ispanakyemegi2

Geleneksel Anne Tarifi : Ispanak Yemeği

Kış aylarının vazgeçilmez lezzetleri arasında bulunan ıspanak yemeği, vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin. Ispanak yemeği içerisine farklı sebzeler ve tahıllar eklenerek zenginleştirilebiliyor. Bu sayede daha besleyici bir yemek seçeneği oluşturabilirsiniz. Annelerin sıklıkla yaptığı ve oldukça yararlı olan pirinçli ıspanak yemeği, hem akşam hem de öğle öğünlerinde tüketilmeye uygun. 

Ispanak yemeği çeşitleri; havuçlu, kıymalı, yoğurtlu olarak karşınıza çıkabilir. Menüye uygun olarak dilediğiniz çeşidi hazırlayabilirsiniz. Hazırlık aşamasında Karaca doğrayıcı ve rondo gibi gereçleri kullanarak daha kolay bir şekilde yemeği hazırlayabilirsiniz. Besleyici olmasının yanında ıspanak yemeği kalori değeri de düşük. Bu açıdan avantaj suna bir yemek. Siz de sağlıklı bir şekilde beslenmek istiyor ve ıspanak yemeği nasıl yapılır sorusuna cevap arıyorsanız yazımızı okumaya devam edin!

ispanakyemegi3

Ispanak Yemeği Nasıl Yapılır?

Dünyanın her yerinde tüketilen ıspanak yemeği tarifi, kültürlere göre yapımı farklılık gösteriyor. Türk mutfağında yemek şeklinde, yumurtalı ve börek olarak ıspanağa yer verildiği görülüyor. Akdeniz mutfağında ıspanak yemeğinin zeytinyağlı ve limonlu olarak tüketildiği görülüyor. İtalya’da ıspanak risotto, makarna sosları ya da ıspanaklı dolma gibi çeşitli yemeklerde sık sık kullanılıyor. Çin mutfağında ıspanağın farklı yemeklerin içerisinde kullanıldığı görülüyor. Ispanaklı noodle, wok tavada sotelenmiş ıspanak ve ıspanaklı dumpling gibi yemekler; öne çıkıyor. Pişirme ve sunum şekilleri farklı olsa da ıspanağın her kültürde bir yeri var. Özellikle kış mevsiminde damak tadınıza göre bu sebzeyi pişirerek tüketebilirsiniz. Pişirmeyi karaca tek tencere modellerinden kullanarak rahatlıkla yapabilirsiniz.

ispanakyemegi1

Geleneksel Ispanak Yemeği

Besleyiciliği ve lezzeti ile favori kış yemekleri arasında bulunan ıspanak annelerin vazgeçilmezi. İdeal ölçüler ve tüm püf noktaları ile ıspanak yemeği tarifi sizlerle. Hemen deneyin ve ıspanak yemeği nasıl yapılır keyifle keşfedin!
Hazırlama Süresi 10 dakika
Pişirme Süresi 20 dakika
Toplam Süre 30 dakika
Kategori Ana Yemek
Mutfak Türk Mutfağı
Porsiyon 4 kişi
Kalori 133 kcal

Geleneksel Ispanak Yemeği Yaparken Kullanabileceğiniz Ev Aletleri

Geleneksel Ispanak Yemeği Malzemeleri
  

  • 500 gr Ispanak Yaprağı
  • 1 tane Orta Kuru Soğan
  • 1/2 çb Pirinç
  • 2 çk Domates Salçası
  • 3 çk Ayçiçek Yağı
  • 1 çk Pul Biber
  • 1 çk Karabiber
  • 1 çk İyotlu Tuz

Geleneksel Ispanak Yemeği Nasıl Yapılır
 

  • Öncelikle kaba olarak temizlediğiniz ıspanakları iyice yıkayarak suda temizlenmesini sağlayın.
  • Soğanların kabuklarını soyun ve ince şekilde doğrayın. Ardından bir tavaya yağı alın ve doğradığınız soğanları pembe hale gelinceye kadar kavurun. Salça ekleyerek kavurma işlemine devam edin.
  • Sonrasında ıspanakların suyunu süzüp istediğiniz boyutta olacak şekilde tavaya alın. Ispanaklar eridikten sonra pirinçleri ekleyin.
  • Tuz, karabiber, pul biber ve 1 su bardağı kaynar suyu ekleyip ardından kapağı kapatın.
  • Pirinçler yumuşadığında yemeğiniz hazır olmuş demektir. İdeal kıvamı gördüğünüzde yemeğiniz hazır demektir. Servis yapabilirsiniz.

