patates kroket 1

Enfes Patates Kroket Tarifi

Enfes Patates Kroket Nasıl Yapılır?

patates kroket 3

Sofralarınızı renklendirebileceğiniz enfes patates kroket tarifi Karaca Blog’da! Şahane bir atıştırmalık olan patates kroket Fransız mutfağından bizlere armağan nefis bir lezzet olarak favorilerimiz arasında. Tüm dünya ülkelerinin mutfaklarında sıklıkla yer verdiği potasyum zengini bir sebze ile yapılan bu tarif; dışı çıtır çıtır içi yumuşacık bir aperatif! Evde patates kroket yapımı da oldukça kolay! 

Karaca’da bulunan gıda malzemeleri, mutfak grubu ve pişirme gereçleri tarifin hazırlanması aşamasında oldukça işinize yarayabilir. Patates kroket nasıl yapılır diye düşünüyorsanız püf noktaları ve sunum önerileri ile gelin beraber inceleyelim.

patates kroket 1

Patates Kroket

Püre hâline gelen patatesler baharatlandırılıp tereyağı ile lezzetlendirildikten sonra şekil verilir, panelenip derin yağda kızartılarak servise hazır hâle getirilir. Atıştırmalık olarak tercih edilen kroketin en güzel eşlikçisi ile lezzetli bir dip sos olabilir.
Hazırlama Süresi 1 saat
Pişirme Süresi 10 dakika
Toplam Süre 1 saat 10 dakika
Kategori Atıştırmalık
Mutfak Fransız Mutfağı
Porsiyon 4
Kalori 250 kcal

Patates Kroket Yaparken Kullanabileceğiniz Ev Aletleri

Patates Kroket Malzemeleri
  

  • 4 orta boy patates
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yumurta sarısı
  • 2 yemek kaşığı rendelenmiş parmesan peyniri
  • 2 yemek kaşığı doğranmış frenk soğanı
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber

Panelemek için;

  • 1 kase un
  • 1 kase pane harcı panko veya galeta unu
  • 2 yumurta

Patates Kroket Nasıl Yapılır
 

  • Patatesleri soyduktan sonra eşit pişmeleri için aynı büyüklükte olacak şekilde doğrayın.
  • Derin bir tencerede kaynattığınız suya 2 kaşık tuz ekleyin. Kaynar suda patateslerinizi 10 dakika içleri de yumuşayana kadar haşlayın.
  • Yumuşadıktan sonra ilk buharı ve sıcağının çıkması için yarım saat kadar bekleyin, bu dinlenme aşaması şekil verirken istediğiniz kıvamı elde etmeniz için gerekli.
  • Tuz, karabiber, rendelenmiş parmesan ve tereyağı ekleyerek ezici yardımıyla ezin. Blender gibi kesici aletler kullanmamaya özen gösterin ve fazla karıştırmaktan kaçının. Patates kroket kaşarlı olmasını istiyorsanız bu adımda parmesan yerine kaşar kullanabilirsiniz.
  • En son aşamada doğranmış frenk soğanlarını ekleyin.
  • Patateslerinizi; baş parmak büyüklüğünde yuvarlak ve uzun olacak şekilde şekillendirin.
  • Şekillendir işleminden sonra sırasıyla; önce una, sonra yumurtaya, daha sonra pane harcına batırın. Tüm yüzeylerin kaplandığından emin olun. Patates kroket galeta unsuz olsun istiyorsanız panko kullanabilirsiniz.
  • Derin bir kızartma tenceresinde yağı kızdırın.
  • Isınan yağa kroketlerinizi atarak dışları çıtırdayıp parlak sarı renk alana kadar yaklaşık 7 dakika kızartın.

Besin Değeri

Serving: 250gCalories: 250kcalCarbohydrates: 64.21gProtein: 15.66gFat: 64.21gCholesterol: 100.49mgSodium: 508.95mgPotassium: 613.87mgFiber: 4.7g
Etiket Patates Kroket

Patates Kroket Yapımı Püf Noktaları

Evde patatesli kroket tarifi doğru yapıldığında emeğinize değecek ve lezzeti konuklarınızca konuşulacak bir atıştırmalıktır. Patates kroket dağılmaması için yapımında bazı püf noktalardan bahsetmek gerekir. 

Bunlardan ilki; sebze seçimi! İyi bir kıvam için, sarı görünen, bol nişastalı patatesler tercih edilmeli. Bir diğer dikkat çekeceğimiz nokta ise blender ya da mikser gibi bıçaklı küçük ev aletleri kullanılmamalı. Fazla ezilmiş ve karıştırılan haşlanmış sebzenin nişasta dokusu da parçalanır. Bu sebeple daha akışkan ve yapış yapış bir kıvam ortaya çıkar. Bu durum şekil vermenize engel olabilir.

Daha da lezzetli bir tarif için neler yapabiliriz? Haşlama suyuna mutlaka tuz atın ki sebzeler piştiğinde tuzu içlerine çekmiş olsunlar ve daha da lezzetli hâle gelsinler. Tarifi farklı şekillerde lezzetlendirmek de mümkündür. İsterseniz içerisine muskat cevizi, maydanoz, taze soğan ya da dereotu gibi damak tadınıza uyan ürünler ekleyebilirsiniz.

