shutterstock 2179633317

Tam Ölçülü İrmik Helva Tarifi

shutterstock 1228026397

Tam ölçülü, kıvamı yerinde bir irmik helvası nasıl olur keşfetmeye hazır mısınız? Çay saatlerinin muhteşem eşlikçisi dondurma ile keyfi arşa çıkaran irmik helva sunumu ile beğenileri toplayacak.

Siz de ölçüyü kaçırmadan, tam kıvamında irmik helvası ölçüsü ile harikalar yaratmak isterseniz bu yazımızdaki püf noktaları dikkate alın, şahane bir lezzete imza atın.

İrmik Helvası Nasıl Yapılır?

shutterstock 2066523605

Bu helva, Türkiye’nin yanı sıra Orta Doğu ve Balkanlar gibi birçok bölgede yaygın olarak tüketilen geleneksel bir tatlı olarak her kaşıkta beğenileri topluyor. Evde bu tatlıyı hem yerken hem yaparken bir keyfe dönüştürmek isterseniz Karaca tencere setlerine ve pişirme ürünlerine göz atabilir, sunum için sofra grubu ürünlerimizi keşfedebilirsiniz.

Karaca Gris Biogranit 7 Parça Tencere Seti bu noktada oldukça işinize yarayabilir. Yanmaz ve yapışmaz iç kaplaması ile tariflerinizi olması gereken kıvamda pişirir. Leke tutmayan dış yüzeyi ile de size kolaylık sağlar.

shutterstock 2179633317

Tam Ölçülü İrmik Helva

İrmik helvası pratik tarifi ve nefis lezzeti ile köklü ve geleneksel bir tatlı olarak evlerimize konuk oluyor. Geleneksel ve köklü bir tarihe sahip olan irmik helvası nesilden nesile, anneden kıza aktarılarak gelişmiş, özel günlerin, davetlerin ve düğünlerin sevilen lezzeti. Püf noktalarıyla pratik bir şekilde yapabileceğiniz irmik helva tarifi Karaca Blog'da! Sofralarınızı şenlendirecek irmik helvası tarifi için tarifimizi mutlaka deneyin.
Hazırlama Süresi 5 dakika
Pişirme Süresi 10 dakika
Toplam Süre 15 dakika
Kategori Tatlı
Mutfak Akdeniz Mutfağı
Porsiyon 4
Kalori 532 kcal

Tam Ölçülü İrmik Helva Yaparken Kullanabileceğiniz Ev Aletleri

Tam Ölçülü İrmik Helva Malzemeleri
  

  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardağı süt
  • 1/2 su bardağı tereyağı
  • Bir avuç kadar çam fıstığı dolmalık fıstık
  • 1 çay kaşığı vanilya

Tam Ölçülü İrmik Helva Nasıl Yapılır
 

  • Tarife başlarken daha pratik ilerleyebilmek için irmik helva malzemeleri bir kenarda hazır olarak tutulmalı, aksi takdirde pişirme aşamasında malzeme hazırlarken fıstık gibi malzemeleri yakabilirsiniz.
  • Öncelikle irmik helvası şerbetli yapıldığından şerbet ile tarife başlayın.
  • Derin bir tencereye süt ve suyu ekleyin, şekeri ilave edin ve karıştırarak eritin.
  • Karışımı kaynamaya başlayana kadar sürekli karıştırın. Karışım kaynamaya başladığında ocağı kısık ateşe alın.
  • İsteğe bağlı olarak şerbete vanilya ekleyin ve karıştırın.
  • Geniş bir tavada tereyağını eritin. Tereyağı eridiğinde önce fıstıkları sonra irmiği ekleyin ve sürekli karıştırarak kavurun.
  • İrmikler pembeleşinceye kadar yaklaşık 5-7 dakika kavurun. Şerbeti ekleyin.
  • Karışımı kısık ateşte, sürekli karıştırarak koyulaşıncaya kadar pişirin.
  • Doğru kıvama gelmesi için sabırlı olun. Yaklaşık 5-10 dakika sürebilir.
  • Çam fıstığı veya dövülmüş cevizi ekleyin ve birkaç dakika daha pişirin, karıştırarak dağıtın.
  • Karışımı ocaktan alın ve 5-10 dakika kadar dinlendirin.
  • Dinlendirdikten sonra tatlıyı servis tabağına alın. Üzerine tarçın veya kakao tozu serpip sıcak veya soğuk servis yapabilirsiniz.

