trilece2

Ev Yapımı Trileçe Tarifi: Üç Katmanlı Lezzet Şöleni

Hem hafif hem de ferah tatlıların piri olarak bilinen trileçe, şık görüntüsü ve lezzeti ile dikkat çekiyor. Favori tatlılardan olan trileçe tarifi ve yapılış aşamaları da merak konusu oluyor. Bu yazımızda sizler için ev yapımı pratik ve kolay trileçe tarifini ele aldık. Yazımızı okumaya devam ederek trileçenin sırlarını keşfedebilirsiniz! 

trilece5

Trileçe Nasıl Yapılır?

Trileçe; hafif, kıvamlı ve lezzetli bir tatlı olarak öne çıkıyor. Sevilen ve sıkça tüketilen bu tatlıya dair trileçe nasıl yapılır sorusunun yanıtı da sıklıkla araştırılıyor. Trileçe tatlısı dört farklı malzemeden oluşuyor: kek, krema, sütlü sos (şerbet) ve karamel. Bu ürünleri ayrı ayrı hazırlayıp bir araya getirerek her yörede nam salmış trileçeyi hazırlamak mümkün oluyor. 
Karamelli trileçe hazırlarken ilk olarak tatlının kekini hazırlamak gerekiyor. Kek için belirtilen trileçe malzemelerini bir araya getirip çırpmak ilk adımı oluşturuyor. Fırın kabı içerisinde fırına sürmek ve belirli bir süre pişirmek yeterli oluyor. Krema ve karamel ise çok daha aşamalı ürünler olarak biliniyor. Bu ürünleri hazırlarken sabırlı ve dikkatli olmak, püf noktaları göz önünde bulundurarak hareket etmek gerekiyor. İsteğe bağlı olarak karamel yerine frambuazlı trileçe gibi özelleştirilmiş tarifler de uygulanabiliyor. Bu noktada yine frambuaz sosunu hazırlarken doğru pişirme ve uygulama tekniklerini takip etmek önem taşıyor.
Farklı sunum şekilleri, hem göze hem mideye hitap eden yapısı ve unutulmaz lezzetiyle büyüleyen trileçe, saklama kapları içerisinde birkaç gün muhafaza edilerek de tüketilebiliyor. Durdukça koyulaşan ve bütünleşen yapısı sayesinde bu tatlının 24 saat bekletildikten sonra tüketilmesi pek çok şef tarafından da öneriliyor. 

trilece1

Pratik Trileçe Tarifi

Sütlü-karamelli tatlıseverlerin göz bebeği olan trileçe, her kültürde ve yörede kendine yer ediniyor. Çok sevilen ve sık tüketilen orijinal trileçe tarifi de hemen herkes tarafından merak ediliyor. Siz de özel hazırladığımız bu tarifi takip ederek tadı damaklarda kalan trileçenizi yapabilir, orijinal lezzetin keyfini çıkarabilirsiniz!
Hazırlama Süresi 30 dakika
Pişirme Süresi 20 dakika
Toplam Süre 50 dakika
Kategori Tatlı
Mutfak Arnavut Mutfağı
Kalori 301 kcal

Pratik Trileçe Tarifi Yaparken Kullanabileceğiniz Ev Aletleri

Pratik Trileçe Tarifi Malzemeleri
  

  • 5 adet yumurta
  • 1 sb şeker
  • ½ çb ılık su
  • 1 çb sıvı yağ
  • 5 sb un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya (1 tatlı kaşığı vanilya özütü de eklenebilir)

Karamelli Sosu İçin:

  • 1 paket krema
  • 5 yk toz şeker
  • 1 yk tereyağı

Sütlü Sos (Şerbet) İçin:

  • 3,5 sb süt
  • 200 gr krema
  • 3 yk toz şeker

Üzerindeki Beyaz Jöle İçin (opsiyonel):

  • 1 tk nişasta
  • 1 sb süt
  • 1 tk şeker

Pratik Trileçe Tarifi Nasıl Yapılır
 

  • İlk olarak yumurta akı ve sarısını ayırarak farklı kaplar içerisine alın. Sonrasında yumurta akı ve şekeri köpük hâlini alana kadar çırpıcı yardımıyla karıştırın.
  • Hazırladığınız kremamsı köpük içerisine yumurta sarısını ekleyerek bir spatula yardımıyla yavaşça karıştırın.
  • Kabartma tozu, vanilya, sıvı yağ, su ve unu ekleyerek karışımı çırpmaya devam edin.
  • Yağlanmış bir fırın kabı içerisine karışımı dökün ve 160 derecede 20 dakika kadar pişmeye bırakın.
  • Karamel sosu hazırlamak için sos tavasını ocağa alın. Şekeri, kahverengi renk alana kadar karıştırın. Sonrasında krema ve tereyağını ekleyerek pürüzsüz bir karamel sos elde edin.
  • Keki fırından çıkarıp bir süre soğumaya bıraktıktan sonra bir kürdan yardımıyla delin.
  • Sütlü sosu yine farklı bir sos tavası içerisinde hazırlayın. Tüm ürünler özdeşleşip krema kıvam aldıktan sonra soğumuş kekin üstüne dökün.
  • Kek ve krema tabanının üstüne karamelli sosu dökün ve dağıtın.
  • Son olarak opsiyonel olarak hazırladığını beyaz jöleyi yahut farklı süslemeleri kullanarak trileçenizi süsleyin. (Beyaz jöleyi hazırlamak için süt, şeker ve nişastayı aynı anda ocakta pişirin. Fazla kıvam almadan ocaktan alıp dinlendirdikten sonra karamel üzerine enlemesine ve boylamasına ince çizgiler halinde dökebilirsiniz.)

