evde sabun

Pratik Adımlarla Evde Sabun Yapımı

Pratik Adımlarla Evde Sabun Yapımı

Doğal malzemeler kullanılarak yapılan sabunlar cildin yenilenmesini sağlarken vücudunuzda hoş bir koku bırakmaya yardımcı olur. Cildinizi nemlendiren istediğiniz kokularda sabunları evde rahatlıkla yapabilmeniz mümkün. Kendi zevkinize göre oluşturabileceğiniz bu ürünü ister temizlik isterseniz dekoratif amaçlı kullanabilirsiniz. Vücut temizliğinde kullanabileceğiniz sabun yapımı için hazırlanırken içeriğini kendiniz belirleyebilir ve cildinize en uygun olan sonucu ortaya çıkarabilirsiniz. 

Evde yapacağınız bu temizlik ürününde çeşitli esans ve yağlar da kullanabilirsiniz. Teninize yakışacak olan kokuyu belirledikten sonra zevkinize uygun doğal sabunu elde etmek oldukça kolaydır. Banyo ve lavabonuzda dekorasyon amaçlı kullanabileceğiniz bu ürün hem görüntüsü hem de kokusuyla cezbedici bir seçenek olur. Peki, ev yapımı sabun nasıl yapılır? Detayları ve püf noktalarını öğrenmek için okumaya devam edin.

evde sabun6

Doğal Sabun Yapımına Başlangıç: Malzemeler

Günümüzde doğal içeriğe sahip güvenilir ürün bulmak zorlu olabilir. Söz konusu temizlik ürünleri olduğunda içerisinde bilmediğiniz birçok zararlı kimyasal olması muhtemel. Evinizde doğal malzemeler kullanarak yapacağınız ürünler çok daha güvenli bir seçenek olacaktır. Minimum kimyasal malzeme ve çeşitli bitkisel ürünlerle hazırlayabileceğiniz sabunları da evde kolaylıkla yapabilirsiniz. 

Evde sabun yapımı için kullanmanız gereken birkaç temel malzeme var. Bunlardan bazılarına Karaca’nın hazırlık gereçleri kategorisinden ulaşarak rahatlıkla temin edebilirsiniz. Bu malzemelerle içeriği temiz ve sağlıklı bir şekilde hazırlayarak cildinizi güvenilir ürünlere teslim edebilirsiniz. Sabun yapımı malzemeleri ve gerekli materyalleri temin ettikten sonra ev rahatlığında hoş kokulu hijyen ürünleri yapabilirsiniz. 

Evde sabun yapımı için öncelikle sabun yapımında ne kullanılır sorusunu yanıtlamak gerekir. Bunun için gerekli olan malzemeler yapmak istediğiniz ürünün kokusuna ve kullanım amacına göre değişebilir fakat genellikle her birinin içerisinde yer alan evde sabun yapımı malzemeleri arasında aşağıdaki seçenekler bulunur:

  • Kostik soda ya da temiz kül
  • Kaşık
  • Koruyucu gözlük
  • Eldiven
  • Maske
  • Blender
  • Silikon kalıpları
  • Esans ve yağlar

Banyo aksesuar ve cilt temizleme için kullanılan çeşitli sabunları bu malzemelerle kolayca yapabilirsiniz. Hazırlama aşamasında maksimum verimi almak için ürünleri temin etmeniz önemli. Güvenilir ve cilt dostu malzemelerle hazırladıktan sonra istediğiniz kokuyu elde etmek için çeşitli esans veya yağlar da kullanabilirsiniz. 

evde sabun2

Evde Sabun Nasıl Yapılır?

Evde doğal sabun yapımı, gerekli malzemelere sahip olduğunuz takdirde oldukça kolay. Tarife uygun bir şekilde hazırlamanızın ardından güvenilir hâliyle vücudunuz için yararlanabilir ya da dekoratif eşya olarak evinizde yer verebilirsiniz. Eğer kalıp sabun yapmak istiyorsanız kül ya da kostik soda kullanmanız gerekir. Kostik soda kullanacaksanız odanızı iyice havalandırmanız güvenli bir şekilde çalışmanız için önemlidir. Çeşitli kimyasallar dışında kullanacağınız malzemeler için Karaca’nın mutfak grubu ürünlerinden faydalanabilirsiniz. 

