hamsiboregi1

Giresun’un Leziz Hamsi Böreği Tarifi

Hamsi böreği Giresun yöresinin eşsiz lezzetleri arasında yer alıyor. Karadeniz mutfağına ait bu yemek her damak zevkine hitap etmeyi başarıyor. Dilerseniz kendiniz dilerseniz de davet sofraları için lezzetli bir hamsi böreği hazırlayabilirsiniz!

Karadeniz’in doğal ve soğuk sularındaki hamsiler yöresel yemeklere ayrı bir lezzet katıyor. Geleneksel bir tarif olan hamsi böreği, besleyici içeriğiyle Karadeniz sofralarının vazgeçilmezi haline geliyor. Deneyenlere lezzet şöleni yaşatan bu yemeğin püf noktalarını öğrenmek için tarifi okumaya devam edebilirsiniz!

hamsiboregi3

Hamsi Böreği Nasıl Yapılır?

Giresun yöresel mutfağı pek çok deniz ürünü yemeğine ev sahipliği yapıyor. Yeni lezzetler denemekten hoşlananlar, bu geleneksel tarifleri evlerinde de uygulayabiliyor. Bu lezzeti evinde hazırlamak isteyenler hamsi böreği nasıl yapılır sorusuna cevap arıyor. Böreği hazırlamak ve pişirmek için farklı yöntemler tercih edilebiliyor. Geleneksel tarife uygun bir hamsili börek hazırlamak oldukça kolay. Böreğin içerisine eklenen malzemeler ve pişirme yöntemi, besin değerleri üzerinde etkin bir rol oynuyor.
Hamsi böreği hazırlanırken iyi bir sonuç almak için tarife uyulması gerekiyor. Giresun’un geleneksel lezzeti olan bu tarif, içinde bulunan iyi pişmiş hamsi dolgusu ile göz dolduruyor. Hamsi böreği yaparken işinizi kolaylaştırmak için kılçıksız balık satın alabilirsiniz. Kılçıklarından ayrılan hamsi, iç harcında bulunan pirince hoş bir lezzet katıyor. Hamsinin karakteristik tadını öne çıkarmak için börek tarifinde yoğun baharat kullanılması önerilmiyor. Hamsi böreği tarifi içerisinde bulunan diğer malzemeleri ise dilediğiniz şekilde zenginleştirebilir ve damak tadınıza göre uyarlayabilirsiniz.
Tarifte verilen yönergeleri takip ederek leziz bir hamsi böreği hazırlayabilirsiniz. Karaca fırın kabı ve tepsisi modellerini inceleyerek sizin için uygun boyutlara sahip ürünü satın alabilir ve tarifinizde kullanabilirsiniz.

hamsiboregi2

Giresun’un Leziz Hamsi Böreği Tarifi

Doyurucu ve doğal içerikleriyle dikkat çeken hamsi böreğini hazırlamak oldukça kolay! Tüm malzemeleri önerilen şekilde pişirdikten sonra bu yöresel lezzeti hazır hale getirebilirsiniz. Pilav katmanının arasına dizilen hamsiler ile vazgeçilmez lezzeti sofranıza taşıyabilirsiniz.
Hazırlama Süresi 1 saat 20 dakika
Pişirme Süresi 30 dakika
Toplam Süre 1 saat 50 dakika
Kategori Ana Yemek
Mutfak Türk Mutfağı
Porsiyon 4 kişi
Kalori 335 kcal

Giresun’un Leziz Hamsi Böreği Tarifi Yaparken Kullanabileceğiniz Ev Aletleri

Giresun’un Leziz Hamsi Böreği Tarifi Malzemeleri
  

  • 1 kg kılçığı ayıklanmış hamsi
  • 3 sb pirinç
  • ½ sb sıvı yağ 200 ml
  • 1 çb mısır unu
  • 1 demet maydanoz
  • 1 adet soğan
  • ½ çb kuş üzümü
  • 3 sb su
  • 1 tk karabiber
  • 1 tk tuz

