colyakhastaligi1

Çölyak Hastaları ve Oruç: Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çölyak hastalığına sahip olan bireyler, oruç tutup tutamayacakları ile ilgili çeşitli araştırmalar gerçekleştiriyor. Sağlık durumu bu grubun içinde yer almalarına neden olanlar için oruç tutmak, özel bir dikkat gerektiriyor. Kendine özgü bir beslenme tarzına sahip olan Çölyak hastalarının oruç tutmadan önce bazı detayları bilmeleri gerekiyor. Peki, bu detaylar arasında neler bulunuyor?  İçeriğimizin devamını okuyarak Çölyak hastaları oruç tutabilir mi sorusunun yanıtının yarı sıra pek çok faydalı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Çölyak hastalarının, besin alerjilerine dikkat etmeleri ve özellikle oruç sırasında gluten içeren gıdalardan kaçınmaları büyük önem taşıyor. Hem gluten içeren besinlerden uzak duran hem de sağlıklı bir düzene sahip olanların doktor onayı alarak oruç tutmaları mümkün. Glutensiz unlarla hazırlanan dengeli bir iftar ve sahur menüsü oluşturulması bu süreçte olumsuz durumlarla karşılaşmanın önüne geçmeyi sağlıyor. Bu süreçte, özellikle paketli gıdaların etiketlerini detaylı bir şekilde okumak ve gizli gluten içeren maddelerden kaçınmak için hayati bir önem taşıyor. Çölyak hastalarının oruç tutarken bu hususlara dikkat etmeleri ve tercihini sağlıklı atıştırmalıklardan yana kullanmaları öneriliyor.

colyakhastaligi4

Çölyak Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Çölyak hastalığı, bağırsaklarda glüten adı verilen proteinlere karşı aşırı duyarlılık sonucu ortaya çıkan bir bağışıklık sistemi rahatsızlığı olarak tanımlanıyor. Pek çok kişide görülen bu hastalık, gluten içeren buğday, arpa, çavdar gibi tahıl ürünlerine karşı vücudun bağışıklık sisteminin aşırı tepki vermesiyle karakterize olmasıyla biliniyor. Çölyak’ı ilk kez duyanlar vücutta şişkinliğe neden olan bu rahatsızlığın  belirtilerini merak ediyor. Alanında uzman doktorların açıkladığı Çölyak hastalığı belirtileri şu şekilde sıralanıyor:
Hastalığın belirtileri arasında ilk sırada sindirim sistemi rahatsızlıkları yer alıyor. Gluten içeren bir besin tüketildiğinde vücut reaksiyon veriyor ve karında şişlik meydana geliyor.
İshal de Çölyak hastalarının sıklıkla yaşadığı sorunlardan biri olarak öne çıkıyor.
Gluten içeren bir besin tüketildiğinde meydana gelen şişkinliğin yanı sıra şiddetli karın ağrısı da Çölyak hastalığının getirilerinden biri oluyor.
Kilo kaybı gibi problemlerle karşılaşılması da mümkün. Hastalığa sahip olan bireyler çok hızlı kilo alabildikleri gibi ani kilo kayıpları da yaşayabiliyor.
Baş ağrısı, yorgunluk gibi non-spesifik semptomlar da bu rahatsızlığa sahip olunduğunu gösterebiliyor.
Çölyak hastalığı cilt belirtileri arasında ise oldukça sık karşılaşılan deri döküntüleri yer alıyor.
Yeterli ve dengeli bir diyetle kontrol altına alınabilen bu hastalıkta erken teşhis son derece önemli bir yere sahip. Eğer sizler de bu hastalığa sahip olduğunuzu düşünüyorsanız ve belirtilerin bir ya da birkaçını taşıyorsanız Çölyak hastaları neler yer araştırması gerçekleştirerek diyet yapabilir, glutene karşı hassasiyetinizin olup olmadığını gözlemleyebilirsiniz.

