ahududud borlen 3 1024x576 2

Böğürtlen Faydaları Nelerdir? Ahududu ve Böğürtlen Farkı Nedir?

Meyveler, sağlıklı kalmak için düzenli olarak tüketilmesi gereken besinlerdir. Zira lif, vitamin  ve mineraller açısından zengin olmakla birlikte hem vücut hem de cilt için birçok fayda sunarlar. Böğürtlen ve ahududu ya da frambuaz meyvesi de çok sık tüketilmese de sağlığı korucuyu etkileri ile öne çıkan besinlerdir. Peki dutsu meyveler olarak da nitelendirilen bu besinler nedir ve faydaları nelerdir?

Böğürtlen Faydaları Nedir?

Blackberry ismiyle de bilinen böğürtlen, birçok vitamin ve mineral içeren lezzetli bir meyvedir. Lif bakımından zengin olmakla beraber yüksek antioksidan özelliği bulunur. Böğürtlen faydaları içerisinde beyin fonksiyonlarını desteklemesi yer alır.

Böğürtlen, hafızanın güçlenmesine yardımcı olabileceği gibi zengin besin değerleri ile bağışıklık sisteminin güçlenmesini de destekleyerek vücut direncinin artmasını sağlar. Kan şekeri ve insülin değerlerinin düzenlenmesinde rol alabilir.

Ayrıca faydalı bileşenleri ile dolaşım sistemi sağlığının korunmasına yardımcı olur. Kalsiyum ve magnezyum içeriği ile kemik sağlığına iyi gelir. Cilt sağlığını koruyarak kırışıkları önler ve cildin erken yaşlanmasını engellemeye yardımcı olur.

Ahududu Böğürtlen Farkı Nedir?

Yaz aylarının hem görünümleri hem de tatlarıyla en lezzetli meyvelerinden ahududu ve böğürtlen, gülgiller familyasına ait meyvelerdir.  Aynı familyadan gelen meyveler birbirlerine benzeseler de farklılıkları bulunur.

İki meyve de kendilerine yaşam alanı oluşturmalarına rağmen böğürtlen daha dayanıklı olduğundan yaşam alanı daha geniştir. Bu yüzden böğürtleni yol kenarlarında dahi görmek mümkün. Peki iki meyve nasıl ayırt edilir? İşte üç ayırt edici özellik;

Ahududu böğürtlen farkı için en önemli ayırt edici özelliklerden biri büyüklükleridir. Böğürtlene bakıldığında çilek kadar büyüyebildiği görülürken ahududunun en fazla fasülye tanesi büyüklüğüne ulaşılabildiği görülür.

– İki meyveyi ayırt etmenizi sağlayacak ikinci özellik ise renk olmaktadır. Meyveler başlarda yeşil olsalar da gelişimlerini tamamladıklarında renkleri de değişir. Böğürtlen siyah, patlıcan moru ya da lacivert renkte olurken ahududu kırmızı veya siyah renkte olur.

– Üçüncü fark ise tatlarıdır. Ahududunun tadı daha tatlımsıdır. Böğürtlenin ise ahududuya kıyasla ekşimsi ve mayhoş bir tadı vardır.

ahududud 1024x576 1

Ahududu Faydaları Nedir?

Ahududu, hem lif hem de antioksidan  bakımından zengin bir meyvedir. Vücuttaki toksinleri uzaklaştırabilen ahududunun bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır.

Hazmı kolaylaştırıcı özelliği de olan ahududu, yüksek lif içeriğiyle zayıflamaya yardımcı olur. Ahududu faydaları ile ayrıca göz sağlığını destekler. Vücudun zinde kalmasını destekleyebileceği belirtilir. Vücut için faydalı olmasının yanı sıra cilt dokusu onarımı konusunda da yardımcı olur.

Ahududu ve Frambuaz Aynı Şey mi?

Ahududu ve frambuaz aynı mı sorusu merak edilen sorulardan biridir. Ahududu odunsu sapları olan bir meyvedir. Frambuaz olarak da bilinen ahududu, yaz ve sonbahar mevsiminde meyve veren bir bitki türüdür.

Dolayısıyla ahududu frambuaz farkı yoktur. İki meyve aynı anlama gelir. Frambuaz, taze olarak tüketilebildiği gibi kurutularak da tüketilebilir. Ayrıca bu meyve birçok lezzetli tatlının yapımında kullanılabilir. Frambuaz ile şurup ya da reçel yapabilirsiniz. 

ahududu recel 1024x576 1

Ahududu Reçeli Nasıl Yapılır?

Ahududu reçeli yapmak için yapacağınız işlemler ve kullanacağınız malzemeler oldukça basit. İhtiyacınız olan şey taze ahududu meyvesi. Elinizde tazesi yoksa dondurduğunuz ahududuları da kullanabilirsiniz. Öncelikle işe meyvelerinizi yıkamakla başlayabilirsiniz.

Daha sonra tencereye su ve şeker ekleyerek şerbetiniz koyulaşıncaya kadar  kaynatmalısınız. Ardından ocağın altını kısarak ahududuları da tencereye koyabilir ve 20-25 dakika boyunca kaynatabilirsiniz. Üzerine biraz limon suyu sıkarak reçelinizi cam kavanozlarda muhafaza edebilirsiniz.

Ancak meyvelerinizin dağılmaması için yapım esnasında çok fazla karıştırmamaya dikkat etmelisiniz. Ahududu reçeli nasıl yapılır merak ediyorsanız, bu aşamaları izleyebilirsiniz.