mercimek corba 4

Düdüklü Tencerede Mercimek Çorbası Tarifi

Düdüklü Tencerede Mercimek Çorbası Nasıl Yapılır?

Düdüklü tencerede yapılan mercimek çorbası hem pratiklik ve hem de lezzet açısından beğeni toplar. Bu tencerenin hızlı pişirme özelliği, mercimeklerin olduğundan kısa sürede yumuşamasını sağlar. Düdüklü tencere mercimek çorbası için ideal bir pişirme gerecidir. Düdüklü tencerede mercimek çorbası nasıl yapılır sorusuna cevap arıyorsanız bu yazıyı okuyabilirsiniz.

Bu çorbanın yapımında kullanılan malzemeler arasında kırmızı mercimek, soğan, sarımsak, havuç ve domates salçası yer alır. Bu malzemeler tercihe göre değiştirilebilir. Eklenen her malzeme çorbaya zengin bir aroma kazandırır. Düdüklü tencerede mercimek çorbası kolay ve besleyici bir pişirme yöntemi olarak öne çıkar.
Hazırlanan malzemeler düdüklü tencerede bir araya getirildikten sonra su ya da tavuk suyu eklenerek çorbanın karışımı oluşturulur. Tuz, karabiber ve isteğe bağlı olarak katılabilen kırmızı biber gibi baharatlar da lezzeti artıran malzemeler arasındadır.

mercimek corba

Düdüklü Tencerede Mercimek Çorbası

Hızlı ve pratik bir şekilde hazırlanan Türk mutfağına ait bir mercimek çorbası tarifi.
Hazırlama Süresi 10 dakika
Pişirme Süresi 10 dakika
Toplam Süre 20 dakika
Kategori Çorba
Mutfak Türk Mutfağı
Porsiyon 4
Kalori 200 kcal

Düdüklü Tencerede Mercimek Çorbası Yaparken Kullanabileceğiniz Ev Aletleri

Düdüklü Tencerede Mercimek Çorbası Malzemeleri
  

  • 200 ml kırmızı mercimek
  • 1 tane orta boy soğan
  • 2 tane sarımsak
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ ayçiçek ya da zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 tatlı kaşığı isteğe göre baharat kimyon, karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1,5 litre su ya da tavuk suyu

Düdüklü Tencerede Mercimek Çorbası Nasıl Yapılır
 

  • Düdüklü tencereyi ocağa alın ve içine sıvı yağı ekleyin. Isınınca doğranmış soğanı ve sarımsağı ekleyerek kavurun.
  • Soğanlar pembeleştikten sonra salçayı ekleyin ve birkaç dakika daha kavurun.
  • Yıkanmış mercimeği ve baharatları (isteğe bağlı) ekleyin, birkaç kez karıştırın.
  • Su veya tavuk suyunu tencereye ilave edin. Tencerenin kapağını kapatın ve yüksek ateşte kaynamaya başlayana kadar bekleyin.
  • Kaynadıktan sonra ateşi kısın ve düdüklü tencerenin düdüğü çalmaya başladığında, ocağın altını kapatın.
  • Tencerenin basıncı düştükten sonra kapağı açın. Çorbanın kıvamını kontrol edin, eğer istediğiniz kıvama gelmemişse biraz daha pişirin.
  • Çorbayı blenderdan geçirerek pürüzsüz hale getirin veya çatal yardımıyla ezin. Tuzunu ekleyin ve karıştırın.
  • Servis yapmadan önce çorbayı isteğe bağlı olarak üzerine limon sıkabilir ve yanında taze ekmekle servis edebilirsiniz.

