evde dondurma yapimi

Evde Dondurma Yapımı

Yaz aylarının serinletici lezzeti dondurma, yediden yetmişe herkesin severek tükettiği bir yiyecektir. Havaların ısınmasıyla hem tatlı hem de buz gibi bir şeyler atıştırmak istemeniz son derece doğaldır. Bu nedenle evde dondurma yapımı, sağlıklı bir tercih yapmak isteyen herkesin merak ettiği tarifler arasında yerini alır. Aşağıda, lezzetli atıştırmalıkları hazırlayabilmeniz için gerekenleri görebilirsiniz. 

evde dondurma yapimi2

Yazın Evde Dondurma Yapımı ile Serinleyin!

Sıcak yaz günlerinde en ferahlatıcı aktivitelerden biri, kendi dondurmalarınızı evde yapmaktır. Bu eğlenceli ve tatmin edici süreç, her yaş için ideal bir seçenektir. Kendi dondurmanızı yapmanın en güzel yanlarından biri de tamamen kişiselleştirilebilir olmasıdır. 

Klasik çikolata ve vanilyadan egzotik meyvelere, hatta gurmeler için aromatik otlara kadar her türlü malzemeyi kullanabilirsiniz. Üstelik süpermarketten alınanların aksine, evde yapılan atıştırmalıklarda; yapay renklendiriciler, koruyucular veya istenmeyen katkı maddeleri yoktur.

Evde dondurma yapmanın bir başka avantajı da, bu sürecin çocuklarla kaliteli zaman geçirmek için harika bir yol olmasıdır. Çocukların mutfakta yaratıcı olmalarına izin vermek, onlara yeni tatlar denemelerini teşvik ederken aynı zamanda yemek yapmanın temel becerilerini de öğretir. Sadece birkaç basit hazırlık gereci ile evinizin rahatlığında lezzetli bir atıştırmalık yapabilirsiniz. Aşağıda, dondurma yapımı için ihtiyacınız olan tüm etkenler yer alıyor. 

Ev Yapımı Dondurma Nasıl Yapılır?

Yazın sıcak günlerinde, evde serinlemek için en ideal çözüm, kendi dondurmanızı yapmaktır. Bunu yaparken malzemeleri ve lezzetleri kontrol edebilir, ayrıca sevdiklerinizle birlikte eğlenceli zamanlar geçirebilirsiniz. Ev yapımı bu serinletici atıştırmalık çok daha sağlıklı bir seçenektir ve dilediğiniz tatları ortaya çıkarmayı sağlar.

Tarifi 5 kişi için hazırlamak istiyorsanız, şu malzemelerden yardım alabilirsiniz; süt, toz salep, toz şeker, çubuk vanilya, sıvı krema, 3 adet yumurtanın sarısı, damla sakızı.

Ev yapımı dondurma tarifinin hazırlanışında kullanılacak olan temel malzemeler, bunlardır. Şeker miktarı size çok geldiyse isteğe bağlı olarak azaltabilirsiniz. Aynı zamanda elinizde çubuk vanilya yoksa bunun yerine toz vanilin de kullanabilirsiniz. Malzemelerin hepsini sırasıyla bir araya getirerek, pişirmeye gerek kalmadan dondurucuya atabilir ve afiyetle tüketebilirsiniz. Yapım aşamasında kullanabileceğiniz mutfak gereçlerine ve gıda hazırlama ürünlerine göz atabilirsiniz.

Ev Yapımı Dondurma Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Evde dondurma yapımı nasıl olur? diye merak ediyorsanız, pratik tarifiniz için dikkat etmeniz gereken noktaları da atlamamalısınız. Hem tarifin tam anlamıyla tutması hem de gerçekten lezzetli olması için aşağıdaki başlıkları göz önünde bulundurmanızda fayda vardır:

  • Kaynattığınız sütün koyu renk almaması için tencerenin kaliteli malzemeden üretilmesi gerekir. Alüminyum, kalay ve bakır tencereler tercih edilebilir.
  • Hazırlamış olduğunuz  karışımı buzlukta dondurmadan önce bir parmak boşluk bırakmanız tavsiye edilir.
  • Kapları ara sıra kontrol etmek, tarifi gözlemlemek için önemlidir.
  • Harcı sık sık karıştırmak gerekir.
  • Dondurma makinesi kullanmak, doğru kıvamı bulmaya ve dondurmayı daha hızlı hazırlamaya yardımcı olur.

Ufak ve basit detaylara dikkat ederek siz de ev yapımı dondurma tarifi ile aradığınız serinletici lezzeti yakalayabilirsiniz.

