zeytinyagi 0

Soğuk Sıkım Zeytinyağı Nedir?

Sağlık ve Lezzetin Buluşması: Soğuk Sıkım Zeytinyağı

Zeytinyağının hayatımızda hem sağlık hem de lezzet açısından önemi büyük. Çünkü içeriğindeki doymamış yağ asitleri, vitaminler ve antioksidanlarla bağışıklık sistemini güçlendirir ve sağlığa önemli bir katkı sağlar. Özellikle soğuk sıkım zeytinyağı, yağ asitleri açısından çok daha zengin bir özelliğe sahiptir ve kalp, damar sağlığına doğrudan etki eder. Peki, hem lezzette hem de sağlıkta öne çıkan soğuk sıkım zeytinyağı nedir, nasıl üretilir ve özellikleri nelerdir? Gelin, yüksek kaliteli bu zeytinyağı hakkında bilinmesi gereken tüm detayları birlikte inceleyelim.

zeytinyagi 2

Soğuk sıkım ne demek diye düşünüyorsanız doğru yerdesiniz. Ezilen zeytinlerden elde edilen ve doğal bir yağ türü olan zeytinyağı, içeriği, işlenişi ve aromalarıyla pek çok çeşide sahip olabilir. Soğuk sıkım zeytinyağı ne demek sorusu ise en çok merak edilenlerden biri.

Düşük sıcaklıkta ve mekanik yöntemlerle ezilerek elde edilen yağa denir. Soğuk pres nedir, sorusunu merak edenler için de aslında bu bir cevap niteliğinde. Zeytinler soğuk presten geçirilerek ezilerek elde edilir. Bu özelliğiyle de doğal ve saflığıyla en çok tercih edilen zeytinyağı çeşitleri arasında yer alır.

Soğuk sıkım yöntemi zeytinyağının besin değerlerini koruyarak kalitesini artırır. Sıcak sıkıma göre daha az süreç gerektirdiği için daha doğal bir ürün elde edilmesini sağlar. Ayrıca sıcak sıkıma göre tat ve aroması da daha yoğundur.

Soğuk Sıkım Zeytinyağının Üretim Süreci Nedir?

zeytinyagi 3

Soğuk sıkım zeytinyağı nasıl yapılır, kaliteli bir zeytinyağı elde edebilmek için üretim sürecinde nelere dikkat edilmelidir ya da zeytinyağı asit oranı nasıl düşürülür? Üretim süreci şu şekildedir;

1- Doğru olgunluğa ulaşan zeytinler hasat edilir. Olgunlaşmış ve hasat zamanında toplanmış zeytinler, düşük asit oranına sahip zeytinyağı elde etmek için önemli bir kriterdir.

2- Hasat edilen zeytinler yıkama işleminden geçirilir. Yaprakları ve dalları zeytinlerden ayıklanarak zeytinler temizlenir.

3- Bu aşamada artık zeytinler öğütülmek üzere işleme tabi tutulur. Mekanik bir öğütme yöntemiyle zeytinlerin etli kısımları ezilerek çıkarılır. Sonrasında geleneksel bir yöntem olan taş değirmenlerle öğütme işlemine geçilir. Eğer öğütme için modern yöntemler tercih ediliyorsa, öğütücü makine kullanılır.

4- Öğütme işleminden geçirilen zeytin hamuru, karıştırılarak homojen bir hâle getirilir. Böylece yağ zeytinden kolayca ayrıştırılabilir.

5- Homojen hâle getirilen zeytin hamuru sıkılır ve yağın zeytinden ayrılması sağlanır. Büyük presler ya da modern hidrolik preslerle yapılan bu işlem sonrası yağ ayrıştırılır.

6- Sıkma yönteminin ardından ortaya çıkan sıvı içerisinde zeytinyağını ve su içeren bir karışımdır. Suyun zeytinyağından ayrılması için sedimentasyon veya santrifüj yöntemi kullanılmaktadır. Bu işlem sonrası zeytinyağı sudan ayrılır.

7- Elde edilen yağın içerisinde partiküller kalır ve bu aşamada yağın kalitesini artırmak için zeytinyağı bu partiküllerden temizlenerek filtrelenir.

8- Zeytinyağımız artık hazır. Temiz ve hava geçirmez kaplarda saklanarak, ışıktan uzak bir ortamda besin değerlerini koruyarak uzun süre tazeliğini koruyabilir.

