biber dolmasi

Enfes Zeytinyağlı Biber Dolması Tarifi

Zeytinyağının kendine özgü aroması ve pirinçli iç harcının özenle hazırlanmasıyla yapılan biber dolması tarifi, bir tabak dolusu lezzet ve geleneği içinde barındırır. Zeytinyağlı biber dolması, özellikle yaz aylarının sıcak günlerinde soğuk olarak servis edildiğinde ferahlatıcı ve hafif bir seçenek olarak sofralarda yerini alır. Tıpkı annelerinizin mutfaklarında yıllar boyu hazırladığı gibi, siz de bu özel lezzeti evinizde deneyebilirsiniz.

biber dolmasi 1

Bu yemek, mutfak grubunda yer alan gereçlerin de yardımıyla kolaylıkla hazırlanabilir. İhtiyacınız olan ilk şey iç harcı ve biberlerin son pişme aşaması için uygun tencerelerdir. Karaca’nın tencere setleri sayesinde her türlü yemek tarifiniz için uygun boyut ve malzemelerdeki pişirme gereçlerine tek seferde sahip olabilirsiniz. Bu setler içerisinden tarifinize uygun boyuttaki parçaları kullanarak yemeğinizi rahatlıkla hazırlayabilirsiniz.

Zeytinyağlı biber dolması tarifi, biberin içindeki lezzetli pirinç, taze yeşillik ve baharatların karışımıyla birleştiğinde nefis bir uyum yaratır. Sağlıklı bir beslenme tarzına da uygun bir seçenek sunar. Dolayısıyla vejetaryen dolma arayışında olan kişiler için de tam bir lezzet şöleni olur. Zeytinyağlı biber dolma hazırlayarak sevdiklerinize enfes sofralar hazırlayabilirsiniz.

Hem soğuk hem de sıcak tüketilebilen bu lezzeti dilerseniz sofralarınızda garnitür olarak, dilerseniz ana yemek olarak dilerseniz de öğlen atıştırmalıklarınızın eşlikçisi olarak tüketebilirsiniz. Çukur tabak içerisinde yoğurt ile servis edebileceğiniz biber dolma tarifi ile konuklarınızı etkileyebilirsiniz.

Zeytinyağlı Biber Dolması Nasıl Yapılır?

Tek tencere içerisinde dâhi yapabileceğiniz dolma biber tarifi malzemelerini damak tadınıza göre çeşitlendirebilir ve yaratıcılığınızı konuşturabilirsiniz. Zeytinyağlı biber dolması nasıl yapılır diye düşünüyorsanız okumaya devam edebilirsiniz. Malzemeleri temin ederek bu yiyeceği kolayca pişirebilirsiniz. Gerek mutfakta acemi olan kişiler gerek profesyonel aşçı kadar deneyimli hâle gelmiş kişilerin bu zeytinyağlı biber dolma tarifi tadından memnun kalacağına şüphe yok denilebilir. Yemeği geleneksel yollarla tencerede pişirmenin yanı sıra fırında biber dolma seçeneğini de deneyebilirsiniz.

biber dolmasi

Zeytinyağlı Biber Dolması

 Gündelik sofraların ve özel davetlerin vazgeçilmez lezzeti, yıllara meydan okuyan zeytinyağlı biber dolma tarifi.
Hazırlama Süresi 20 dakika
Pişirme Süresi 30 dakika
Toplam Süre 50 dakika
Kategori Ana Yemeğin Yanına
Mutfak Türk Mutfağı
Porsiyon 6
Kalori 273 kcal

Zeytinyağlı Biber Dolması Yaparken Kullanabileceğiniz Ev Aletleri

Zeytinyağlı Biber Dolması Malzemeleri
  

  • 1 su bardağı pirinç
  • 2 adet kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • Tuz karabiber
  • Yarım limon suyu
  • Yarım demet maydanoz
  • Birkaç dal taze nane
  • 1 adet büyük boy domates
  • Dolmalık fıstık
  • Yeteri kadar dolmalık biber

