airfry kurutma5

Mevsiminde Kabak: Kabağın Faydaları ve Kabak Tarifleri

Hem lezzetli hem besleyici özellikte olan kabak, cucurbitaceae tohumundan elde edilir. Spagetti kabağının yanı sıra kavun ve salatalıkla akrabadır. Sebze olarak kabul edilse de meyve olarak sınıflandırılır. 

Hafif tadı ve çok çeşitli tarifler ile uyum sağlaması mutfakta vazgeçilmez olmasını sağlar. Kabak mutfaklarda farklı şekillerde değerlendirilerek tüketilir. Mücver, zeytinyağlı kabak kavurma, kabak çorbası, kabak spagetti ve kabak dolması deneyebileceğiniz yalnızca birkaç tarif.

Çeşitli vitaminler, mineraller ve faydalı bileşikler içeren kabak pek çok sağlık faydası sunar. Peki kabak nelere iyi gelir? Potansiyel sağlık faydaları nelerdir? İşte kabağın faydaları ile birlikte ve lezzetli tariflerini de içeren yazımız.

airfry kurutma6 1024x576 1

Kabak Hangi Mevsimde Tüketilir?

Kabak, yazın vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan faydalı bir sebzedir. Tek yıllık olmakla beraber kültür sebzeleri arasında yer alır. Ülkemizde de oldukça fazla yetiştirilir ve birçok şekilde kullanılabilir. Daha çok yaz mevsimine ait bir sebze olduğundan dolayı yaz mevsiminin tüm aylarında gönül rahatlığı ile tüketilir. 

Günümüzde hemen hemen tüm meyveleri ve sebzeleri yılın her mevsiminde bulmak mümkün. Dolayısıyla bu lezzetli meyveyi kış aylarında da tüketebilirsiniz. Kış aylarında sera ile yetiştirilen kabakları birçok tezgahta görebilirsiniz. Ancak uzmanlar, mevsimsel beslenmenin sağlık açısından daha yararlı olduğu konusunda hemfikir. Peki bu noktada ne yapılabilir?

Yaz ayında yapacağınız hazırlıklarla kış aylarında da sevdiklerinize ve kendinize besleyici kabak tarifleri hazırlayabilirsiniz. Bunun için kabağı kurutabilir ya da konserveler hazırlayabilirsiniz.

Kabağın Faydaları Nelerdir?

Yemeğinden dolmasına ve kızartmasına kadar çok sayıda tarifle sofraları zenginleştiren kabak, tam bir vitamin ve mineral deposudur. Hem lif hem de antioksidan açısından zengindir. Kabak besin değeri tablosuna göz atıldığında 100 gramında 2,05 gr karbonhidrat, 1,6 g protein, 0,4 gram yağ ve 1,1 gr lif içerdiği görülür. Ayrıca kalsiyumun yanı sıra  A ve C vitamini içerir. Peki lezzetli ve doyurucu özellikteki yeşil kabağın faydaları nelerdir? İşte cevabı…

Sindirim Sistemine İyi Gelir: Kabak, yüksek oranda su içermenin yanında çözünür ve çözünmez lifler bakımından da zengindir. Tüm bu özellikler sayesinde bağırsak atılımını kolaylaştırırken kabızlık riskini azaltmaya yardımcı olur. Dolayısıyla kabağın faydaları arasında sindirim sisteminin verimli çalışmasına kolaylık sağlaması yer alır.

Antioksidan Kaynağıdır: Antioksidan, zehirli maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlayan madde olup vücudu serbest radikallerin neden olduğu zararlardan korumaya yardımcı olur. Bu antioksidanlar sağlık söz konusu olduğunda pek çok yönden fayda sunmakla beraber vücutta ödem atıcı özellikleri olduğu da bilinir. Zengin bir antioksidan kaynağı olan kabak özellikle kabuk kısmında yüksek oranda antioksidan barındırır. Cilt ve göz sağlığından hücrelerin yeniden yapılanmasına kadar önemli faydalar sağlar.

Kalbe İyi Gelir: Kabak, bünyesinde sodyum ve potasyum gibi mineraller içerir. Bu mineraller, kalp sağlığı için tehdit unsuru olan yüksek kan basıncının dengelenmesine ve yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. 

