hamsiliekmek1

Lezzetli Bir Yolculuk : Karadeniz Mutfağından Hamsili Ekmek Tarifi

Karadeniz’in vazgeçilmezleri arasında yer alan ve ismini nesilden nesile duyuran lezzetlerinden bir tanesi de hamsili ekmek. Bu yemek pek çok kişi tarafından ‘hamsikoli’ olarak da biliniyor. Hem besleyici hem doyurucu hem de lezzetli olmasıyla öne çıkıyor. İster ana öğünlerde ister yancı olarak tercih edilebiliyor. Farklı lezzetleri seviyor ve Karadeniz’in bu yöresel yemeğinin tadını merak ediyorsanız sizler için özel olarak hazırladığımız hamsikoli tarifinden yararlanabilirsiniz! Hamsikoli nasıl yapılır? sorusunun yanıtına ve bu yemeğin tüm püf noktalarına içeriğin devamından ulaşabilirsiniz!

Hamsikoli nasıl yapılır sorusunun birden fazla yanıtına ulaşmak mümkün. Karadeniz’e özgü bu yemek gerek Trabzon’da gerekse Rize’de pek çok şekilde yapılıyor. Fakat yöreselliğini koruması açısından her bir tarif temelde birbirine benzerlik gösteriyor. Tarifi eksiksiz bir şekilde yerine getirmek için fırın kabı kullanılması gerekiyor. Yemeği yapmaya karar verdiyseniz fırın kabı, bıçak ve diğer malzemelerin hazır olduğundan emin olmanız öneriliyor.

hamsiliekmek3

Hamsili Ekmek Nasıl Yapılır?

Bu eşsiz lezzeti hazırlamak için ilk olarak tüm malzemeleri hazır hale getirmek gerekiyor. Ön hazırlık sürecini tamamladıktan sonra soğanları ince ince doğrayarak tarife başlayabilirsiniz. Kullanacağınız tavayı ayarladıktan sonra içine bir miktar yağ eklemelisiniz. Yağı eklemenizin ardından soğanları biraz kavurmanız gerekiyor. Rendelenmiş pazı, nane, biber, maydanoz, patates ve domatesi de tavaya alabilirsiniz. Salamura haldeki hamsileri kılçığından ayırmalı ve temizledikten sonra tavaya eklemelisiniz. Tavadaki malzemeler kavrulmaya devam ederken bir diğer yanda ise karıştırma kabının içinde mısır unu, tuz ve su ile hamur hazırlamanız gerekiyor. Hamuru elde ettikten sonra tavanın içindeki malzemelerle karıştırabilirsiniz. Fırın kabına aldığınız karışımı önceden ısıtılmış 250 derece fırında 40 dakika pişirebilirsiniz.

hamsiliekmek2

Hamsili Ekmek

Balıklı iç harç ve hamuru ayrı ayrı hazırladıktan sonra birbirine eklemeli ve yoğurmalısınız. Ortaya çıkan harcı yağladığınız fırın kabına aldıktan sonra pişirebilir ve servise hazır hale getirebilirsiniz.
Hazırlama Süresi 20 dakika
Pişirme Süresi 40 dakika
Toplam Süre 1 saat
Kategori Ana Yemeğin Yanına
Mutfak Türk Mutfağı
Porsiyon 5 kişi
Kalori 341 kcal

Hamsili Ekmek Yaparken Kullanabileceğiniz Ev Aletleri

Hamsili Ekmek Malzemeleri
  

  • 1 adet çarliston biber
  • 1 adet patates
  • 2 adet soğan
  • 1 demet pazı
  • 1 bağ nane
  • 2 sb mısır unu
  • 1 adet domates
  • 1 sb sıvı yağ
  • 1 demet maydanoz
  • 1 yk salça
  • 1 kasa hamsi salamura
  • 1 tk tuz (silme)

Hamsili Ekmek Nasıl Yapılır
 

  • Hamsikoli hazırlamak için ilk olarak soğanları ince ince doğrayabilirsiniz.
  • Uygun bir tavanın içinde kavurduktan sonra pazı, nane, balıklar ve maydanozu da eklemelisiniz.
  • Tüm malzemeleri eklemenizin ardından bir başka kabın içinde mısır unu, tuz ve su ile bir hamur elde etmelisiniz.
  • Kavrulan malzemeleri ve hamuru birbirine karıştırdıktan sonra fırına sürebilirsiniz.