Zeytinyağlı Biber Dolması Nasıl Yapılır
 

  • Kuru soğanlar küp küp, yemeklik bir şekilde doğranır ve kavrulur.
  • Soğanlar kavrulunca rendelenmiş domates ve salça eklenir.
  • Pirinçler ilave edilir.
  • Biber dolması içi için hazırlanan fıstık, ince kıyılmış maydanoz ve nane, tuz, karabiber ve limon suyu ilave edilerek hepsi birlikte karıştırılır. Birazcık su ile pişirilen harç ocaktan alınır.
  • Her biberin içerisine harç doldurularak derin bir tencere içerisine yerleştirilir. Pirinçlerin şişme payı hesaplanarak dolmaların tamamen doldurulmaması önemlidir.
  • Uygun bir tencereye konduktan sonra üzerine yağ gezdirilir ve biberlerin yarısına gelene kadar su eklenir.
  • Tencerenin kapağı kapatılarak pişmeye bırakılır.
  • Biber dolma kaç dakikada pişer diye merak edenler için 20-25 dakika bu miktar için yeterli olur

Besin Değeri

Serving: 155gCalories: 273kcalCarbohydrates: 21.15gProtein: 21.15gFat: 19.42gSodium: 328.5mgPotassium: 149.5mg
Etiket biber dolması

Zeytinyağlı Biber Dolma Yapımı Püf Noktaları

biber dolmasi 4

Zeytinyağlı tarifler kolay gibi görünseler de bazı püf noktalarına önem göstermek yiyeceğinizin lezzeti üzerinde oldukça etkili olur. Zeytinyağlı biber dolması malzemeleri hazırlanırken taze ve mevsiminde ürünlerin seçimi oldukça önemlidir. Taze maydanoz ve nanelerin iç harca eklenmesi yemeğe hafiflik ve ferahlık katar.

İç harç için hazırlanan soğanların iyice kavrulması da yemeğinizin lezzeti konusunda önemli bir noktadır. Soğanların diri kalması yemeğinizin aromasının tam olarak ortaya çıkmamasına neden olabilir. Bunun yanı sıra iç harcı hazırlarken pirinci fazla pişirmemeniz de gerekir. Fazla pişen pirinçler biberler içerisinde de tekrar pişeceği için lapa olabilir. Eşit ve dengeli pişirme sağlayan Karaca Emirgan İndüksiyon Tabanlı 8 Parça Çelik Tencere Seti gibi ürünleri kullanmanızda fayda var.

Zeytinyağlı Biber Dolma Sunum Önerileri

biber dolmasi 2

Mutfak söz konusu olduğunda yemeklerin yapım aşaması kadar sunumu ve yanında servis edilen lezzetler de aromanın ortaya çıkmasında büyük bir rol oynar. Zeytinyağlı biber dolması nasıl yapılır sorusuna cevap bulanlar nasıl servis edeceği ve yanına neler ikram edeceğini de düşünebilir.

Bu enfes yemeği sunarken sadece lezzeti değil, aynı zamanda sunumun yaratıcılığını konuşturmak da önemlidir. Bu noktada tekli ürün seçeneklerini inceleyebilirsiniz. Yemeğin içinin yanı sıra şık tabaklarda yanına da taze nane, maydanoz veya dereotu gibi yeşillikler ekleyerek sunumunuzu daha çekici hâle getirebilirsiniz. Bu yeşillikler hem görsel olarak hem de lezzet olarak dolmanın yanına harika bir eşlikçidir. Biber dolması yanına gider sorusunun değişmez cevaplarından birisi süzme yoğurt olabilir. Süzme yoğurt, asitli yapısı ile zeytinyağlı dolmanın aromalarını ortaya çıkarır ve yemeğin doyuruculuğunu artırır. Sunumunuza özel bir dokunuş eklemek isterseniz de ince dilimlenmiş biber veya domates dilimleriyle dolmaların etrafını süsleyebilirsiniz. Bu süslemeler tarifi daha çekici hâle getirebilir.