unhelvasi1 1

Un Helvası Tarifi: Lezzetli ve Pratik Tarif

Tatlı krizlerinin pratik çözümü un helvası, yapımı ile hızlı, lezzeti ile müthiş bir tatlı olarak mutfaklarımıza misafir oluyor! Birbirinden farklı çeşitleri olan un helvası, her zevke hitap etmeyi başarıyor. En bilineni sadesi olsa da sütlü ya da tahinli un helvası da popüler lezzetler arasında yer alıyor. Un helvası tarifi hakkında detaylar ve ipuçları için Karaca Blog’u ziyaret edin. Un helvası nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir hemen öğrenin!

unhelvasi3

Un Helvası Nasıl Yapılır?

Anadolu mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri un helvası, damak zevkinize göre şekillendirmesi kolay, pratik ve hızlı yapılışı ile çat kapı gelen misafirler için tam bir kurtarıcı. Peki mutfaklarımızda severek yer verdiğimiz kolay un helvası nasıl yapılır?
Un helvası tarifi sütlü ya da dilerseniz sadece su ile yapabileceğiniz, cevizini zevkinize göre ekleyebileceğiniz, şeker ölçüsünü dilediğiniz gibi ayarlayabildiğiniz şahane ve şekillendirmeye uyumlu bir lezzet. İsteğinize bağlı olarak sütlü un helvası da yapma imkanınız bulunuyor. Bugün tam ölçülü un helvası ile geleneksel tarifi deneyeceğiniz; siz de denemek isterseniz buyurun tarife!

unhelvasi2

Un Helvası Tarifi: Lezzetli ve Pratik Tarif

Her evin un helvası tarifi o evin damak zevkine göre şekillenir. Sizin evin favorisi olacak un helvası tarifi ise tam ölçülü olarak Karaca Blog’da! Pratik ve hızlı bir şekilde hazırlarken nefis bir lezzete imza atmak için hemen deneyin, beğenileri toplayın. Püf noktaları ve sunum önerileri ile nefis un helvası tarifini keşfetmeye başlayın!
Hazırlama Süresi 15 dakika
Pişirme Süresi 10 dakika
Toplam Süre 25 dakika
Kategori Tatlı
Mutfak Türk Mutfağı
Porsiyon 4 kişi
Kalori 327 kcal

Un Helvası Tarifi: Lezzetli ve Pratik Tarif Yaparken Kullanabileceğiniz Ev Aletleri

Un Helvası Tarifi: Lezzetli ve Pratik Tarif Malzemeleri
  

  • 2 sb un
  • 125 gr tereyağı
  • 1.5 sb şeker
  • 1/2 sb su
  • 1 sb süt
  • 1 avuç ceviz içi
  • ¼ çk tuz

Un Helvası Tarifi: Lezzetli ve Pratik Tarif Nasıl Yapılır
 

  • Un helvası malzemeleri için hazırlık yapın, sırası ile eklemek önemli.
  • Şerbet için küçük bir tencereye su, süt ve şekeri eriyinceye kadar karıştırarak ısıtın.
  • Daha sonra kullanmak için kenarda bekletin.
  • Un helvasını kavurmak için orta boy bir tencereye tereyağını alın ve eritin.
  • Tereyağı eridiğinde un ve ceviz içini ekleyin ve kavurmaya başlayın.
  • Orta ateşte 10-15 dakika unun rengi dönene kadar kavurun tuzu ekleyin.
  • Kavrulan un ve cevizin üzerine kenarda bekleyen şerbeti dökerek sürekli karıştırın.
  • Helva kıvam aldığında ocağın altını kapatın.
  • Tencerenin kapağını kapattıktan sonra 5 dakika demlenmesini bekleyin.
  • Helvanız dinlendikten sonra şekil vererek servis edebilirsiniz.

Besin Değeri

Serving: 100gCalories: 327kcalCarbohydrates: 48.31gProtein: 0.13gFat: 13.53gSodium: 1.06mgPotassium: 6.19mgVitamin A: 0.54IUCalcium: 2.85mgIron: 0.08mg
Etiket Un Helvası Tarifi

Un Helvası Yapımı Püf Noktaları

Sade un helvası tarifimizin en önemli püf noktası şerbetimizin oda sıcaklığında olması. Bu yüzden şerbeti kenarda hazırlamış ve soğumuş olarak tutmanız gerekeceğinden tarife başlarken önce şerbeti yapın. Şerbet için; un helvası tarifi sütsüz olarak yapılabilir dilerseniz süt yerine aynı ölçüde su ekleyebilirsiniz. Şerbeti hazırlarken kullanabileceğiniz sos tencereleri ve sütlükleri incelemeyi unutmayın!

