yanmis tencere 2

Yanmış Tencere Nasıl Temizlenir?

Tencereler, mutfak grubu içerisinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Her evde bulunması gereken ürünlerden bir tanesi olduğunu söyleyebiliriz. Her gün sıklıkla kullanılan mutfak gereçlerinde bazı sorunlarla karşılaşmak ihtimaller dâhilindedir. Yanmış tencere nasıl temizlenir konusu akıllara takılabilir. 

yanmis tencere 3

Yemek yaparken dalgınlık hâli ile yaptığınız yemeğin ve pişirme kaplarının yanması mümkündür. Böyle bir durumda hızlıca bir çözüm yolu bulmanız gerekir. Pek çok farklı karışım sayesinde pişirme gerecinde meydana gelen yanığı ortadan kaldırabilirsiniz. Evinizde bulunan malzemelerle bunu kolaylıkla yapabilirsiniz. 

Yanmış tencereye çözüm olarak çeşitli deterjanları kullanabilirsiniz. Öncelikle bulaşık deterjanını deneyebilirsiniz. Zorlu kirlerde dâhi üstün performans sergilediği için öncelikli olarak bu yöntemi deneyebilirsiniz. Yanık üzerinde güçlü bir etki oluşturduğu için fazladan enerji harcamanıza gerek kalmaz. 

Yanık tencere dibi nasıl çıkar sorusuna belki de en etkili yöntemlerden bir tanesi limon ve tuz karışımıdır. Limon ve tuzun bir araya gelmesi hâlinde zorlu lekeler bile direnme noktasında zorluk çeker. Ne yapsanız da çıkaramadığınız bir leke varsa limon ve tuz karışımını deneyebilirsiniz. Dilerseniz önce karbonatlı suda bekletebilir ve sonrasında bu karışımı uygulayabilirsiniz. Böylece daha hızlı etki edebilir. 

Limon ve tuz yöntemi için öncelikle orta büyüklükte bir pişirme gerecinin dibine 1 yemek kaşığı tuz ve 2 yemek kaşığı limon suyu ekleyebilirsiniz. Kabın büyüklüğüne bağlı olarak bu miktarı artırabilirsiniz. Bu şekilde yarım saat bekledikten sonra süngerin pürüzlü kısmı ile temizlemeye başlayabilirsiniz. Tuz ve limon yanık yerin yumuşamasını sağladığı için kirler kolay bir şekilde çıkar. 

Evinizde ayrı ayrı limon ve tuz yoksa, limon tuzu da kullanabilirsiniz. Özellikle çelik modellerde meydana gelen yanıklar üzerinde oldukça etkili bir sonuç çıkarır. Gerecin yanık kısmını geçecek kadar kaynar su ekleyebilir ve dilediğiniz kadar limon tuzu eklemesi yapabilirsiniz. Bu şekilde suyu biraz daha kaynatıp soğuması için bir kenara koymanız gerekir. Sonrasında tel veya sünger yardımı ile yanığın ortadan kalkmasını sağlayabilirsiniz.

Tencere Nasıl Yanar?

Tencere içerisinde bulunan yemeğin yanması oldukça kolay olsa da kabın kendisinin yanması oldukça zordur; fakat uzun süre ısıya maruz kalan bir kabın belli bir süre içerisinde yanması mümkündür. Özellikle içerisinde şekerli bir şeyler pişiriyorsanız yanma süresi daha da kısalabilir. Yemeği ocakta unutmanız da benzer sonuçlar doğurur.

Böyle durumlar istemsiz olarak da başınıza gelebilir; fakat doğal yöntemlerle kolay bir şekilde bu yanıklardan kurtulabilirsiniz. Evinizde bulunan malzemelerle ürünlerin eskisinden daha parlak görünmesini sağlayabilirsiniz. 

Yanmış Tencereleri Temizlemenin Önemi 

yanmis tencere

Yanmış tencere temizliği yapmak son derece önemlidir. Yapmamanız durumunda ürünü çöpe atmanız gerekebilir. Bazı kişiler yanık tencereyi kullanmaya devam edebilir. Bu son derece sağlıksız bir tercihtir. Yanık tencere içerisinde yapacağınız yemek sağlığınızı kötü yönde etkiler. Karşılaştırma yapmak gerekirse her yeri çizik bir tencere içerisinde yemek yapmakla eşdeğer bir sonuç doğurur. 

Temizleme işlemi oldukça kolay olduğu için vaktinizi ayırarak temizleyebilirsiniz. Size uyan bir temizlik yöntemini tercih ederek kısa sürede eski görünümüne ve verimine kavuşmasını sağlayabilirsiniz. 

Yanmış Tencere Temizliği: İlk Adımlar 

yanmis tencere 2 1

Yanmış tencere temizleme işlemine ilk müdahale önemli adımlar arasında bulunur. Elinizden geldiğince kısa sürede müdahale etmeye çalışmanız gerekir. Yanığın iyice oturmaması adına ilk adımlar oldukça önemli bir yere sahiptir. 

Dilerseniz öncelikle kabın içerisini dolduracak kadar su ekleyerek kaynatabilirsiniz. Bir süre bu şekilde bekleterek yanık kısmın yumuşamasını sağlayabilirsiniz. Kaynar su yanık yerin yumuşamasına olanak sunsa da bazı lekelerin çıkmasını sağlamayabilir. 

