nohutkoftesi3

Hafif ve Lezzetli: Nohut Köftesi Tarifi

Nohut köftesi, son zamanların en çok tercih edilen yemeklerinden bir tanesi! Oldukça kolay bir şekilde hazırlanan bu köfte, hem meze hem de ana öğün olarak tüketilebiliyor. Vejetaryen tarafından gönül rahatlığıyla tercih edilen bu tarifi merak edenler ise nohut köftesi nasıl yapılır sorusunun yanıtını araştırıyor. Evde pratik bir şekilde fırında, kızartılmış, sebzeli ya da unsuz nohut köftesi hazırlamak istiyorsanız sizler için özel olarak hazırladığımız tariften faydalanabilirsiniz!

Gerekli malzemelerin önceden tedarik edilmesi halinde sebzeli, kızartılmış ya da bulgurlu nohut köftesi kısa süre içinde, pratik bir şekilde hazırlanabiliyor. Farklı damak tatlarına uyum sağlayan unsuz, kızartılmış ya da sebzeli nohut köftesi, çeşitli baharatlarla lezzetlendirilebiliyor. Bu tarifi hazırlarken ister sadece tuz isterseniz de birbirinden farklı baharatları kullanabilirsiniz. Diyet yapıyorsanız, bitkisel besleniyorsanız ya da tüketeceğiniz besinin daha fazla kaloriye sahip olmasını istiyorsanız farklı unlar da tercih edebilirsiniz. Tüm ürünleri tedarik ettikten ve tarifi yapmaya başladıktan sonra Karaca’dan aldığınız mutfak robotunu kullanabilirsiniz. Bu tarifi, pratik ev aletlerinden yardım alarak kısa süre içinde hazır hale getirebilirsiniz.

nohutkoftesi4

Nohut Köftesi Nasıl Yapılır?

Nohut köftesi yapımı için ilk olarak malzemeleri hazırlamanız gerekiyor. Köftenin temel malzemesi olan nohutu haşlayarak tarife başlayabilirsiniz. Temel malzeme kullanıma hazır hale gelene kadar baharat, un, kullanılacak tencere ve kapları ayarlayabilirsiniz. Nohutlar haşlandıktan sonra blender yardımıyla ezebilirsiniz. Ezdiğiniz nohutları diğer malzemelerle geniş bir kabın içinde buluşturabilirsiniz. Yoğurma işlemini de gerçekleştirdikten sonra tüm malzemelerin birbiriyle homojen bir şekilde karıştığından emin olmanız gerekiyor. Bu aşamayı da tamamladıktan sonra şekil verebilir, arkalı önlü kızartma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

nohut koftesi2

Hafif ve Lezzetli: Nohut Köftesi Tarifi

Haşlanmış nohutları baharat ve diğer malzemelerle karıştırın. Tüm malzemeler homojen bir hal aldıktan sonra köfte harcı kıvamına getirin. Elle köfte şekli verdikten sonra kızartın.
Hazırlama Süresi 10 dakika
Pişirme Süresi 15 dakika
Toplam Süre 25 dakika
Kategori Ana Yemeğin Yanına, Meze
Mutfak İran Mutfağı
Porsiyon 6 kişi
Kalori 627 kcal

Hafif ve Lezzetli: Nohut Köftesi Tarifi Yaparken Kullanabileceğiniz Ev Aletleri

Hafif ve Lezzetli: Nohut Köftesi Tarifi Malzemeleri
  

  • 1 sb su bardağı haşlanmış nohut
  • 2 yk yemek kaşığı yoğurt
  • 3 yk yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yk yemek kaşığı un (tepeleme)
  • 1 çk çay kaşığı kimyon
  • 1 çk çay kaşığı karabiber
  • 1 çk çay kaşığı tuz
  • 1/2 çk çay kaşığı zerdeçal (İsteğe bağlı)
  • 5-6 dal dal maydanoz (İnce kıyılmış)
  • 5 yk yemek kaşığı zeytinyağı (Kızartmak için)

