blog gorselleri 17 1

Kolay ve Pratik Salatalık Turşusu Tarifi

Doğal olarak fermente edilen gıdalar bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkiler yaratabilir. En kolay ulaşılan fermente gıdaların başında ise turşular gelir. Evde de pratik biçimde hazırlanabilen bu yiyecek lezzetiyle sofraların baş köşesinde yerini alır. Lahana, domates, erik gibi farklı meyve ve sebzelerden yapılabilen bu yiyeceğin en sık tüketilen türü ise salatalık turşusudur. Evde yapabileceğiniz bir salatalık turşusu tarifi arıyorsanız yazıyı okumaya devam edin.

Salatalık Turşusu Nasıl Yapılır?

tursu1

Salatalık turşusu nasıl yapılır sorusuna yanıt aramadan önce gerekli olan malzemeleri hazırlamak gerekir. Tuz, sirke ve su oranı dikkat edilmesi gereken noktalardan biridir. Kullanacağınız salatalık miktarına göre sıvı karışımı hazırlamanız önerilir. 

Sebzeleri kavanozlara sıkıca yerleştirmeniz ve kalan kısmın tamamına sıvı karışımı eklemeniz de oldukça önemlidir. Bekleme süresi boyunca kavanozun hava ile temasını kesmeye de özen gösterebilirsiniz.

tursukavanoz

Salatalık Turşusu Tarifi

Salatalık turşusu, yemeklerinizin yanında veya atıştırmalık olarak keyifle tüketebileceğiniz garnitürdür. Kendi damak zevkinize göre baharatları, fermente olma süresini ayarlayarak size en uygun tatları yakalayabilirsiniz.
Hazırlama Süresi 20 dakika
Pişirme Süresi 0 dakika
Toplam Süre 19 dakika
Kategori Ana Yemeğin Yanına
Mutfak Türk Mutfağı
Porsiyon 4 kişi
Kalori 4 kcal

Salatalık Turşusu Tarifi Yaparken Kullanabileceğiniz Ev Aletleri

Salatalık Turşusu Tarifi Malzemeleri
  

  • 1 kilogram taze salatalık
  • 2 yk tuz
  • 2 sb su
  • 1 sb beyaz sirke veya üzüm sirkesi
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çb tane karabiber
  • 1 çb hardal tohumu
  • 2-3 adet defne yaprağı
  • 2-3 adet kırmızı biber

Salatalık Turşusu Tarifi Nasıl Yapılır
 

  • Salatalık turşusu yapımı için öncelikle salatalıkları iyice yıkayın ve kurulayın. Uç kısımlarını kesin.
  • Cam bir kaba yerleştirin. Kabın içine sığacak kadar kullanmaya özen gösterin.
  • Bir tencerede 2 su bardağı suyu kaynatın. Kaynamış suya 2 yemek kaşığı tuz ekleyin, karıştırarak tuzu eritin.
  • Tuzlu suyu soğumaya bırakın. Soğuyan tuzlu suyu cam kaba dökün. Üzerine 1 su bardağı sirkeyi ekleyin.
  • Sarımsakları soyun, bütün olarak üzerine ekleyin. Taze soğanları, defne yapraklarını da ilave edin.
  • Tane karabiber, hardal tohumu, isteğe bağlı olarak kırmızı biber, pul biberi de üzerine serpin.
  • Kabı sıkıca kapatın, oda sıcaklığında 2-3 gün bekletin. Bu süre zarfında fermente olacaktır.
  • Fermente olma süresi sıcaklığa bağlı olarak değişebilir. Daha sıcak hava koşullarında fermente olma süresi daha kısa olabilir.
  • Lezzeti tamamen sizin damak zevkinize bağlı olarak değişebilir. İsteğe bağlı olarak daha fazla bekletip ekşimsi bir tat elde edebilirsiniz.
  • İstediğiniz tat, kıvama geldiğinde kabınızdaki karışımı buzdolabına alın, soğutun. Soğutulmuş turşularınızı tüketebilirsiniz.
  • Sıcak suyla salatalık turşusu kütür kütür ve lezzetli olur. Kaynar suyla salatalık turşusu yaparken baharatları damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.

