gercek toz salep nasil yapilir

Gerçek Toz Salep İle Salep Tarifi | Lezzetli Salep Nasıl Yapılır?

28 1024x576 1

Türk kültüründe önemli lezzetlerdan bir tanesi olan salep, Orchidaceae ailesinin birçok türün toprak altı yumrularından elde edilen bir lezzettir. Türkler tarafından orkide olarak adlandırılan bu özel nitelikli içecek Anadolunun tel köklü orkide bitkisi olarak öne çıkar. 

Hem ülkede hem de dünya üzerinde keyifle tüketilen lezzetlerden bir tanesi olan salep genellikle kışın tercih edilir. Salep bitkisi “orchis” adıyla bilinir. Mor ve sarı ağırlıklı çiçekleri sahip olan salep bitkisinin çiçekleri salkım şeklindedir. 

Tüketim için kalan kısmı içse toprak altında olan bu lezzet topraktan dikkatlice çıkarılır, güzelce yıkanır ve kaynatılır. Daha sonra kuruması için ipe dizilir. Doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde kurtulma işlemi gerçekleştirildikten sonra ölçülür ve toz haline getirilir.

Bu işlemlerden geçtikten sonra piyasada kendine özel bir yer edinen salep faydaları bakımından da oldukça önemli bir yere sahiptir. Salebin faydaları şöyle sıralanabilir: 

  • Uzun süre tok tutar.
  • Boğazda meydana gelen ağrılar da etkilidir.
  • Öksürüğe iyi gelir.
  • Bağışıklık güçlendirir.
  • Bağırsak hareketlerini düzenleyebilir.
  • Mide rahatsızlıklarını hafifletir.
  • Regli dönemi ağrı ve problemlerini azaltır.

Kişiden kişiye değişkenlik gösterebilecek olan ürünün faydalarından daha fazla yararlanmak için mutlaka bir uzmandan yardım alması gerekir. Ürün son derece basit ve hızlı bir şekilde hazırlanabilen avantajlar sunar.

Kış Aylarının Favori İçeceği Salep!

Kış aylarının gelmesiyle birlikte en çok tercih edilen lezzetli içeceklerden biri şüphesiz ki saleptir. İçi ısıtan lezzet, soğuk havalarda lezzetli tadı ile kendinizi iyi hissetmenize de imkan yaratır. 

Sıcacık yapısı ile sizi sarıp sarmalayan bu özel lezzet sağlıklı olması ile de dikkatleri üzerine çeker. Hiçbir zahmete girmeden rahatlıkla ve pratik bir şekilde hazırlayabileceğiniz salep, salep bitkisinin köklerinden elde edilen tozun kaynatılmasıyla tüketilebilir hale gelir. 

Tamamen doğal halde bulunan bu özel lezzet kış aylarının favori içeceği haline dönüşür. Yediden 70’e her kullanıcının keyifle tüketebileceği bu özel lezzeti kaynatma yöntemiyle su ya da süt ekleyerek hazırlayabilirsiniz. İster tek kişilik isterseniz de çok kişilik hazırlayabileceğiniz lezzeti şekerli ya da şekersiz şekilde de tüketebilirsiniz.

salep tarifi

Gerçek Toz Salep İle Salep Tarifi | Lezzetli Salep Nasıl Yapılır?

Salep yapımında kullanılacak malzemeler kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Kendi damak zevkinize göre tadıda kulağını ayarlayabilmeniz mümkündür. Çeşitli baharatlardan da faydalanarak saleplerimizi çok daha lezzetli bir hale getirebilirsiniz.
Hazırlama Süresi 2 dakika
Pişirme Süresi 10 dakika
Kategori İçecekler
Mutfak Türk Mutfağı
Porsiyon 2
Kalori 188 kcal

Gerçek Toz Salep İle Salep Tarifi | Lezzetli Salep Nasıl Yapılır? Malzemeleri
  

  • 1 fincan süt ya da su
  • 1 çay kaşığı gerçek toz salep
  • 1 tatlı kaşığı  toz şeker ya da iki adet küp şeker
  • 1 çay kaşığının ucunda tarçın