Göz Sağlığını Destekler: Kabağın faydaları için bir diğer maddemiz ise göz sağlığı üzerinedir. Gözler, bizi dünyaya bağlayan pencereler olarak kaliteli bir yaşam için oldukça önemlidirler. Göz sağlığına dikkat etmek için pek sebep bulunur. Sağlığını korumak için ise önlemler alınır. Gözlere iyi gelen vitaminler arasında A, C, E ve B2 vitaminleri bulunur. Sofralarda iştahları kabartan kabak da A ve C vitaminlerini barındırır. Ayrıca manganez, beta-karoten ve lutein gibi göz sağlığına iyi gelen antioksidanlar içerir. Göz rahatsızlıklarının gelişme riskini azaltmaya yardımcı olur.

Kan Şekerini Dengeleyebilir: Glisemik endeksi düşük besinler listesinde yer edinen kabak yüksek lifli ve düşük karbonhidratlı bir sebzedir. Kabağın bu özelliği sayesinde kan şekeri dengede tutulabilir. Bu sayede tok ve enerjik hissedilebilir.

Zayıflamaya Yardımcı Olur: Yüksek lif içeriği ve düşük yağ oranı sayesinde diyet listelerine eklenen kabak, aynı zamanda düşük şeker oranına sahiptir. Düşük kalorili bir besindir. Tüm bunlar sayesinde kilo vermek isteyenler tarafından sıklıkla tercih edilir.

Karaca Airfryer ile Kabak Tarifleri

karaca air pro cook airfryer 1 1

Airfryer gelişen teknoloji ile birlikte mutfakta kullanıcıların işlerini kolaylaştıran küçük mutfak aletleri arasındadır. Karaca Airfryer ile meyve-sebze kurutmadan kızartmaya ve yoğurt hazırlamaya kadar pek çok yemeği pratik ve sağlıklı bir şekilde hazırlayabilirsiniz.

Sulu yemek tarifleri için “ev yemeği” tuşuna basabilir ve mükemmel kabak tarifleri ile sofralarınıza lezzet kazandırabilirsiniz. Airfryer modu ile ise daha az yağ ile ideal kıvamda ve lezzette kızartmalar yapabilirsiniz.

Mis gibi ve leziz bir kabak çorbası tarifi için kabak, patates, soğan ve havucun kabuklarını soyup küp küp doğrayın. Tencereye az miktarda zeytinyağı ekledikten sonra sebzeleri de ekleyerek kavurun. Üzerine suyu, tuzu ve dilediğiniz baharatları ilave edip sebzeler yumuşayana kadar pişirmeye devam edin. Sebzeler istenilen kıvama geldikten sonra blender ile pürüzsüz bir kıvam yakalayabilirsiniz. Kabak çorbası nasıl yapılır, merak ediyorsanız, bu adımları takip edebilirsiniz.

Kabak yemeği tarifleri içerisinde yer alan mücver, kolay ve lezzetli bir alternatiftir. Kabak, yumurta, un, tuz ve dereotu ile kolaylıkla yapılabilir. Tek yapmanız gereken kabakları yıkayıp rendelemek ve geride kalan malzemeleri de ekleyerek karıştırmak. Daha sonra pişirme haznesine mücverleri kaşık kaşık dökebilirsiniz. Hazneyi yerine yerleştirdikten sonra ısıyı 200 dereceye getirerek mücverlerinizi pişirebilirsiniz.

airfry kurutma7

Kabak tarifleri çeşitlilik gösterir. Zahmetsiz ve daha sağlıklı kabak kızartmaları hazırlamak isterseniz, Airfryer modunu kullanabilirsiniz. Yıkadığınız kabakları ince dilimler halinde kesin, üzerlerine tuz serpin ve fırça yardımıyla her iki tarafında zeytinyağı sürün. Malzemeleri pişirme haznesinin içinde yer alan yağ toplayıcıya yerleştirin ve ardından pişirme haznesini yerleştirin. 

Karaca Airfryer yağ toplayıcının pişirme haznesine olduğundan emin olduktan sonra kızartma işlemi için AIR FRY düğmesine basın. Sıcaklık okları ile istediğiniz sıcaklığı ayarlarken zaman okları ile pişirme süresini ayarlayın. Otomatik seçimde 200 derecelik ısıyla kızartmalarınızı 20 dakikada pişirebilirsiniz. 

Daha sağlıklı ve lezzetli tarifler hazırlamak için geniş pişirme seçeneği sunan Karaca Airfryer modellerine göz atabilir ve mutfakta harikalar yaratabilirsiniz.