patatesli tava boregi 1

Pratik Patatesli Tava Böreği Tarifi

Pratik patatesli tava böreği mutfak grubu ürünleri ile kolayca yapabileceğiniz lezzetli bir  yemektir. Eşsiz lezzeti ve çıtır dokusu ile damaklarınızı şenlendirir. Bu tarifi kahvaltıda, çay saatlerinde ya da akşam yemeklerinin yanında keyifle tüketebilirsiniz. 

patatesli tava boregi 2

Tavada Börek Nasıl Yapılır?

Tavada hazır yufkadan börek son derece kolaydır. İhtiyacınız olan kaliteli bir pişirme gereci, taze yufkalar ve dilediğiniz iç harçtır. Tava böreği nasıl yapılır diye düşünüyor olabilirsiniz. Tavada börek yapmak için öncelikle iç harcını hazırlamanız gerekir. Harcınız sebzeli, peynirli ya da etli olabilir.

Hazır yufka veya milföy hamuru kullanabilirsiniz. Hazır yufkadan tava böreği yaparken tek yufkayı serip iç harcınızı yufkanın ortasına koyabilirsiniz. Tavayı ocağın üzerine alıp içerisine yeterli miktarda sıvı yağ veya tereyağ ekleyerek tava börek yapımına devam edebilirsiniz. Tava iyice ısındığında hazırladığınız yiyeceği içerisine yerleştirmeniz gerekir. 

Böreğin her iki tarafı da kızarana kadar orta ateşte pişirme yapabilirsiniz. Her iki tarafı da kızardığında ocaktan alabilir ve sıcak bir şekilde servis yapabilirsiniz. Yanmaz yapışmaz ürünler kullanmak yapım aşamasında size oldukça kolaylık sağlayacaktır. 
Karaca Swiss Crystal Serisi’nin yüzeyinde bulunan cam kristalleri sayesinde yemekleri yanma ve yapışma durumu olmadan pişirebilirsiniz. Ayrıca bu özelliğin sağladığı bir diğer avantaj da sadece su veya bir bez yardımıyla temizlik sağlayabilmenizdir. Örneğin Karaca Swiss Crystal Tava 30 Cm Creamy tercih edebileceğiniz modeller arasında yer alır.

patatesli tava boregi 2 1

Patatesli Börek

Dışı çıtır içi lezzetli harç ile hazırlanan bu nefis tarif ılık servis edilebilir. Yanında salata türevleri, yoğurt ve çay gibi eşlikçilerle oldukça sevilen bir tariftir.
Hazırlama Süresi 10 dakika
Pişirme Süresi 30 dakika
Toplam Süre 40 dakika
Kategori Atıştırmalık
Mutfak Türk Mutfağı
Porsiyon 4
Kalori 271 kcal

Patatesli Börek Yaparken Kullanabileceğiniz Ev Aletleri

Patatesli Börek Malzemeleri
  

  • 5 adet yufka
  • 4 adet orta boy patates
  • Tuz karabiber, pul biber
  • Sıvı yağ

Patatesli Börek Nasıl Yapılır
 

  • Tava böreği tarifi harcı için 4 adet orta boy patatese ihtiyaç duyulur. Patatesler haşlanıp ezilerek iç harcı oluşturun.
  • Tavayı yağlayın. Üzerine bir kat yufka serin.
  • Önceden haşlayıp ezdiğiniz patatesleri baharatlarla lezzetlendirin.
  • İçinin yumuşak olması için yufkanın üzerine hafifçe yağ ve su karışımı serpin.
  • Bir kat daha yufka ekleyin.
  • Üzerine patatesli harcı koyun.
  • Kalan yufkaları da tek tek harcın üzerine kapatın. Aralarına su ve yağ karışımı sürmeyi unutmayın.
  • Pişirme kabının kenarından sarkan yufkaları içe doğru katlayın.
  • Kapağı kapatıp iyice kızarana kadar önlü arkalı pişirin.

