kaktus1

Kaktüs Bakımı Nasıl Yapılır?

Hemen hemen her ortamda uzun yıllar canlılığını koruyabilen, doğanın en dayanıklı ve şık bitkilerinden biri olan kaktüs ile daha yakından tanışmaya hazır mısınız? Kaktüs nedir? Kaktüs bakımı nasıl olmalı? Kaktüs çeşitleri nelerdir gibi merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarını sizin için bir araya getirdik. İşte, kaktüs çeşitleri ve bakım ipuçları ile ilgili bilmeniz gereken her şey!

kaktus2

Kaktüs Bakımı Püf Noktaları

Kaktüsler, sadece dikkat çekici görünümleriyle değil, aynı zamanda az su ve sınırlı bakım gereksinimleriyle de bilinen olağanüstü bir bitki. Uzun yıllar canlılığını koruyabilen bir yapıya sahip olsalar bile elbette onları sağlıklı tutabilmenin bazı temel gereksinimlerine de dikkat edilmesi gerekiyor. Peki, dikenli kaktüs bakımı nasıl olmalı?

Kaktüs bakımı yaparken öncelikle onların kurak ve sıcak bölgelerde yetiştiğini göz önünde bulundurmalısınız. Bir çöl bitkisi olması nedeniyle az suya ihtiyaç duyan bu bitki türleri, fazla miktarda suya maruz kaldıklarında zarar görebilirler.

İşte evde kaktüs bakımı yapmanın aşamaları:

Kaktüsler Işık Sever

Bol güneşli aydınlık alanlar kaktüslerin en sevdiği yerler. Doğrudan aldıkları güneş ışığı onları mutlu eder. İç mekanda yetiştireceğiniz bir kaktüsü güneşi doğrudan alabileceği pencere kenarlarında konumlandırırsanız doğru bir karar vermiş olursunuz. Aydınlığı en seven kaktüs çeşidi olarak tavşan kulağı kaktüs türünü örnek gösterebiliriz. Aydınlık alanda olması, tavşan kulağı kaktüs bakımı için oldukça önemlidir.

Az Su, Minimal Bakım

Kaktüsler fazla suyu tolere edemezler. Bu nedenle mutlaka az su kullanmalısınız. Sulamak için ideal zamansa toprağının tamamen kuru olduğu zamanlardır. Özellikle yılan kaktüs bakımında bu detay önemlidir. Sulama sıklığı için mevsim şartlarını ve hava koşullarını da göz önünde bulundurabilirsiniz. Yaz aylarında daha sık sularken, kış aylarında neredeyse yok denecek kadar az bir suyla bakımının yapılması mümkün.

Doğru Toprak ve Saksı Kullanımı

Pek çok bitki türünün ihtiyaç duyduğu gibi kumlu ve zengin bir toprak kaktüslerin de uzun ömürlü ve sağlıklı olması için önemli. Suyun toprakta tamamen hapsolmaması için kaktüs saksıları mutlaka drenajlı saksılardan tercih edilmeli.

Hem şık hem de kullanışlı dekoratif vazo ve saksı modelleri için Karaca’ya göz atmayı da ihmal etmeyin!

Sıcaklık ve Nem

Yüksek sıcaklık ve düşük nem seven kaktüsler için en ideal bakım alanı oda sıcaklığıdır. Elbette bu bazı kaktüs türleri için geçerli değil. Bu türler daha sıcak ya da daha soğuk ortamları tercih edebilirler. Bakımını yapacağınız kaktüs türünün hangi ortamı sevdiğine dikkat ederek uzun yıllar sağlıklı ve canlı olmasını sağlayabilirsiniz.

Gübre Tercihi ve Kullanımı

Kaktüs bakımında fazla gübre kullanmanıza gerek yok. Yılda bir ya da iki kez kaktüsler için hazırlanmış özel gübreleri tercih edebilirsiniz. Gübre kullanımı için uygun olan zaman ise genellikle bahar ve yaz aylarıdır.

Budama ve Saksı Değişimi

Kaktüsler budamaya gerek olmayan bitkiler olsa da kurumaya yüz tutmuş ya da kuruyan kısımlarını budamak doğru tercih olacaktır. Saksı değişimi içinse ideal zaman kaktüsün büyümeye başladığı zamandır.

Hastalık ve Bakımı

Kaktüs türleri bazı mantar hastalıkları ve böceklerden etkilenerek zarar görebilirler. Böyle durumlarda tedavi türü bir bakım uygulanması gerekir.

kaktus3

Kaktüs Çeşitleri Nelerdir?

