ramazanbayrami1 1

Ramazan Ayı Ne Zaman Başlıyor? Takvim ve Hazırlık İpuçları

Oruç tutmayı ve bayram coşkusunu yaşamayı seven kişiler tarafından en çok merak edilen konu, 2024 Ramazan ne zaman başlıyor oluyor. Hicri takvimde Ramazan olarak adlandırdığımız bu ay, miladi takvimde her sene başka zamanlara denk geliyor. Bunun sebebi, iki takvim arasındaki teknik farktan kaynaklanıyor. Miladi takvim, Güneş’e göre düzenlenmiştir. Hicri takvim ise Ay’ın hareketlerine göre düzenlenmiştir. Ay ve Güneş takvimleri arasındaki gün farkından dolayı da Ramazan ayı her sene farklı tarihlere denk geliyor. Dini ve kültürel olarak toplumun bir parçası olan bu ayın gelişini kutlamak ve ay sonunda karşılanan Ramazan Bayramı’na hazırlanmak oldukça önemli. Siz de Ramazan ayı ne zaman başlıyor, önemi ya da Ramazan sofrasının nasıl hazırlanması gerektiğini merak ediyorsanız içeriğimizi okumaya devam edin!

Ramazan Ayı Önemi

Müslümanlar, İslam inancına göre Kur’an-ı Kerim’in indirildiği ay olan Ramazan’da dini yükümlülüklerinden biri olan orucu tutmaya başlıyor. Genellikle otuz gün süren bu önemli ayın ardından üç günlük Ramazan Bayramı geliyor. Ramazan, dini değerlerin dışına çıkarak kültürel bir değer olarak kabul ediliyor. Bu ayın beraberinde getirdiği birlik ve beraberlik anlayışı sayesinde farklı hayat tarzlarına sahip olan kişiler, birlik olmanın anlamını öğreniyor. İnsanı maddi ve manevi olarak arındırmayı amaçlayan oruç ibadeti, bu ayda yapılıyor. Bu heyecanlı sürecin başlangıç tarihinin yaklaşmasıyla beraber herkesin merak ettiği noktalardan biri de Ramazan orucu ayın kaçında başlıyor sorusu oluyor. 11 Mart 2024 tarihinde başlayacak olan Ramazan orucu ve bu ayın beraberinde getirdiği değerler sayesinde birlik ve beraberlik ruhunu en derin şekilde hissedebilirsiniz. Müslümanlar, bir arınma ayı olan Ramazan boyunca davranışlarına daha fazla dikkat ederek nezaket ve hoşgörüyü ön planda tutuyor.

Ramazan 2024 Takvimi 

Ramazan ayın kaçında başlıyor sorusu, her yıl aynı heyecanı paylaşan birçok kişi tarafından merak ediliyor. Hicri takvimin dokuzuncu ayı olan ve bu yıl 11 Mart 2024 tarihinde başlayan Ramazan, hicri takvimde kendisinden önce gelen Recep ve Şaban ayları ile kutlanmaya başlanıyor. On bir ayın sultanı yaklaşırken İslam değerlerine uygun olarak belirli hazırlıklar yapılıyor. 10-11-12 Nisan 2024 tarihlerinde ise bu ayın ardından kutlanan Ramazan Bayramı geliyor. Ramazan Bayramı’nda halk sevdikleriyle bir araya gelerek keyifli vakit geçiriyor. Bu birlikteliklerde misafirler için sofralar hazırlanıyor. Bu yüzden Ramazan takvimi, bu ayı yıl boyunca bekleyen herkes için oldukça önemli. Kültürümüzde büyük yeri olan bu ay, her yaştan insana heyecan veriyor. 18 Temmuz 2023 tarihinde başlayan yeni hicri yıla göre 12 Ocak 2024 tarihi ile Ramazan ayının habercisi Recep ayı başladı. 11 Şubat 2024 tarihinde ise Ramazan’dan önceki son ay olan Şaban başlıyor. Recep ayının yirmi yedinci günü Miraç Kandili olup Şaban’ın on beşinci günü ise Berat Kandili. Kültürel olarak en az Ramazan ayı kadar değerli olan bu kandiller, yaklaşan ramazan ayına işaret olarak kabul ediliyor. 

ramazanbayrami3 1

Ramazan Ne Zaman Başlıyor? Ayın Kaçında Bitiyor ?

2024 ramazan ayı takvimine göre Ramazan hangi gün başlıyor sorusu, İslami günleri takip edenlerin ilgisini çekiyor. Bu sene 11 Mart tarihine denk gelen Ramazan ayı pazartesi günü başlıyor. Ramazan ayın kaçında bitiyor sorusunun cevabı ise 9 Nisan 2024 oluyor. Bu tarihte son bulan Ramazan ayının son günü ise salıya denk geliyor. 5 Nisan 2024 Cuma günü, Kadir Gecesi oluyor. Hicri takvimin onuncu ayı olan Şevval’in ilk üç günü ise Ramazan Bayramı olarak evlere misafir oluyor. Tarihin yaklaşmasıyla beraber birbirinden keyifli adımları içeren Ramazan hazırlığına başlayabilirsiniz. Bu aya özel manevi ibadetlerin dışında maddi detaylar da ilginizi çekebiliyor. İnsanın düşünce dünyasını ve ruhunu temizlemeye odaklanan oruç ibadetinin ışığında evinizi temizleyerek bu hazırlıklara başlayabilirsiniz. 

