hamsibugulama1

Karadeniz Mutfağının Gözdesi Hamsi Buğulama Tarifi

Hamsi buğulama, Karadeniz mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Dünya geneline ismini duyurmuş olan bu yöresel yemek, pek çok kişi tarafından severek tüketiliyor. Lezzetiyle nam salmış hamsi buğulamanın nasıl yapıldığı da oldukça fazla merak ediliyor. Bu eşsiz yemeği yapmak istiyor ancak zorlanmaktan korkuyorsanız özel olarak hazırladığımız hamsi buğulama tarifimizden yardım alabilirsiniz! “Hamsi buğulama nasıl yapılır?” sorusu ve daha fazlasına tarifimizden ulaşabilirsiniz!

Fırında hamsi buğulama hazırlamak için ilk olarak balıkları hazır hale getirmek gerekiyor. Bu aşamada dilerseniz temizlenmiş balık tercih edebilirsiniz. Tavada hamsi buğulama hazırlamak istiyorsanız tüm balıkları temizledikten ve yıkadıktan sonra 1 yemek kaşığı zeytinyağı döktüğünüz tavanın üstüne düzgün bir şekilde yerleştirebilirsiniz. Tek tava kullanarak hazırlayacağınız tarifte balıkların üzerine limon, kuru soğan ve domatesleri ekleyebilirsiniz. Tüm malzemelerin üzerine baharatları ve suyu da ekledikten sonra orta ateşte pişmeye bırakabilirsiniz. 180 derece fırın ya da orta ateşte 15 dakikalık pişirmenin ardından Karaca streamline serisi yemek takımlarını kullanarak servise hazır hale getirebilirsiniz. Dilerseniz Karaca’nın 316 paslanmaz çelik çatal kaşık bıçak takımı ile bu eşsiz lezzetin tadını çıkarabilirsiniz. Ayrıca hamsi buğulama kalorisine bakarak porsiyon kontrolü yapabilirsiniz.

hamsibugulama5

Hamsi Buğulama Nasıl Yapılır?

Bu lezzetli yemeği hazırlamak için taze balıkların tercih edilmesi gerekiyor. Balıklar temizlenerek hazır hale getirdikten sonra hangi pişirme yöntemi tercih edilecekse isteğe göre fırın tepsisi ya da tavanın içine yerleştiriliyor. Bu aşamada zeytinyağını isterseniz balıkları dizmeden önce isterseniz yerleştirdikten sonra ekleyebilirsiniz. Zeytinyağı kullanımı, balıkların tava ve fırın tepsisine yapışmasını engelliyor. Tüm malzemelerin eksiksiz bir şekilde eklenmesinin ardından orta derece ateşte pişmeye bırakılabiliyor. Bu şekilde yaklaşık 15 dakika içinde pişiyor ve servise hazır hale geliyor.

hamsibugulama2

Hamsi Buğulama

Karadeniz mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan hamsi buğulamayı hazırlamak için ilk olarak balıkları temizlemek gerekiyor. Balıkları temizledikten sonra geniş bir tavaya yerleştirebilirsiniz. Üzerine diğer malzemeleri ekleyerek tavanın ağzını kapatabilir ve pişmeye bırakabilirsiniz.
Hazırlama Süresi 10 dakika
Pişirme Süresi 15 dakika
Toplam Süre 25 dakika
Kategori Ana Yemek
Mutfak Türk Mutfağı
Porsiyon 4 kişi
Kalori 191 kcal

Hamsi Buğulama Yaparken Kullanabileceğiniz Ev Aletleri

Hamsi Buğulama Malzemeleri
  

  • 500 gram hamsi
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 adet domates
  • 1 adet limon
  • 4 dal maydanoz
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tutam tuz
  • 1 tutam karabiber
  • 1 çay bardağı su

