lokma blog v2

Ekmek Hamuru İle Kolay Lokma Tatlısı Tarifi

lokma tatl

Çıtır çıtır hamuru, enfes şerbeti ve damakta iz bırakan lezzetiyle sofraların en keyifli tatlısı lokma, Ramazanda iftar sofralarınıza konuk olmaya hazır! Şerbetli tatlılar arasında en popüler tercihler arasında yer alan bu enfes lokma tarifi için gelin Refika Birgül’ün mutfağına konuk olalım ve hiçbir yerde bulamayacağınız püf noktalarla mükemmel bir tatlı hazırlayalım. Üstelik ekmek hamurundan ve oldukça da kolay bir reçeteyle! İşte sizin de kısa sürede hazırlayabileceğiniz tam çıtırında pratik ve kolay lokma tatlısı tarifi:

lokmatatlisi

Lokma Tatlısı

“Lokma tatlısı nasıl yapılır ya da evde profesyonel bir lokma tatlısı yapmak mümkün mü?” Sorularına verilecek en iyi cevap;lokma tatlısı malzemeleri ile eksiksiz yapılacak ve pratik bir tarifte gizlidir. Siz de misafirlerinizle iftardan sonra keyifli bir çay saati için ekmek hamuru ile oldukça pratik şekilde bu tarifi deneyebilirsiniz.
Hazırlama Süresi 30 dakika
Pişirme Süresi 9 dakika
Toplam Süre 39 dakika
Kategori Tatlı
Mutfak Türk Mutfağı
Kalori 957 kcal

Lokma Tatlısı Yaparken Kullanabileceğiniz Ev Aletleri

Lokma Tatlısı Malzemeleri
  

  • Ekmek hamuru
  • 1 su bardağı su
  • Yarım bardak şeker
  • Birkaç tutam ıhlamur
  • 3 çorba kaşığı pekmez
  • 5 çorba kaşığı tahin
  • 3 yarım ekmek hamuru
  • 4 çay kaşığı ayçiçek yağı
  • 1/3 ml soda
  • Birkaç damla limon

Lokma Tatlısı Nasıl Yapılır
 

  • “Lokma tatlısı nasıl yapılır?” sorusunun birçok farklı cevabı var. Şerbetle tüketilen bir tatlı çeşidi olan lokmayı çikolata, tahin pekmez ve klasik bir şerbetle birbirinden farklı şekilde hazırlamak mümkün. Üstelik kuruyemiş gibi süslemelerle mükemmel sunum eşliğinde de hazırlayabilirsiniz.
  • Lokma tatlısı malzemeleri hazırsa tarifimize ilk olarak şerbet yapımıyla başlamalıyız. Bunun için 1 su bardağı su ve yarım ölçek şekeri tencereye alarak kaynamaya bırakın. Ancak su kaynama öncesinde şekeri karıştırarak iyice eritmeyi unutmayın.
  • Yarım ekmek hamurunu, blendera alın ve üzerine ayçiçek yağı dökün. Blenderı çalıştırarak karıştırın.
  • Ardından karışımın üzerine bir şişe sodanın üçte biri ekleyerek karıştırmaya devam edin.
  • Bu esnada tencereye yağı alın ve ocakta yağı kızdırın. Hamur kıvama geldikten sonra kızmakta olan yağa bir kaşık yardımıyla hamuru dilim dilim bırakın.

Püf Nokta 1: Hamurun kaşığa yapışmasını engellemek için kaşığı öncesinde yağa batırın ve hamur dilimlerini bu işlemden sonra kaşıkla kızgın yağa bırakın.

    Püf Nokta 2: Lokmaları kızgın yağdan çıkarmak ve şerbete batırmak için iki adet kevgir kullanmalısınız. Aksi takdirde kızgın yağdan suya batırılan kevgir, çeşitli mutfak kazalarına yol açabilir.

    • Kızgın yağda kızartılarak kıvamını bulan hamurlar, soğuk şerbete doğrudan bırakılır. Bu sayede bir sıcak ve soğuk kombinasyonu sağlanır.

