glutensizekmek1

Lezzetli ve Besleyici: Glutensiz Ekmek Tarifi

Sofraların vazgeçilmezi olan ekmekler, özellikle karbonhidrat alımı için büyük önem taşıyor. Her yemeğin yanında tüketilebilen bu besinin farklı çeşitleri bulunsa da özellikle kalorisi az ekmek seçenekleri sıklıkla araştırılıyor. Hem fit hem de sağlıklı glutensiz ekmek tarifi bu noktada öne çıkıyor! Peki, glutensiz ekmek evde nasıl yapılır? Bu yazımızda sizler için bu soruya yanıt buluyoruz! Siz de lezzetli ve besleyici glutensiz ekmekler yapmak için okumaya devam edin.

glutensizekmek2

Glutensiz Ekmek Nasıl Yapılır?

Glutensiz ekmek farklı pek çok şekilde yapılabiliyor. Farklı glutensiz un seçenekleri ile hazırlanabilen bu tarif, özellikle sofraların tamamlayıcısı olarak sağlıklı karbonhidrat alımını destekliyor. Çölyak hastaları için de bir alternatif sağlayan bu ekmekler, gluten intoleransı olan herkese uygun şekilde hazırlanıyor. Glutensiz somun ekmek tarifini yapmak için glutensiz un, yaş maya, tuz, sıvı yağ ve ılık suya ihtiyaç duyuluyor. Ekmeğin üzerine sürmek için ise yoğurt ve sıvı yağdan faydalanılıyor.
Yoğurma işlemi için ekmek yapma makinesinden faydalanmak büyük kolaylık sağlıyor. Glutensiz ekmek tarifi tavada ya da fırında yapılabiliyor. Piştikten sonra ekmek bıçağı ile ekmeği keserek servis etmek mümkün oluyor. Kullanılan una ve yapılış şekline bağlı olarak glutensiz ekmek çeşitleri de değişiklik gösteriyor. Glutensiz ekmek, kalorisinin düşüklüğü ile de dikkat çekerek sağlıklı bir alternatif sağlıyor.

shutterstock 161133065

Lezzetli ve Besleyici: Glutensiz Ekmek Tarifi

Glutensiz ekmek, kolay yapımı ile tarifi en merak edilen lezzetlerden biri. En lezzetli yemeklerin yanına eşlik eden bu tarif sayesinde sağlıklı bir öğün tüketmek mümkün oluyor. Siz de hem sağlıklı hem de besleyici bir ekmek yapmak istiyorsanız bu tarifi muhakkak deneyin!
Hazırlama Süresi 2 saat 40 dakika
Pişirme Süresi 1 saat 15 dakika
Toplam Süre 3 saat 55 dakika
Kategori Hamur İşi
Mutfak Türk Mutfağı
Porsiyon 4
Kalori 74 kcal

Lezzetli ve Besleyici: Glutensiz Ekmek Tarifi Yaparken Kullanabileceğiniz Ev Aletleri

Lezzetli ve Besleyici: Glutensiz Ekmek Tarifi Malzemeleri
  

  • 10 gram maya
  • 2 sb glutensiz un pirinç, badem unu gibi unlar olabilir
  • 1/2 çk tuz
  • 2 yk sıvı yağ
  • 250 ml ılık su

Üzeri için:

  • 1 yk yoğurt
  • 1 yk sıvı yağ

Lezzetli ve Besleyici: Glutensiz Ekmek Tarifi Nasıl Yapılır
 

  • Derin bir kap içerisine 2 bardak unu ekleyin. Sonrasında ortasında elinizle bir havuz gibi açıp yaş mayayı içerisine koyun.
  • Karışım üzerine yavaş yavaş tuz ve yağı ekleyerek ılık su ile hamuru yoğurun.
  • Hamurun pürüzsüz olmasına ve homojen olarak karışmasına dikkat edin.
  • Baton bir kalıp içerisine ya da yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisi üzerine hamurdan kopardığınız parçaları yerleştirin.
  • Ekmeğe ellerinizle şekil verin.
  • Hamuru koyduktan sonra üzerine sıvı yağ ve yoğurtla hazırlanmış olan özel sosunuzu sürün ve ılık bir ortam içerisinde yaklaşık 1 saat hamuru bekletin.
  • Önceden 200 derece ısıtılmış fırında 1 saat boyunca ekmeği pişirin.
  • Ekmek piştikten sonra üzerine bir havlu kapatıp soğuyana kadar ekmeği kesmeyin.

Besin Değeri

Serving: 30gCalories: 74kcalCarbohydrates: 16.34gProtein: 0.2gFat: 0.75gSodium: 56.4mgPotassium: 7.8mgCalcium: 1.5mgIron: 0.06mg
Etiket Glutensiz Ekmek Tarifi

Glutensiz Ekmek Yapımı Püf Noktaları

Glutensiz ekmek yapımı sırasında dikkat edilmesi gereken noktaları şu şekilde sıralamak mümkün oluyor:

Hamur Yumuşaklığı

Glutensiz ekmek tarifi, yumuşak ve mayalanmış bir hamurla uygulanmalı. Hamurun yumuşak olması ve malzemelerin homojen karışması büyük önem taşıyor. Bu noktada mutfak şefi gibi yardımcı makinelerden faydalanarak ideal bir ekmek hamuru elde etmek mümkün oluyor. Ekmek makinesinde glutensiz ekmek tarifi sayesinde de kolaylıkla yumuşak ve iyi yoğrulmuş ekmek hamurları elde edilebiliyor.

Hamur Dinlendirme

Hamurun doğru şekilde mayalanması için 1 saat kadar dinlendirilmesi gerekiyor. Aksi takdirde sönük ve yeterince iyi pişmemiş ekmekler elde ediliyor. Bu nedenle yoğurma işlemi sonrasında hamur dinlendirme aşaması büyük önem arz ediyor.

Soğuduktan Sonra Servis Etme

Ekmeğin kestikten sonra hamurlaşmaması ve sönmemesi için soğuma işlemi sonrasında dilimlenmesi gerekiyor. Sıcak halde kesilen ekmek buhar yapıp hamurlaşarak çiğlik verebiliyor. Bu nedenle ekmeği soğuduktan sonra kesip ekmek sepeti içerisinde servis edebilirsiniz.

glutensizekmek

Glutensiz Ekmek ile En İyi Neler Gider?

Glutensiz undan ekmek tarifi ile hazırladığınız ekmeğin yanında güzel gidebilecek pek çok lezzet bulunuyor. Özellikle salçalı ve sulu yemekler ile servis ederek bir lezzet şöleni yaratmanız mümkün. İster kahvaltıda ister akşam yemeğinde tüketilebilen bu ekmeği şu lezzetlerle servis etmenizi tavsiye ediyoruz:
Sulu köfte
Kuru fasulye yemeği
Domates-salatalık-peynir üçlüsü
Her çeşit çorba
Salata
Nohut yemeği
Bu yemekler haricinde de hemen her yemekle birlikte güzel giden glutensiz ekmek, hem besleyici hem de lezzetli oluşuyla dikkat çekiyor. Glutensiz ekmek tarifi, fırında pizza gibi yemekleri yaparken de kullanılabiliyor. Çok yönlü oluşu ve lezzeti sayesinde dikkat çeken besin, özellikle çölyak hastaları için önemli bir karbonhidrat kaynağı oluyor. Siz de Karaca mutfak grubundan ihtiyaç duyduğunuz ürünleri satın alarak glutensiz ekmek tarifini uygulayabilirsiniz.