Hamsi Buğulama Nasıl Yapılır
 

  • İçini temizlediğiniz hamsileri bol su ile durulayın.
  • Durulama işlemini gerçekleştirdikten sonra kullanacağınız tava ya da fırın tepsisine yerleştirin.
  • Hamsileri sırasıyla yerleştirdikten sonra üzerine defne yaprağı, kuru soğan, domates ya da limon dilimleri ekleyin. Üzerine ekleyeceğiniz malzemeleri damak tadınıza bağlı olarak değiştirebilirsiniz.
  • Maydanozları saplarından ayırdıktan sonra hazırlamış olduğunuz balıkların üzerine serpiştirebilirsiniz.
  • Tüm malzemeleri tava ya da fırın tepsisine ekledikten sonra üzerine tuz ve kullanmak istediğiniz baharatları serpiştirin. 1 çay bardağı suyu balıkların üzerine gezdirmeyi unutmayın.
  • Suyu da ekledikten sonra tavanın kapağını kapatın ve orta ateşte pişmeye bırakın. Yemeği fırında yapmak istiyorsanız 180 derecede pişirebilirsiniz.
  • 180 derece önceden ısıtılmış fırın ya da orta ateşte 15 dakika pişirdikten sonra servis yapabilirsiniz.

Besin Değeri

Serving: 240gCalories: 191kcalCarbohydrates: 3.74gProtein: 26.14gFat: 8.4gCholesterol: 16.3mgSodium: 185.53mgPotassium: 658.35mgFiber: 1.19gVitamin A: 67.03IUVitamin C: 22.85mgCalcium: 126.93mg
Etiket Hamsi Buğulama Tarifi

Hamsi Buğulama Yapımı Püf Noktaları

Hamsi buğulamanın tarifini eksiksiz bir şekilde takip ederek lezzetli bir yemek hazırlayabilirsiniz. Bu aşamada bazı püf noktalara dikkat etmek ise yemeği daha kolay bir şekilde hazırlamanıza yardımcı oluyor.  

Temizleme

Karadeniz hamsi buğulama tarifinde dikkat edilmesi gereken ilk nokta temizleme aşaması oluyor. Balıkların oldukça dikkatli bir şekilde temizlenmesi yıkanması gerekiyor. Yıkama işleminin ardından pişirmeye hazır hale geliyor.

Malzemelerin Ayarlanması

Malzemelerin eksiksiz bir şekilde hazır olduğundan emin olmak gerekiyor. Bu aşamada ön hazırlık yapabilirsiniz. Limonları dilimleyebilir, domatesleri ve soğanları doğrayabilirsiniz.

Ölçü

Ölçü de dikkat edilmesi gereken faktörlerden bir tanesi. Tarifi hazırlarken hamsi buğulama nasıl olur sorusunun yanıtını görmek için tarife uymanız gerekiyor. Bu aşamada tüm adımları eksiksiz bir şekilde yerine getirerek istediğiniz sonucu alabilirsiniz.

Pişirme Süresi

Balıklar her zaman aynı sürede pişmeyebiliyor. Yemeği ilk kez yapacak olanlar ise hamsi buğulama fırında kaç dakikada pişer sorusunun yanıtını araştırıyor. 15 dakikalık pişirme sürecinde yemeği ara ara kontrol etmeniz öneriliyor. Gerekli kontrolleri gerçekleştirerek istediğiniz yumuşaklığa geldiğinde altını kapatabilirsiniz. Yemek yapma sürecinde mutfakta meydana gelen kokuyu gidermek için de oda parfümü kullanabilirsiniz.

hamsibugulama3

Hamsi Buğulama Sunum Önerileri

Hamsi buğulamanın yanına pek çok lezzet uyum sağlıyor. Karadeniz mutfağının vazgeçilmezleri arasında bulunan buğulamanın yanına bol yeşillikli bir salata yapabilirsiniz. Roka, maydanoz, kıvırcık ve nane ile hazırladığınız salatayı balığın yanında tüketebilirsiniz. Bunun yanı sıra hamsi buğulamanın yanında tercih edebileceğiniz lezzetler şu şekilde sıralanabilir:

  • Tahinli un helvası
  • Kabak mezesi
  • Tarhana çorbası
  • Brokoli çorbası
  • Mor lahana salatası
  • Fırında patates
  • Soğan mezesi

Bu lezzetleri damak tadınıza göre değerlendirebilir, lezzet dolu sofralar hazırlayabilirsiniz!

hamsibugulama4