minimalizm 1

Minimalizm Ne Demek? Minimalist Ev Dekorasyonu

Hayatı Sadeleştirme Sanatı: Minimalizm Nedir?  

Modern çağın artan tüketim çılgınlığından sonra nesnellik ve yalınlık terimleri üzerine kurulu yaşam biçimi ilgi görmeye başlamıştır. Sadeliğin ön planda tutulduğu düşüncenin sonucunda birçok kişi minimalizm ne demek sorusunu sorar. Bir sanat akımı olarak 1960’ların sonuna doğru ortaya çıkan bu yönelim fazlalıklardan arınmış bir bakış açısını temsil eder. İhtiyaçların ötesine gidilmeden az tüketimin daha faydalı olduğunu savunur.

Minimalist ne demek sorusuna sade yaşam şeklinin modern çağdaki önemini vurgulayan bireyler şeklinde yanıt verilebilir. Dengesiz tüketim artışının ön planda tutulduğu son yıllarda nesnel bir hayat sürdürmenin gerekliliğine inanır.

Bu fikir akımında katı kurallar bulunmaz. Minimalist yaşam nedir sorusunun en basit cevabı tüketime karşı olan ilginin azalmasıdır. Eşya kullanımını da sıfıra indirmez. Yaşamı kısıtlamak üzerine kurulmayan felsefi akım, farkındalığı savunur. Sadeleşmenin daha mantıklı olduğunu, ihtiyaç fazlasını istememenin önemini vurgular. 

Minimalizm bakış açısına göre düzenlenen hayat, pozitif enerji yayılmasına katkıda bulunur. Elinde olan imkânlarla yetinmeyi, fazlasına gerek duyulmadığını açıklar. Minimalizm nedir sorusunu en kısa bu şekilde cevaplamak mümkün. Günlük yaşamın pek çok yerinde bu felsefeyi siz de uygulamaya dönüştürebilirsiniz. Karaca’da daha basit bir ev dekorasyonu için aradığınız ürün çeşitlerini bulabilir, hayatı sadeleştirme adına sunduğu ayrıcalıklardan yararlanabilirsiniz.

minimalizm2

Ev Dekorasyonunda Minimalizm Nedir?  

Minimalizm, sade ve fonksiyonel bir yaşam alanı yaratma sanatıdır. Evin içindeki her eşya, mobilya ve aksesuarın bir amacı ve yeri vardır. Gereksiz olan eşyalar ortadan kaldırılır. Bu yalnızca fiziksel alanın sadeleştirilmesi anlamına gelmez, aynı zamanda evdeki enerjinin ve atmosferin de dengelenmesine katkıda bulunur.

Minimalist yaşam anlayışı nötr renk paletleri, sade mobilya tasarımları ve fonksiyonel depolama çözümleri ile tanınır. Ancak bu anlayışı sadece beyaz duvarlar ve az sayıda eşya olarak tanımlamak yetersiz kalır. Asıl mesele, evde sadece gerçekten ihtiyaç duyduğunuz, kullanışlı ve estetik değer taşıyan eşyaları bulundurmaktır. Böylece yaşam alanınızı daha az karmaşık, daha huzurlu ve daha cazip hâle getirebilirsiniz.

Geleneksel ağır ev eşyaları minimalizm için pek de uygun değildir. Bunun yerine zarif ve kullanım kolaylığı sunan ürünler seçebilirsiniz. Örnek olarak birbiriyle renk uyumu bulunan az sayıda aksesuar çeşitleri ile tek renkli mobilyalara göz atabilirsiniz.  

İhtiyaç duyulandan daha fazlasının kullanılmaması, minimalist bakış açısının temel anlayışıdır. Derli toplu ortam oluşturan eşyalarla ev mimarisinde bütünlüğü sağlamak önemlidir. Diğer yandan kullanılacak alanın büyüklüğü ve işlevselliğine göre seçimler yapmak gerekir. Evde tercih edilen eşyaların tümünün birbiriyle uyumlu olması da bu akımda aranan özelliklerdendir. Minimalizm ev fikirleri için bu tür detaylara dikkat ederek doğru ürünleri kolaylıkla seçebilirsiniz.

minimalizm3

Minimalist Ev Dekorasyonu Nasıl Yapılır?  