Gerçek Toz Salep İle Salep Tarifi | Lezzetli Salep Nasıl Yapılır? Nasıl Yapılır
 

  • Lezzetli bir salep yapımı için bu üç ana malzemelerin elinizde bulunması yeterlidir.
  • Süt olarak tercih edeceğiniz lezzetler içerisinde doğal süt yapacağınız salebi çok daha lezzetli bir kıvama getirebilir. Pastörize ya da günlük sütü tercih edebilirsiniz.
  • Evde yapılacak salepleriniz için bu süt alternatifleri de idealdir. Süt sindirimi konusunda problem yaşarsınız laktozsuz sütleri de tercih edebilirsiniz. Süt ve süt ürünlerini alerjisi olanlar için su kullanımı da mümkün olabilir.
  • Bir cezveye süt ya da suyu ekleyin.
  • Kaynama derecesine geldikten sonra fincana dökün.
  • Üzerine toz salep ekleyin.
  • Tercihe göre şeker ilavesi yapın.
  • Toz tarçınla süsleyerek servis edin.

Besin Değeri

Serving: 200mlCalories: 188kcalCarbohydrates: 27.8gProtein: 5.6gCholesterol: 14mgSodium: 356mgPotassium: 1130mgVitamin A: 6IUVitamin C: 6mgCalcium: 836mgIron: 0.2mg
Etiket Salep, Toz Salep Tarifi

Porsiyonluk olarak verilen bu malzeme listesi kişi sayısına göre arttırılabilir. Lezzetli bir salep yapımı için bu üç ana malzemelerin elinizde bulunması yeterlidir. Süt olarak tercih edeceğiniz lezzetler içerisinde doğal süt yapacağınız salebi çok daha lezzetli bir kıvama getirebilir. Pastörize ya da günlük sütü tercih edebilirsiniz. 

Evde yapılacak salepleriniz için bu süt alternatifleri de idealdir. Süt sindirimi konusunda problem yaşarsınız laktozsuz sütleri de tercih edebilirsiniz. Süt ve süt ürünlerini alerjisi olanlar için su kullanımı da mümkün olabilir.

Tavsiye: Tercihe bağlı olarak daha lezzetli ve aromatik tatlar etmek için vanilya, şekerli vanilin, vanilya çubuğu ya da damla sakızını salebinizin içerisine pişirme aşamasında ekleyebilirsiniz.

salep nasil yapilir

Lezzetli Salep Yapım Aşaması ve Püf Noktaları 

Lezzetli bir salep hazırlayabilmeniz için biraz sabırlı olmanız gerekir. Kuş akşamların çok daha huzurlu ve keyif veren lezzetlerle geçirebilmenize imkan tanıyan salep içinizi ısıtır. 

Birçok salep sever Salep sever “salep nasıl yapılır?” sorusunun merak ediyor olabilir. Bu sorunun yanıtı son derece basittir. Öncelikle gerçek ve kaliteli bir salep tozu edinmeniz gerekir. Sonrasında bulunabilir ve erişebilir malzemelerden olan süt ve şekeri malzeme listenizde bulundurmalısınız. 

Salep yapımı için öncelikle ana malzemeleri tedarik etmeniz gerekir. Gerçek salep kullanarak yapacağınız içecekler eşsiz lezzetleri ulaşır. Öncelikle atlanmaması gereken bir detay vardır. Eşsiz lezzete sahip salep hazırlamak istiyorsanız süt kullanımında bulunmanız gerekir. 

Sevdikleriniz, kendiniz ve çocuklarınız için keyifli hazırlayacağınız bu lezzet için tüm malzemeleri bir araya getirdikten sonra derin bir tencere, cezve ya da sütlük içerisinde kısık ateşte pişirebilirsiniz. Pişirmeden önce mutlaka tel bir süzgeç ya da çırpıcı yardımıyla hızlı bir şekilde karıştırın. 

Bu detay salebinizin topaklanmasın önleyecektir. Kıvamlı bir yapıya sahip olan salebin dibinin tutmasını engellemek için kaynama gerçekleşene kadar karıştırmaya devam edin. 

Salepiniz kıvam aldıktan sonra bir taşım daha kaynatın de sonrasında içeceği fincanlara paylaştırım. Sunum aşamasında üzerine toz tarçın ekleyebilirsiniz. Damak tadınıza bağlı olarak içerisine, damla sakızı gibi çeşitli aromatik lezzetler de ekleyebilirsiniz. 

Salebinizi sorunsuz ve hızlı bir şekilde hazırlayabilmek için Karaca markasının ürünleri arasında bulunan sütlük, tencere ya da cezve çeşitlerini de tercih edebilir pratik bir şekilde hazırlığınızı yapabilirsiniz.