Oruç Tutmanın Çölyak Hastaları Üzerindeki Etkileri

Çölyak hastalığına sahip bireylerin oruç tutarken pek çok detaya dikkat etmeleri gerekiyor. Son derece dikkat gerektiren oruç tutma sürecinde, Çölyak hastalarının gluten içeren gıdalardan kaçınmaları önemli. Gözardı edilen ve gerek sahurda gerekse iftarda tüketilen glutenli besinler bağışıklık sistemlerine zarar verebiliyor. Doktorunuzun onayını aldıktan sonra iftar ve sahur sofralarında sağlıklı alternatifleri tercih edebilir, özenle seçilmiş glutensiz gıdalarla beslenebilirsiniz. Böylece herhangi bir sağlık sorunu ile karşılaşmadan oruç tutmak mümkün.

Oruç tutmaya karar veren kişilerin alanında uzman doktorlardan Çölyak hastaları ne yiyemez sorusunun yanıtını almaları, sahur ve iftar sofralarında bu tür besinlere yer vermemeleri gerekiyor. Tüm bunların yanı sıra paketli gıdalardaki içerik etiketlerini dikkatli bir şekilde okumak, gizli gluten içeren maddelerden kaçınmak da bu süreçte büyük bir öneme sahip. Gizli gluten içeren besinlerden uzak durmak için Karaca mutfak şefini kullanarak birbirinden lezzetli öğünler hazırlayabilir, sağlığınızı kontrol altında tutabilirsiniz.

colyakhastaligi2

Glutensiz Oruç: Temel İlkeler

Glutensiz oruç tutmanın temel ilkeleri, Çölyak hastalarının sağlıklarını korurken ibadetlerini de sürdürmelerini sağlamak üzerine odaklanıyor. Çölyak hastalığı geçer mi sorusunun yanıtı olumlu olmadığı için bu rahatsızlığa sahip olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerekiyor. Ramazan ayında oruç tutmak isteyenler için glutensiz orucun temel ilkeleri şu şekilde sıralanıyor:

  • İftar ve sahur sofralarında gluten içermeyen besinlere öncelik vermek gerekiyor. Glutensiz tahıllar, sebzeler, meyveler ve protein kaynakları gibi alternatifler, sağlıklı bir beslenme düzenini destekliyor. 
  • Paketli gıdaların etiketlerini kontrol etmek ve gerekirse bu besinlerin alternatiflerini evde yapmak gerekiyor. El mikseri ve blenderi kullanarak hazırlanabilen pek çok tarif gluten hassasiyeti olan bireylerin sağlıklı yemekler tüketebilmelerini sağlıyor.
  • Gizli gluten içeren maddelerden kaçınmak da oruç tutarken dikkat edilmesi gerekenler arasında bulunuyor. 
  • Su tüketimi bu süreçte önemli bir rol oynuyor. Vücudun su ihtiyacı oruç tutarken arttığı için bireylerin enerji seviyelerini korumak adına dengeli ve yeterli beslenmeye özen göstermeleri gerekiyor. 

Bu küçük ama etkili püf noktalar, Çölyak hastalarının oruç ibadetini sağlıklı bir şekilde yerine getirmelerine yardımcı oluyor. Sizler de gluten hassasiyetine sahip bireyler arasında bulunuyorsanız Çölyak hastaları için tarifleri inceleyerek damak tadınıza uygun olanları deneyebilirsiniz.

Çölyak Hastaları için İftar Menüsü Önerileri

Çölyak hastalarının iftar menüsü oluştururken gluten içermeyen sağlıklı seçeneklere yönelmeleri gerekiyor. Glutensiz tahıllar ve alternatif unlar ile hazırlanan yemekler sindirim sorununun önüne geçmeyi sağlıyor. Sizler de bu hassasiyete sahipseniz iftar için hem hafif hem de doyurucu besinleri tercih edebilirsiniz.

  • Kinoa salatası
  • Pirinç pilavı
  • Karabuğday 
  • Tavuk
  • Balık
  • Baklagiller

gibi çeşitli besinlerle hazırlayabileceğiniz yemekler sayesinde sağlıklı bir süreç geçirebilirsiniz. Tatlılarda ise glutensiz unlarla hazırlanan alternatifleri tercih etmeniz mümkün. Hindistan cevizi veya badem unu ile hazırladığınız kurabiyelerle tatlı ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

colyakhastaligi3