Minimalist ev dekorasyonu nasıl yapılır sorusunu birçok kişi sorar. Bunun için öncelikle düzenli bir liste yapmakta fayda var. Ferah ve huzurlu bir ortam yaratmak için boya seçiminden eşyaların boyutuna kadar her detaya dikkat etmeniz gerekir.  

Dekore edeceğiniz odanın büyüklüğünü hesap ederek uygun mobilya ve aksesuarlar kullanabilirsiniz. Daha sonra ihtiyacınız olan eşyaları belirleyerek işlevselliğini kapsamlı bir şekilde araştırmanız gerekir. Kullanışlı ürünler bu noktada işinize yarar. Evin daha fonksiyonel hâle gelmesi ve konfor sağlaması amacıyla karmaşık yapıda olmayan eşyalar seçebilirsiniz.

 
Minimalist tasarımlar, aksesuar kullanımına karşı çıkmaz ancak gerekenden fazla eşyanın aşırı şekilde tercih edilmesini istemez. Belirli ayrıntılara özen göstererek minimalist moda trendlerine ayak uyduran bir ev dekorasyonu ortaya çıkarabilirsiniz. Gösterişli eşyalar yerine yalın dekorasyon fikirlerini yaşam alanlarınızda tercih edebilirsiniz. 

Sadece minimalist ev eşyaları tercihinde bulunmak değil, seçtiğiniz eşyaları doğru yerde ve renklerde kullanmak da önem gösterilmesi gereken ayrıntılardan. Böylece mekânın daha geniş gözükmesini sağlayabilir, uygun aydınlatmalar sayesinde huzurlu bir görünüm yaratabilirsiniz.  

minimalizm4

Minimalist Dekorasyonda Renkler  

Ev dekorasyonunda renk dengesini sağlamak daha ferah bir ortama kavuşmak için önemlidir. Duvar boyasından aksesuarlara kadar doğru tercihlerde bulunmaya dikkat etmek gerekir. Minimalist yaşam bakış açısında en çok beyaz, gri, sarı, pembe, açık kahve tonları gibi renkler kullanılır. Bu renkler, evin enerjisini yükseltirken aynı zamanda daha yalın bir yaşam alanı oluşturmanızı sağlar. 

Minimalizmden yararlanılan dekorasyonlarda işe renk teorisini uygulayarak başlayabilirsiniz. Birçok ünlü mimar evleri dizayn ederken bu yöntemi kullanır. Renklerin insanlar üzerinde psikolojik etkileri olduğuna dayanan bu teoride uygun tercihlerde bulunmak ruh hâlinizi olumlu yönde etkiler. 

Örneğin pozitif enerjiye sahip olmak için evinizi dekore ederken daha çok sarı, kırmızı ve turuncu gibi neşeli tonları tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda hayal gücünüzü ortaya çıkarmak amacıyla mor, kahve gibi renkleri evinizin duvarında veya bazı aksesuarlarda kullanmak yaşam alanınızın olumlu anlamda değişmesine yardımcı olur.  

Renk teorisinin diğer altın kuralı ise 60-30-10’dur. Dekorasyonda denge oluştururken bu yöntemden yararlanmayı düşünebilirsiniz. Özellikle minimalizm düşüncesinin etkilendiği teoriye göre yaşam alanlarında %60 oranında açık tonlardaki renkleri seçmek gerekir. 

Diğer yandan ortamda %30’luk denge sağlayacak başka bir tonu kullanabilirsiniz. %10’luk alanda ise sıcak renkleri tercih ederek minimalist ev dekorasyonu oluşturabilirsiniz. Bu teoriye uyum sağlamanız dengeli atmosferi yaratırken, sade tasarım düşüncesinin desteklenmesine de yardımcı olur. 