Zeytinyağı üretim süreci oldukça zorlu ve profesyonel bir süreçtir. Yine de evimizde küçük bir miktar soğuk sıkım zeytinyağı elde etmemiz mümkün.

Evde soğuk sıkım zeytinyağı nasıl yapılır?

1- Olgunlaşmış zeytinleri toplayarak yıkayın ve güzelce temizleyin. Ardından çekirdeklerinden ayıklayarak blenderdan geçirin.
2- Zeytinleri bez veya tülbent yardımıyla güzelce sıkın.
3- Elde ettiğiniz yağı cam kavanoza alarak ışık görmeyecek şekilde muhafaza edin.

Soğuk Sıkım Zeytinyağı ve Sıcak Sıkım Zeytinyağı Arasındaki Farklar Nelerdir?

zeytinyagi 4
  • Soğuk sıkım zeytinyağı zeytinlerin düşük sıcaklıkta, sıcak sıkım zeytinyağı ise zeytinlerin yüksek sıcaklıkta işlenmesiyle üretilir.
  • Daha az ısıya maruz kaldığı için besin değerlerini koruma özelliği daha fazladır. Bu nedenle sıcak sıkım zeytinyağına göre kalitesi daha yüksektir.
  • Aroması sıcak sıkıma kıyasla daha yoğun ve daha fazladır. Çünkü soğuk sıkımda yağın diğer tatlarla daha iyi karakterize olması sağlanır. Sıcak sıkım daha hafif bir lezzete ve aromaya sahiptir.
  • Asit seviyeleri soğuk sıkım zeytinyağlarında daha düşüktür.
  • Rengi ve berraklığı sıcak sıkım zeytinyağına oranla daha yeşilimsi bir renge sahiptir. Sıcak sıkım zeytinyağı sarımsı bir renge sahip olabilir ve biraz daha berraktır.

Soğuk Sıkım Zeytinyağının Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Zeytinyağı insan sağlığı için oldukça büyük öneme sahip. Düzenli olarak tüketildiğinde sağlığımız üzerinde olumlu pek çok etkisini gözlemlemek de mümkün. İşte soğuk sıkım zeytinyağı faydaları:
Kalp sağlığını destekler ve kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olur. Böylece kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olur.
Yüksek miktarda antioksidan içerir, hücre hasarını azaltır ve iltihaplanmayı önler. Yaşlanma sürecini de yavaşlatma özelliğine sahiptir.
Eklem sağlığını koruyarak, romatoid artrit gibi iltihabi hastalıkların semptomlarını hafifletebilir.
Bağırsak hareketlerini düzenleyebilir, kabızlığı hafifletebilir ve sindirim sisteminin çok daha iyi çalışmasına yardımcı olur.
Soğuk sıkım zeytinyağı içerdiği antioksidan ve anti-inflamatuar özellikleri sayesinde kanser riskinin azalmasını sağlar.
Beyin sağlığı için önemli olan omega-3 yağ asitleri ve E vitamini gibi besin maddeleri içerir. Bu nedenle beyin sağlığını destekleyen, hafızayı güçlendiren etkileri bulunur. Ayrıca yaşa bağlı gelişen beyin hastalıkları riskini de azaltabilir.
Sağlıklı yağ asitleri içermesi nedeniyle tokluk hissi verir. Bu nedenle diyet içerisine kesinlikle eklenmelidir.

Soğuk Sıkım Zeytinyağının Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Zeytinyağı insan sağlığı için oldukça büyük öneme sahip. Düzenli olarak tüketildiğinde sağlığımız üzerinde olumlu pek çok etkisini gözlemlemek de mümkün. İşte soğuk sıkım zeytinyağı faydaları:

