airfry kurutma8 1 v2

Domates Nasıl Kurutulur?

Kıpkırmızı rengi ile iştahları kabartan domates, hem taze hem de kurutma domates olarak kahvaltıları renklendirirken yemeklere lezzet kazandırır. Günlük C vitamini ihtiyacının karşılanmasını sağlar. A vitamini deposu olarak hem bağışıklık hem de cilt sağlığını korumayı destekler. Lutein ve beta karoten içeriği ile göz sağlığına iyi gelir. 

Domatesin tazesi kadar kurutulmuş olanı da sağlıklıdır. Güneşte kurutulmuş domates, kemik dokusunun sağlıklı kalmasını sağlayan magnezyumu ve vücuttaki elektrolit dengesini ayarlayan potasyumu bol miktarda içerir. Tam bir antioksidan deposu olarak kanser koruyucu etkisi bulunur.

Vücutta yeterli miktarda demir minerali bulunmaması demir eksikliğine yol açar. Bu durum da kan hücrelerinin sayısının azalmasına sebep olarak kansızlığa neden olur. Yarım fincan domatesin 2,5 mg demir içerdiği belirtilir. Dolayısıyla domates kurutma işlemi sayesinde demir eksikliğine bağlı kansızlık önlenebilir.

Domates kurutma işlemi sayesinde mevsiminde kuruttuğunuz domateslere kışın da sofranızda yer açabilirsiniz. Kahvaltılarda tüketebileceğiniz gibi haşlayıp çeşitli baharatlarda tatlandırarak da tüketebilirsiniz. Dilerseniz sandviçlerinizin içerisine koyabilir ya da salatalarda ve ezmelerde kullanabilirsiniz.

Peki lezzetinin yanı sıra sağlığa faydaları ile de dikkat çekmeyi başaran domates kurutma yöntemleri nelerdir? Hangi yöntemler kullanılabilir ve hangi domatesler kurutmak için uygundur? İşte aradığınız yanıtlar.

airfry kurutma2 1024x576 v2

Evde Domates Nasıl Kurutulur?

Mevsiminde yenilen meyve ve sebzelerin tadına doyum olmaz. Günümüzde mevsimi dışında her meyve-sebzeyi bulmak mümkün. Ancak yine de daha sağlıklı beslenme taraftarıysanız, yüzyıllardan bu yana uygulanan kurutma işlemine başvurabilirsiniz. Domatesleri de farklı teknikler kullanarak kurutabilir ve farklı şekillerde değerlendirerek afiyetle tüketebilirsiniz. İşte tercih edebileceğiniz domates kurutma yöntemleri.

Güneşte Kurutma: Güneşte domates kurutma yöntemi uzun yıllardan bu yana uygulanan bir tekniktir. Günümüzde pek çok yerde güneş altında kurutulan domatesler hem yaz hem de kış aylarında güvenle tüketilir. Zira kurutma işlemi sürecinde domatesler içerdikleri vitaminleri, mineralleri ve besin değerlerini kaybetmezler.

Domates kurutma güneşte işlemi için istediğiniz miktardaki domatesleri yıkayıp bir bez yardımıyla kurulayın.
İkinci adımda domateslerinizin büyüklüğüne göre 2’ye ya da 4’e kesin ve baş kısımlarını temizleyin.

Domateslerinizin sofra bezinin üzerine sererek kurtlanmalarını önlemek için her yerine değecek şekilde tuzlayın. Bunun için kaya tuzunu tercih edebilirsiniz. Tuzlama işlemi sayesinde malzemelerinizin ziyan olmasını önleyebilirsiniz.

Domateslerinizi hazır hale getirdikten sonra balkon ya da bahçenizde kurutmaya bırakabilirsiniz. Ancak bu işlem için yaz ayının en sıcak olduğu dönemi seçtiğinizden de emin olmalısınız.

Güneşte kuruttuğunuz domateslerinizi kahvaltılarda tüketebileceğiniz gibi çorbalarda, pilavlarda ya da ana yemeklerde kullanabilirsiniz. Uzun süre kullanabilmek için ise kuru ve serin bir yerde muhafaza etmeyi ihmal etmemelisiniz. Domates kurutma işleminin ardından ürünleri koyduğunuz kavanozların ağızlarını kapalı ve hava almayacak şekilde kapatmalısınız.

Fırında Kurutma: Domates kurutma teknikleri içerisinde ayrıca fırın bulunur. Eğer bulunduğunuz yer güneşte kurutma işlemi içi uygun değilse her mevsim fırınlarınızı kullanabilirsiniz. Özellikle yaşadığınız yer, az güneş görüyorsa ya da nemli bir bölgeyse en iyi kurutma seçeneği olarak fırın öne çıkar.

Güneşte domates kurutma işleminde olduğu gibi domateslerinizi yıkayıp kuruladıktan sonra kesin. Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizerek tuzlayın. Ardından tuzlayın. Bu işlemleri yaparken fırınınızı 60 dereceye ayarlamayı unutmayın. Yaklaşık 12 saatte tamamlanacak kurutma sürecinde saat başı domateslerinizi kontrol etmeli ve kuruyanları fırından almalısınız.

airfry kurutma1

Kurutma İçin Hangi Domatesleri Seçmeli?

