corekotuyagi1

Şifa Deposu: Çörek Otu Yağı Faydaları

Çörek otu, en çok tercih edilen bitkisel yağlar arasında yer alıyor. Bağışıklık sistemi için oldukça yararlı olan bu mucizevi yağın diğer faydalı olduğu alanlar da merak ediliyor. Peki, çörek otu yağı ne işe yarar ?

Çörek otu yağı; tüketim şekline, vaktine ve miktarına bağlı olarak kullananlarda pek çok olumlu etki bırakıyor. En sevilen bitkisel yağlar arasında yer alan bu besini aç karna tüketmek, diyet sürecinde tokluk hissini artırmaya yardımcı olarak kilo verme sürecini hızlandırıyor. Aç karnına çörek otu yağı içmenin faydaları arasında kan şekerini dengelemek de yer alıyor. 

Çörek otu; bağışıklığı güçlendiren ve metabolizmayı hızlandıran, besin değeri yüksek bir ürün olarak öne çıkıyor. Hem iç hem de dış sağlık için bu üründen faydalanılabiliyor. Cilt bakımını seven kişiler için çörek otu yağı cilde faydaları ile de öne çıkıyor. Bu yağ, doğrudan yara ve çatlaklara uygulanabiliyor. Neme doymuş bir vücut ve cilt görünümü için de çörek otu yağı tercih ediliyor. 

corekotuyagi2

Çörek Otu Yağı Nasıl Kullanılır?

Çörek otu yağını kullanmanın farklı pek çok şekli bulunuyor. Bu duruma bağlı olarak yanıtı en merak edilen sorulardan biri de çörek otu yağı nasıl kullanılır oluyor. Soğuk sıkım çörek otu yağı, salata ve yemeklerde kullanılabilirken aynı zamanda maskeler ve cilt bakım ürünleri içerisine de dahil edilebiliyor. Özellikle lezzetli tarifleri yaparken diğer sağlıksız yağları kullanmak yerine bitki kökenli bu yağı kullanmak, sağlığınız için avantaj sağlıyor. Çörek otu yağının ideal kullanımı için günde 1 tatlı kaşığı yeterli oluyor.
Yağı kullanmak için soğuk pres olmasına ve ürün yoğunluğuna dikkat etmek gerekiyor. Cilt ve saç bakımı için de soğuk pres çörek otu yağı faydaları mevcut. Şampuan, saç kremi ya da cilt bakım kremi gibi ürünler içerisine az miktarda bu yağı dahil ederek de bakım gerçekleştirilebiliyor. Çörek otundan sağlıklı yağ değerini almak için besini doğrudan tüketmek de faydalı oluyor. 
Çörek otunu demlik içerisinde demlemeye bırakıp suyunu çıkartarak tüketmek gerekiyor. Bu işlem, hem yağı hem de besindeki mineralleri almak için kullanılabilecek bir yöntem olarak öne çıkıyor. İçecek olarak tüketmek için bardağa çayı dökerken süzgeç ile çörek otlarını süzmek yeterli oluyor. 

Çörek Otu Yağı Neye İyi Gelir?

Çörek otu yağı, halk arasında “ölümden başka her şeye deva” olarak bilinen, vücuda mucizevi etkileri bulunan bir bitkisel yağ olarak öne çıkıyor. Bu yağın farklı pek çok rahatsızlığa iyi geldiği biliniyor. İşte çörek otu yağı faydalarından bazıları;
Vücuttaki iltihap oranını azaltarak mikroplara karşı bağışıklık sistemini güçlendiriyor,
Diyabet ve insülin direncine karşı avantaj kazandırıyor,
Yara iyileşimini destekliyor,
Kilo vermeye yardımcı oluyor,
Sindirim sistemini koruyor,
Astım ve alerji gibi rahatsızlıklara karşı olumlu etkiler sağlıyor,
Trigliserid ve LDL (kötü kolesterol) değerlerini düşürüyor,
Cilt ve saç sağlığına iyi geliyor,
Sivilce ya da sedef hastalığı gibi cilt problemlerini iyileştirmekte yardım sağlıyor,
Eklem şişmelerini ve ödemi azaltmaya yardımcı oluyor.
Vücuda ve bağışıklık sistemine daha farklı pek çok olumlu etkisi bulunan çörek otu yağı, düzenli ve doğru kullanımda sağlığınızda olumlu gelişmeler görmenizi mümkün kılıyor. 

corekotu3

Çörek Otu Yağı İçeriği

Antioksidan özelliği bulunan çörek otu yağının içerisinde pek çok mineral ve vitamin yer alıyor. Bu yağ içeriğindeki en dikkat çeken değer timokinon oluyor. Timokinon; antikanserojen, antienflamatuar ve antibakteriyel etkileri sayesinde vücut bağışıklık sistemini geliştiriyor ve hastalıklara karşı daha korunaklı hâle gelmeye yardımcı oluyor. Çörek otu yağı içerisinde yer alan başlıca vitamin ve mineralleri şu şekilde sıralamak  mümkün oluyor:

  • Vitamin A,
  • Vitamin C,
  • B1,
  • B6,
  • Biotin,
  • Niacin,
  • Folik asit.

Besin değeri bir hayli yüksek olan yağın protein ve karbonhidrat zengini olduğunu da unutmamak gerekiyor. Son derece lezzetli ve besleyici olsa da bazı kişilerin doğrudan bu ürünü kullanmaması gerekiyor. Bu ürünü; kronik hasta, hamile, alerjen kişilerin doktor gözetiminde kullanması tavsiye ediliyor. 

Çörek Otu Yağı Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çörek otu yağı kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar mevcut. Özellikle yüzüne çörek otu yağı kullananlar belirlenen miktarın üzerinde bu ürünü kullandıklarında sivilce ve kızarıklık oluşumu gibi durumlarla karşı karşıya kalabiliyor. Aynı zamanda yağın fazla tüketimi sindirim problemlerine yol açabileceği için de sorun teşkil ediyor.

Çörek otu yağını saçlar için kullanırken doğru durulama işlemlerinin gerçekleştirildiğinden emin olunması gerekiyor. İyi durulanmayan yağ, saçların çabuk kirlenmesine ve nadiren de olsa bitlenme gibi sorunlarla karşı karşıya kalmasına neden olabiliyor.

Bu yağı kullanırken kullanım saatine dikkat etmek de önem arz ediyor. Örneğin; gece yatmadan önce çörek otu yağı içmek, metabolizmayı hızlandırma ve vücudu dinlendirme açısından faydalı olsa da aşırıya kaçan kullanımlarda kan şekerinde aşırı düşüş, metabolizma ve sindirim problemleri ortaya çıkabiliyor.

En sevilen bitkisel yağlar arasında yer alan çörek otu yağını kullanırken miktara, kullanım saatine ve oranına dikkat etmek, olası yan etkilerden korunmak için faydalı oluyor. Yağı kullanırken dikkat edilmesi gereken son nokta ise yağı plastikten uzak tutmak oluyor. Ürünü, yağdanlık-sirkelik gibi cam kaplar içerisinde saklamak gerekiyor.

corekotuyagi4