  • Kalp sağlığını destekler ve kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olur. Böylece kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olur.
  • Yüksek miktarda antioksidan içerir, hücre hasarını azaltır ve iltihaplanmayı önler. Yaşlanma sürecini de yavaşlatma özelliğine sahiptir.
  • Eklem sağlığını koruyarak, romatoid artrit gibi iltihabi hastalıkların semptomlarını hafifletebilir.
  • Bağırsak hareketlerini düzenleyebilir, kabızlığı hafifletebilir ve sindirim sisteminin çok daha iyi çalışmasına yardımcı olur.
  • Soğuk sıkım zeytinyağı içerdiği antioksidan ve anti-inflamatuar özellikleri sayesinde kanser riskinin azalmasını sağlar.
  • Beyin sağlığı için önemli olan omega-3 yağ asitleri ve E vitamini gibi besin maddeleri içerir. Bu nedenle beyin sağlığını destekleyen, hafızayı güçlendiren etkileri bulunur. Ayrıca yaşa bağlı gelişen beyin hastalıkları riskini de azaltabilir.
  • Sağlıklı yağ asitleri içermesi nedeniyle tokluk hissi verir. Bu nedenle diyet içerisine kesinlikle eklenmelidir.

Doğru Soğuk Sıkım Zeytinyağı Nasıl Seçilir?

Zeytinyağı düzenli olarak tüketildiğinde vücut sağlığımıza olumlu etkisi olan oldukça önemli bir besin. Soğuk zeytinyağı da hem kalitesi hem de zengin besin içeriğiyle diğer yağlar arasında en öne çıkan yağ çeşidi. Peki, doğru soğuk sıkım zeytinyağı nasıl seçilir?

İşte doğru soğuk sıkım zeytinyağı seçmek için dikkate almanız gereken bazı kriterler;

  • Ürünleri incelerken, “ekstra sızma” sınıflandırmasına dahil olup olmadığını kontrol edin. Ekstra sızma sınıflandırmasındaki yağların besin değeri oldukça yüksektir.
  • Etiket üzerinde yer alan hasat tarihine veya toplama dönemine dikkat ederek, tazelik kontrolü yapabilirsiniz. Taze zeytinyağı daha yüksek besin değerlerine sahiptir.
  • Zeytinyağı, ışık geçişini azaltan doğru ambalajda korunmalıdır. Koyu cam şişeler, oksidasyonunu önlediği için idealdir.
  • Şişe üzerinde “extra virgin” veya “soğuk sıkım” ibaresinin olup olmadığına dikkat edin.
  • Kaliteli zeytinyağlarını tadım aşamasında da ayırt etmek mümkün. Bu yağlar genellikle meyvemsi, otumsu ve baharatlı bir tat aromasına sahiptir.
  • Sertifikasyonlar, ürünün kalite ve güvenilirlik standartlarına uyduğunu belgeleyebilir.

Karaca’da bulunan zeytinyağı çeşitlerini inceleyerek damak tadınıza uygun ürünleri keşfedebilirsiniz

Soğuk Sıkım Zeytinyağı ile Yemek Pişirme ve Salata Hazırlama İpuçları

zeytinyagi 1

Lezzetli ve sağlıklı yemeklerin sırrı soğuk sıkım zeytinyağı ile yemek ve salata hazırlamak için dikkate almanız gereken bazı kriterler olabilir. Peki, soğuk sıkım zeytinyağı nasıl tüketilmeli? İşte, bu zeytinyağı ile yemek pişirme ve salata hazırlamanın ipuçları:

Yemeklerde Soğuk Sıkım Zeytinyağı Kullanımı

Bu yağ yüksek sıcağa maruz bırakıldığında besin değerlerinde düşme olabilir. Bu nedenle en iyi sonucu almak için düşük sıcaklıklarda kullanılmasını tavsiye edilir. Peki, soğuk sıkım zeytinyağı ile yemek yapılır mı? Evet, bu yağ marine etmek için de harika bir seçenek. Ayrıca soslar ve doğranmış sebzeler için de çok ideal. Yemeklere aroma artırmak ve besin değerini yükseltmek için ekleyebilirsiniz.

Ayrıca et ve sebzelerde hafif soteleme için ideal olan soğuk sıkım zeytinyağını düşük sıcaklıkta ve kısa süreli tüm pişirme işlemlerinde tercih edebilirsiniz.

Salatalarda Soğuk Sıkım Zeytinyağı Kullanımı

Yeşil salatalarda hem lezzeti artıran hem de salatanıza ekstra sağlık katar, tat ve aroma artırıcı özelliğiyle vazgeçilmeziniz olabilir. Salatanın parlaklığını artıran ve soslarla karıştırılarak kullanılabilen zeytinyağını özellikle ev yapımı salata soslarında mutlaka denemenizi tavsiye ederiz.