Besin Değeri

Serving: 185gCalories: 301kcalCarbohydrates: 38.95gProtein: 12.86gFat: 9.26gCholesterol: 113.76mgSodium: 350.53mgPotassium: 469.78mgVitamin A: 226.87IUVitamin C: 2mgCalcium: 374.85mg
Etiket Trileçe Tarifi

Trileçe Yapımı Püf Noktaları

Trileçe tatlısı nasıl yapılır sorusunun yanı sıra merak edilen bir diğer nokta da bu tatlıyı hazırlarken takip edilmesi gereken püf noktalar oluyor. İşte trileçe yapımında dikkat edilmesi gerekenler!

Yumurta Akı ve Sarısını Ayrı Ayrı Çırpmak

Trileçe yapılışı sırasında yumurta akının ve sarısının ayrı ayrı çırpılması büyük bir öneme sahip. Kremanın yapılışında yumurtanın iki farklı aşamada eklenmesi, pürüzsüz ve kremsi bir yapı elde etmek için oldukça gerekli bir adım olarak görülüyor. İlk çırpma işlemi sonrası köpüren yumurta akı ve şeker içerisine eklenen yumurta sarısını, bir çırpıcı yerine spatula ile yavaşça karıştırmak, kremanın sönmesinin önüne geçmek için önem arz eden noktalar arasında yer alıyor.

Keki Pişirdikten Sonra Kürdanla Delmek

Kek, piştikten sonra içinin hamur kalmaması ve sonrasında ıslatılma esnasında sütü ve şerbeti tam olarak emmesi için kürdanla delinmesi gerekiyor. Bu adımı kek henüz sıcakken değil soğumaya başladıktan sonra gerçekleştirmek daha etkili sonuç almayı sağlıyor.

Kremayı Kek Soğuduktan Sonra Uygulamak

Kremanın erimemesi ve kek üzerinde tam olarak donması için kek soğuduktan sonra uygulamaya geçmek de önem taşıyan bir adım olarak öne çıkıyor. Kek sıcakken krema üzerine tutunamayacağı için de bu adıma dikkat etmek gerekiyor. Kremasız trileçe tarifi uygularken bu adımı atlayarak ilerlemek mümkün oluyor.

Karamel Sosunu Krema Donduktan Sonra Eklemek

Trileçe karamel sosu ve dokusuyla dikkat çeken bir tatlı. Bu tatlıyı yaparken karameli doğru şekilde ve zamanda uygulamak da önem taşıyor. Karamel sosu da tıpkı kek gibi sıcakken krema üzerine uygulandığında eritmeye yönelik bir etkileşime neden olabiliyor. Buna bağlı olarak trileçeyi yaparken kremayı uyguladıktan sonra donduğundan emin olarak karameli üzerine dökmek gerekiyor. Karameli döktükten sonra trileçe üzerinde istenen desenleri uygulamak da mümkün oluyor. Trileçe kalori bakımından yüksek değerlere sahip olduğu için genellikle süsleme sırasında karamel harici ek bir tatlandırıcıya ise gereksinim duyulmuyor. 

trilece4

Trileçe Sunum Önerileri

Trileçe, en sevilen tatlılar arasında ilk sıralarda yer alıyor. Her damak zevkine hitap eden ve sofraları şenlendiren bu tatlının farklı şekillerde sunulabildiği de görülüyor. Trileçe sunumunda dilimleme, kup içerisinde servis etme ve daha farklı pek çok yöntemden faydalanılabiliyor. Trileçe süsleme işlemleri sırasında karamel desenlerinin yanı sıra farklı kremalardan, şekerlerden ve pasta süslerinden de yararlanıldığını görmek mümkün oluyor. Bu noktada süsleme tamamen kişinin hayal gücüne ve beğenilerine hitap edecek şekilde gerçekleştirilebiliyor. Çeşitli servis gereçleri kullanılarak sunulabilecek olan trileçe, özellikle çay yanı sohbetlerinin en sevilen tatlıları arasında öne çıkıyor. Bu tatlıyı, çay yanında Karaca tarafından özel olarak üretilmiş, farklı desenlerdeki kek ve pasta takımları ile servis ederek şık bir görünüm de elde edilebiliyor. Trileçe, görüntüsü sade ve asil tatlılar arasında yer aldığı için dilediğiniz tabak desenlerini ve şekillerini tercih etmeniz de mümkün. Siz de şık bir trileçe sunumu için Karaca takımlarını tercih edebilir, bu sayede tatlınızı hem göze hem de damaklara hitap edecek şekilde sunabilirsiniz.

trilece3