Hafif ve Lezzetli: Nohut Köftesi Tarifi Nasıl Yapılır
 

  • İlk olarak önceden haşlamış olduğunuz nohutları derin bir kabın içine alın. El blenderı ya da ezecek yardımıyla hamur kıvamına getirin.
  • Bu aşamada el blenderından yardım almanız kolaylık sağlar.
  • Hamur kıvamı alan nohutların üzerine nohut, zeytinyağı, tuz ve diğer baharatları ekleyin.
  • Tüm malzemeleri eksiksiz bir şekilde ekledikten sonra homojen olana kadar yoğurun. El yardımıyla yoğurma işlemini gerçekleştirdikten sonra köfte kıvamı aldığından emin olun.
  • Elinizi su ile ıslattıktan sonra hazırlamış olduğunuz karışımı köfte haline getirin.
  • Tüm karışıma şekil verdikten sonra buzlukta 10 dakika bekletin.
  • 10 dakikalık bekleme süresinde yağınızı hazırlayın ve kızdıktan sonra köfteleri kızartın.
  • Arkalı önlü kızartma işlemini gerçekleştirmenizin ardından servise hazır hale getirin.

Besin Değeri

Serving: 200gCalories: 627kcalCarbohydrates: 20.7gProtein: 7.04gFat: 47.75gSodium: 806.8mgPotassium: 493.16mgFiber: 8.36gVitamin A: 170.11IUVitamin C: 108.1mgCalcium: 133.96mgIron: 3.72mg
Etiket Nohut Köftesi Tarifi
nohutkoftesi5

Nohut Köftesi Yapımı Püf Noktaları

Nohut köftesi yapımının bazı püf noktaları bulunuyor. Bu püf noktalara dikkat etmeniz halinde tarifi hem lezzetli hem de pratik bir şekilde hazırlamanız mümkün. İşte nohut köftesi yaparken dikkat edilmesi gereken püf noktalar!

Haşlama

Nohutları bir gece öncesinden ıslatarak daha kolay bir şekilde haşlanmasını sağlayabilirsiniz. Suda beklettiğiniz nohutlar hem kolay haşlanacak hem de tadını daha yoğun bir şekilde verecektir.

Baharat Seçimi

Nohut köftesinin temel malzemelerinden biri olan baharatlar, son derece dikkat edilmesi gerekenler arasında yer alıyor. Kaliteli, doğru ve damak tadınıza uygun olan baharatları seçerek hazırladığınız yemeğin lezzetini artırabilirsiniz. Özellikle vejetaryen besleniyorsanız çeşni ve besin mayası ekleyerek yemeğin tadının köfteye daha fazla benzemesini sağlayabilirsiniz.

Kızartma 

Kızartma yağı da dikkat edilmesi gerekenler arasında yer alıyor. Yağın kızgın olduğundan emin olduktan sonra köfteleri eklemelisiniz. Bu sayede hazırlamış olduğunuz köfteler yağ çekmeyecek ve daha çıtır çıtır bir yapıya sahip olacaktır.

Dolapta Bekletme

Tüm köfteleri hazır hale getirdikten sonra, kızartma işlemi öncesinde 10 dakika kadar buzdolabının alt kısmında bekletmeniz gerekiyor. Bu işlem, nohut ve diğer malzemelerin birbirine daha fazla tutunmasını sağlıyor. Böylece kızartma sırasında dağılma problemiyle karşılaşılmıyor.

Nohut Köftesi Sunum Önerileri

Kızartılmış ya da fırında nohut köftesi başta olmak üzere pek çok tarif bulunuyor. Damak tadına uygun olanı seçtikten sonra tarifi uygulayanlar, bu yemeği nasıl sunacağını da araştırıyor. Nohut köftesi yapımı kadar sunumu da oldukça kolay bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. Tarifi uyguladıysanız ancak nasıl sunacağınıza karar veremiyorsanız şu önerileri değerlendirebilirsiniz:

  • Yoğurtla Sunum: Sarımsaklı yoğurt hazırladıktan sonra köftelerin üzerine gezdirebilir, dilerseniz pul biberle renklendirebilirsiniz.
  • Salçalı Sos Hazırlama: Köftelerin üstüne gezdireceğiniz salçalı sosla hazırladığınız yemeğin lezzetini artırabilirsiniz.
  • Mayonezle Servis: İsteğe bağlı olarak mayonezin içine karabiber de ekleyebilirsiniz.
  • İsterseniz salata yapabilir, köfteleri spatula yardımıyla yanına ya da üstüne yerleştirebilirsiniz.

Tek tava kullanarak hazırlayabileceğiniz bu lezzeti, oldukça farklı şekillerde sunabilirsiniz. Tarifi damak tadınıza göre çeşitlendirebilirsiniz.

nohutkofte6