Video

Besin Değeri

Serving: 60gCalories: 4kcalCarbohydrates: 0.53gProtein: 0.19gFat: 0.06gSodium: 96mgPotassium: 38.4mgFiber: 0.16gVitamin A: 18IUVitamin C: 1.67mgCalcium: 6.6mgIron: 1mg
Etiket salatalık turşusu tarifi

Evde Salatalık Turşusu Yapımı Püf Noktaları

Salatalık turşusu tadı ve dokusu ile birçok kişinin favori atıştırmalıklarından biridir. Bu lezzetli turşuları kornişon ile de yapabilirsiniz. Kütür kütür salatalık turşusu tarifini evde yaparken aşağıdaki püf noktalarını göz önünde bulundurmak daha lezzetli sonuçlar elde etmenizi sağlayabilir.

Kornişon salatalık turşusu nasıl yapılır diye düşünüyor olabilirsiniz. Turşu yaparken en önemli unsurlardan biri taze ve kaliteli salatalıkların kullanılmasıdır. Yeşil, taze ve pürüzsüz olmasına dikkat etmeniz önerilir. Eğer kornişon kullanıyorsanız daha küçük ve çıtır olanları tercih edebilirsiniz.

Yapımında Karaca Kışa Hazırlık Kavanoz 1 Litre kullanabilirsiniz. Karaca kavanoz kategorisini inceleyerek ihtiyaçlarınızı giderebilirsiniz. Turşunun tadı kullanacağınız tuz ve sirke miktarına da bağlıdır. 1 kilogram için 2 yemek kaşığı tuz ve 1 su bardağı sirke kullanılabilir. Damak zevkinize göre bu miktarları ayarlayabilirsiniz.

Lezzeti fermente süresine göre de şekillenir. Salatalık turşusu kaç günde olur sorusuna cevap arıyor olabilirsiniz. Daha uzun süre bekletmek daha ekşi tat elde etmenizi sağlar. Turşularınızın istediğiniz lezzete ulaştığını düşündüğünüzde kabını buzdolabına alıp soğutabilirsiniz. Mutfak grubu ürünleriyle soğuk servis edildiğinde daha lezzetli olurlar.

Evde Salatalık Turşusu Nasıl Kurulur?

Salatalık Turşusu Sunum Önerileri 

Salatalık turşusu çok yönlü bir lezzettir Farklı yemeklerin yanında veya tek başına tüketilebilir. Fast food tarzı yemeklerin yanında lezzetli bir tamamlayıcı olurlar. Sandviçler, hamburgerler ve sosisli sandviçler gibi yiyeceklerle servis edildiğinde ekşi ve tuzlu tadıyla bu lezzetleri daha zengin hâle getirirler.

Kızarmış tavuk, patates kızartması veya balık gibi yiyeceklerle de uyum yakalar. Akdeniz mutfağının lezzetleriyle de iyi şekilde eşleşir. Humus, falafel veya kebap gibi yemeklerle sunulan taze salatalık turşusu bu lezzetleri dengeleyerek hoş bir tat kombinasyonu oluşturur. 

Somon veya ton balığı gibi yağlı balık yemeklerinin yanında kâse içinde tercih edilebilirler. Turşuların ekşi ve tuzlu tadı balığın lezzetini vurgular. Sunum sırasında mutfak gereçleri kullanabilirsiniz. Ayrıca meze tabakları için sofra grubu ürünlerini inceleyebilirsiniz. Zeytinyağlı mezeler, ezme, cacık ve yoğurtlu mezelerle birlikte sunulan turşu atıştırmalıkların yanında sık sık tercih edilir.

Evde Salatalık Turşusu Nasıl Kurulur?