Yaz aylarında mutfaklarda kışa hazırlık telaşları başlar. Kış hazırlığı söz konusu olduğunda, domates olmazsa olmaz… Evde kendi imkanlarınızla domates kurutma işlemi yaparken bazı noktalara dikkat etmeniz sağlıklı sonuçlar almanızı sağlar. Bunlardan en önemlisi de domates seçimidir. Peki hangi domates kurutulur?

  • Hangi cins domates kurutulur diye merak ediyorsanız, kurutma işlemi için yumurta biçimindeki küçük boyutlu domateslerin seçilmesi gerektiği belirtilir. Salçalık cinsi domatesleri tercih edebilirsiniz.
  • Evde domates kurutmak için seçtiğiniz domateslerin ilaçlanmamış ve hormonsuz olmasına dikkat edebilirsiniz. En taze domateslerle vitamin yüklü kurutma domatesler elde edebilirsiniz.
  • Hem domatesleri çabuk kuruması hem de nemlenip bozulmaması için sulu domatesler yerine, iç kısımları az sulu olanları tercih edebilirsiniz.

Kurutma domates olarak çeri domatesleri de kullanmak mümkün. Kiraz domatesi olarak da bilinen çeri domatesler, sevimli görünüşleriyle dikkat çeker ve salkımlı yapıdadır. Lokmalık bir lezzet olan çeri domates kurutma için diğer domateslere uyguladığınız işlemleri uygulayabilirsiniz. Teknik olarak güneşte ya da fırında kurutabilirsiniz. Ancak istenilen sonucun alınabilmesi için dizerken aralarında boşluk bırakmalısınız. Bu şekilde böceklenme ve küflenme gibi sorunlarla karşılaşmazsınız. Çeri domates kurutma yöntemi için de yukarıdaki adımları takip edebilirsiniz.

airfry kurutma3 v2

Airfryer İle Domates Kurutma

Domates kurutma yöntemleri için tercih edilebilecek bir diğer yöntem ise Airfryer olmaktadır. Airfryer, ev yemeği, ısıtma, kızartma, ızgara/fırın, yoğurt hazırlama ve sebze/meyve kurutma fonksiyonlarına sahip olup en popüler mutfak aletleri arasında yerini almıştır.

Airfryer ile domates kurutma işlemi sayesinde de en az güneşte kurutulmuş kadar lezzetli ürünler elde etmeniz mümkün. Bunun için ihtiyacınız olan gerekli malzemeler, domates, zeytinyağı ve tuz.

  • İlk aşama olarak Airfryer hava fritözünün sıcaklığını ayarlayın. Sebzeleriniz 60 derecede 6 saat kadar ve 40/90 derecede ise 1 ile 12 saat arasında kuruyabilir.
  • İkinci adımda küçük bir kaseye domatesleri koyun. Tuz ve zeytinyağı ekleyerek homojen bir şekilde olana kadar karıştırın. 
  • Yarım domateslerin deri tarafı alta gelecek şekilde Airfryer sepetine yerleştirin.
  • Hazır olup olmadığını saatte bir kontrol edin. Kuruyan domateslerinizi kağıt havlu serili bir tabağa alarak bir saat boyunca bekletin.

Airfryer ile sebzelerini kurutmak için yapmanız gerekenler sebze/meyve düğmesine basmak ve istediğiniz sıcaklığı ayarlamak. İstediğiniz kurutma süresini de zaman oklarını kullanarak ayarlayabilirsiniz. Bu sayede domates kurutma işlemi tamamlandığında hava fritözü bip sesi çıkartır ve kontrol panelinde bitti (end) yazısı belirir.

3 3

Zeytinyağlı Kuru Domates Tarifi

Yazın kuruttuğunuz domatesleri, birbirinden lezzetli tarifler içerisine ekleyebilirsiniz. Özellikle etli yemeklerin yanına yakışacak kuru domates salatası hazırlayabilirsiniz. Kuru domatesli ekmekler, kuru domatesli peynir topları, çeşnili kuru domates, kuru domatesli bulgur pilavı ve daha nicesi… Farklı domates kurutma yöntemleri ile elde ettiğiniz ürünlerle deneyebileceğiniz tarifler oldukça çeşitli. 

Zeytinyağlı kuru domates, her yemekte kullanabileceğiniz bir tarif olup sofralarınızı lezzetle buluşturur. Bu mükemmel tarif için ihtiyacınız olan malzemeler aşağıdaki gibidir.

  • 1 kase kuru domates
  • Sızma zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 tatlı kaşığı kuru reyhan
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 baş sarımsak

Tarifi uygulamaya başlamak için öncelikle kuru domateslerinizi yaklaşık 1 saat kadar kaynar suda bekletin. Kağıt havlu ile domatesleri sudan aldıktan sonra bir kavanozun içerisinde yarısına kadar gelecek şekilde domatesleri koyun. Ardından sarımsak ve baharatları ilave edin. Kalan domatesleri de kavanoza koyduktan sonra üzerini geçecek kadar zeytinyağı ekleyin. Son olarak kapağını kapatıp buzdolabına kaldırın. Bu tarifi bir hafta boyunca tüketebilirsiniz.

Siz de çeşitli meyve ve sebzelerinizi kurutmak için Airfryer modellerini tercih edebilirsiniz. Kaliteli ve şık ürünlere ulaşmak için Karaca Airfryer modellerini inceleyebilirsiniz.

kurudomates