Bunların yanı sıra patatesleri haşlamadan önce eşit parçalara bölmek homojen şekilde pişmelerini ve ağzınıza sert tanelerin gelmemesini sağlayacaktır. Dağılmaması için şekil verdikten sonra ve kızartmadan önceki adımda biraz dondurucuda tutarsanız dağılma riskini en aza indirebilirsiniz. Hatta tam bu aşama aşağıda da bahsedeceğimiz patates kroket buzlukta nasıl saklanır sorusunun cevabı olabilir. Dilediğiniz kadar kroketi kızartabilir kalanını da buzlukta saklayabilirsiniz.

Patates Kroket Sunum Önerileri

patates kroket 2

Şekil verme kısmı aslında sizin seçiminiz. Patates kroket yapımı sırasında dilerseniz yuvarlak dilerseniz daha silindirik hâle getirebilirsiniz. Kaşarlı patates kroket tercih edecek olursanız iştah açan uzayan bir peynir görüntüsünü küçük bir kâse içerisinde domates sos ile sunabilirsiniz.

Sunum için kayık tabaklar tercih edebilir, ortada ufak bir sosluk kullanabilirsiniz. Patates kroket tarif yapımı teknikleriyle hazırlayabileceğiniz mozzarella çubukları, soğan halkaları ve spring roll gibi atıştırmalıklarla sofranızı zenginleştirebilir tabaklarınızı renklendirebilirsiniz.

Sunum sanatı elbette sadece tabaklarla sınırlı değil. Sıklıkla karşılaştığımız şık kesme tahtaları üzerinde sunumlar çok modern ve göz alıcı görünmekte. Bunun için sunum tahtaları, döner tablalar ya da kesme tahtaları gibi mutfak ekipmanları kullanabilirsiniz. Ek olarak restoran ve kafelerde gördüğümüz şık küçük sepetler ya da minik fritöz telleri de kızartma sunumları için çok şık gözükebiliyor. 

Altın gibi kızarmış nefis patates kroketlerinize en uyumlu ve doğal renklerin beyaz, yeşil ve kırmızı olacağını unutmayın. Sunum yaparken önceden iç harcına ilave ettiğiniz frenk soğanlarınızı da biraz kenara ayırıp en son üzerine serpiştirebilirsiniz. Patates kroket fırında pişer mi gibi sorularınız varsa okumaya devam edin.

Patetes Kroket Yapımıyla İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Patates Kroket Fırında Pişer Mi?
Elbette, patates kroket fırında hem çok sağlıklı hem de nefis olur. Patates kroket kalori bakımından sizi düşündürüyorsa fırın ya da Airfryer kullanarak pişirebilirsiniz. En pratik ve hızlı şekilde Airfryer kullanarak pişirmek için size önerimiz Karaca Air Pro Cook Manuel XL Airfryer ile yapabileceklerinizi keşfetmeniz! Birçok ürünü hızlıca ve daha az yağ kullanarak hazırlayabilir, mutfaktaki konforu yakalayabilirsiniz. Hazırladığınız patates kroketlerinizi çözünmesini beklemeden 180 derecede 10-12 dakika arası kontrollü olarak pişirmeniz yeterli olacaktır.

Patates Kroket Nasıl Pişirilir?
Patates kroket
yaygın olarak derin yağda kızartma yöntemi ile pişirilse de fırın ya da Airfryer kullanılarak pişirilebilir. Öncesinde haşlanma süreci olduğundan aslında amaç içerisinde bağlayıcı olarak kullandığımız yumurtanın pişmesi ve dış katmanın çıtır çıtır olmasıdır.

Patates Kroket Yanına Ne Gider?
Dilerseniz servis ederken daha da lezzetli bir atıştırmalık tabağı sunumu için dip sosları küçük kaplar içerisinde kullanabilirsiniz. Taze kereviz sapları, dereotu ve zeytinyağı ile yapabileceğiniz lezzetli bir ranch sos ya da tatlı tuzlu acı tatları karıştırmaktan hoşlanıyorsanız Acı Biber Reçeli gibi lezzetlerden yardım alabilirsiniz. Çeşitli kahvaltılıklar kullanarak de sofranızı renklendirebilirsiniz. Bu seçenekler patates kroket yanına ne gider sorusunun cevabı niteliğindedir.

Dondurulmuş Patates Kroket Nasıl Pişirilir?
Dondurulmuş patates kroket çözünmesi beklenmeden dondurucudan çıktıktan sonra kızartılabilir. Çözünmesini beklemek formlarını bozacaktır ve kızarma esnasında dağılmasına sebebiyet verecektir. Yapım aşamasında form bozukluğu gibi durumlar yaşanabilir. 
Bu problemlerin yaşanmaması için hazırladığınız kroketlerinizi dondurucuya atarken, kesme tahtası ya da tepsi gibi düz bir zemin üzerinde ilk dondurma işlemini gerçekleştirmenizde fayda var. Bu yüzden pişirme esnasında da eğer derin yağda kızartıyorsanız fazla karıştırmamaya özen gösterin.

patates kroket 1