Findikli Kiraz Receli Tarifi BLog 2 Gorsel

Evde Kolay Bir Şekilde Yapabileceğiniz Fındıklı Kiraz Reçeli

Reçel, sabah kahvaltılarının vazgeçilmez öğelerinden biridir. Özellikle yaz aylarında kiraz ve çilek gibi meyvelerin bol bulunması ile oldukça fazla tüketilen yiyecekler arasındadır. Yaz aylarının tadını damağınızda bırakan o kiraz reçelini tüm yıl yiyebilmeniz için evde yapabileceğinizi biliyor muydunuz?

Farklı farklı meyvelerden yapılan reçeller arasından en çok talep gören kirazdır. Bu bakımdan yaz aylarında bolca yapılmanın yanında, meyve halinde buzlukta saklanarak yıl boyu taze şekilde reçeli yapılır. Aynı zamanda yaz aylarında bolca yaparak yıl boyu bu muhteşem lezzetin tadına varabilirsiniz. Tadı damağınızda kalacak bu lezzeti evde yapmak son derece kolay… İçerisine fındık da ekleyerek reçelin tadını üst seviyeye taşıyabilirsiniz. 

Fındıklı kiraz reçeli tarifi ile pazar kahvaltılarında daha popüler hale gelebilirsiniz. İşte tadı ile damağınızda unutulmaz bir yer edinecek olan fındıklı kiraz reçeli tarifi…

Findikli Kiraz Receli Tarifi BLog 2 Gorsel

Fındıklı Kiraz Reçeli

Tüm zamanların en farklı tariflerinden biri olan Fındıklı kiraz reçeli tarifi ile muazzam lezzet deneyimi yaşayabilirsiniz. İşte lezzet patlaması yaşayabileceğiniz Fındıklı Kiraz reçelinin detaylı tarifi…
Hazırlama Süresi 3 saat 30 dakika
Pişirme Süresi 3 saat
Kategori Tatlı
Mutfak Türk Mutfağı
Porsiyon 20 kişilik
Kalori 245 kcal

Fındıklı Kiraz Reçeli Yaparken Kullanabileceğiniz Ev Aletleri

Fındıklı Kiraz Reçeli Malzemeleri
  

  • 3 kg kiraz
  • 1 kg şeker
  • su
  • Fındık isteğe bağlı 3 veya 4 avuç
  • limon

Fındıklı Kiraz Reçeli Nasıl Yapılır
 

  • Öncelikle 3 kg kirazı pişirme tenceresine alın. Dilerseniz bu aşamada kirazların çekirdeğini çıkarabileceğiniz gibi, bu tarifte çekirdekli olarak yapılır. Burada çekirdekler çıkarılmadan yapıldığı için 3 saat pişirme süresi vardır.
  • Sonrasında 3 kg kirazın içerisine 1 kg şeker eklemeniz gerekiyor.
  • Şeker ve kirazın içerisine, tencerenin dibini kaplayacak kadar su ekleyin.
  • Sonrasında kısık ateşte 3 saat boyunca kiraz reçelini kaynatın.
  • Kırmızı kiraz reçeli piştikten sonra üzerine yarım limonu tamamı olmayacak şekilde ekleyin.
  • Son hali ile koyuluğuna bakarak ocaktan alabilir ve huni yardımıyla kavanozlara doldurabilirsiniz.

Video

Besin Değeri

Serving: 100gCalories: 245kcalSugar: 39.7g
Etiket Tatlı

Kiraz Reçeli Kaç Dakika Kaynatılır?

3 saat kaynatma süresi ile kiraz reçeli kaç dakika kaynatılır sorusuna cevap verir niteliktedir. Ölçülere harfiyen uymanız halinde genel olarak 3 saatlik bir kaynatma süresi biçilir. Fakat evinizdeki ocağa göre bu süre değişkenlik gösterebilir. 

Bu bakımdan evinizdeki ocağın ateşleme seviyesi daha az ise daha uzun süreli pişirmeniz mümkün olabilir. Kendi ocak ölçülerinize göre bu süreyi hesaplayabilir veya kiraz reçeli koyulaşmasına bakarak da ocağı kapatma süresine karar verebilirsiniz. 

Bu süre kiraz reçeli yapılışı ile de değişkenlik gösterebilir. Bu bakımdan eğer kirazların çekirdeklerini çıkararak kiraz reçeli tarifi yapıyorsanız süre kısalır. yani çekirdekli yaptığınızda 3 saat kaynatmanız gerekirken çekirdeksiz yaptığınızda daha kısa sürede kaynayacağı için kontrol etmeniz gerekir. 

