lahmcun blog 1

Ramazan Tarifleri; Evde Lahmacun Tarifi

lahmacun blog head 1 1024x576 1

Lahmacun, sıklıkla tercih edilen Ramazan yemekleri arasında yer alır. Türk mutfağının vazgeçilmez bir yemeği olmasının yanı sıra, oldukça sağlıklı ve lezzetli bir yemektir. Bu yüzden Ramazan aylarının iftar vakitlerinin aranan yemekleri arasındadır.

lahmacun

Lahmacun

İnce hamurun üzerine kıyma, baharat, domatesli harcın eklendiği Türk yemeğine lahmacun denir. Tercihen soğan, sarımsak, maydanoz, biber ve limon suyuyla servis edilir.
Hazırlama Süresi 30 dakika
Pişirme Süresi 5 dakika
Toplam Süre 35 dakika
Kategori Atıştırmalık
Mutfak Türk Mutfağı
Porsiyon 4
Kalori 260 kcal

Lahmacun Yaparken Kullanabileceğiniz Ev Aletleri

Lahmacun Malzemeleri
  

  • 500 gr kıyma
  • 2 adet orta boy soğan
  • 4 diş sarımsak
  • 2 adet domates
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1/2 demet maydanoz
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Tuz
  • Hamur için ince bulgur un, su ve tuz

Lahmacun Nasıl Yapılır
 

  • Hamuru hazırlamak için derin kase içinde ince bulguru sıcak suyla ıslatabilir ve 15-20 dakika bekletebilirsiniz. Un, tuz ve az miktarda su eklemesi yaparak kulak memesi kıvamında hamur elde edene kadar yoğurmanız gerekir. Hamurun üzerini örterek ortalama 30-40 dakika dinlendirebilirsiniz.
  • Lahmacun içi için kıymayı derin kaseye koyarak üzerine rendelenmiş soğan, rendelenmiş sarımsak, doğranmış domates, doğranmış biber, maydanoz, salça, toz kırmızı biber, karabiber, kimyon ve tuz ekleyebilirsiniz. Tüm malzemeleri harmanlayarak harç elde edebilirsiniz.
  • Fırını 200 dereceye ayarlamanız ve ısıtmanız gerekir.
  • Hamurdan uygun büyüklükte parçalar kopararak tezgaha un serpmeniz, oklava yardımıyla açmanız gerekir. Açtığınız hamurun üzerine lahmacun harcından ekleyebilirsiniz.
  • Lahmacunları fırın tepsisine yerleştirip önceden ısıtılmış fırında 5-7 dakika kadar pişirebilirsiniz. Lahmacunlar kızarıncaya kadar pişirilebilir.
  • Lahmacunları fırından çıkarıp sıcak servis yapmanız önerilir. Lahmacunları soğan, maydanoz, biber ve limon dilimleriyle süsleyebilir, bu şekilde servis edebilirsiniz.

Besin Değeri

Serving: 100gCalories: 260kcalCarbohydrates: 28gProtein: 12gSaturated Fat: 3gPolyunsaturated Fat: 7gCholesterol: 25mgSodium: 500mgPotassium: 200mgFiber: 3gSugar: 2g
Etiket lahmacun tarifi, ramazan tarifleri

Lahmacun Yemeği Püf Noktası

lahmacun 1 1024x576 1

Lahmacun yaparken göz önünde bulundurulması gereken püf noktaları dikkate alaraklezzetli ve başarılı lahmacun pişirebilrisiniz. Evde lahmacun tarifi inceleyebilirsiniz. 

Hamurun mayalanması lahmacunun lezzeti için önemli yer tutar. Hamuru minimum 30 dakika ile 1-2 saat arasında mayalandırmanız hamurun daha kabarmasını ve hafif olmasını sağlar.

Hamurun açılması sırasında hamuru çok ince açmamanız önerilir. İnce açılan hamur fırında kolay kurur. Ortalama 2-3 mm kalınlığında lahmacun hamuru açarak hem lezzet hem de pişirme açısından başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz.

Lahmacunun sosu lahmacun lezzeti açısından önemli yer tutar. Sosu hazırlarken kullanacağınız malzemelerin taze olmasına özen göstermeniz gerekir. Domates sosuna ek olarak baharat ve maydanoz gibi malzemeler de yiyeceği lezzetlendirir.

Lahmacunun fırında pişirme süresi lezzeti doğrudan etkiler. Fırınının sıcaklığına ve lahmacunun kalınlığına göre süre değişim gösterir. Genel olarak 5-10 dakika arasında lahmacun pişirebilirsiniz. Lahmacunun altının kızarması ve üstünün kahverengi olması ideal kabul edilir.

Lahmacunun servis sıcaklığı lezzeti etkileyen bir diğer konu olur. Lahmacunu sıcak servis ederek lezzetini artırabilir ve daha lezzetli lahmacun elde edebilirsiniz.

Lahmacun Yemeği Pişirme Önerileri

Lahmacun pişirirken fırının sıcaklığı pişirmeye etkiler. Fırınının sıcaklığı ne kadar yüksek olursa lahmacununun pişirme süresi kısalabilir. Çıtır taban elde etmek istiyorsanız uygun ısı ayarlaması yapmanız gerekir. Genel olarak 200 ile 220 derece arasında sıcaklık kullanmanız tavsiye edilir.