Besin Değeri

Serving: 100gCalories: 532kcalCarbohydrates: 64.89gProtein: 7.77gFat: 25.23gSodium: 32.71mgPotassium: 168mgVitamin A: 207.96IUVitamin C: 0.58mgIron: 0.76mg
Etiket tam ölçü irmik helva tarifi

İrmik Helvası Yapmanın Püf Noktaları

Doğru kavurma irmik helva yapımı sırasında en önemli püf nokta olarak başı çekiyor, karışım pembeleşip kokusu yayılana kadar kavurmayı sürdürmelisiniz. Böylece irmiğin ham kokusunu alıp lezzetini artırır.

İrmik helva ölçüsü tam olmalı, olmazsa maalesef kıvam tutmayacaktır. Bu yüzden doğru tarifi uygulamanız önemlidir. İrmik helva malzemeleri eklenme sırasını kaçırmayın. Şekeri, irmik kavrulduktan ve hafif pembeleştikten sonra ekleyin. Şeker eklenince hızla erir ve tatlının rengini ve lezzetini etkiler.

İrmik helvası tarifi sütlü yapılan bir tariftir bu yüzden sütü çok kaynatıp kestirmemeye özen gösterin. Sıcak suyu veya sütü karışıma eklerken dikkatli olun. Bu sıvıyı eklerken sürekli karıştırarak topaklanmayı önleyin. Karışım kaynamaya başladığında ocağı kısık ateşe alın.

İrmik helvası nasıl yapılır? Pişirirken sürekli karıştırmak önemlidir. Böylece topaklanmayı önler ve eşit şekilde pişmesini sağlarsınız. Piştikten sonra ise birkaç dakika dinlendirmeyi unutmayın.

Lapa Olan İrmik Helvası Nasıl Düzeltilir?

Helvanın lapa olduğunu düşünüyorsanız kapak kapalıysa açın ve ateşi biraz harlayarak fazla sıvının buharlaşmasını sağlayın. Fazla koyu bir kıvam aldığını düşünüyorsanız, kıvamı düzeltmek için biraz daha sıcak su eklemek kurtarıcı bir çözüm olabilir. 

Unutmayın ki fazladan sıvı eklemek, kıvamı düzeltmek için kullanabileceğiniz bir yöntemdir, ancak bu işlem tatlının tadını etkileyebilir. Bu nedenle sıvı eklerken azar azar ekleyip kıvamı sürekli kontrol etmek önemlidir. 

Bir diğer yöntem ise süt! İrmik helva sütlü yapılırsa kremamsı bir dokunuş kazanır. Fazla koyu olan karışımı düzeltmek için sıcak süt ekleyebilirsiniz. Sıcak sütü azar azar ekleyerek karıştırın ve kıvamını kontrol edin. 

İrmik Helva Sunum Öneriler

shutterstock 771681631 1

İrmik helva sunumu için yaratıcı olabilir ve kendi tarzınıza uygun bir sunum yapabilirsiniz. Unutmayın ki sunum, tatlıyı daha cazip hâle getirir ve misafirlerinizi etkileyebilir. Tatlının görünümünü vurgulayan desen ve renklerde güzel bir sunum tabağı için Karaca kayık tabak ve kâseleri keşfedin. Bu gibi ürünleri tekli ürünler kategorisinden de inceleyebilirsiniz.

İçerisine dondurma konularak sıcak helva ile soğuk dondurmanın harika bir kombinasyonu elde edilir. İrmik helvasının sıcaklığı ile dondurmanın serinliği bir araya geldiğinde lezzetli bir tatlı ortaya çıkar. Dondurma ile tatlınızı birleştirip tatlı keyfini katlayabilirsiniz.

Tahin ve tarçını denemiş miydiniz? Tarife tatlılık ve aroma katarken uyumu doruklarda yakalayacağınız tahin ve tarçın ile lezzeti katlayın. Kâse ile çıkardığınız tatlının üzerine tahin döküp tarçın serpiştirdiğinizde muhteşem bir lezzet elde edersiniz. Mutfak grubu ürünlerimizle tatlınızı sunumla destekleyebilirsiniz.