler günü hediyesi de bu detaylara göre seçilir. Mesleğin zorluklarına, zorlukların üstesinden gelmek için gereken yetenek, bilgi ve fedakarlığa bu özel gün sayesinde dikkat çekilir. Örneğin kadınlara özel hediye veya erkeklere özel hediye seçenekleri arasından seçim yaparak öğretmenlerinizi mutlu edebilirsiniz. Öğretmenler Günü hediye fikirleri için içeriğimize göz atabilirsiniz.

Öğretmenler Günü Tarihçesi: Nasıl Kutlanmaya Başladı?

Öğretmenler gününün tarihçesi farklı ülkelerde ve bölgelerde birbirinden farklı zaman dilimlerinde ortaya çıkar. Türkiye’de tarihçesi Mustafa Kemal Atatürk’ün eğitime ve mesleğe verdiği öneme dayanır. Türkiye’de Öğretmenler Günü ne zaman sorusu akıllara takılabilir. 

Bu özel zaman Türkiye’de her yıl 24 Kasım’da kutlanır. 1981 yılında 24 Kasım resmî anlamda Öğretmenler Günü olarak ilan edilmiştir. Bireylerin hayatlarında derin izler bırakan, onların kişisel ve profesyonel gelişimlerini şekillendiren kilit kişilerdir. Bu sebeple eğitimcilere olan minnettarlığı ifade etmek ve onları kutlamak için bir gün ayrılır.

Okullarda ve diğer eğitim kurumlarında özel programlar, konserler ve etkinlikler düzenlenebilir. Emekli eğitimciler de unutulmaz, onurlandırılır. Sosyal medya platformları üzerinden de onlar ilgili paylaşımlar ve kutlamalar yapılabilir.

Hediyeleşme de bu özel zamanda yapılan etkinlikler arasındadır. Eğitimcilere manevi değeri yüksek hediyeler vererek onların mutlu olmalarını sağlayabilirsiniz. Karaca’da yer alan birbirinden hoş hediye seçenekleriyle bu zamanı çok daha anlamlı hâle getirmeniz mümkün olabilir. 

Türkiye’de Öğretmenler Günü 

ogretmenler gunu

Öğretmenler Günü ne zaman kutlanmaya başlandı sorusu sıklıkla merak edilir. 1981 senesinde Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığının almış olduğu karar neticesinde 24 Kasım, resmî anlamda Öğretmenler Günü olarak kabul edilir. 

Bu kararla birlikte her sene 24 Kasım’da Türkiye’nin dört bir yanında, eğitim yuvaları ve diğer ilgili kurumlarca etkinlikler gerçekleştirilir. Öğrenciler, veliler ve mezunlar bu özel gün dolayısıyla eğitimcilerin emek ve fedakârlıklarına teşekkürlerini sunmak, onların değerini bir kez daha vurgulamak amacıyla bir araya gelebilirler. Öğrenciler çiçekler, kartlar, hediyeler vererek sevgi ve minnettarlıklarını ifade edebilirler. 

Bu özel zaman Türkiye’de eğitimin önemine vurgu yapılabilen anlardan da biridir. Mesleğin toplumdaki değerini artırmayı, motivasyon yükseltmeyi, onlara kariyerlerinde daha fazla başarı dilemeyi amaçlar.  Eğitim sektöründeki sorunlara, zorluklara da ışık tutarak daha iyi eğitim sistemi için toplumsal farkındalık yaratmayı hedefler.

24 Kasım Neden Öğretmenler Günü?

24 Kasım tarihinin kutlanmasının özel bir nedeni bulunduğundan bahsetmiştik. Mustafa Kemal Atatürk’ün 1928 yılında Başöğretmenlik ünvanını üstlendiği anlamlı gündür. Atatürk eğitimi vazgeçilmez bir değer olarak ele alır. Bu süreçte eğitimcileri bu görevin en önemli aktörleri olarak gösterir. 

Eğitmenliği, eğitim hareketinin odak noktasına yerleştirir. Başöğretmenlik ünvanının Atatürk tarafından kabul edilmesi eğitim ve eğitimcilik mesleğine duyduğu derin saygı ile inancın göstergesi olur. Eğitimciler bireylerin hayatında önemli role sahiptir. 

Onların kişisel, akademik gelişimlerine katkıda bulunur, değerler kazandırır, onları hayata hazırlarlar. Bu nedenle 24 Kasım, tüm eğitimcilerin bu kritik rolü nedeniyle kutlandığı ve onurlandırıldığı bir zaman dilimi olarak kabul edilir.

Dünyada Öğretmenler Günü

ogretmenler gunu 2

Dünya genelinde farklı ülkelerde farklı zaman dilimlerinde kutlanabilir. Temelde aynı amacı taşır. Onlara duyulan derin saygıyı dile getirmek, onların değerli katkılarını anmak ve eğitimin hayati önemine vurgu yapmak amacıyla kutlanır. Öğretmenler Günü dünyada ne zaman kutlanıyor diye de düşünebilirsiniz. 

UNESCO’nun ilan ettiği 5 Ekim, Dünya Öğretmenler Günü ne zaman sorusunun cevabı olarak verilir. Bu önemli an dünyada her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanır. 5 Ekim aynı zamanda 1966’da atılan imzalarla hayat bulan ILO/UNESCO Öğretmenlerin Statüsü Tavsiye Kararı’nın yıl dönümüdür.

Eğitim alanında görev alanların çalışma koşullarını ve istihdamlarını iyileştirmeyi hedefler. Kalitenin artmasına da hizmet eden, eğitimcilerin toplumdaki yerlerini güçlendirmeye adanmış yaklaşımı yansıtır. Eğitimde kalite, eşitliği sağlama noktasında oynadıkları merkezi role dikkat çeker.

Farklı ülkelerde kutlanış şekli ve tarihi önemi değişiklik gösterebilir. Bazı ülkeler kendi tarihlerini ve kültürel bağlamlarını yansıtan özel zamanlarda kutlayabilir. Farklılıklar, onlara olan saygı ile minnettarlığın çeşitli ve zengin ifadelerini sunar. Örneğin, Hindistan’da 5 Eylül’de, Amerika Birleşik Devletleri’nde ise Mayıs ayının ilk salı günü kutlamalar yapılır.