Evde Dondurma Yapımı Püf Noktaları Nelerdir?

Evde pratik dondurma yapımı, birkaç püf nokta sayesinde kaliteli ve lezzetli sonuçlar ortaya çıkarabilir. Hazırlamış olduğunuz tarifte, dışarıdaki profesyonel tatlıcıların tadını yakalamak istiyorsanız, bu püf noktalara uyabilirsiniz.
Dondurucuya atılan tarifin düzenli aralıklarla buzluktan çıkarılıp karıştırılması önerilir. Bunun sebebi ise karışımın buzlanmasını önlemektir. Aromalı tarifler daha çok buz tutmaya meyillidir. İçerisinde herhangi bir meyve ve aroma konulan tarifler, evde sütlü dondurma yapımı tariflerine oranla daha sık karıştırma işlemine ihtiyaç duyar. Karaca 2 in 1 karıştırıcılı, donduruculu dondurma yapma makinesi ile bu işlemi çok daha kolay bir şekilde yapmanız mümkün.
Kremanın ve yumurtanın kıvamı, tarifinizin tam olarak tutması için oldukça önemlidir. Çırpıcı gibi küçük ev aletleri ile hazırlamış olduğunuz kremayı çok fazla köpürtmeden uygun düzeye getirdikten sonra karışımın içerisine aktarmanız önerilir. 
Aynı zamanda yumurta ve şeker homojen bir şekilde iç içe geçmelidir. İlk başta hazırlamış olduğunuz muhallebi benzeri sütün de pişirme sırasında dibi tutmamalıdır. Tüm bu adımlara dikkat ederek tarifinizin en iyi şekilde sonuç vermesini sağlayabilirsiniz.

Sağlıklı Dondurma Yapımı için Öneriler

Sağlıklı bir atıştırmalık istiyorsanız ‘Ev yapımı dondurma nasıl olur?’ sorusunun cevabını merak ediyor olabilirsiniz. İçerisinde hiçbir katkı maddesinin bulunmadığı ve birkaç adımda hazırlayacağınız bu tarif, vücudunuz için zararlı değildir.

Yaz aylarının vazgeçilmez lezzeti olan ev yapımı dondurma malzemeleri taze ve güvenilir olmalıdır. Bu özellik, tarifinizin sağlıklı olmasını sağlayan temel unsurdur. Aynı zamanda her bir malzemenin oda sıcaklığında olmasına özen göstermeniz de tavsiye edilir. Böylelikle kıvamı tutturma aşamasında herhangi bir sorun yaşama ihtimaliniz azalır.

Sağlıklı tarifler için yararlanabileceğiniz malzemelerin başında meyveler gelir. Evde meyveli dondurma yapımı klasik tariften çok da farklı değildir. Evde muzlu dondurma yapımı tarifini uygulamak veya damak tadınızın tercih ettiği herhangi bir meyveyi kullanmak için temel birkaç işlem uygulamanız yeterlidir.  Bunun için birkaç basit adıma dikkat edebilirsiniz.

Evde limonlu dondurma yapımı tarifini uygularken, kullandığınız limonlar lime olabilir. Bu limonlar farklı bir aromaya sahip olduğu için keskin ve daha ekşimsi bir tat için tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda kullandığınız limonların taze olması sağlığınız için dikkat etmeniz gereken bir noktadır.

Evde çilekli dondurma yapımı da pek çok meyveli tariflerle aynı özelliklere sahiptir. En çok dikkat edilmesi gereken kısım çileklerin tazeliği ve yıkanma şeklidir. Kullanmadan önce çileklerinizi bol suda bekletmeli, tamamen arındığından emin olmalısınız. Çilekleri rondodan geçirerek veya küp küp doğrayıp dondurarak dondurmanın içerisine karıştırabilirsiniz.

Dondurma Sunum Önerileri

Özenle hazırladığınız dondurmalarınızı, Karaca’nın çeşit çeşit kahvaltı ve pasta tabaklarında servis edebilirsiniz. Sofra grubunu  inceleyerek farklı sunumlar yapabileceğiniz seçenekleri değerlendirebilirsiniz. Servis kaşığı yardımıyla yuvarlak bir top hâline getirip üzerine damla çikolata veya nane ilavesiyle estetik bir görüntü oluşturabilirsiniz. Aynı zamanda kek-pasta takımları, yüksek kâseler veya düz tabaklar da servis aşamasında tercih edilebilecek sunum eşyaları arasında yer alır. Bu ürünler yardımıyla hem göze hem de mideye hitap eden tarifler hazırlayabilirsiniz.