Bunun için ilk olarak karbonat dökmeyi deneyebilirsiniz. Kullanacağınız malzemelerin ürünlerin yapısına zarar vermeyeceğinden emin olmak için işlem öncesinde küçük bir kısmında deneme yapabilirsiniz. Karbonat çoğu leke üzerinde etkili olduğu için pişirme kabı yanıklarında da önerilen yöntemlerden bir tanesidir. Bu şekilde basit birkaç yöntem ile ilk adımı atabilir ve yanık yerin büyük bir kısmının temizlenmesini sağlayabilirsiniz. 

Yanmış Tencere Temizliği: Bulaşık Makinesi Deterjanı 

Dibi yanmış tencere nasıl temizlenir gibi düşüncelere sahipseniz bulaşık makinesi deterjanı ile çıkarmayı deneyebilirsiniz. Öncelikle kabın yarısından fazlasına olacak şekilde kaynar su doldurmakla başlayabilirsiniz. Sonrasında dilediğiniz bulaşık makinesi deterjanını su içerisine ekleyerek bir gece bu şekilde bekletebilirsiniz. Böylece pişirme gerecinin yanık kısmı yumuşayacağı için sabah uyandığınızda bir sünger yardımıyla kolay bir şekilde temizleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. 

Yanmış tencere dışı nasıl parlatılır sorusu için de cevap niteliği taşıyan bir yöntemdir. Tencerenin içerisini güzelce temizledikten sonra aynı süngerle dışını ovalamayı deneyebilirsiniz. Bulaşık makinesi deterjanı kabın içini parlattığı gibi dışını da oldukça parlak bir hâle getirir. Bu bakımdan normal zamanlarda da kullanabileceğiniz yöntemler arasında yer alır. 

Sirke ile Yanmış Tencere Temizleme 

Sirke pek çok farklı leke üzerinde kullanılmakla beraber yanmış tencerelerde de oldukça iyi bir performans sergiler. Özellikle çelik modeller için kullanılan yöntemlerden bir tanesidir. Genellikle 1 su bardağı sirkeyi kaba dökmek ve bir gece beklettikten sonra süngerle ovalamak temizlik için yeterli olur. Ürünün boyutuna göre bu miktarı azaltabilir veya çoğaltabilirsiniz. 

Granit modellerde de oldukça iyi bir performans sergilediğini söylemek mümkündür. Kabın dibine sirkeyi dökerek bir gece boyunca bekletebilirsiniz. Ertesi gün bir sünger yardımıyla ovalayabilir ve lekelerin çıkmasını sağlayabilirsiniz. Bu yanmış tencere dibi nasıl temizlenir sorusuna cevap niteliğinde bir yöntemdir. 

Yanmış Tencereye Çözüm: Karbonat

Karbonat her türlü temizlik için kullanılan malzemelerden bir tanesidir. Dilediğiniz mutfak eşyasının temizliği için karbonat kullanabilirsiniz. Yanmış tencere altı nasıl temizlenir gibi sorular soranlar için ilk önce karbonat önerilir. Karbonat oldukça güçlü bir karışım olduğu için neredeyse her kir üzerinde etkili olur. Bu bakımdan başka yöntem denemenize dâhi gerek kalmayabilir. 

Kabın dibini kaplayacak kadar karbonat ekleyebilir ve üzerine su koyabilirsiniz. Bu şekilde bir süre ocak üzerinde suyun kaynamasını sağlayabilirsiniz. Sonrasında kirlerin kolaylıkla çıktığını görebilirsiniz. 

Tencerenin Yanmaması için Önleyici İpuçları 

bioprodiamond

Yanmış tencere nasıl temizlenir gibi sorular sormamak adına bazı önlemler almayı deneyebilirsiniz. Özellikle bu noktada satın aldığınız tencere seti gibi ürünler son derece önemlidir. Pişirme işlemi yaptığınız tencereyi satın almadan önce özelliklerini kontrol edebilirsiniz. Yanma noktasında oldukça dayanıklı olan bir tencere seçmeniz hâlinde bu gibi sorunlarla uğraşmak durumunda kalmazsınız. 

Karaca’da yer alan Swiss Crystal Serisi ürünlerini tercih edebilirsiniz. Oldukça dayanıklı malzeme yapısı ile ön plana çıkan bu modeller, yüzeylerindeki cam kristalleri sayesinde yanmaz ve yapışmaz özelliğe sahiptir. Böylece yemeği yakma derdi olmadan tariflerinizi rahatlıkla pişirebilirsiniz. Kaliteli malzeme yapısı sayesinde uzun yıllar kullanabileceğiniz ürün çeşitlerindendir.

Karaca Swiss Crystal Tencere 20 Cm Creamy ve Karaca Swiss Crystal Karnıyarık Tencere 30 Cm Creamy gibi modeller arasından ihtiyaçlarınız yönünde seçimler yapabilirsiniz. Yapıları gereği hiç yağ kullanmadan bile yemekleri pişirmenize imkân tanırlar. Ayrıca kristal yüzeyleri ile sadece su veya bez kullanarak temizleme işlemini tamamlayabilirsiniz.

Dilerseniz soslu yemekleri dilerseniz baharatla yavaşça pişmesi gereken zeytinyağlıları ürün içerisinde yapabilirsiniz. Birçok yemek için tercih edebileceğiniz nadir parçalar arasında yer alırlar. Karaca Swiss Crystal Tava 26 Cm Creamy gibi modelleri de inceleyerek mutfaktaki eksiklerinizi tamamlayabilirsiniz.