sogukbaklava2

Soğuk Baklava Tarifi: Serinleten Lezzet

Yaz aylarının serinleten lezzetlerinden biri olan soğuk baklava, pek çok kişi tarafından keyifle tüketiliyor. Hem hafif hem de lezzetli olmasıyla öne çıkan soğuk baklava tarifi, her ne kadar zor olarak görülse de oldukça pratik bir şekilde yapılabiliyor. Dilerseniz güzel bir akşam yemeğinden sonra dilerseniz de çay-kahve keyfinizin yanında tercih edebilirsiniz. Bu tarifi hazırlamak isteyen kişilerin merak ettiği bir diğer nokta ise soğuk baklava nerenin sorusu olabiliyor. Bu tatlının patenti, Diyarbakır’a ait. Patent, bu nadide şehre ait olsa da bugün Türkiye’nin pek çok noktasında severek hazırlanıyor. Her bir katında lezzetin doruklarına çıkacağınız soğuk baklava kalori bakımından da oldukça düşük. 

Soğuk baklava nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir, yanında hangi lezzetler gider gibi soruların yanıtı ve daha fazlasına yazımızın detaylarından ulaşabilirsiniz. Karaca servis gereçlerini kullanarak hazırlayabileceğiniz bu tarifi sizler için özel olarak hazırladık! Sizler de içeriğimizin devamını okuyarak soğuk baklava yapımı hakkında pek çok püf noktayı öğrenebilirsiniz!

sogukbaklava3

Soğuk Baklava Nasıl Yapılır?

Pratik ve lezzetli bir tatlı yapmak için tarifin her detayına dikkat etmek gerekiyor. Oldukça hafif bir lezzet olan soğuk baklava için tüm malzemeleri eksiksiz bir şekilde hazırlayarak başlayabilirsiniz. Soğuk baklava şerbetini hazırlayarak başladıktan sonra yufkaların arasına malzemeleri ekleyebilirsiniz. Tarifte yer alan her bir malzemeyi doğru oranda ekleyerek tüm aşamaları tamamlayabilirsiniz. Damaklarda iz bırakan soğuk baklavaya şekil vermek için Karaca şef bıçaklarını kullanabilirsiniz. Aynı zamanda Karaca’nın özel olarak ürettiği spatulalardan yardım alarak servise hazır hale getirebilirsiniz. Sizler de bu şekilde hazır yufkadan soğuk baklava yapabilirsiniz. Sütlü soğuk baklava tarifi işte bu kadar kolay! 

sogukbaklava1

Soğuk Baklava Tarifi: Serinleten Lezzet

Tarife şerbeti hazırlayarak başlayabilirsiniz. Yufkaları yağladığınız borcamın içine yerleştirmelisiniz. Alt kısımda 20, üst kısımda ise 22 yaprak yufka kullanabilirsiniz. Yufka yapraklarının arasına fıstık ekleyebilirsiniz. Piştikten sonra yanına bir de çay demleyerek tadını çıkarabilirsiniz…
Hazırlama Süresi 20 dakika
Pişirme Süresi 45 dakika
Toplam Süre 1 saat 5 dakika
Kategori Tatlı
Mutfak Türk Mutfağı
Porsiyon 15 kişi
Kalori 571 kcal

Soğuk Baklava Tarifi: Serinleten Lezzet Yaparken Kullanabileceğiniz Ev Aletleri

Soğuk Baklava Tarifi: Serinleten Lezzet Malzemeleri
  

Baklavası İçin:

  • 1 paket baklavalık yufka 40 adet
  • 200 gram tereyağı 14 yemek kaşığı
  • 3/4 çb sıvı yağ

İç Harç İçin:

  • 1 sb Antep fıstığı

Şerbet İçin:

  • 2 sb toz şeker
  • 1 sb su
  • 2 sb süt

Üzeri İçin:

