ekler1

Ekler ve Profiterol Hamuru Nasıl Yapılır?

ekler2 1024x576 v2

Fransız mutfağının sevilen lezzetlerinden olan ekler ve profiterol, temelde aynı hamur ile yapılan ve ipeksi bir kremayla lezzetlendirilen tatlı çeşitlerindendir. Çikolata sosu ile tam bir lezzet şölenine dönüşen bu iki tatlının yapılışı ile ilgili püf noktalarını ve merak ettiğiniz detayları bu yazıda bulabilirsiniz. 

shutterstock 2097374302 v2webp

Ekler ve Profiterol Hamuru Tarifi

Tarif içerisinde lezzetli, taze ekler ve yumuşacık profiterol hamuru yapımının adım adım aşamaları yer alır.
Hazırlama Süresi 30 dakika
Pişirme Süresi 50 dakika
Toplam Süre 1 saat 20 dakika
Kategori Tatlı
Mutfak Fransız Mutfağı
Porsiyon 4
Kalori 239 kcal

Ekler ve Profiterol Hamuru Tarifi Yaparken Kullanabileceğiniz Ev Aletleri

Ekler ve Profiterol Hamuru Tarifi Malzemeleri
  

Ekler tarifi hazırlamak için gerekli malzemeler şunlardır:

  • 1 su bardağı su
  • 100 gram tereyağı veya margarin
  • 1/4 çay kaşığı tuz
  • 1 su bardağı un
  • 4 adet büyük boy yumurta
  • 2 su bardağı süt
  • 1 paket vanilya aroması veya 1 çay kaşığı vanilya özütü
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1/2 su bardağı bitter çikolata parçaları veya rendelenmiş bitter çikolata çikolata sosu için

Profiterol tarifi hazırlamak için gerekli malzemeler şunlardır:

  • 1 su bardağı su
  • 100 gram tereyağı veya margarin
  • 1/4 çay kaşığı tuz
  • 1 su bardağı un
  • 4 adet büyük boy yumurta
  • 2 su bardağı süt
  • 1 paket vanilya aroması veya 1 çay kaşığı vanilya özütü
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 3 adet yumurta sarısı
  • 1/2 su bardağı toz şeker
  • 1/2 su bardağı sıvı krema
  • 1 su bardağı bitter çikolata parçaları veya rendelenmiş bitter çikolata

Ekler ve Profiterol Hamuru Tarifi Nasıl Yapılır
 

  • Ekler ve profiterol hamuru yapımı pratik olmasının yanında dikkat gerektiren bir süreç olarak yer alır. İlk aşama olarak hamuru hazırlarken tereyağı, su ve tuz tencereye alınır. Bu karışım ocağa konulur ve kaynaması beklenir. Kaynayan karışıma un ilave edilir ve spatula yardımıyla karıştırmaya devam edilir. Hamur toplanmaya başladığında ocaktan alınır ve karışım soğumaya bırakılır. Soğuyan karışıma tek tek olacak şekilde yumurtalar eklenir ve hamur yoğrulur.
  • Ekler hamuru nasıl yapılır sorusunun cevabını bu yazıda bulabilirsiniz. Eklerin hamurunun çıtır olması için karışım poşete konulur. Poşetin ucu kesilerek eklere şekli verilebilir. Ekler pişirme kağıdı serili fırın tepsisine aralıklı olarak dizilerek 200 derece fırında yaklaşık 20 – 25 dakika pişirilmeye bırakılır.
  • Profiterol hamuru yapımı eklerle aynı hamurdan yapılabilir. Hamur poşete konularak kesilir ve yuvarlak şekilde sıkılır. Yuvarlak hamurlar pişirme kağıdı serili fırın tepsisine sıralanarak 200 derece fırında 20-25 dakika pişirilir.
  • İç dolgu kreması için süt, un, nişasta, yumurta sarısı, toz şeker ve vanilya tencereye konulur ve pişirilir. Krema kıvam aldığında ocaktan alınır ve soğuması beklenir. Eklerin içine aparatlar yardımıyla iç dolgu doldurulur. Hazırlanan yiyecek çikolata sosu dökülerek hazır hale gelir.
  • Profiteroller hazırlarken pişen hamurların içi delinir, içerisine aparat yardımı ile iç dolgu doldurulur ve üzeri çikolata sosuyla süslenerek hazır hale getirilir.

Besin Değeri

Serving: 100gCalories: 239kcalCarbohydrates: 22.36gProtein: 6.9gFat: 13.53gCholesterol: 97.92mgSodium: 94.42mgPotassium: 134.18mgFiber: 1.57gVitamin A: 188.9IUVitamin C: 0.4mgCalcium: 62.83mgIron: 1.05mg
Etiket ekler hamuru, ekler nasıl yapılır, ekler tarifi

Ekler ve Profiterol Hamuru Farklı Mıdır?

ekler prof farklari

Fransız mutfağı dünyaca ünlü tatlıları tanınır. Bu tatlı tarifleri Fransız mutfağında önemli bir yere sahip olur. Fransız tatlıları zengin lezzet şöleni sunan ve sunumlarıyla görsel şov yaratan özel tarifler olarak yer alır.

Ekler ve profiterol hamuru yapımında ortak malzemelerden yararlanılır. Yapım sırasında farklı teknikler ve oranlar kullanılır. Her iki tatlıda yapımında hamur, un, su, tuz, şeker ve tereyağı kullanılarak karışım elde edilir.

