tek 3 1

Sade, Konforlu, Huzurlu: Iskandinav Dekorasyon Tarzı

İskandinav dekorasyon, İskandinav ülkelerinin yaşam sadeliğine dokunan natürel, aydınlık ve ferah bir stil… Bu nedenle huzuru, sıcaklığı, sadeliği, rahatlığı ve doğallığı merkezine alan İskandinav tarzı, evini daha huzurlu bir alana çevirmek isteyen ve sadeliği benimseyenler için mükemmel bir dekorasyon fikrine dönüşebilir. Ahşap mobilyalar, bembeyaz duvarlar ve soft tasarımlarla evinizi ruhu olan sıcacık alanlara çevirebilirsiniz. Üstelik her şey basitlik ve sadelik üstüne kurulsa da Iskandinav dekorasyon her zaman bir sanat eserine bakıyormuşsunuz gibi izlenim vermesiyle özeldir. Gelin birlikte bu dekorasyon stilini daha yakından tanıyalım…

İskandinav Tarzı Nedir?

Adından da anlaşılacağı üzere İskandinav ülkelerinde doğan bu tarzın temelinde işlevselliğe ve sadeliğe odaklanan bir tasarım hareketi var. Natürel, rahatlatıcı, sakin ve dengeli bir dekorasyon tarzını ifade eden, gözü yormayan tasarımlara ve baskılara odaklanan stil, 1950’lerden bu yana hayatımızda olan ve günümüzde giderek popülerleşen bir iç dekorasyon stilini yansıtıyor. Öyle ki Pragmatizm ve minimal estetik üzerine kurulu İskandinav tarzı, sofistike bir görünüm ile karakterize edilir.

Tasarımı en iyi anlatan detaylar; natürel dokular, büyük ebatlı baskılar, desenlerle bütünleşen beyaz renk duvarlar, ahşap mobilyalar ve eşyalardır. İskandinav dekorasyon tasarımlarını minimalist tarzdan ayıran çizgi ise rahatlığı ön planda tutan konforlu, modern ve fonksiyonel tasarımlara odaklanmasıdır.

İskandinav Ev Dekorasyonunda Öne Çıkan Renkler Hangileri?

iskandinav tarz 3

İskandinav ev dekorasyonunda baskın olarak kullanılan renk beyaz ağırlıklı olmak üzere bej ve gridir. Kuzeyli bir tasarım anlayışına sahip olan dekorasyonda beyazın yoğun şekilde kullanılmasının asıl nedeni ülkelerin coğrafi özelliklerine dayanıyor. Çünkü bu ülkelerde havanın erken kararması ve gün ışığından az yararlanılması gibi nedenlerle iç mekanların aydınlatılmasına ve ferah kalmasına büyük önem verilmiş. Böylece tavanda, duvarlarda ve dekoratif aksesuarlarda genellikle beyaz renkten destek alınmış. İskandinav stili beyaz haricinde bej, gri, kırmızı, sarı, mavi, ya da yeşil gibi pastel renkleri de sık sık odağına alır.

Evinizde İskandinav Dekorasyon Stili Nasıl Yapılır?

iskandinav tarz 2

Modern çizgiler, şık ama sade tasarımlar, desenli yastıklar, halılar ve aksesuarlarla evinizi mükemmel bir İskandinav rahatlığına dönüştürebilirsiniz. Cümbüşten ve kalabalıktan uzak bir görünüm yakalayarak hem konforu hem de huzuru hissedeceğiniz İskandinav ev dekorasyonu için yapmanız gerekenleri şöyle listeleyelim;

1- Az Eşyayla Konforlu ve Düzenli Bir Ev Dekore Etmenin Sırrı: İskandinav Dekorasyon

iskandinav tarz 5

Fonksiyonel özellikleri fazla olan, minimal, kullanışlı ve modern çizgilere sahip mobilyaları tercih etmeye özen gösterin. Az eşya tercih ederek evinizde basit, sade ama modern bir tasarım ruhu yakalayabilirsiniz. İskandinav evlerinde çok fazla süsleme kullanılmadığı için aksesuarlınızı abartıdan uzak, yoğun olmayan şekilde kullanmanız önemli. Unutmayın, İskandinav dekorasyonunun amacı temiz, düzenli ve natürel bir yaşam alanı yaratmaktır.