Kalıp Sabun Yapımı

Sabunu yapmaya başlamadan önce kostik sodayla bir karışım hazırlamanız gerekir. Bu karışım için cam bir kâsenin içerisine 15 gram kostik soda ekleyin. Ardından 40 mL su ekleyerek karıştırın. Bu işlemleri yaparken eldiven ve gözlük kullanarak güvenlik önlemleri alabilirsiniz. Kostik soda cilde direkt temas ettiği zaman zarar verebileceğinden karıştırma sırasında özenli olmalı ve etrafa sıçratmamaya dikat etmelisiniz. Malzemeleri iyice karıştırdıktan sonra soğumaya bırakabilirsiniz. 

Ardından temiz bir tencere içerisine 120 mL kadar zeytinyağı ekleyin. Bu esnada Karaca’nın tencere seti modellerinden faydalanabilirsiniz. Zeytinyağından sonra içerisinde hazırlamış olduğunuz kostik soda karışımını ekleyin ve blender ile jel kıvamı alana kadar karıştırın. Daha sonra silikon kalıba hazırlamış olduğunuz karışımı dökün. Eğer kokulu olmasını istiyorsanız kabın içerisine dilediğiniz esans ya da yağdan dilediğiniz miktarda ilâve edebilirsiniz. 

Tüm bu işlemlerin ardından karışımı silikon kabın içerisinde ortalama 1 gün boyunca sabit şekilde bekletin. 1. günün sonunda kalıptan çıkarabilirsiniz. Ardından hazırladığınız ürünü 1 ay kadar nemli bir ortamda beklettikten sonra kullanabilirsiniz.  

Sıvı Sabun Yapımı

Evde sıvı sabun yapımı oldukça pratiktir ve kendi ürününüzü hızlı bir şekilde yapabilirsiniz. Bunu yapmak için ihtiyacınız olan tek şey kalıp sabundur. Evde bulunan herhangi bir kalıp hijyen ürünüyle istediğiniz kokuda ve kıvamda hazırlayabilirsiniz. 

Evde bir kalıp sabundan sıvı sabun yapımı için istediğiniz herhangi bir kalıp sabunu alın ve rende yardımıyla rendeleyin. Ardından bir pişirme tenceresi içerisine 4.5 litre su koyun 80 derece oluncaya kadar ısıtın. Su yeterince ısındıktan sonra altını kapatın ve rendelediğiniz ürünü suyun içerisine yavaş yavaş ekleyin. Ardından iyice karıştırın ve karışımı 1 gün beklemeye bırakın. 

Bekleyen karışım zamanla gerekli kıvamını alacaktır. Daha sonra tencerede bulunan karışımı bir huni yardımıyla herhangi bir sabunluğa boşaltın. Tüm bu aşamalardan sonra ürününüz kullanılmak üzere hazır olacaktır. 

evde sabun3

Sabunlara Esans ve Yağ Dokunuşu

Yaptığınız ürünün hoş bir kokuya sahip olmasını istiyorsanız çeşitli esanslar kullanarak dilediğiniz kokuyu elde edebilmeniz mümkün. Bu noktada sevdiğiniz kokuları belirleyerek istediğiniz esansı tercih edebilirsiniz. Eğer çiçeksi kokulardan hoşlanıyorsanız Karaca Home Esansiyel Yağ Melez Lavanta gibi ürünlere yönelebilirsiniz. Daha meyvemsi ve fresh kokular tercih etmek istiyorsanız mandalina, greyfurt ve Karaca Home Esansiyel Yağ Okaliptus gibi çeşitlerden faydalanarak kokulu sabun yapımı için farklı seçenekleri de değerlendirebilirsiniz. 

