airfryer kofte

Refika ile Karaca Test Mutfağı | Sokak Köftecilerinin Lezzetini Evde Bulunca

airfryer kofte

Sokak Köftesi

Kıyma, soğan, sarımsak ve baharatların karışımından oluşan köfteler sıcak lavaş ekmekleri ile servis edilir.
Hazırlama Süresi 20 dakika
Pişirme Süresi 10 dakika
Toplam Süre 30 dakika
Kategori Ana Yemek
Mutfak Türk Mutfağı
Porsiyon 4
Kalori 450 kcal

Sokak Köftesi Malzemeleri
  

  • 500 gram kıyma
  • 1 adet büyük boy soğan rendelenmiş
  • 3 diş sarımsak ezilmiş
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • Tuz
  • 4 adet lavaş ekmeği
  • Yeşillikler maydanoz, roka, marul vb.
  • Turşu ve acı sos isteğe bağlı

Sokak Köftesi Nasıl Yapılır
 

  • Kıyma, rendelenmiş soğan, ezilmiş sarımsak, domates salçası, tuz ve baharatları bir kapta karıştırın.
  • Karışımı yoğurarak köfte hamuru kıvamına gelene kadar özleştirin.
  • Köfteleri cevizden biraz daha büyük boyutlarda yuvarlayın ve şekil verin.
  • Tavayı ısıtın ve köfteleri kızartın. Her iki tarafı da kızarana kadar pişirin.
  • Lavaşları tavada hafifçe ısıtın.
  • Lavaşları servis tabağına alın ve üzerine yeşillik, turşu ve acı sos ekleyin.
  • Köfteleri lavaşların üzerine yerleştirin.

Video

Notlar

Sokak Köftesi Malzemeleri
Sokak köftesi bir diğer adı ile tükürük köfte tarifi Türk mutfağına ait bir yemek olur. Oldukça lezzetli sokak yemeği olan sokak köftesi bol baharatlı ve doyurucu köftelerin lavaş ekmeği ile servis edilir. Sokak köftesi yapımında tarifteki malzemeleri kullanarak evde kolayca hazırlayabilirsiniz.

Besin Değeri

Serving: 250gCalories: 450kcalCarbohydrates: 31gProtein: 28gSaturated Fat: 5gPolyunsaturated Fat: 14gCholesterol: 82mgSodium: 475mgPotassium: 625mgFiber: 3gSugar: 2gVitamin A: 12IUVitamin C: 2mgCalcium: 37mgIron: 3mg
Etiket evde sokak köftesi, sokak köftesi nasıl yapılır

Sokak Köftesi Nasıl Yapılır?

Sokak köftesi yaparken yemek talimatları adımlarını takip edebilirsiniz. Köftelerin yapımı için kıymayı derin bir kabın içine koyarak işleme başlayabilirsiniz. Sokak köftesi nasıl yapılır sorusuna cevap arıyorsanız bu yazıyı okuyabilirsiniz.
Kıymanın üzerine rendelenmiş soğan, ince kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber, kimyon ve pul biber ekleyin. Tüm malzemeleri birleştirmek için elinizle kıymayı yoğurun. Yoğururken ara sıra karışıma su ekleyin ve malzemelerin homojen bir şekilde karıştığından emin olun.
Yoğurduğunuz karışımdan parçalar koparıp avuç içinde yuvarlayarak köfteler hazırlayın. Hazırladığınız köfteleri bir tabağa veya tepsiye dizin. Köfteleri biraz yağlanmış bir ızgara veya tavada pişirin. Pişirmeye başlamadan önce köftelerin etrafına birer yaprak marul koyabilirsiniz.
Köfteleri pişirirken ara sıra ters çevirin ve her tarafının eşit şekilde piştiğinden emin olmanız önem taşır. Köfteler piştikten sonra ekmek arasına alın ve arzu ederseniz soslarla servis yapabilirsiniz.

Sokak Köftesi Tarifi Püf Noktaları

airfryer kofte 1

Tükürük köftesi nasıl yapılır diye düşünüyor olabilrisiniz. Sokak köftesi Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri olur. Farklı baharatlarla harmanlanmış kıymadan hazırlanan köfteler ekmek arasında servis edilir. Çeşitli soslarla lezzetlendirilir. Sokak köftesi yapımı oldukça kolay gerçekleşir. Yapımında göz önünde bulundurulması gereken bazı püf noktaları bulunur. Bu noktalara dikkat ederek evde sokak köftesi tarifi ile lezzetli bir sonuç elde edebilirsiniz. 

Sokak köftesi yapmak için en uygun kıyma dana veya kuzu kıyması olur. Kıymayı etin yağ oranı yüksek olan bir bölgesinden tercih edebilirsiniz. Kıyma seçimi köftenin lezzeti için oldukça önemli yer tutar. 

Tükürük köftesi baharatlarla zenginleştirilen lezzet olduğu için baharat seçimi de oldukça önemli olur. Baharatları eklerken ölçüyü abartmadan dengeli şekilde kullanmak gerekir. Köfte karışımına ekleyebileceğiniz baharatlar arasında tuz, karabiber, pul biber, kimyon, kekik, yenibahar ve kekik yer alabilir. Baharatların aromalarının birbirine uyumlu olmasına özen göstermeniz önerileri.

Sokak Köftesi Sunum Önerisi

airfryer kofte 2

Sokak köftesi yaparken en önemli şeylerden biri kullanacağınız malzemelerin kalitesi olur. Özellikle etin kalitesi köftenizin lezzeti için önemli yer kaplar. Baharatlarınızın taze olması da köftenizin lezzetini artırır.

Sokak köftesi yaparken hazırlıklarınızı önceden yapmanız sunumunuzu daha düzenli ve hızlı hale getirir. Öncelikle köfte harcınızı hazırlayabilir ve buzdolabında bir süre bekletebilirsiniz. Harcınızın lezzeti daha da artar ve köfteleriniz daha kolay şekil alır. Köftelerinizi hazırlarken yanınızda birkaç adet ıslak mendil ve kağıt havlu bulundurmanız da işinizi kolaylaştırır.

Sokak köftesi yaparken sunumunuzu da düşünmeniz gerekir. Görsel olarak çekici sunum yemeğinizi daha lezzetli hale getirir. Bunun için öncelikle uygun tabak seçimi yapabilirsiniz. Renkli ve çekici tabak tercih etmeniz sunumunuzu daha ilgi çekici hale getirir. 

Köftelerinizi tabağa düzgün şekilde yerleştirebilir ve üzerine taze yeşillikler ekleyebilirsiniz. Yanında servis edeceğiniz sosları ve turşuları da düzenli şekilde sunmaya özen göstermeniz tavsiye edilir. Pratik tarifi sevdiğiniz dostları ve aile üyelerini ağırlarken yapabilir, afiyetle yiyebilirsiniz.