 
Boya seçimlerini odaların özelliklerine göre yapabilirsiniz. Örneğin minimalist mutfak için yemek sofralarını daha enerjik gösterebilecek turuncu, sarı, kırmızı renklerini kullanabilirsiniz. Günlük kargaşadan uzaklaşarak dinlenmek için en ideal alanlardan olan yatak odasında beyaz, krem, lila, gri tercih edebilirsiniz. Duvar boyasından nevresim takımları seçeneklerine kadar bu renklere yer vermek ruh dinginliği yaşamanız açısından önemli olabilir.

minimalizm5

Minimalist Mobilya ve Eşya Seçimi  

Minimalizmin kalbinde, fazlasını değil, daha azını seçmek vardır ancak bu sadece daha az eşya ve mobilya anlamına gelmez. Daha fonksiyonel, estetik ve gereklilik temelli seçimler yapmak demektir. Minimalist bir evde her parça, hem işlevsel hem de estetik bir amaca hizmet eder. Her şeyin bir yeri ve amacı vardır.

Evin boyutu da doğru ürün seçimi açısından önemli görülür. Dar alanlarda kullanacağınız büyük boyuta sahip, kargaşa yaratabilecek mobilyalar, ortamın estetik bir görüntüye ulaşmasını engeller. Diğer yandan günlük hayatta fazla kullanılmayan eşyalar da gereksiz tüketime yol açabilir. Bütün bu özelliklere dikkat ederek seçebileceğiniz minimalizm ev dekorasyonu ürünlerinden bazıları şunlardır: 
 

  • Minimalist salon dekorasyonu tercihinde bulunurken uzun süre kullanım imkânı sağlayan, dayanıklı mobilya seçimine özen gösterebilirsiniz. Ev tekstili ürünlerinden renkli koltuk örtüleriyle şıklık yakalayabilirsiniz. Fazla leke tutmaması için doğru kumaş tercihleri yapmalı, rengini belirlerken çeşitli ayrıntıları göz önünde bulundurmalısınız. 
  • Mobilyaların diğer dekor ürünleri ile uyumlu olması da gerekir. Koltuk seçiminiz sade renklerde ise Karaca’da bulunan çeşitli tasarımlardaki içi dolgulu, yumuşak kırlentleri tercih edebilirsiniz. 
  • Evde minimalizm fikirlerini uygulamak için yeterli sayıda aksesuar kullanmaya özen göstermelisiniz. Vazo, saksı, biblo, tablo gibi seçeneklerden birkaç tane uygun alanlara yerleştirerek gözü yormamasını sağlayabilirsiniz. Büyük boyutlu aksesuarların gösterişten uzak ve tek renk olmasına dikkat ederek minimal bir ev dizaynı gerçekleştirmek mümkün.   
  • Yatak odası, dinlenmek ve meditasyon yapmak için uygun yerlerdendir. Özellikle Karaca setler içerisinde bulunan nevresim takımı, yastık, çarşaf kılıfları bu alanın enerjisini değiştirebilir. Karaca’nın birbirinden farklı renk ve desen seçeneğinden yararlanarak minimalist yatak odası tasarımına en uygun ürünleri seçebilirsiniz. Kaliteli yapısı ve kumaşlarıyla huzurlu bir uyku alabilirsiniz.  
  • Modern ve şık tasarımlarla banyolarınızda da değişiklikler yapabilirsiniz. Temel ihtiyaçlarınızı da düşünerek bu odayı minimalist bakış açısıyla dekore edebilirsiniz. Gereksiz bir kalabalıklık yaratmak yerine az sayıda eşyayla doğal görünüme kavuşturabilirsiniz. Bu alanda banyo aksesuar seçeneklerinden yararlanabilirsiniz. Çeşitli modellerde sabunluk, paspas setleri ve rafları kullanabilirsiniz. Konfor sağlayan banyo ürün çeşitleri sayesinde işlerinizi kolaylaştırabilir ve aynı zamanda minimal bir hava yaratabilirsiniz.   

Tüm bunların dışında ev dekorasyonunda kullanılan halılar da oldukça önemlidir. Zemine serilen ve farklı desenleri bulunan bu ürünler odanın atmosferini değiştirir. Yatak odası, salon, mutfak halısı gibi birçok seçenek bulunur. Mobilya seçimlerinizi sadelikten yana kullandığınızda desenleriyle ön plana çıkan kilimleri seçebilirsiniz.  