2- İskandinav Dekorasyon İle Açık ve Ferah Renklere Merhaba Deyin!

İskandinav stilinde beyaz ve nötr renkler kullanılır. Böylece daha aydınlık ve ferah yaşam alanları kurulabilir. Beyaz ve gri renk bu bağlamda en çok karşımıza çıkacak İskandinav renkleri arasında yer alsa da tasarıma canlılık katmak ve yaşam alanına ruh katmak için sıcak tonlara da başvurulmaktadır.

3- İskandinav Dekorasyon İçin Hygge & Lagom Felsefesini Benimseyin!

iskandinav tarz 1

Mutluluk ve huzur anlamına gelen Hygge, Danimarkalıların yaşam felsefesidir ve rahat yaşam tarzını benimser. İskandinav dekorasyonunda ev sıcaklığı anlamına gelen bir dekorasyon tanımı olarak değerlendirebileceğimiz felsefeyi, dengeli ve huzurlu bir ev dizayn etmek için kullanabilirsiniz.

Rahat yastıklar, yumuşacık battaniyeler, İskandinav halılar, kilimler ve yatak odası takımları huzurlu ve ferah bir ev görünümüne kavuşmanızı sağlayabilir.

Hygge ile hemen hemen aynı anlamı taşıyan Lagom ise İsviçrelilerin yaşam felsefesini yansıtır. Lagom dengeyi merkezine alan  “Ne az ne çok” mottosuna tutunan ve yaşam alanlarını buna göre dizayn eden bir anlayışı benimser. Siz de ev dekorasyonunuza dengeyi, huzuru ve sadeliği kalabalıktan arınmış şekilde yansıtabilirsiniz.

4- Dekorasyonda Ahşap ve Metal Detaylar Kullanın!

iskandinav tarz 0

İskandinav dekorasyonunu en iyi yansıtan eşyalar ahşap ve metal detaylara sahip olanlardır. Bu nedenle evinizin belli köşelerinde bu eşyalara ya da aksesuarlara yer vermeye çalışın. Örneğin, şık bir ahşap çerçeve, ahşap detaylı bir mumluk ya da geometrik desenli başka bir mumluk İskandinav dekorasyonunuzun tamamlayıcısı olabilirler.

5- Sıcak ve Rahat Tekstil Ürünleri Iskandinav Dekorasyonu İçin Önemli

iskandinav tarz 4

İskandinav ülkeleri çok soğuk bir iklime sahiptir. Bu nedenle dekorasyonlarında mutlaka kalın battaniyeler, yünlü halılar ve örtüler kullanılır. Aslında bir ihtiyaçtan doğan sonrasında ise bir dekorasyon stiline dönüşen İskandinav tarzı için kış aylarını anımsatan sıcacık ve rahat bir ortamdan söz etmek mümkün.

6- Mutfakta ve Sofrada Da Iskandinav Tarzı Benimseyin!

Evinizi İskandinav dekorasyon stili ile dekore etmek istiyorsanız bunu yalnızca belli odak noktalarına eğilerek yapmayın. Mutfağınızdan sofranıza tüm tasarımlarınıza sıcaklığı, rahatlığı, sadeliği ve huzuru taşıyın. Böylece bu stili tam olarak evinize empoze edebilirsiniz.

Sade bir şıklık yansıtan yemek takımları, soft ve doğal masa örtüleri, şık bardaklar, çatal bıçak setleri ve daha fazlası için Karaca.com’u ziyaret edebilirsiniz.