Video

Besin Değeri

Serving: 200mlCalories: 200kcalCarbohydrates: 25gProtein: 10gFat: 2gSaturated Fat: 1gCholesterol: 0.5mgSodium: 500mgPotassium: 400mgFiber: 5gSugar: 2gVitamin A: 100IUVitamin C: 2mgCalcium: 30mgIron: 2mg
Etiket düdüklüde mercimek çorbası, mercimek çorbası nasıl yapılır, mercimek çorbası tarifi

Kişisel tercihlere bağlı olarak çorbaya eklenebilecek ek malzemeler de bulunur. Limon suyu, pul biber, tereyağı, maydanoz, dereotu gibi gıda ürünleri damak tadına uygun olarak tercih edilebilir.

Düdüklü Tencerede Mercimek Çorbası Tarifi Püf Noktaları

mercimek corba 3

Karaca düdüklü tencerede mercimek çorbası tarifi için dikkat etmeniz gereken önemli püf noktaları bulunur. Mercimeği, diğer kurubaklagillerden farklı olarak önceden ıslatmadan pişirebilirsiniz. Kırmızı mercimek hızla piştiği için ıslatma işlemine ihtiyaç duyulmaz. Mercimeği tozu gidene kadar yıkayarak tencereye koyabilirsiniz. Önceden ıslatma yapmanıza gerek olmadığı için çorbanın içindeki vitamin ve mineraller besin değerini korur. 

Yapım sırasında soğan ve sarımsak eklenmesi özen gösterilmesi gereken bir unsurdur. Soğanı ince şekilde doğramak çorbanın pürüzsüz olmasını sağlar. Soğanları yağda kavururken uygun kıvamda bırakılması tadını doğrudan etkiler. 

Soğanların kısık ateşte hafif pembeleşmesi yeterlidir. Bu şekilde gerekli karamelizasyonunu sağlayabilirsiniz ve çorbanın aromasını soğan ile güçlendirebilirsiniz. Sarımsağı da ezerek daha yoğun bir lezzet elde edebilirsiniz.

Çorbanın suyu konusunda dikkatli olmanız gerekir. Düdüklü tencereye ekleyeceğiniz su miktarı çorbanın kıvamını belirler. Eğer koyu kıvamlı çorba istiyorsanız daha az su kullanabilirsiniz. Daha sulu bir kıvam tercih ediyorsanız su miktarını artırabilirsiniz. 

Tüm malzemeleri Karaca düdüklü tencere içine ekledikten sonra çorbanın pişirme süresini takip etmeniz gerekir. Düdüklü tencerede mercimek çorbası kaç dakikada pişer diye düşünüyor olabilirsiniz. Mercimek çorbası düdüklü tencerede pişirilirken genellikle 10 ila 15 dakika içinde hazır hâle gelir. Bu süre mercimeğin tamamen erimesini sağlamaya yeter. Pişirme süresi mercimeğin türüne ve kalitesine göre değişebilir. Bu yüzden mercimeğin türüne göre süre ayarlaması yapmanız gerekebilir.

Düdüklü Tencerede Mercimek Çorbası Sunum Önerisi

mercimek corba 2

Düdüklü tencerede hazırladığınız mercimek çorbasını sunarken göze hitap eden bir sunum yapmak yemeğinizi daha yenilesi hâle getirebilir. Çorbanızı limon dilimleri, kırmızı pul biber ve maydanoz gibi farklı besinler ile süsleyebilirsiniz.

Limon çorbanın ekşi bir tat kazanmasını sağlarken kırmızı pul biber çorbanın görünümüne renk ve tadına hafif acılık katar. Maydanoz çorbanın üzerindeki yeşil dokunuşuyla sunumu daha çekici ve estetik kılar.

Çorbayı şık servis kâselerine ya da çorba bardaklarına paylaştırabilirsiniz. Renkli ve desenli kâseler sofranıza daha farklı bir görünüm kazandırabilir.

Mercimek çorbasının yanında taze ekmek, kruton ve tereyağı sunabilirsiniz. Dilimlenmiş ve küçük parçalar hâlinde kesilmiş ekmek, baharatlı kruton çorbayla bir uyum oluşturur. Erimiş tereyağını ekmeğin üzerine gezdirerek çorba ile birlikte servis edebilirsiniz.