Besin Değeri

Serving: 255gCalories: 341kcalCarbohydrates: 9.97gProtein: 25.41gFat: 6.28gCholesterol: 6.37mgFiber: 1.11gVitamin A: 84.45IUVitamin C: 10.66mgCalcium: 80.91mgIron: 2.34mg
Etiket Hamsili Ekmek

Hamsili Ekmek Yapımı Püf Noktaları

Hamsili ekmek tarifini yapmak için bazı püf noktalara dikkat etmek gerekiyor. Bu püf noktalar hem zamandan tasarruf etmeyi sağlıyor hem de lezzetin artmasına yardımcı oluyor. Karadeniz usulü hamsili ekmek tarifini yapacak kişilerin dikkat etmesi gereken püf noktalar şu şekilde sıralanıyor:

Yöntem Seçimi

Hamsili ekmek birden fazla şekilde yapılabiliyor. Tavada hamsili ekmek ile fırında pişirilen aynı olmuyor. Bu nedenle ilk olarak hangi yöntemin kullanılacağına karar verilmesi gerekiyor. Tavada pişirme yöntemi seçilecekse ne kadar sürede hazır olacağının araştırılması ve süreye dikkat edilmesi öneriliyor.

Malzemeler

Hamsili ekmek yapımında dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise malzemeler. Taze balık kullanılması ve tarifte bulunan hamsili ekmek malzemelerine eksiksiz bir şekilde uyum sağlanması gerekiyor.

Pişirme Süresi

Hamsili ekmek Karadeniz’in vazgeçilmez lezzetlerinden bir tanesi! Bu lezzet birbirinden farklı şekillerde elde edilebildiği için pişirme süresi de değişim gösterebiliyor. Fırın ya da tavada pişirerek hazırlayacağınız hamsili ekmeği düzenli olarak kontrol ederek istediğiniz kıvama geldiğinde ateşten alabilirsiniz.

Dinlenme

Yemeği hazırladıktan sonra iç harcın kendini toparlaması ve hamur tadının gelmemesi için yarım saat kadar dinlenmesi gerekiyor. Yemeği fırından çıkardından sonra oda sıcaklığına 30-40 dk bekleterek dinlenmesini sağlayabilirsiniz.

Hamsili ekmek yapılışı sırasında tüm bu adımlara dikkat ederek istediğiniz lezzeti elde etmeniz mümkün!

hamsiliekmek4

Hamsili Ekmek ile En İyi Neler Gider?

Hamsili ekmek nasıl yapılır sorusunun beraberinde bu yemeğin yanında nelerin tüketilebileceği de pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Hamsili ekmeğe uyum sağlayan pek çok yemek bulunuyor. Bu lezzetler arasından damak tadınıza uygun olanı seçebilirsiniz. Karadeniz mutfağının birbiriyle yapboz gibi uyum sağlayan lezzetleri şu şekilde sıralanabiliyor:
Brokoli çorbası
Mercimek çorbası
Erişte çorbası
Marul salatası
Fırında patates
Haşlanmış sebzeler
Bu yemeği isterseniz tek başına da tüketebilirsiniz. Fırın ya da tavada hazırladıktan sonra bu lezzeti taçlandırmak için Karaca fine pearl yemek takımı ile sunabilir, hem estetik hem de lezzetli bir sunum elde edebilirsiniz. Karaca 316 paslanmaz çelik çatal kaşık bıçak takımı ile servisinizi daha da eşsiz kılabilirsiniz!

hamsiliekmek5