Esansiyel yağlar hoş bir koku katmanın yanı sıra cildinizin nemli kalmasına da yardımcı olur. Ayrıca uçucu özellikleri sayesinde dekoratif amaçlı kullandığınız ürünler ortama hoş bir koku yaymaya yardımcı olacaktır. Eğer cilt temizliği için kullanacaksanız evde zeytinyağlı sabun yapımı ile vücudunuzun neme daha fazla doymasını sağlayabilirsiniz. Bunun için tercih edebileceğiniz bitkisel yağlar cildinizin hem daha iyi temizlenmesini sağlar hem de cilt bakımınızı destekler. 

Doğal Malzemelerle Sabunlarınızı Renklendirin

Sabun yapım aşamasında kokusu ve içerisinde yer alan doğal malzemeler kadar görüntüsü de önemli. İster kalıp ister sıvı yapıyor olun çeşitli renklendirme malzemeleriyle yaptığınız ürünün görüntüsünü daha hoş bir hâle getirebilirsiniz. Eğer meyve kokulu bir ürün yapıyorsanız kullandığınız aromaya göre farklı malzemeler ekleyebilirsiniz. Örneğin greyfurt kokusuna sahip bir üründe kullanacağınız turuncu ve kırmızı renkler görüntü ve koku uyumunun oluşmasını sağlayacaktır. 

Renklendirme konusunda yaratıcılığınızı da kullanabilirsiniz. Farklı kombinasyonlardan oluşan ürünleri dekoratif amaçlı banyonuza yerleştirebilir ve ortama renk katabilirsiniz. Aynı zamanda ortama uygun tonlar tercih ederek daha modern bir görüntü oluşturmanız mümkün. 

Renklendirme sırasında kullandığınız malzemelerin doğal olmasına özen göstermelisiniz. Cildinizle temas edecek bir üründe zararlı kimyasalların yer alması cilt bariyerini bozabilir. Bu noktada gliserin bazlı boyaları tercih ederek temiz içerikli bir ürün oluşturabilirsiniz. Renklendirme aşamasında en az 4, en fazla 12 damla boya kullanmanız yeterli olacaktır. Eğer boyayı daha fazla koyarsanız kullanırken cildinizde boya kalıntısı kalabilir. 

evde sabun4

Sabun Tasarımı İçin Öneriler

Doğal sabun yapımı temiz içeriğiyle özellikle cildiniz için faydalı olsa da bu konuda yaratıcılığınızı kullanarak ortaya farklı sonuçlar çıkmasını sağlayabilirsiniz. Yapım sırasında kullandığınız silikon kaba farklı tasarım seçenekleriyle ulaşabilirsiniz. Çiçek, meyve ve geometrik şekilli silikon kaplara hazırladığınız karışımı dökerek istediğiniz görüntüyü çok daha kolay bir şekilde elde edebilirsiniz. 

Tasarım sırasında çeşitli şekiller kullanmanın yanında içerisine ekleyeceğiniz boya, çiçek yaprakları ve sim gibi dekoratif parçalarla farklı sonuçlar ortaya çıkarabilirsiniz. Pembe, sarı, mavi, kırmızı ve yeşil gibi canlı renklerin yanı sıra siyah, kahverengi ve gri gibi koyu renkleri de kullanabilirsiniz. 

Çiçek kokulu bir ürün yapmayı planlıyorsanız şeffaf bir tasarım tercih edebilirsiniz. Çiçek yapraklarını şeffaf tasarımınızın içerisine yerleştirerek hoş bir görünüm oluşturabilirsiniz. Örneğin gül kokulu bir sabun içerisine koyacağınız gül yaprakları ürünün tasarımını tamamlayan parçalardan biri olabilir. 

Sabun Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Pek çok insanın kişisel bakım rutininde yer alan sabunu evde yapmak oldukça kolaydır fakat  hazırlama aşamasında dikkat etmeniz gereken bazı hususlar var. Bu noktaları göz önüne almadığınız takdirde kimyasallar yüzünden zarar görebilir ya da istediğiniz kıvamı elde edemeyebilirsiniz. 

Sabun yapımı evde kolay olsa da içerisine eklediğiniz bazı kimyasallar vücudunuza zarar verebilir. Özellikle kostik soda solunduğunda ve cilde direkt temas ettiğinde olumsuz sonuçlara yol açar. Bu doğrultuda hazırlık aşamasında güvenlik ekipmanları kullanmaya özen göstermelisiniz. Eldiven, gözlük ve maske kullanımı güvenli bir çalışma için oldukça önemlidir. 