Kaktüsler, oldukça fazla türe sahip olan geniş bir bitki ailesidir. Sizin için özellikle en yaygın ve popüler olan kaktüs türlerini kaleme aldık. İşte kaktüs çeşitleri:
Chamaecereus silvestrii (Yılan Kaktüs): Çiçek açan kaktüslerden biri olan yılan kaktüsü özellikle koyu ve turuncu renklerde kaktüs çiçeği çeşitlerine sahip. Tüm sezonu çiçekli geçiren bu tür, sarkan ve yayılan bir bitki olma özelliğiyle de oldukça sevilir.
Lithops (Taş Kaktüs): Görüntüsü itibariyle taşa benzeyen Lithops türü, oldukça yavaş büyüyen ama doğru bakımla her yıl yavru veren oldukça farklı bir kaktüs türüdür. Rengarenk ve farklı desenlerde görülebilirler. Taş kaktüs bakımı, sağlıklı yetişmesi için önemlidir.
Opuntia (Tavşan Kulağı Kaktüs): Farklı boyut ve renklere sahip, genellikle düz ve geniş yaprakları olan kaktüs türdür. Tavşan kulağı olarak da bilinen Opuntialar bol ışık alan bir alanda konumlandırılmalı.
Echinopsis (Denizkestanesi Kaktüsü): Yuvarlak ya da silindirik şeklinde bir gövdeye sahiptir ve çiçekleri oldukça gösterişlidir.
Ferocactus (Vahşi Kaktüs): En belirgin özelliği dikenleridir. Gövdesi büyük ve silindirik şekilde olan bu türe çölde oldukça sık rastlanır.
Mammillaria: Bazı türleri çiçek açan Mammillaria, genellikle yuvarlak ve küçük formdadır. Oldukça sık dikenlerle kaplı olması da onu ayrıştıran özelliklerdendir.
Astrophytum (Yıldız Kaktüsü): Yıldız şeklindeki bu kaktüs oldukça özgün ve şık bir görünüme sahiptir.
Gymnocalycium: Çeşitli renklerde çiçek açan özellikleriyle Gymnocalycium türü düz tepeli, silindirik ya da yuvarlak gövdeli bir forma sahiptir.
Saguaro (Carnegiea gigantea): Özellikle Kuzey Amerika çöllerinin ikonik bir simgesi olan Saguaro, çok büyük boyutlara ulaşabilen bir özelliğe sahiptir.
Schlumbergera (Noel Kaktüsü): Kış aylarında açtığı parlak çiçekleriyle dikkat çeken bu türün dalları yataydır.

Kaktüs Anlamı Nedir?

Kaktüsler pek çok kültürde farklı anlamlara sahip olsa da ortak paydada buluşturabileceğimiz genel anlamları şunlardır;
Güç ve dayanıklılık
Koruyuculuk ve güvenlik
Zorluklar içine gizlenen zarafet
Bağımsız ve özgürlük
Uzun ömürlülük
Sabırlılık
Sadelik

Ev Dekorasyonunda Kaktüs Kullanımı

Çiçek yetiştirmek isteyen ancak çiçek bakımına çok fazla vakit ayıramayanların ya da minimal ya da İskandinav ev dekorasyonu sevenlerin ilk tercihi olan kaktüsler, kullanıldığı her alana zarif ve çekici bir görünüm kazandırıyor. Bakımı kolay, görüntüsü şık ve elegan olan kaktüsleri ev dekorasyonunda doğru alanlarda tercih ettiğinizde gerçekten de harika bir atmosfer yaratmanız mümkün. Bu nedenle de dekorasyon kullanımında kaktüsleri hangi alanlarda nasıl değerlendirebileceğinize dair size bazı şık önerilerde bulunmak istedik.

  • Eğer kaktüslerinizi sehpanızın üzerinde konumlandırmak isterseniz şık bir görünüm kazandırmak için dekoratif tepsilerden faydalanabilirsiniz. Birden fazla minimal boyuttaki kaktüsleri bir arada tepsi içerisine dizerek, sehpanızın kenarında konumlandırmanız oldukça şık bir görünüm yakalamanıza yardımcı olacak. Dilerseniz tepsi seçimi için Karaca’danın dekoratif tepsilerine göz atabilirsiniz.
  • Raf ya da TV sehpası üzerinde konumlandıracağınız kaktüsleriniz için yardımcı birkaç öge yeterli. Hoş kokulu mumlar, çok şık çerçeveler, kitaplar ya da bazı dekoratif biblolar kaktüslerinizle beraber mükemmel uyumu yakalayabilir.

Balkon ya da kış bahçesinde kullanacağınız kaktüsleriniz içinse mutlaka “Sıcak Bir Kaçış Noktası Yaratan Kış Bahçeleri” yazımıza göz atmalısınız!

kaktus4