Bir diğer önemli püf noktası ise unun topaklanmaması için unu eleyerek kullanmanız ve yağınızı tamamen eritmiş olmanız. Bu aşamada kavururken topaklanırsa helva içerisinde ağzınıza kıtır kıtır küçük un topları gelir, bu istenmeyen bir durumdur.

Yağ miktarına dikkat! Ölçüden fazla yağ koyarsanız helvanız bir süre sonra yağ kusmaya başlayacaktır. Yağı helvanıza homojenize etmek için unu ekledikten sonra sürekli karıştırarak topaklanmaları önleyin. Karıştırma işlemi, helvanın homojen bir kıvam kazanmasına yardımcı olacaktır. Eğer tereyağınız yoksa sıvı yağlı un helvası yapabilirsiniz fakat aynı kıvamı ve şekillendirmeyi tutturmak kolay olmayacaktır.

Unu doğru kavurmak en önemli noktalardan biri, unu kavururken rengini kontrol edin. Altın sarısı bir renk elde etmek için unu iyice kavurmalısınız. Ancak unun yanmamasına dikkat edin.

Pratik un helvasını hazırlarken yanmaz yapıştırmaz kaliteli bir tava-tencere kullanmaya özen gösterin. Aksi takdirde tencerenin dibinde bir un katmanı ile karşılaşabilirsiniz. Bunun için Karaca Granit Tavaları tercih edebilirsiniz.

Karıştırırken hiç durmayın! Kavurma sırasında unda renk farklılıkları olmaması için tüm tencereyi sıyırmalısınız ve unun yanmasının önüne geçmelisiniz. Doğru ekipman için spatulalar kategorimizi inceleyebilirsiniz.

Un Helvası Sunum Önerileri

Un helvası sunumunda kişisel dokunuşlarınızı ekleyerek, misafirlerinize özel bir deneyim sunabilirsiniz. Görsel estetik ve lezzetin bir araya gelmesi un helvasını daha unutulmaz kılacaktır. Un helvasını sunarken, şık ve göz alıcı bir sunumla misafirlerinizi etkileyebilirsiniz. İşte un helvası sunumu için bazı öneriler:

Servis Kabı

Zarif bir servis kabı veya porsiyon tabağı kullanın. Geleneksel bakır veya porselen servis kapları un helvasını daha özel gösterebilir.

Şekil Verme

Helvayı porsiyonlayarak veya küçük toplar halinde şekil vererek servis edebilirsiniz. Farklı sunumlar görsel çekiciliği artırabilir. Dondurma kaşığı kullanarak da şekil verebilirsiniz.

Dekorasyon

Üzerine dövülmüş ceviz, fındık veya antep fıstığı serperek renk ve dokuları zenginleştirebilirsiniz. Eğer cevizli un helvası gibi zaten kuruyemiş kullandığınız bir versiyon yapıyorsanız ekleme yapmanıza gerek olmayabilir. Bunun yanı sıra irmikli un helvasına antep fıstığının çok yakıştığını söylemek gerek!

Tarçın veya Kakao

Üzerine hafif bir tarçın veya kakao serpmek, hem görsel bir şıklık katacak hem de lezzeti artıracaktır.

Rende Limon Kabuğu

Helvanın üzerine rende limon kabuğu serpmek, hafif bir asidik tat ekleyerek lezzeti dengeleyebilir.

Sıcak Sunum

Helvayı sıcak servis edin. Misafirleriniz, sıcak ve taze bir un helvasının keyfini çıkaracaklardır.

Sunum için Karaca kek ve pasta takımları ile şahane tabaklar hazırlamak için hemen keşfedin!

Un Helvası ile Ne İyi Gider?

Lezzetleri uyumlamak ve birbirine yakıştırmak kişisel zevklerimizle ilgilidir tabi fakat bizce un helvası en güzel demli bir çayla yakışıyor. Dilerseniz un helvanızı kahvenin yanında da servis edebilirsiniz.
Eşlikçilerden ziyade yardımcı yan ürünlerden bahsetmek gerekirse; un helvasına en çok yakışacak lezzetler; tarçın, tahin, ceviz, dondurma, limon kabuğu rendesi, antep fıstığı olarak sıralanabilir. Ancak bu noktada un helvası kalorisini de göz önünde bulundurmanız gerekebilir. Afiyet olsun!

unhelvasi4