Giresun’un Leziz Hamsi Böreği Tarifi Nasıl Yapılır
 

  • Kılçıkları ayıklanan hamsileri yıkayın ve üzerine tuz ilave edin.
  • Pirinçlerin üzerine su ekleyerek yumuşayıncaya dek haşlayın ve süzün.
  • Maydanoz ve soğanı ince ince kıyın ve pişen pirincin üzerine ekleyin.
  • Pirinç harcının içerisine karabiber, kuş üzümü ve tuz ekleyerek köşeye alın.
  • Balığı pişirmek için kullanacağınız tepsinin veya tavanın üzerini eşit şekilde yağlayın.
  • Hamsileri, bir tabağa aldığınız mısır ununa bulayarak boşluk kalmayacak şekilde tepsiye dizin.
  • İlk katmanı hazırlanan hamsilerin üzerine hazırladığınız pirinç harcını eşit şekilde dağıtın.
  • Kalan balıkları mısır ununa bulayarak pirinç harcının üzerine dizin.
  • Hamsili böreğin tepsisini önceden ısıtılmış 200 derece fırına yerleştirin ve 30 dakika pişirin.

Besin Değeri

Serving: 150gCalories: 335kcalCarbohydrates: 32gProtein: 28gFat: 13gCholesterol: 25mgSodium: 230mgPotassium: 560mgCalcium: 125mgIron: 4mg
Etiket Hamsi Böreği Tarifi

Hamsi Böreği Yapımı Püf Noktaları

Hamsi böreğinin yapılışı yörelere göre değişiklik gösteriyor. Yemeğin lezzetini artırmak için püf noktalarına da dikkat edilmesi gerekiyor. Hoş bir sunuma sahip olan bu yemek, kalabalık davet sofralarında yaygın olarak tercih ediliyor. Misafirlerinize lezzetli ve pratik bir hamsi böreği hazırlamak için dikkat edebileceğiniz püf noktalar şu şekilde sıralanabiliyor:

Balıkları Dikkatli Bir Şekilde Temizlemek

Hamsinin içerisinde kılçık bulunması, yemeğin tadının kaçmasına sebep olabiliyor. Temizlenmiş balık kullanmak tarifin daha hızlı bir şekilde hazırlanmasını sağlayabiliyor.

Fırını Önceden Isıtmak

Balıkların ve iç harcın eşit şekilde pişmesi için fırının önceden ısıtılması oldukça önemli. Balıkları pişirmeden önce fırını ısıtmanız öneriliyor.

Üst ve Alt Tabanı Eşit Şekilde Ayarlamak

Kullanılan balık miktarına uygun olarak üst ve alt tabanların hazırlanması gerekiyor. Hamsiler eşit şekilde dağıtılmadığında üst kısmın kapatılamayacağı da unutulmamalı.

İç Harcın Lezzeti

Aşırı baharat kullanımı hamsi böreği tadını büyük ölçüde değiştiriyor. Bu durumun önüne geçmek için yeterli miktarda karabiber ve tuz kullanılması gerekiyor.

Malzeme Kullanımı

Tarifte bulunan ölçülerde değişikliğe gidileceği zaman, pişme süresinin gecikeceğinin de göz önünde bulundurulması gerekiyor. Lezzeti artırmak için hamsileri üstü kızarana kadar pişirmeniz öneriliyor.

hamsiboregi4

Hamsi Böreği ile En İyi Neler Gider?

Hamsi börek tarifi yemek sofralarında hoş sunumlar hazırlamak isteyenler için ideal bir seçenek haline geliyor. Hamsi böreği ile birlikte tüketilebilecek ve sofraları zenginleştirecek pek çok alternatif mevcut. Fritöz kullanarak kısa sürede pratik kızartmalar hazırlayabilirsiniz. Patates kızartması, hamsi böreğinin yanına yakışan iyi bir seçenek oluyor. Bol yeşillikli salatalar, acı soslar ve turşular hamsi böreğinin yanına yakışan eşlikçiler olarak biliniyor. Karaca 12 kişilik çatal kaşık bıçak takımı ile hoş sunumlar hazırlayabilir ve misafirlerinizi ağırlayabilirsiniz. Ayrıca bıçak seti ile takım olarak kullanabileceğiniz 12 kişilik yemek takımı seçeneklerini de inceleyebilir ve eşsiz sunumlar oluşturabilirsiniz. 

hamsiboregi5