Kaynama süresine reçelin yapısına bakarak karar verebilir ve ocaktan alabilirsiniz. Çekirdekli kiraz reçeli nasıl yapılır diye düşünüyorsanız tarife göz atabilirsiniz. 

Kiraz Reçeli Tarifinin Püf Noktası Nedir?

Kiraz reçeli nasıl yapılır püf noktası oldukça çeşitlilik gösterir. Bu bakımdan tarifi yapmaya başlamadan önce püf noktalara göz atmanız önerilir. Öncelikle tarifin ilk başlangıcında kiraz çekirdeklerini ne yapacağınıza karar vermeniz gerekir.

Bu tarifi dilerseniz çekirdeklerini ayıklamadan yapabileceğiniz gibi, çekirdeklerini ayıklayarak da yapabilirsiniz. Çekirdekli kiraz reçeli yapımı, çekirdeksiz olana göre biraz farklıdır. Bu bakımdan değişkenlik kaynatma süresi ile orantılıdır. 

Çekirdekli tarifi 3 saat kaynatmanız gerekirken, çekirdeksiz tarifi daha az kaynatmanız gerekir. Bu hali ile farklılıklar söz konusudur.

İkinci olarak ocağı en kısık seviyede ayarlamanız ve tencerenin veya tavanın kapağını kapatmanız gerekir. Eğer kısık ateşte yapmazsanız, reçelin altını kapattıktan bir süre sonra şekerlendiğini görebilirsiniz. Bunun sebebi şekerin tamamen erimeden kaynama seviyesine gelmesidir. 

Bu bakımdan kısık ateşte yaparak reçelinizin kaynama seviyesine ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Kaynadıktan sonra tencerenin kapağını ve ocağın altını açabilirsiniz. Bu sayede şekerlenmesinin önüne geçebilir ve tadı damağınızda kalacak bir reçele sahip olabilirsiniz.

Bu aşamadan sonra reçelin üzerinde kef diye adlandırılan bir köpük oluşumu gerçekleşir. Bu köpüğü almadığınız takdirde reçelinizin üzerinde beyaz renkli küçük parçacıkların olduğunu görebilirsiniz. Genel olarak kötü bir şey olmamalarına rağmen göz zevkine hitap etmezler. Dilerseniz reçelin üzerinden aldığınız köpükleri ekmeğe sürerek yiyebilirsiniz. 

Reçelinizin olduğunu, bir kaşık yardımıyla tabağa reçelden biraz alarak öğrenebilirsiniz. Tabak üzerine aldığınız reçelin suyu birkaç dakika içerisinde donmaya başlarsa reçeliniz olmuş demektir. 

Reçel olduktan sonra içerisine yarım limonun tamamı olmamak üzere ekleyebilirsiniz. Bu işlem ile reçelinizin tadı daha mayhoş bir hal alarak, muazzam bir lezzete ulaşır. Limondan 3 veya 4 avuç fındık ekleyebilir ve reçelin lezzetini arttırabilirsiniz. 

Kiraz Reçeli Servis Önerileri

Kiraz reçeli nasıl yapılıyor diye anlattıktan sonra şimdi servis önerilerine geçebiliriz. Sabah kahvaltılarının vazgeçilmez bir öğesi haline gelen reçeller sofralara renk katar. Bu bakımdan sofralarda farklı aromalara sahip reçellere de yer verilir. Minik kaselere katarak sofranızda yer verebileceğiniz reçelleri, pek çok şekilde servis etmeniz mümkündür.

Beyaz renkli bir tabak tercih ederek reçelinizin rengini ön plana çıkarmanız mümkündür. Bu aşamada reçel tabağının üzerine ekleyeceğiniz bir nane parçası ile dekoratif bir hava oluşturabilir ve göz zevkinize hitap etmesine imkan verebilirsiniz. 

Reçel ile en uyumlu olan şeylerden biri kaymaktır. Bu bakımdan kaymağı bir servis tabağına yerleştirerek üzerine kiraz reçelini ekleyebilirsiniz. Kaymak ile Kiraz reçeli nasıl olur diye düşünüyorsanız, ikisi bir araya gelince muazzam bir lezzet bombası ortaya çıkar denilebilir. Aynı zamanda kaymak ile reçeli farklı tabaklarda servis edebilir ve misafirlerinizin ikisini ayrı ayrı yemesini sağlayabilirsiniz. 

Ekmekleri minik parçalar halinde kızartıp, üzerlerine kiraz reçelini sürerek de servis edebilirsiniz. Bu bakımdan kürdan ile sabitlemeniz, minik ekmekleri tutmak açısından işinizi kolaylaştırır.