Karaca’da bulunan salon halısı modelleri de minimalist oturma odası dekorasyonlarında ortamı renklendirmek için oldukça idealdir. Diğer yandan çocuk odası, mutfak gibi alanların sürekli kirlenme ihtimali bulunur.  Bu yerlerde çift taraflı kullanma ve çamaşır makinesinde yıkanabilme imkânı olan oda halısı tercihi yapabilirsiniz.  Bu gibi pek çok ürün seçenekleriyle evinizin dekorasyonunu tamamlayabilir ve dilediğiniz tarzı yansıtabilirsiniz. 

minimalizm6

Minimalist Stilde Aydınlatma Nasıl Olmalı?  

Minimalist ev dekorasyonu fikirlerinde genellikle doğal ışığın ön plana çıkması istenir. Mekân aydınlatmalarını gösterişli avizelerle yapmak bu akıma uymayabilir. Bunun yerine asma lambalardan, spot ya da led ışıklardan yararlanılır. 

Dekorasyona uygun küçük ebatlarda tercih edilen bu ürünler minimalist stilde oldukça önemlidir. Kullanılan ışığın rengi, yoğunluğu gibi faktörler mobilyaların da görünümünü değiştirebilir. Bu yüzden renk farklılıkları yaratmayan basit ışıklandırmalar seçmek daha mantıklı olabilir.  

 
Doğru aydınlatmayı gerçekleştirebilmek için öncelikle odanın ışık alma ihtiyacını belirlemelisiniz. Uygun noktalara aydınlatmaları yerleştirmek fazladan lamba kullanımını en aza indirir. Bu yüzden hangi konumlarda ışıklandırma yapacağınızı seçerek işe başlayabilirsiniz. TV ünitelerinin, tabloların veya aynaların etrafını özellikle sarı renklerdeki LED ışıklarla çevreleyebilirsiniz. Böylece odanın aydınlatmasını gerçekleştirirken minimalist dekor fikirlerinden de yararlanmış olursunuz.

Işığın direkt göze çarpmasını engellemek için ayaklı lambaderler de iyi bir seçim olabilir.  Diğer yandan daha romantik ortam oluşturan farklı modellerdeki şamdan ve mumluk seçeneklerinden de yararlanabilirsiniz. Karaca’nın çeşitli minimalist ev eşyaları sayesinde dekorasyonunu tamamlayabilirsiniz. 

minimalizm7

Minimalist Dekorasyonun Püf Noktaları  

Minimalist dekorasyon için bazı püf noktaları ön planda tutmak gerekir. Ferah ve temiz bir ortam oluşturmak en önemli detaylardan. Kaba eşya, karışık renkler, yorucu desenler minimalizmde geri planda kalır. Güneş ışığının daha etkin olarak kullanılması da diğer elzem ayrıntılardandır. Bu yüzden geniş pencerelere sahip evleri seçenekleriniz arasında bulundurabilirsiniz. Ergonomik açıdan değerlendirerek ve işlevselliğini göz önünde bulundurarak seçtiğiniz mobilya ve halıların odadaki görünümünü çeşitli bitkilerle tamamlayabilirsiniz. Böylece fazla sayıda eşya kullanmak yerine minimalist dekorasyona uygun bir görünüm yakalayabilirsiniz. Bu noktada Karaca’da bulunan vazo çeşitlerini inceleyebilirsiniz.

Minimal bakış açısıyla dizayn edilmiş evlerde beyaz, krem dışında kahve, yeşil ve hardalın açık tonlarından da sıklıkla yararlanılır. Küçük aksesuarlarda bu renkleri kullanmanız ortama canlılık katarken duvarlarda ferah bir görüntü oluşturur. Büyük tablolar yerine çerçeveler kullanarak daha minimal dokunuşlar yapabilirsiniz. 

Odalarınızın farklı bölümlerinde aynalardan da yararlanabilirsiniz. Derinlik algısı sayesinde alanın daha büyük görünmesini sağlayan etkili bir püf noktadır. Karaca’da bulunan birçok mobilya, eşya, dekoratif aksesuarlar ile minimalist yaşama ayak uyduran dekorasyonlar oluşturabilirsiniz.