Besin Değeri

Serving: 175gCalories: 133kcalCarbohydrates: 10gProtein: 4.47gFat: 8.12gSodium: 295mgPotassium: 918mgFiber: 4.2gVitamin A: 1008IUVitamin C: 72.5mgCalcium: 175mgIron: 5.54mg
Etiket Ispanak Yemeği Tarifi

Ispanak Yemeği Yapımı Püf Noktaları

Ispanak yemeği yaparken belirli püf noktalara dikkat etmeniz, daha lezzetli bir sonuca ulaşmayı sağlıyor. 

Ispanakların Tazeliği:

Öncelikle seçtiğiniz ıspanakların taze, kaliteli ve canlı olması; lezzetli bir yemek hazırlamanız için fazlasıyla önemli. 

Yemeğin Pişme Süresine Dikkat Etmek:

Ispanak yemeğini yaparken pişirme süresini de çok iyi ayarlamanız gerekiyor. Fazla pişirmek, ıspanakların besin değerinde azalmaya sebep olabiliyor. Ispanak yemeği kaç dakikada pişer sorusunun cevabı da iyi bir pişirme yapmak için önemli. Ortalama olarak 20 dakika da pişen ıspanak yemeğinin pişme süresi malzeme miktarına ve kalitesine göre değişiklik gösterebiliyor. Pişme süresini yemeği kontrol ederek belirlemeniz daha iyi bir sonuç almayı sağlayabiliyor.

Su Miktarını Ayarlamak:

Fazla su eklemesi yapmamak, bir diğer önemli püf nokta. Ispanakla pişme sırasında kendi suyunu bırakacağından fazla su koymak gerekmez. Hafif sulu daha iyi bir lezzet elde edebilirsiniz. 

Sebzelerle Yemeği Çeşitlendirmek: 

Özellikle yemeği renklendirmek ve karotenden yararlanmak için havuçlu ıspanak yemeği oldukça ideal. Kış aylarında bu yemeği menüye eklemeniz mümkün. Bu yemek hem besleyici hem de lezzetli bir alternatif. 

Eşlikçi Ürünü Doğru Seçmek: 

Yoğurtlu ıspanak yemeği, en sevilen ıspanak yemeği çeşitleri arasında yer alıyor. Bu yüzden ıspanağı servis ederken eşlikçi olarak yoğurdu tercih etmeniz, lezzeti artırmanız için önemli bir seçenek. 

Karaca mutfak gereçleri ile yemeğin hazırlama ve pişirme sürecini rahat bir şekilde tamamlarken bu püf noktalara dikkat edebilirsiniz.

Ispanak Yemeği ile En İyi Neler Gider?

Ispanak yemeği yanına ne gider sorusunun cevabı, oldukça merak ediliyor. Yemeğin içeriğine göre farklı alternatifler oluşturabilirsiniz. İşte bunlardan bazıları;
Ispanak yemeği sebze sınıfına girdiğinden beyaz ve kırmızı et yemekleri ile tüketilebilir. 
Ispanak yemeğini salçalı şekilde pişirirseniz yanında fırında yapılan et yemekleri, kebap ve kuru köfte tarzında yemekler tercih edebilirsiniz. 
Kıymalı ıspanak yemeği yanına dolma çeşitleri, patates oturtma ve kuru baklagil pilaki, makarna tarzında yemeklere yer verebilirsiniz. 
Yemeğin hazırlık aşamasında Karaca çukur tabak tasarımlarını kullanabilirsiniz. Birbirinden kaliteli ve şık tasarıma sahip Karaca mutfak gereçlerini inceleyerek hem pişirme hem de hazırlık süreçlerini daha kolay bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

ispanakyemegi4