Hamurun çıtır ve kabarık olması istenir. Hamurun şişmesine destek olan kabartma tozu eklenir. Profiterol hamuru bu karışımdan farklı olarak daha çok yumurta eklenerek elastik dokuda elde edilir. Ekler hamuru ise nispeten sert yapıya sahip olur.

Krema iki tatlı içinde ortak malzemelerle hazırlanır. Yumurta sarısı, süt, şeker ve vanilya kullanılarak kremalı dolgu elde edilir. Profiterol krema dolgusuna nispeten az un eklemesi yapılır.

Bunun sonucunda daha hafif ve hava kabarcıkları ile dolu bir doku elde edilir. Ekler krema dolgusu yoğun ve pürüzsüz dokuya sahip olacak uygunlukta daha fazla un eklenerek elde edilir.

Profiterol tatlısı ve eklerin farklı şekilleri bulunur. Profiteroller yuvarlak top şekli ile bilinir. Genel olarak çikolata sosu ve şekerlemelerle süslenerek ikram edilir.

Ekler ise uzun şekilde yapılır. Çikolata ve karamel sosu ile kaplanarak ikram edilir. Her iki tatlı içeriği benzer malzemelerle hazırlanır. Hazırlık sırasında farklı teknikler ve oranlar kullanılarak farklı lezzetlere sahip olunabilir.

Ekler Malzemeleri

shutterstock 2072459951

Ekler pasta Fransız mutfağı kökenli tatlı olarak yer alır. Hafif çıtır hamurun içinin kremalı dolgu ile doldurulması sonucunda uzun ve silindirik şekilde hazırlanır. Genel olarak çıtır hamuru un, su, tuz, şeker ve tereyağından elde edilir. İç harcı yumurta sarısı, süt, şeker, un ve vanilya gibi malzemelerle hazırlanan kremayla doldurulur. Ekler sunumunda çikolata sosu ve şekerlemelerle kullanırım. Pastanelerde, kafelerde ve restoranlarda tatlı türü sıklıkla sunulur. Ekler pasta nasıl yapılır sorusunun cevabını bu yazıda bulabilirsiniz.

Profiterol Malzemeleri

Katman 1 1

Profiterol nasıl yapılır sorusunun yanıtını bu yazıda bulabilirsiniz. Profiterol Fransız mutfağı kökenli tatlı olarak yer alır.  Küçük top şekli verilerek hazırlanan, çıtır tatlılar içeren tür olarak bulunur. Genel olarak çıtır hamurunun içi kremalı dolgu ile kaplanır. Bu hamurun üzeri çikolata sosuyla süslenir. Profiteroller çeşitli boyutlarda yer alır. Sunum yapılırken üzerine pudra şekeri dökülebilir. Tatlı dünya genelinde popüler yer bulur. Özellikle özel gün ve davetlerde, restoranlarda ve pastanelerde sıklıkla ikram edilir.

Ekler ve Profiterol Yapmanın Püf Noktaları 

Ekler ve profiterol Fransız mutfağına ait popüler tatlılar arasında yerini alır. Her ikisi de çıtır hamurla yapılır. İç kısmı kremalı dolgu ile doldurulur. Ekler genel olarak çubuk şeklinde sıkılır.  Çikolata sosu ile servis yapılırken profiterol küçük top şeklinde hazırlanır. Toplar çikolata sosu ile kaplanır. Her iki tatlı yapımı aşamasında aynı hamur kullanılabilir. Şekilleri farklı olan tatlılar lezzetli ve gösterişli tatlılar olarak kabul görür.

Ekler ve profiterol yapımı tarifler ile pratik hale gelir. Yapım sırasında bazı püf noktaları yer alır. Hamurun kabarması, çıtır olması ve iç malzemenin kıvamı açısından püf noktaları göz önünde bulundurmanız önerilir.

Ekler ve profiteroller için kullanılacak hamur hazırlığı önem taşır. Tereyağı ve suyu bir tencereye koyduktan sonra orta ateşte karıştırmanız tereyağı tamamen eriyene kadar karıştırmaya devam etmeniz gerekir. Eğer tereyağı parçalı duruyorsa hamurunuz pürüzsüz olmayabilir.

Tereyağı ve su karışımı tamamen eridikten sonra unu tek seferde ilave ederek iyice yedirmeniz, un eklenirken hızlı karıştırmanız gerekir. Bu sayede hamur daha iyi kabarır. Profiterol kalori değerlerini kişi sayısına göre hesaplayabilirsiniz. Kişi sayısına bağlı olarak ekler kalori değerlerini belirleyebilirsiniz.

Hamurun pişirilmesi sırasında hamurun kabarması için içindeki buharın kaçmaması önemli yer tutar. Bu nedenle hamurun pişirildiği fırının kapağının sık sık açılmaması gerekir. Fırın kapağı açıldığında hamurdaki buhar çıkar ve hamur düzgün şekilde kabarmaz.

Hamurun yumuşak olması için yumurta ilave edilir.Eklenen yumurta hamurun kıvamını değiştirir. Hamurunuzun ne kadar yumuşak olacağına dair dikkatli olmanız gerekir. Yumurta ilave ederken hamurun ne kadar yumuşak olması gerektiğini gözlemleyerek ilave etmeniz tavsiye edilir.