  • 2 yk kakao
  • 1 yk pudra şekeri
  • 80 gram bitter çikolata rendelenmiş

Soğuk Baklava Tarifi: Serinleten Lezzet Nasıl Yapılır
 

  • Tarife şerbeti hazırlayarak başlayın. Su, şeker ve sütü çelik tencere içine alarak eriyene kadar karıştırın.
  • 5 dakika kaynamanın ardından ocaktan alarak soğuması için bir köşeye bırakın.
  • Tereyağını bir tavanın içine alarak eritin. Tereyağı eridikten sonra içine sıvı yağ ekleyin.
  • Yufkaları kullanacağınız tepsi ya da borcamın boyutunda kesin. Ardından ikiye ayırın.
  • Alt taban için 20, üst kısım içinse 22 yaprak yufka kullanabilirsiniz.
  • Borcamı yağladıktan sonra bir yaprak yufkayı üstüne dizin. Her bir yufka yaprağından sonra katlar arasına fıstık serpiştirin.
  • Yağlama işlemini de her yufka yaprağında yenilemeyi unutmayın. Tüm katmanları tamamladıktan sonra istediğiniz şekilde kesin.
  • Önceden ısıttığınız 170 derece fırına sürün ve 45 dakikalık pişirme süresinin ardından çıkarın.
  • 10 dakikalık dinlenme süresinin ardından soğuk şerbeti üzerine ekleyin.
  • Tatlınızı 2-3 saat dinlendirdikten sonra üstüne pudra şekeri ve kakaoyu serpiştirerek tüketebilirsiniz.

Besin Değeri

Serving: 178gCalories: 571kcalCarbohydrates: 72.09gProtein: 8.47gFat: 28.52gCholesterol: 31.91mgSodium: 19.79mgPotassium: 208.6mgFiber: 2.53gVitamin A: 138.83IUVitamin C: 1.21mgCalcium: 63.96mgIron: 1.2mg
Etiket Soğuk Baklava Tarifi

Soğuk Baklava Yapımı Püf Noktaları

Her tatlıda olduğu gibi soğuk baklavada da bazı püf noktalara dikkat etmek gerekiyor. Evde soğuk baklava tarifini yapmak isteyen kişilerin dikkat etmeleri önerilen noktalar şu şekilde sıralanıyor:

Taze Yufka Kullanmak

El açması soğuk baklava tarifi yapmayacak ve hazır yufka kullanacak olanların malzemeleri taze seçmeleri öneriliyor. Özellikle yufkanın taze olması, tariften maksimum tat alınmasını sağlıyor. Bu nedenle soğuk baklava malzemelerinin kaliteli ve taze olması son derece önemli.

Pişirme Süresi

Fırın kabı ve tepsisine aldığınız baklavanın mutlaka önceden ısıtılmış fırında pişirilmesi gerekiyor. Önerilen ısıda pişirilmesi, son derece önemli noktalar arasında yer alıyor.

Dinlendirme Süresi

Gerçek soğuk baklava tarifini yaptıktan sonra mutlaka 2-3 saat dinlendirmeniz gerekiyor. Buzdolabında 2-3 saat bekletilen baklavanın malzemeleri, birbiriyle özdeşleşir ve daha lezzetli bir hal alır.

Soğuk Baklava ile En İyi Neler Gider?

Lezzetli bir tatlı yemek isteyenlerin tercih ettiği soğuk baklavanın yanına en çok çay yakışıyor. Tatlıyı hazırladıktan sonra yanına demlediğiniz bir fincan siyah çay, keyifli anlara imza atmanızı sağlıyor. Bu lezzetli tatlıyı ister kahveyle isterseniz çayla tüketebilirsiniz. Dilerseniz yanına birkaç parça kaymak ya da dondurma da ekleyerek lezzetinin daha da fazla olmasını sağlayabilirsiniz. Siz de bu lezzetli tarifi uygulayıp yanına tercih ettiğiniz bir içeceği servis ederek tadını çıkarabilirsiniz.

sogukbaklava4