Lahmacun pişirirken pişirme tepsisi de lezzeti etkiler. Tepsinin ısıyı tutması için kalın taban kullanmanız önerilir. Pişirme tepsinin geniş ve düz olması lahmacunun düzgün şekilde pişmesini sağlar.

Hamuru açarken un kullanmak lezzeti etkileyebilir. Aynı zamanda hamurun yapışmasını önlemek için unlu zeminde hamuru açmanız gerekir. Hamuru elinizle çok bastırmadan açabilirsiniz. Hamuru fazla ince açmanız durumunda hamurunuz fırında çok çabuk kızararak kuruyabilir.

Lahmacunun lezzetli olmasını istiyorsanız sosunun doğru hazırlanması gerekir. Domates, soğan, sarımsak ve baharatların karışımından oluşan sosu hazırlarken malzemelerin taze olmasına özen gösterebilirsiniz. Baharatları dengeli kullanmanız ve hamurun üzerine çok fazla sos sürmemeniz tavsiye edilir.

Lahmacunun malzemeleri taze olduğunda yiyecek lezzetli olur. Bu hazırlama için domates, soğan, maydanoz gibi malzemeleri taze olarak kullanmanız önerilir. Kıymanın da taze olması ve kaliteli kasaptan alınması gerekir. Malzemelerin tazeliği lahmacunun lezzetini etkiler ve sağlıklı yemek elde etmenize destek olur.

Lahmacun Yemeği Nasıl Servis Edilir?

Lahmacun Türk mutfağına ait yemek türü olarak yer alır. Genel olarak ince hamur üzerine kıyma, soğan, domates, biber, baharat ve maydanoz gibi malzemelerle elde edilir. Pişirme işleminden sonra üzerine limon suyu sıkılarak servis edebilirsiniz.

Lahmacun Türk mutfağında bulunan diğer lezzetli yemeklerde olduğu gibi servis edilirken belirli işlem gerektirir. Lahmacun yemeği servisinde önerileri göz önünde bulundurabilirsiniz.

Yiyeceğin lezzetli olması için taze malzemeler kullanmanız, hamurun ince ve çıtır olması gerekir. Lahmacun hamuru hazırlandıktan sonra üzerine malzemeler eklenerek pişirme işleminde geçilebilir. Hazırlanan yiyecek dilimlenerek servis edilir. Ortalama 6 ve 8 parçaya kesilebilir.

Lahmacun üzerine damak tadınıza uygun limon suyu sıkılarak servis edebilirsiniz. Bu ekleme lezzeti arttırır ve lahmacunun çıtır yapısını korumasına destek olur.

Lahmacun servis edilmeden önce maydanoz ve roka gibi yeşilliklerin eklemesi yapılabilir. Bu yemeğin görünümünü hoş hale getirir ve lezzetini artırır.

Yoğurt ve acılı sos ile birlikte servis ederek tüketim yapabilirsiniz. Yoğurt yemeğin lezzetini arttırırken acılı sos baharatlı tat için tercih edilebilir.
Lahmacun sıcak ikram edilen yemek türü olur. Sıcaklığını korumak için servis tabağının ısıtılması önerilir.

Yiyeceğin yanında genel olarak turşu, salata ve ayran servis edilebilir. Bu yiyecek diğer yemeklerle birlikte sunulabilir. Lahmacun kalori değerlerini inceleyerek diyetinize ekleme yapabilirsiniz.

Lahmacun Yemeği Sunum Önerisi 

Lahmacun Türk mutfağında bulunan ince hamurun üzerine kıyma, baharatlar, domates, biber ve soğan gibi malzemelerle hazırlanan lezzetli hamur işi olur. Lahmacun Türk kültüründe sıklıkla tüketilen yemek olması sayesinde servis edilirken özenli sunum gerektirir.  Sunum önerilerini inceleyerek önerilerden yararlanabilirsiniz.

Geleneksel Türk servisi olan çömlek tabakları kullanarak yiyecek sunumu yapabilirsiniz. Çömlek tabaklar sıcaklığı koruması ile mükemmel seçim olur. Yemeğe otantik görünüm vermenizi sağlar. Lahmacun tabağın ortasına yerleştirilerek ve üzerine limon suyu sıkılarak ikram edilebilir. Yeşilliklerle süslenen ve yanında turşu, salata, ayran gibi servis edilebilecek ürünler bulunduran yiyecek lezzetli seçenek olur. Bu yiyecek aynı zamanda diğer yemeklerle birlikte sunulur.

Lahmacun modern tarz sunumla da ikram edilebilir. Bunun için beyaz tabak ve ahşap sunum tahtası gibi naturel servis ekipmanı kullanabilirsiniz. 

Bu sunum önerileri özellikle restoranlarda şık ve modern sunum tercih eden kişiler için uygunluk gösterir. Dünya mutfaklarıyla kombinasyon sunum önerilerini de tercih edebilirsiniz. Lahmacun dünya mutfaklarıyla kombinasyon yapılarak ikram edilebilecek yemek türü olur.

Örneğin, Lahmacunlu pizza gibi yeni fikirleri deneyebilirsiniz. Lahmacunu pizza hamuru üzerine yerleştirerek farklı bir sunum elde edebilirsiniz. Lahmacun dürüm şeklinde de tüketime uygun olur. Bu sunumlar farklı tatları denemek isteyen kişiler için farklı seçenek olabilir.