Evde hijyen ürünü yaparken hâliyle bazı yardımcı malzemeler kullanmanız gerekir. Tencere, kaşık ve rende gibi ürünleri yalnızca sabun için kullanmanız daha doğru olacaktır. Ardından iyi bir şekilde temizleseniz bile üzerinde kimyasal kalıntılar kalabilir. Bu bağlamda ürünü hazırlamak için kullandığınız çeşitli malzemeleri yemek yaparken kullanmamanız sağlığınız için önem arz eder.

Ürünü hazırlarken içerisine konulan malzemeleri doğru ölçülerde eklemeye dikkat etmelisiniz. Tek bir malzemeyi dâhi fazla ya da az koymanız durumunda istediğiniz kıvamı elde edemeyebilirsiniz. Bu yüzden tarife uymalı ve tarifte yer alan ölçüleri birebir uygulamalısınız. Özellikle kostik gibi kimyasal maddeleri tam ölçüsüyle koymak için mutfak terazisi gibi ürünlerden faydalanabilirsiniz. 

evde sabun5

Evde Sabun Yapmanın Püf Noktaları

Evde sabun yapmak her ne kadar kolay bir işlem olsa da bazı püf noktalara dikkat edildiği takdirde daha verimli sonuçlar alabilirsiniz. Öncelikle evde sabun yapımı ölçüleri konusunda özenli davranmanız gerekir. Ölçüleri doğru bir şekilde belirlemeli ve malzemeleri sırasıyla karışıma eklemelisiniz. Doğru ısı ayarında hazırlanan malzemelerle ürününüz tam kıvamında olacaktır. 

Bir diğer önemli nokta satın aldığınız malzemeleri güvenilir bir yerden temin etmek olmalıdır. Karaca’da ihtiyaç duyduğunuz doğal ürünleri bulabilirsiniz. Kaliteli malzemeler kullandığınız takdirde hem ürününüz daha iyi bir kıvamda olur hem de pratiklik kazanırsınız.

Hazırlama aşamasında tüm malzemelerin yanınızda olması önerilir. Hijyen ürünü içerisine koyduğunuz malzemeler hızlı bir şekilde katılaşabilir. Katılaşma olmadan tüm malzemeleri sırasıyla ve hızlı bir şekilde eklemeniz için bu konuda özenli davranabilirsiniz. 

Sabun yapımında kullanılan yağlar ve esansların doğal olmasına dikkat etmelisiniz. Bu sayede cildiniz için güvenli bir ürün yapabilmeniz mümkün olacaktır. Ek olarak zeytinyağı dışında yararlı yağlar arasında bulunan ve tarife ekleyebileceğiniz Wefood Organik Hindistan Cevizi Yağı gibi ürünleri de inceleyebilirsiniz. 

evde sabun7

Doğal Sabun Kullanmanın Faydaları

Doğal ürün kullanımı hem gıda hem de bakım ürünlerinde birçok bakımdan önemli. Söz konusu cildiniz olduğunda evde yapabileceğiniz ürünleri güvenli bir şekilde kullanabilirsiniz. Doğal sabun kullanmanın bazı faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Cildi daha iyi temizler.
  • Kullanıldığı bölgede pH dengesini ayarlar. 
  • Cildin neme doymasını sağlar. 
  • Saç köklerini besleyerek saçları güçlendirir. 
  • Ciltte sivilce, siyah nokta gibi sorunları çözmeye yardımcı olur. 
  • Cilde canlılık kazandırır. 

Doğal ürün kullanımının tüm bu faydaları içeriğinin temiz olması sayesinde ortaya çıkmaktadır. Bu faydaları göz önünde bulundurarak evde kendi sabununuzu hazırlayabilir ve güvenli bir şekilde kullanabilirsiniz. Hazırlık aşamasında ihtiyaç duyabileceğiniz malzemeleri Karaca’da kolaylıkla bulabilir ve satın alabilirsiniz.