Besin Değeri

Serving: 200gCalories: 271kcalCarbohydrates: 36gProtein: 6gFat: 12gCholesterol: 16mgSodium: 0.71mgPotassium: 263mgVitamin A: 14IUVitamin C: 4mgCalcium: 32mgIron: 1mg
Etiket patatesli börek

Patatesli Tava Böreği Yapımı Püf Noktaları

patatesli tava boregi 3

Patatesli tava böreği yapımında püf noktaları lezzetli ve başarılı sonuçlar elde etmenizi sağlar. Patateslerin cinsini dikkatlice seçmeniz gerekir. Bazı patatesler haşlandığında veya kızartıldığında daha iyi sonuç verirken diğerleri aynı sonucu veremeyebilir. 

Haşlanmış sebzeyi iyice süzdüğünüzden ve püre haline getirirken fazla suyunu atacak şekilde ezdiğinizden emin olmanız önerilir. Patates püresinin kıvamı ne çok kuru ne de çok sulu olmalıdır.

Tavada patates böreği harcına lezzet katmak için az miktar tuz, karabiber ve isteğe bağlı olarak kırmızı pul biber ekleyebilirsiniz. İç harca küçük ev aletleri kullanarak ince doğranmış soğan veya biraz yeşil soğan da ekleyerek daha zengin bir tat elde edebilirsiniz.

Hamur seçimi de önemlidir. Tavada yufkadan börek yaparken yufkanın taze ve yumuşak olmasına dikkat edebilirsiniz. Milföy kullanıyorsanız hamurun çözülmesini bekleyin ve işlemeye başlamadan önce biraz yumuşamasına izin verin. Hamurunuzu fazla inceltmemeye veya kalın bırakmamaya da özen gösterebilirsiniz.

Tava böreği yapımı sırasında tavaya eklediğiniz yağın sıcaklığını iyi ayarlamanız gerekir. Eğer yağ çok sıcak olursa dışı hızlıca kızarırken içi pişmeyebilir. Eğer yağ yeterince ısınmamışsa hamur yağı çekecek ve gereğinden fazla yağlı olacaktır. Orta ateşte her iki tarafı eşit şekilde kızarana kadar pişirmeye özen gösterebilirsiniz.

Patatesli Tava Böreği Sunum Önerileri

patatesli tava boregi 4

Patatesli tava böreği sunumunu yaparken yaratıcılığınızı kullanabilirsiniz. Tarifin sunumunda estetik ve lezzet bir araya getirilir. Kolay tava böreği tarifi hem göze hem de damaklara hitap eder. Bu yiyeceği sıcak servis etmeniz önerilir. Sıcakken çıtır dokusu ve iç harcın yumuşaklığı lezzeti en üst düzeye çıkarır. 

Dilimleme yaparken parçaların eşit bir şekilde kesilmesine dikkat edilmelidir. Böylelikle her dilim pratik bir yeme deneyimi sunar. Servis tabağı seçiminiz de önemlidir. Renkli veya desenli tabak çeşitleri sunumu daha çekici kılabileceği gibi sade ve düz renkte tabak da böreğin kendine özgü güzelliklerini ortaya çıkarabilir. 

Yemeği sunarken yanında elektrikli içecek hazırlama ürünlerini kullanarak yapacağınız serinletici ve hafif bir bardak ayran servis edebilirsiniz. Çay makinesi kullanarak çay da demleyebilirsiniz.

Yanında taze veya kurutulmuş baharatlarla hazırlanmış tava böreği sosu servis edebilirsiniz. Yoğurtlu veya mayonezli sosları baharatlarla lezzetlendirilerek ek bir lezzet katmanı oluşturabilirsiniz.

Eğer tkalabalık bir misafir grubu için hazırlıyorsanız dilimlenmiş tarifi büyük bir servis tabağı veya tahta üzerinde şık bir şekilde sunabilirsiniz. Böylelikle misafirleriniz dilediği kadarını tabağına alabilir, sos veya salata tercihlerini yapabilirler.