Kültürümüzde Ramazan Ayı için Ne Gibi Hazırlıklar Yapılır?

Ramazan ayı yaklaşırken kültürümüzde Ramazan ayı için ne gibi hazırlıklar yapılır konusunu merak ediyor olabilirsiniz. Geçmişten günümüze uzanan bazı gelenekler, Ramazan ayı hazırlığı nasıl yapılır sorunuzun cevabı olabiliyor.
Mahyalara ışıklı yazı takılması, belki de herkesin heyecanının artmasına neden oluyor. Camiler için yapılan bu hazırlık, geçmiş dönemlerde kandillerle yapılırmış. Günümüzde ise iki minare arasına LED lambalar asılarak devam ettiriliyor. 
Hem Ramazan ayından hem de Ramazan Bayramı’ndan önce büyük temizlik yapmak, uzun yıllardan devam ettirilen gelenekler arasında yer alıyor. Bahar temizliği dediğimiz temizlikle aynı özelliklere sahip olan bu temizliği, kültürümüzde önemli bir yere sahip olan Ramazan’a saygı göstermek olarak kabul edebilirsiniz. Bu temizlik sırasında Karaca süpürge seçeneklerinden dilediğinizi kullanarak pratiklik kazanabilirsiniz.
Birlik ve beraberlik ayı olarak nitelendirilen Ramazanın geleneksel yönlerinden biri, ailecek kalkılan sahur ve toplu yapılan iftar sofraları oluyor. Birbirinden lezzetli yemeklerin ve aile fertlerinin buluştuğu bu sofralar, keyifli anlara şahit oluyor.
Her aile, kendi bütçesine özel Ramazan alışverişleri gerçekleştirebiliyor. Genellikle iftar ve sahur sofralarının hazırlıklarının heyecanını taşıyan bu alışverişlerle de Ramazan ayının ruhunu hissetmeniz mümkün oluyor. 
Ramazan ayına özel dini yükümlülükler, zekat ve fitre olarak ikiye ayrılıyor. Ramazan ayının paylaşma ruhunun bir getirisi olan bu yükümlülükler, sayesinde sosyal dengenin yakalanması amaçlanıyor. Oruç ile arındırılma yoluna giden ruhumuz, zekat ve fitre ile paylaşmaya alıştırılıyor.
Bu sene ramazan ayın kaçında sorusunun cevabını öğrendikten sonra bu hazırlıkları yapmaya başlayabilirsiniz. Ramazan orucu hangi gün başlıyor olursa olsun geleneksel olan bu hazırlıkların bazılarının planını aylar öncesinden yapmanız mümkün.

Ramazan Sofrası Nasıl Hazırlanır? Nelere Dikkat Edilir?

Ramazan hangi gün başlayacak sorusu kadar bu özel ay boyunca kurulacak sofralarda dikkat edilmesi gerekenler de merak ediliyor. Ramazan denince akıllara sahur ve iftar sofraları geliyor. Peki, ramazan sofrası nasıl hazırlanıyor? 
Sahur, iftar ve bayrama özel sofra tarzları mevcut. Kalabalık iftar ve bayram sofraları için Karaca 12 kişilik çatal kaşık bıçak takımlarını inceleyebilir, davet sofrası zevkinize uygun olan ürünleri erkenden bulabilirsiniz. 
Bu sofraları, Ramazan ruhuna uygun süsleyebileceğiniz masa örtüleri de erken yapabileceğiniz hazırlıklar arasında bulunuyor. İster sahur, iftar ve bayram sofralarına ayrı ayrı masa örtüleri arayın ister tek bir örtüde karar kılın. Birbirinden şık tasarımlarıyla Karaca masa örtüleri modellerini inceleyebilirsiniz. Bu masa örtülerine uygun peçete seçenekleriyle Karaca ürünlerine göz atabilirsiniz. 
Bu aya özel olarak hazırlanan tatlılar listesinin ilk sırasında güllaç yer alıyor. Ağır olmaması sebebiyle iftar sonrası tüketimi kolay olan bu tatlı, geçmişten günümüze gelmiş lezzetlerden biri. Aynı şekilde Ramazan denince akla gelen tatlılardan bir diğeri ise hurma oluyor. Genellikle kuru olarak saklanan hurma, doyuruculuğu ve tüketildiği zaman şeker dengesini sağlamasıyla öne çıkıyor. Siz de bu lezzetleri tercih ederek güzel bir sofra kurabilirsiniz.
Ramazan sofrasına ve zevkinize uygun ürünleri aylar öncesinden seçerek evinizi ramazana hazırlamış olursunuz. Ramazan orucu ayın kaçında biter sorusu ise bayram telaşını beraberinde getiriyor. Bayrama hazır olabilmeniz için Karaca şekerlik modellerini inceleyebilir, ramazan ruhunu yakalayabilirsiniz.

ramazanbayrami2 1