    Video

    Besin Değeri

    Calories: 957kcal
    Etiket lokma tatlısı nasıl yapılır, lokma tatlısı tarifi

    Lokma Tatlısı Yapmanın Püf Noktaları

    lokma ttalissi

    Evde pratik lokma tatlısı tarifi için reçeteyi uygularken dikkat etmeniz gereken birkaç püf nokta var! İşte bu püf noktalar:

    1- Yukarıda tarifi anlatırken de belirttiğimiz gibi lokma tatlısı için klasik bir şerbet hazırlarken, suya eklenen şekerin su kaynamadan eritilmiş olması gerekir. Bu, lokma tatlısı yapımı için öncelikli adımdır.

    2- Evde klasik ve profesyonel bir lokma tatlısı yapmak isteyenler için su ve şeker karışımı, ideal şerbet tadını oluşturur. Şerbet karışımına birkaç damla limon eklemek, şerbetin kıvamını artırır. Ayrıca Lokmaların çıtırtısını kaybetmemesi için şerbetin de soğutulması gerekir.

    3- Şerbete eklenen ıhlamur, benzersiz bir aroma sağlar. Ihlamur, özelliği gereği soğuyunca daha güzel kokar ve lokmaya aromasını verir.

    4- Lokma tatlısına alternatif bir şerbet için tahin ve pekmez, birçok kişinin tercih ettiği bir ikili. Tahin, aslında bir susam ezmesidir, bu sebeple yağ miktarı epey yüksek bir besin. Lokma tatlısının lezzetine hem lezzet açısından hem de yüksek yağ oranı açısından katkıda bulunabilir.

    5- Tüm bu malzemelerin tam olarak karışması için birçok fonksiyona ve güçlü bir motora sahip Mastermaid Chef mikseri tercih edebilirsiniz. Mastermaid Chef’in hamur karıştırıcısı, balon çırpıcı, düz karıştırıcı gibi karıştırma aksesuarları vardır. Ayrıca sıçrama önleyici özel kapağı sayesinde lokma tatlınızın her aşamasında mutfağınız temiz kalır.

    Lokma Tatlısı Yanına Ne Gider?

    Son zamanlarda lokma tatlısı tarifleri, içine birçok farklı lezzet katılarak çeşitlendirildi. Pekmez tahinli ya da çikolatalı lokma tatlısı, irmikli lokma tatlısı veya ballı lokma tatlısı gibi alternatifler, farklı lezzet denemek isteyenler için güzel bir seçenek.

    Tabii kalori hesabı yaparak öğünlerine dikkat edenlerdenseniz, klasik tarif sizin için daha uygun. Klasik şerbetli lokma tatlısının 1 porsiyonu 957 kaloriyken, üzerine eklenecek çikolata sosları ya da meyvelerle kalorisi daha da yükselecektir. Bu durumu göz önünde bulundurmanızda fayda var. Lokma tatlısı kalori bilgileri için bu detaylara da dikkat edebilirsiniz:

    1 porsiyon lokma tatlısı kalori 957
    1 adet lokma tatlısı kalori: 78
    5 adet lokma tatlısı kalori: 388

    Şimdi gelelim asıl konumuza! Hazırladığınız lokma tatlısının yanına neyin iyi gideceği lokma tatlısını nasıl çeşitlendirdiğinizle doğru orantılı! Yine de bir genelleme yapacak olursak bu enfes tatlının yanında gidebilecekleri şöyle sıralayabiliriz:

    Dondurma
    Çıtır çıtır lokma tatlısını vurucu bir lezzete dönüştürecek dokunuşlardan ilki sade dondurma. Hem şekeri dengelemek hem de ağızda serin bir tat bırakmak için dondurmayı tercih edebilirsiniz.

    Meyve Dilimleri
    Lokma tatlısını gurme bir lezzete dönüştürmek için meyvelerden yardım alabilirsiniz. Özellikle çilekle servis edilecek lokma tatlısının tadına doyum olmaz!